Sekwencer ma być skuteczny - nie widowiskowy. :P
Wersja do druku
Sekwencer ma być skuteczny - nie widowiskowy. :P
Bezbłędne! :)
Nie chciałem za bardzo zakładać nowego tematu, jeśli mod uzna, że warto to niech wydzieli.
Wczoraj Obsidian ujawnił nową grę finansowaną przez kickstartera. Ma być to klasyczne cRPG w klimatach Baldur's Gate, Planescape: Torment i Icewind Dale. Producenci zapowiedzieli stworzenie nowego świata oraz autorskiego systemu RPG na potrzeby gry i rozwiniętej linii fabularnej. Gra ma dość intrygujący tytuł: Project Eternity.
http://www.kickstarter.com/projects/obs ... t-eternity
Edit
Oficjalna strona:
http://eternity.obsidian.net/
Nie wiem jak Wy, ale ja na to czekam! Obsydian wie jak robic RPGi, zreszta wiekszosc zespolu maczala palce w klasycznych RPGach. Do tego ja od chcaielm pograc w taka "oldschoolowa" gre. Rzut izometryczny, taktyczne walki, masa dialogow, zadan, przedmiotow i oczywisce z ciekawa fabula;) Jakas mala namiastke dal mi DA:O. Takze Project Eternity to chyba jedyna na ktora teraz czekam!
No i dodam jeszcze, ze jak zobaczylem projekty postaci, ich rysunki i styl wykonania to przypomnialy mi sie stare czasy BG,IWD, PT itd.
Dla sympatyków tejże gry, na co nam wersje "rozszerzone" jak jest takowe coś, zrobione, pięknie hula, ma "tylko" modyfikacja 8 GB z kawałkiem, scala światy Baldur's Gate I & II oraz Icewind Dale I.
I chodzi Volomirze na systemach xpeku i win 7 :mrgreen: Projekt ten jest piekny bo rozdzielczości są dostosowane łącznie wyborem pod nowe monitory itd...Ilość zmian ogromna
Projekt ten nosi nazwę
World of Baldur's Gate
http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate
Tutaj link, zapraszam do Zapomnianych Krain, wytłumaczenie instalacji :mrgreen:
http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate?pg=3
---------------------------
Modyfikacji i jej zasobach
krótki cytat
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5701&start=0Cytat:
Po za tym zawarte są takie mody jak: NTotSC, DSotSC, Gray Clan, SoBH, Dark Horizon, Drizzt Saga w wersji 2 (okrojony z możliwości zdobywania zbytniego nadmiaru punktów doświadczenia i powiązany z ROT i innymi spotkaniami z Drizztem, żeby nie wyglądało to jak spotkanie dwóch różnych Drizztów).
Kolejne zawarte mody to Tales of Anegh, Planar Sphere Mod, TOD, Assassination, Dungeon Crawl, Fishing for Trouble, Pieśń Władającej, Innershade, TOTDG. Z modami NPC nie przesadzałem, ale, są Chloe, Xan, Indira, Mur’neth. Można też przyłączyć Solaufeina.
Jest też Vecna, mod w dalszym ciągu nie ukończony, jest to bardziej zbiór ekstremalnych walk. Po zainstalowaniu patcha 1.13 dostępny jest również mod Stone of Avaskar.
I wiele innych drobnych modów....
Od siebie dodam, że sama instalacja wbrew pozorom jest prosta, wystarczy zrobić dokładnie to co autor napisał, a najważniejsze, że to swieża sprawa i jest cały czas rozwijana, znaczy się aktualizowana
linki do galerii
http://baldur.cob-bg.pl/The_World_of_Baldurs_Gate?pg=4
w sensie, ze gramy w BG i mamy dostep do IWD? :P I jeszcze jedna sprawa, rozwój psotaci na podstawei AD&D czy D&D3?
Można tak to ująć, hmmm zasady chyba D&D3, ale na to nie patrz, mody na tyle to zmieniają że nie można mówić o jakimś D&D3, czy AD&D ;) Na pewno jest ciekawie, a to mogę ci zagwarantować :mrgreen: , a raczej autor tej megamodyfikacji ;)Cytat:
w sensie, ze gramy w BG i mamy dostęp do IWD?
--------------------------------------------------------------------
edit!!!!!!
