Moi drodzy, robiłem wszystko jak pisaliście, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i niestety Kozaccy Muszkieterzy nie działają u mnie na modyfikacji :(
Wersja do druku
Moi drodzy, robiłem wszystko jak pisaliście, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i niestety Kozaccy Muszkieterzy nie działają u mnie na modyfikacji :(
Czy komukolwiek udało się dodać mapę specular? Oprócz normalnej textury oraz normal mapy i gloss oczywiście :) Jeśli tak to prosił bym o prostą instrukcję.
Moje poszukiwania tak dość banalnej rzeczy zakończyły się fiaskiem a jedynie udało mi się znaleźć wzmianki, że istnieje taka możliwość.
Mam kolejna sprawę. W prawdzie chodzi o Rome, ale plik raczej za bardzo się nie różni.
Chcę zabrać Rzymianom kilka budynków w miastach, które maja od początku, bo za bardzo koszą :D Próbowałem na własną rękę, ale nie wiem za bardzo jak dokładnie "wycinać" te budynki ;)
Przykładowe miasto:
Czyli jak mam dokładnie wycinać poszczególne budynki?Cytat:
settlement
{
level large_town
region Etruria
year_founded 0
population 500
plan_set default_set
faction_creator romans_julii
building
{
type barracks militia_barracks
}
building
{
type core_building governors_villa
}
building
{
type port_buildings port
}
building
{
type defenses wooden_pallisade
}
building
{
type hinterland_farms farms
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
}
Usuwasz na tej zasadzie co zaznaczyłem(czerwonym)Cytat:
settlement
{
level large_town
region Etruria
year_founded 0
population 500
plan_set default_set
faction_creator romans_julii
building
{
type barracks militia_barracks
}
building
{
type core_building governors_villa
}
building
{
type port_buildings port
}
building
{
type defenses wooden_pallisade
}
building
{
type hinterland_farms farms
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
}
Czyli jak mam dokładnie wycinać poszczególne budynki?
To jest liczba odpowiedzialna za stosunki pomiędzy państwami (max. 1= najlepsze), nie odpowiada za sojusze.Cytat:
Sprawdziłem. Nie działa. Dałem relacje między Polską a Węgrami na 0.6 (po obu stronach) i nie ma sojuszu.
Żeby mieć sojusz od poczatku kampanii musisz użyć takiej komendy(dla obu stron):
Teraz ja mam pytanie. Wie ktoś co oznacza ten wiersz w export_descr_unit???Cytat:
faction_relationships jerusalem, allied_to antioch
Cytat:
recruit_priority_offset 15
Mam kolejna sprawę ^^'
Czy da się jakoś "przywiązać" jednostki do jakiegoś miasta? Mam na myśli to, żeby AI nigdy nie wyciągał ani nie rozwiązywał danych jednostek z miasta.
Bo widzi mi się, żeby komputer miał stolice które bardzo ciężko zdobyć. np. chciałbym, żeby Konstantynopol był początkowo miastem praktycznie nie do zdobycia, żeby nie uległo zbyt szybko.
Bo denerwuje mnie to, że często można bez trudu zdobyć wrogą stolicę praktycznie nie chronioną. Chciałbym to zmienić. Czy jakiś weteran moddingu może coś zasugerować? :D
Witam, jak mogę zmienić zasięga armii na mapie kampanii? Szukałem na Twcenter i dowiedziałem się że muszę edytować plik "descr_campaign_db" i wstawić mniej więcej coś takiego:
.Cytat:
<misc>
<allow_resource_forts bool="false"/>
<fort_devastation_distance uint="20"/>
<army_devastation_distance uint="20"/>
<fort_devastation_modifier float="1.0"/>
<army_devastation_modifier float="1.0"/>
<enable_hotseat_messages bool="true"/>
<enable_unit_accent_overrides bool="true"/>
<infantry_movement_points_modifier float="1.00"/>
<cavalry_movement_points_modifier float="1.75"/>
<siege_movement_points_modifier float="0.8"/>
</misc>
Z tym że to nic nie daje, mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi i jak zmienić zasięg jednostek na mapie kampanii?
Witam, Jestem ciekaw czy jest możliwość w M2tw przebudowania wielkiego miasta na cytadelę ? Cytadelę na huge_city jest łatwo ale w drugą stronę już konwersja muru nie działa, pomimo że odpowiednio zmieniłem kod pliku export_descr_buildings, mianowicie:
building core_building
{
convert_to core_castle_building
levels wooden_pallisade wooden_wall stone_wall large_stone_wall huge_stone_wall
...
(Nie będę wklejał całej zawartości export descr buildings, bo mój post będzie na całą stronę)
...
huge_stone_wall city requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, }
{
convert_to 4
capability
{
recruit_pool "Swiss Guard" 1 0.5 5 0 requires factions { papal_states, }
wall_level 4
tower_level 1
gate_strength 5
free_upkeep bonus 20
happiness_bonus bonus 3
recruitment_slots 5
}
material stone
construction 1
cost 25000
settlement_min large_city
upgrades
{
}
}
}
plugins
{
}
teoretycznie linijka "convert_to 4" powinna oznaczać konwersję muru cytadeli na ogromny kamienny mur miasta, jednakże po odpaleniu gry z tak zmodyfikowanym plikiem, brak jakiegokolwiek oczekiwanego rezultatu. Próbowałem odpalać z parametrem "convert_to citadel" , jednakże również bez oczekiwanego rezultatu. Może ktoś z was miałby pomysł jak ominąć idiotyczne ograniczenia twórców gry ?
Domyślam się, że kluczami są te "1.00", "1.75" i "0.8" w pogrubionym tekście. Jak je zwiększysz to zapewne otrzymasz pożądany efekt.Cytat:
Zamieszczone przez albert875
1.00 to zapewne domyślna odległość podróży tożsama z piechotą.
1.75 to odległość którą pokonuje konnica w porównaniu do piechoty - czyli o 3/4 więcej
0.8 to modyfikator dla machin jak balisty, katapulty i działa.
Nie jestem tego pewien, tyle wywnioskowałem z tego, co tu zacytowałeś.
Też na to wpadłem. Problem w tym że jak bym nie zmienił tych wartości to nic nie daje, zasięg dalej jest taki sam. Może w podstawce zmienia się to inaczej bo zauważyłem że taki wpis jest w Third age, ale już nie w Broken crescent który jest na podstawke, a tam zasięg armii jest wyraźnie większy.
O ile dobrze myślę, to potrzebujesz jeszcze jakiejś wartości. Te pogrubionym drukiem to są stosunki do tej wartości (piechota ma 1, konnica 1,75, a artyleria 0,8) samo zwiększenie ich raczej ci nic nie da. Musisz znaleźć liczbę, która odpowiada za punkty ruchu, ale w tym Ci już nie pomogę bo na tym się nie znam :(
Po przeniesieniu jednostek z SS (Husarze) i Wojen Bałtyckich (Ciężkozbrojni włócznicy) do Kingdoms Grand Camp. w czasie bitwy nie mam w ogóle modeli tych jednostek(screeny...). Wie ktoś jak mogę to naprawić???