--------------------------------------------------------------------
Cytat:
World of Baldur’s Gate (WoBG) jest jak matrioszka - po zdjęciu wierzchniej lalki znajdujemy kolejną, a w tej kolejnej jeszcze kolejną itd.
Gdy przyjrzymy się jej z zewnątrz, to widzimy, że jest to BIG World Project (BWP) - projekt który scala wiele różnych modyfikacji, umożliwiając w miarę bezproblemową w nie grę. Ściągamy kolejną a tam Baldur’s Gate Trilogy (BGT) - rdzeń projektu, łączący obie części Sagi wraz z oficjalnymi dodatkami w jedną całość. Dopiero ostatnia lalka to oryginalna gra Baldur’s Gate II, która uległa przy tym wszystkim poważnym zmianom.
Cóż więc takiego w istocie zawiera World of Baldur’s Gate? Wiele osób grało w pierwszą lub drugą część gry a może obie, ale nie każdy miał do czynienia z modami, więc może zacznijmy od początku.
Serce projektu to Baldur’s Gate II wraz z oficjalnym dodatkiem Tron Bhaala, do którego dołączone jest, dzięki BGT, Baldur’s Gate I wraz z Opowieściami z Wybrzeża Mieczy. Do tego dzięki BWP oraz późniejszej pracy dołączają kolejne modyfikacje, a konkretnie:
Modyfikacje do BGT, czyli do pierwszej części gry:
o Northern Tales of the Swords Coast (NTotSC) v1.71 (PL);
o Dark Side of the Sword Coast (DSotSC) v2.15 (PL);
o The Secret of BoneHill (SoBH) v2.75a (PL);
o The Drizzt Saga v2.0 (PL);
o The Grey Clan Episode I: In Candlelight v1.8 (PL);
o Dark Horizon v2.05;
o Stone of Avaskar v.1.8 (PL);
o BG1 NPC Project v.20 (PL).
Modyfikacje do drugiej części gry:
o The Darkest Day (TDD) v1.14 (PL);
o Shadows Over Soubar (SoS) v1.13 (PL);
o Check the Bodies (CtB) v1.13;
o Region of Terror (RoT) v2.2 (PL);
o Tortured Souls (TS) v6.10 (PL);
o Neverending Journey (NeJ) v6.9.4;
o Fishing For Trouble (FFT) v1.5;
o Tales of Anegh v2.2;
o Planar Sphere v2.6c;
o Tower of Deception (ToD) v3.3.1 (PL);
o Assassination v.8 (PL);
o Dungeon Crawl v.5;
o Pieśń Władającej v1.3.1 (PL);
o Innershade v4 (PL);
o Tales of the Deep Gardens (TotDG) v6 (PL);
o Vecna v23.
Modyfikacje dodające bohaterów przyłączalnych:
o Indira v.10.4 BGT (PL);
o Mur’neth v.10 BGT (PL);
o Chloe v1.5 (PL);
o Solaufein Romance v.104 (PL);
o Xan v9 (PL);
o Avi Maya NPC v.6 (PL)
o Goo – latający obserwator v.6 (PL).
Najważniejsze mody zmieniające wygląd i zasady gry:
o Widescreen mod v3.05;
o W_GUI v0.6;
o Throne of Bhaal Extender v0024;
o Infinity Animations v5;
o Sword Coast Stratagems v16, Sword Coast Stratagems II v15 oraz niektóre komponenty The Big Picture v1.80 (mody utrudniające rozgrywkę);
o Spell revision v3 oraz Item revision v2 (oba PL). Celem tych modów jest poprawienie balansu dostępnych czarów i przedmiotów, jednak tak ogromna liczba modów zawsze w jakimś stopniu narusza równowagę gry.
Wszystkie powyższe modyfikacje można w zasadzie zainstalować przy użyciu samego BIG World Project. World of Baldur's Gate posiada jednak coś charakterystycznego, unikatowego - w jednej grze możemy zwiedzić nie tylko Wybrzeże Mieczy, Amn i Królestwo Tethyru, czeka nas również podróż do Doliny Lodowego Wichru i przeżycie przygód z gry Icewind Dale I wraz z oficjalnymi dodatkami: Hearts of Winter i Trials of the Luremaster.