Oto co "wkleiłem" do moich plików:
Cytat:
type Heavy Hussars
dictionary Heavy_Hussars ; Heavy Hussars
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Hussars, 24, 0, 1
mount heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, can_formed_charge
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 1, 0
stat_pri 6, 12, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr no
stat_sec 7, 6, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 7, 6, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 0, -2, -2, 0
stat_mental 15, disciplined, highly_trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1400, 450, 130, 100, 1400, 4, 180
armour_ug_levels 5
armour_ug_models Heavy_Hussars
ownership poland
type Armored Spearmen
dictionary Armored_Spearmen ; Armored Spearmen
category infantry
class spearmen
voice_type Light
banner faction main_spear
banner holy crusade
soldier EE_Spearmen, 60, 0, 1
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 4, square
stat_health 1, 0
stat_pri 4, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 0.6
stat_pri_attr spear, spear_bonus_6
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 0, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 8, 9, 4, leather
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 3
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 11, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay -2500
stat_food 60, 300
stat_cost 3, 550, 200, 85, 65, 400, 4, 120
armour_ug_levels 6, 7
armour_ug_models Armored_Spearmen, Armored_Spearmen_ug1
ownership russia
PS. przeniosłem wymagane pliki...Cytat:
13 heavy_hussars
1 4
57 unit_models/_Units/LB_Plain_Fancy/heavy_hussars_lod0.mesh 121
57 unit_models/_Units/LB_Plain_Fancy/heavy_hussars_lod1.mesh 900
57 unit_models/_Units/LB_Plain_Fancy/heavy_hussars_lod2.mesh 2500
57 unit_models/_Units/LB_Plain_Fancy/heavy_hussars_lod3.mesh 6400
1
6 poland
63 unit_models/_Units/LB_Plain_Fancy/textures/heavy_hussar.texture
70 unit_models/_Units/LB_Plain_Fancy/textures/heavy_hussar_normal.texture
38 unit_sprites/poland_Hussars_sprite.spr
1
6 poland
57 unit_models/AttachmentSets/Final Wing_poland_diff.texture
57 unit_models/AttachmentSets/Final Wing_poland_norm.texture 0
1
5 Horse
13 MTW2_HR_Lance
13 MTW2_HR_Sword 2
21 MTW2_HR_Lance_Primary
14 fs_test_shield 2
18 MTW2_Sword_Primary
14 fs_test_shield
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
16 armored_spearmen
1 4
67 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_lod0.mesh 121
67 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_lod1.mesh 900
67 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_lod2.mesh 2500
67 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_lod3.mesh 6400
1
6 russia
98 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/textures/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar_novgorod.texture
96 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/textures/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar_normal.texture
53 unit_sprites/russia_dismounted_Tsars_Guard_sprite.spr
1
6 russia
63 unit_models/AttachmentSets/Final Teardrop_novgorod_diff.texture
63 unit_models/AttachmentSets/Final Teardrop_novgorod_norm.texture 0
1
4 None
10 MTW2_Spear 0
2
18 MTW2_Spear_primary
14 fs_test_shield 0
16 -0.95 0.6 0.0 -0.65 1.2 1.0
20 armored_spearmen_ug1
1 4
71 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_ug1_lod0.mesh 121
71 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_ug1_lod1.mesh 900
71 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_ug1_lod2.mesh 2500
71 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/tsars_guard_ug1_lod3.mesh 6400
1
6 russia
98 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/textures/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar_novgorod.texture
96 unit_models/_Units/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar/textures/EE_Bekhtera_Heavy_Lamellar_normal.texture
53 unit_sprites/russia_dismounted_Tsars_Guard_sprite.spr
1
6 russia
63 unit_models/AttachmentSets/Final Teardrop_novgorod_diff.texture
63 unit_models/AttachmentSets/Final Teardrop_novgorod_norm.texture 0
1
4 None
10 MTW2_Spear 0
2
18 MTW2_Spear_primary
14 fs_test_shield 0
16 -0.95 0.6 0.0 -0.65 1.2 1.0
EDIT:
Już rozwiązałem problem; za bardzo wydłużyłem plik battle_models, wystarczyło skasować wpisy paru nieużywanych jednostek i teraz gra odczytuje wszystkie jednostki prawidłowo...
Witam! Gram sobie w moda "Where West meets with East" (WWmwE) gdzie kolory na mapie są pozmieniane. Konkretnie chodzi mi o to, że Dania "wymieniła się" z Polską kolorem na mapie. Chciałbym to cofnąć, by było tak, jak w niezmodowanej grze. Jak to zrobić?
W folderze data masz plik descr_sm_faction a tam przy każdym państwie 2 linijki określające kolor frakcji na mapie (tak jak w descr_regions, przy dodawaniu prowincji). Pierwszy zestaw kolorów to barwa prowincji, drugi to barwa granic pomiędzy tymi prowincjami. Skopiuj liczby z pliku z oryginalnego medka.
Wielkie dzięki :)Cytat:
Zamieszczone przez k.m.
Co należy zrobić by skasować frakcje? (jakie pliki trzeba zmodyfikować) i dodatkowo przejąć jej prowincje?
Co zrobić, by móc zburzyć budynki takie jak drogi, farmy i mury miasta?
Ktoś wie może jak na przykładzie Stainless Steel 6.2 dodać tam forty? Gdzie ustawia się czas ich zniknięcia itd. Nie muszą być kamienne (bo z tymi to chyba wyższa filozofia).
Tu były moje jałowe dywagacje, ogólnie czysta forma spamu
Chciałbym przenieść skrypt Unii kalmarskiej z Tetonic do innego moda co muszę zrobić oprócz dodania skryptu w pliku campaign_script?
Witam mam pytanie,wypakowałem mod XVIIth Century Mod: Dominium Maris Baltici do głównego folderu z grą zrobiłem ten plik bat jak pisze na forum odpalam,mimo to włącza się normalna gra.
Wcześniej miałem medka ripa i działało teraz mam 2 obrazy płyt i nic,żaden z modów nie chce mi działać.
I 2 pytanie chciałbym w tym modzie mieć husarię ze screenów jak zamienić modele i tekstury bo niby podmieniam ale dalej sa ci sami husarzy zamiast husarii,proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Pozdrawiam panowie szlachta!
PS:przepraszam za mały off top ale nie chciałem pisać 2 postów.
Szkoda ze Trasch miał awarie nie tylko ze wzgledu na ta kwestie. Ja pobrałem tego moda ale narazie odpoczywam od medievala II. Co do husarzy ciezko w Twoim pytaniu zaczepiec sie o cos konkretnie... albo ja nie ogarniam pytania. Jakbyś jasniej napisał co chcesz zrobić to moze ktoś by wiedział.
Znaczy się chodzi o to że w tym modzie są modele i tekstury winget hussars(tych skrzydlatych husarzy) jestem początkującym moderem ale modowałem tylko na mount i blade a z medievalem nie miałem styczności co zrobić żebym miał w grze skrzydlatych husarzy?
Za lamerskie, jeszcze jaki znany moder by podłapał - usunałem. Dobra, narazie wystarczy, reszte tutejsi moderzy znają bo łatwe wiec nic po tym ze usune.
Właśnie tak zrobiłem tylko nie w modzie(bo jak klikam na plik bat to włącza się gra)tylko w głównym folderze data w medku i nic..
Pisałem Ci jak na czystą gre przeniesc to z osobno gdzies wypakowanego moda... Co z tym batem nie wiem bo nie mam teraz medievala na kompie nawet. Musi byc gra rozpakowana unpackerem. Mod trascha do obejrzenia przede mną lezy i czeka na swoją kolej. Najlepsze zostawiłem sobie na koniec ;) Tak czy owak jak są tam modele to dla mnie juz wszystko jest i wszystko jedno czy mi to odpali czy nie bo i tak sobie ozywie tak czy inaczej zeby obejrzec. "Ozywic" mozna najprosciej chociazby tak jak to tu podałem. Trasch nie twierdził ze oddaje nam do rak gotowy mod. Niemniej mysle ze powinno odpalić. Poczytaj temat o tym modzie dokładnie. Sprawdź co tam piszą o wersjach itd.
A mógłbyś podać\opisać inne sposoby na zamiane wojska podać jakiś link i pomocne programy do tego??
Ale tylko czasem i w miare mozliwosci ;) Opisac sposobów na Medieval II obecnie nie bo jak wspomniałem nawet nie mam go obecnie zainstalowanego
"Szukajcie a znajdziecie"
(Jezus Chrystus)
A scislej łatwiej Tobie to poszukac niz mi pisac o tym o czym długo by pisac.