Osoby zainteresowane szczegółami instalacji mogą zapoznać się z oryginalnym plikiem WeiDU.log utworzonym na początku projektu w czasie instalacji BWP. Jego zapis znajduje się poniżej:
WeiDU.log
Główne zmiany dokonane w późniejszym czasie, ale jeszcze przed wprowadzeniem patchy:
• aktualizacja ToBeX do wersji 0021;
• dodanie Fishing for Trouble (wersja 1.0);
• dodanie NeJ2 (wersja 6.9.4);
• dokończenie Icewind Dale wraz z dodatkami na podstawie IcewindTUTU;
• dodanie Pieśni Władającej;
• dodanie W-GUI (wersja 0.5) wraz z upgradem Widescreena do wersji 3.05 i powiększeniem czcionki w głównym oknie gry w oparciu o moda Bigger Fonts for Baldur's Gate II;
• przygotowanie trzech rozdzielczości do wyboru: 1024/768, 1280/1024, 1680/1050;
• dodanie BG1 NPC Project v.20 (PL);
• i wiele poprawek oraz innych drobniejszych zmian według mojego uznania.
No to wypadałoby obadać;)
Dobrze, a jaki limit doświadczenia? Bo przy takiej ilości stwierdzam, że ten 50 poziom jaki można było osiągnąć, może być wielkim ograniczeniem... :)
Na ich forum panie Samick napisano, to linki dałem :? Autor rozwiązał to tak
Cytat:
Punkty doświadczenia za wykonane zadania, zabitych wrogów, rozbrajanie pułapek zostały zredukowane do 10%. Zdobywanie punktów doświadczenia za naukę czarów zostało zlikwidowane. Zredukowane zostały również ceny przedmiotów do 10% bazowej wartości. Aby to zmienić należy z menu wybrać „Konfiguracja gry” a następnie pozycję trzecią „Ułatwienia gry”. Spowoduje to uruchomienie moda, który pozwoli przywrócić 25, 50, 75 lub 100% wartości bazowej.
Mod ten nie przywraca otrzymywania punktów doświadczenia za naukę czarów oraz nie zwiększa doświadczenia za rozbrajanie pułapek i otwieranie zamków.
Dobrze. Dziękuję.
Moje pierwsze spostrzeżenia, odnośnie World of Baldur's Gate Pożeracz czasu :mrgreen: i szybko wyczuć już różnicę, po wejściu do Pod Pomocną Dłonią
Według mojej skromnej wiedzy to rozgrywka, tak na spokojnie bez kodów, konsoli, trainerów itp szmelcu, na jakieś 3-5 miesięcy ;)
Sugerujesz, że zanim tam doszedłeś, przemierzyłeś Dolinę Lodowego Wichru?
:mrgreen: Dobre, ale wytłumaczenie jest inne- autor tej megamodyfikacji zostawił swój zapis z przebiegu kompani, więc na tej podstawie wywnioskowałem :DCytat:
Sugerujesz, że zanim tam doszedłeś, przemierzyłeś Dolinę Lodowego Wichru?
No i jak oceniacie modyfikację po dłuższej rozgrywce? Są jakieś rażące błędy, czy można radośnie grać?
Jeszcze jedno, bo nie jestem zupełnie obeznany ze sceną BG - całość/część jest po polsku? :)
Tutaj recenzja tego, ciekawa autorska strona o serii gier ze świata Faerunu ;)Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
http://varscona.pl/world-of-baldurs-gat ... dne-cacko/
Fragment poniżej, zapraszam do przeczytania całości i zapoznania się z samą modyfikacją, wiadomo nie każdemu musi odpowiadać, ale wypadałoby o tym projekcie przypomnieć ;)
projekt rozwija się spokojnie i nawet na anglojęzycznych stronach jest o nim słychać...Cytat:
World of Baldurs Gate, czyli „ładne cacko”
Spójrzcie w niebo! To ptak? To samolot? To superman? Nie, to Word of Baldurs Gate. Megainstalator, który nadaje Wrotom Baldura i modyfikacjom do tej gry nowy wymiar. Czym jest WoBG można przeczytać na stronie klanu Children of Bhaal. W skrócie – to instalator łączący ze sobą Baldurs Gate 1 i 2 wraz z Tronem Bhaala oraz IceWind Dale 1. Całość działa na „silniku” BG2, zawiera większość modyfikacji lub ich komponentów.
Ideą powstania było „stworzenie maksymalnie dużego świata gry oraz zdecydowane utrudnienie rozgrywki”.