Jesli zrobiłes i nic to jest to bardzo prawdopodobne. Faktycznie moze trzebaby ze switch'a. Widac poszło Ci to z gry, racja - jakos sie to omijało w medku a najlepiej to sciagnac sobie jakąs jednostke dodaną albo zmienioną i wówczas działac w tym folderze. Ja sciagnąłem sobie "byzantyne heavy speerman" potem ją wywaliłem czy zrobiłem z tego armate, nie pamietam a nastepnie rozrosło sie to u mnie na moda XVII-sto wiecznego który w kampanii ze dwa razy wydupił mnie do windy ale to naprawiłem i potem juz nigdy. Zresztą teraz juz wiem co moze powodowac KTD i wiem jak tego unikac. Trzeba na biezaco pilnowac. Przy zmienianiu jak cos źle po prostu Ci nie odpali. Moda XVII - stowiecznego jeszcze nie skonczyłem, przerwałem narazie na etapie zdatnosci do grania ale nie zapowiadłałem nigdzie wiec jak zechce moge go sobie nawet wydupic z dysku. Zreszta robiac rzecz sobie nie pitoliłem sie z braniem skad popadnie a jakbym upubliczniał to ktos mógłby sie poczuc dotkniety tym. Nie wazne. Sciągnij sobie jakas jednostke i jak Ci ją doda to znaczy ze doda potem kazda ktora tam tak zrobisz. Nie do konca XVII- stowiecznego, konczacego sie w XVII w powiedzmy. W kazdym razie to majstersztyk i moze i bym pokazał ale obraziłem sie na administracje :lol: Gdzie indziej moze.
BIG BANG
" "Adios" rzucił Zorro zarzucajac peleryną"
(Ja sam osobiście)
"Nie płacznie za mną dziewczeta"
(Pozdrowienie dla ekkipy)
:lol:
Postanowiłem trochę się pobawić plikiem descr_projectile.
Zastanawia mnie nast. rzecz:
jak mam to rozumieć? Dlaczego standardowe opóźnienie jest na minus? mam rozumieć, że jeśli zrobię je jeszcze bardziej na minus to jednostki będą strzelać szybciej?Cytat:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Projectile Delays
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
delay standard -180.0
delay flaming 15.0
delay gunpowder -50.0
delay arrow3 -150.0
delay arrow2 -210.0
delay pesarrow -150.0
delay arrowhorse 420.0
delay arrow3horse 350.0
delay crossbow_bolt2 540.0
delay crossbow_bolt 140.0
delay steel_crossbow_bolt 180.0
delay hand_gun_bullet -150.0
delay arquebus_bullet -150.0
delay musket_bullet -150.0
delay elephant_cannon_shot 1800.0
Mam dwa pytania jak zrobić by ameryka była dostępna od początku gry i można było by do niej dopłynąć kogą?I jak zrobić by broń palna i armaty były dostępne również dostępne na samym starcie?
Czas na moje pytanie. Muszę zmniejszyć co najmniej dwukrotnie zasięg ruchu jednostek w modzie: Wojny Bałtyckie. Do tego już sam nie dojdę, więc proszę o pomoc.
Ja też mam już kolejne pytanie :?
Czy da się coś zrobić, by frakcje były zawsze w stanie wojny i nie chciały się pogodzić?
Gram na modzie WWmwE, ustawiłem relacje między Fatymidami a Seldżukami na -1.0, dałem im wojnę od początku a oni popisali pokój :/
Tak samo wojna między Ommajadami a królestwem Kastylii i Leonu, nie chcą walczyć :(
No, ale za to wojna między Polską a HRE poszła wspaniale nawet bez mojej ingerencji(no może nie licząc małych dofinansowań i zabezpieczenia ich wschodniej granicy ^_^). Polska zmiażdżyła HRE i teraz ruszyła na Francję :P
Kolejna sprawa: Chcę dać jedne z frakcji miasto buntowników. Jak mogę sprawdzić jakie współrzędne ma jego garnizon? Muszę wejść do gry, spisać obrońców i ich potem mozolnie szukać w descr_strat? :?
Jeśli chodzi o garnizon, to chyba musisz po prostu szukać.
Ja z kolei chcę zwiększyć czas budowy budynków czterokrotnie. Da się to zrobić odgórnie w jednym miejscu, czy muszę edytować cały plik buildings?
Musisz edytować cały plik niestety.
To moje pytanie:
Jest jakiś plik odpowiedzialny za bonusy poziomów doświadczenia czy jest to przypisane do silnika gry?
Jeśli mnie pamięć nie myli, to jest zdefiniowanych kilka typów AI, które są później przypisywane do poszczególnych nacji. Być może Fatymidzi i Seldżukowie mają przypisane łagodne AI i dlatego nie chcą walczyć? Z całą pewnością HRE ma przypisane agresywne AI na ekspansję, stąd tak chętne wojaczki u Niemców. Toteż gdybyś zmienił Fatymidom i Seldżukom typ AI na bardziej agresywny, myślę że by pomogło na twoją bolączkę. Nie pytaj gdzie to się robiło, bo nie pamiętam. Poszperaj po plikach, na pewno znajdziesz.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Ustawiasz kursor na armii/osadzie, wciskasz tyldę, wpisujesz taką formułę:Cytat:
Kolejna sprawa: Chcę dać jednej z frakcji miasto buntowników. Jak mogę sprawdzić jakie współrzędne ma jego garnizon? Muszę wejść do gry, spisać obrońców i ich potem mozolnie szukać w descr_strat? :?
enter i wyświetla ci współrzędne w takiej postaci:Cytat:
show_cursorstat
pierwsza liczba to jest wartość "x" druga to "y", w descr_strat szukasz armie rebelianckie i przy danej armii masz napisane jej położenie...(w tym wypadku "x 239, y 128")Cytat:
pos 239, 128, region id coś tam...
w jaki sposób moge przenieść jednostki z jednego moda do drugiego? (chodz mi dokładnie o przeniesienie kilku jednostek z TATW do CoW)
Heja ludzie. Mamy w plikologi gry coś co się nazywa descr_projectile.
projectile tower_ballista
effect large_arrow_trail_set
end_effect large_arrow_explode_set
end_man_effect man_impact_small_set
damage 1
damage_to_troops 5
radius 0.1
mass 0.2
accuracy_vs_units 0.015
accuracy_vs_buildings 0.0001
min_angle -70
max_angle 90
velocity 90
display aimed particle_trail invert_model_z
model data/models_missile/missile_ballista_bolt_high.CAS, 40.0
model data/models_missile/missile_ballista_bolt_med.CAS, 80.0
model data/models_missile/missile_ballista_bolt_low.CAS, max
i chciałem się dowiedzieć od kogoś czy te dwie linijki:
min_angle -70
max_angle 90
odpowiadają za kąt strzelecki w płaszczyźnie pionowej czy poziomej ? Podejrzewam że poziomej, jednakże wpisywanie tam wyższych wartości niż 90 stopni wydaje się nie mieć żadnego wpływu na efekt w bitwie.
chcę po prostu się pozbyć błędu z gry powodującego że wieże strzeleckie, mając wroga w zasięgu, przestają strzelać do wroga znajdującego się wewnątrz obszaru murów, strzelają one tylko na zewnątrz oraz niektóre wieże, tylko pod kątem w płaszczyźnie poziomej nie przekraczającym (na oko) 45 stopni. Można to łatwo zaobserwować w konstrukcjach obronnych frakcji Teutonic order.
Przy okazji co oznacza ujemny minimalny kat strzelania ? co to jest za wartość kat -70 stopni ??
Mam pytanie: Czy jest to możliwe, by Mongołowie pojawili się jednocześnie zarówno w okolicy Serkel jak i Bagdadu? Jeśli tak, to jak to zrobić. Dodam, że mam zamiar taką poprawkę dodać do WWmwE. Na własny użytej rzecz jasna ^^
Witam. Na ostatnim forum był poradnik dotyczący zwiększania rozmiarów mapy kampanii. Chcialbym zrobić taką dużą jak w modzie Kingdoms Grand Campaign. I tutaj jest problem, bo nie zapisałem sobie tamtego poradnika... Bardzo bym prosił o pomoc. Z góry dzięki.
PS. Jeśli było już takie pytanie to przepraszam i proszę o link...
Teoretycznie mozna podobno miec do 31 frakcji w swoim modzie. Jednak w menu po standardowym dodaniu, pojawia sie tylko 21. Jak zrobic, zeby wyswietlaly sie wszystkie (tak jak w SS czy KGC)? Z gory dzieki za odpowiedz.