Miałem nadzieję, że w końcu taki instalator powstanie i consummatum est. Dokonało się. Instalowanie poszczególnych modyfikacji czy to pojedynczo, czy przez Big World Project Leonardo Watsona przypominało dziobanie schizofrenicznego wróbelka z afektywną chorobą dwubiegunową. Właściwie obu metodom daleko do doskonałości. W pierwszej przy instalacji – powiedzmy 30 modów – od samego klikania yes, no, install lub quit można było doprowadzić się do stanu pt. „nie jeb się z tym tyle, bo się pochlastać można”. BWP ma miał tę zaletę, że można zainstalować sobie to, co chcemy oraz ustalić zasady, jakie mają obowiązywać. Marne to pocieszenie, gdy po po czterogodzinnej instalacji wywalało nagle error i trzeba akcję powtórzyć. „(...)”. Aha, poradnik Big World Project ma ponad 300 stron i uwzględnia całą masę śmieciowych modów (np. podklasy – w 90% to badziew).
World of Baldurs Gate
Trailer do megomodyfikacji, po części pokazujący zmiany i rozległość terenu, i co ważne większość jest po polsku :D
[youtube:ehd56gdx]http://www.youtube.com/watch?v=FeyB6ChDWus[/youtube:ehd56gdx]
Róznice w terenie, gra a modyfikacja :
[youtube:ehd56gdx]http://www.youtube.com/watch?v=1HUtQyhAh84[/youtube:ehd56gdx]
Dysponuje ktoś paczką dźwięków z Baldurka albo wie gdzie taki dopaść? Interesuje mnie szczególnie dźwięk informujący o zdobyciu kolejnego poziomu. :)
Jeśli komuś zbrzydły oryginalne portrety i chciałby pograć z nowymi, to polecam tą oto paczkę: http://forum.baldursgate.com/discuss...l-bg-platforms
Największa modyfikacja do serii gier na silniku infinity, wersje klasyczne :)
Świat Wrót Baldura- po naszemu :)
Przygotowana przez Autora Dradiela megainstalacja Świat Wrót Baldura zawiera:Cytat:
World of Baldur's Gate (WoBG) jest jak matrioszka - po zdjęciu wierzchniej lalki znajdujemy kolejną, a w tej kolejnej jeszcze kolejną itd.
Gdy przyjrzymy się jej z zewnątrz, to widzimy, że jest to BIG World Project (BWP) - projekt który scala wiele różnych modyfikacji, umożliwiając w miarę bezproblemową w nie grę. Ściągamy kolejną a tam Baldur's Gate Trilogy (BGT) - rdzeń projektu, łączący obie części Sagi wraz z oficjalnymi dodatkami w jedną całość. Dopiero ostatnia lalka to oryginalna gra Baldur's Gate II, która uległa przy tym wszystkim poważnym zmianom.
Cóż więc takiego w istocie zawiera World of Baldur's Gate? Wiele osób grało w pierwszą lub drugą część gry a może obie, ale nie każdy miał do czynienia z modami, więc może zacznijmy od początku.
Serce projektu to Baldur's Gate II wraz z oficjalnym dodatkiem Tron Bhaala, do którego dołączone jest, dzięki BGT, Baldur's Gate I wraz z Opowieściami z Wybrzeża Mieczy. Do tego dzięki BWP oraz późniejszej pracy dołączają kolejne modyfikacje.
-Baldur's Gate + Opowieści z Wybrzeża Mieczy
-Baldur's Gate II:Cienie Amn + Tron Bhaala
-Icewind Dale + Serce Zimy + Trials of the Luremaster
-Icewind Dale II oraz wiele modów.
Całe info:
http://baldur.cob-bg.pl/wobg/informacje-wobg
Filmy z rozgrywki z tego moda i innych
http://baldur.cob-bg.pl/wobg/filmy-wobg
na kanale YT forum, ciut coś sam tam wrzucałem :)
https://www.youtube.com/playlist?lis...F15_MWJ-bg0GWG
W dobre ręce oddam kanał YouTube CoBu. Poświęcony j.w.
Jedyny warunek, by ta osoba lubiła Boo :P.
Jakby chciała są zapisy z rozgrywki z WoBGa, Świata Wrót Baldura, choć i bez kontynuacji widać, że to ogromna gra jest i co innego samemu sobie grać, a co innego nagrywać dla ludzi nie znających jej zawartości.
Kontakt
o ile będzie ktoś chętny; póki co kontakt na privie na fejsie, czy forum :)