-
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.1 (nowa sztuczna inteligencja)
1) Nieoceniony Araven wielkie dzięki waszmości! Czy plik descr_faction_standing.txt wypakowany z dfs120912.rar można też stosować z AI od Piter, czy ktoś już to sprawdził?
2) Czy wersja 4.0 (beta) AI od Piter powinna być wgrana na wersję 3.1 (bo tam jest tylko 1 plik) i czy trzeba zaczynać kampanię od nowa?
-
Nowa kampania jest potrzebna, nie trzeba na 3.1 ale można, ten plik działa z moim. Dzięki za opinie.
-
Ja gram na tym nowym dfs z 12.09.2012 z ai Pitera. 4.0 nadpisuje plik ai 3.1 i jak napisał Piter, konieczna nowa kampania. Najlepiej usunąć z katalogu moda plik map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i tej kampanii w jaką grasz. Jak grasz w rózne kampanie to usuń ten plik ze wszystkich.
-
Wywaliłem wersję 4.0, trzeba ją dopracować.
-
Piter czy w wersji 4.0 znalazłeś jakiś poważniejszy błąd lub po prostu uznałeś,że to nie jest to czego oczekiwałeś?Pytam,gdyż nie wiem czy jest sens grania mojej obecnej kampanii,którą rozgrywam na wersji 4.0.Może podzielę się też swoimi spostrzeżeniami.Gram kampanię Polską na vh/vh z money scriptem,z submodem na nowe statystyki jednostek oraz z plikiem na poprawę stosunków dyplomatycznych( descr_faction_standing).Rozegrałem około 70 tur i wydaje mi się,że nadal występuje problem z agentami,gdyż Ai nadal za mało ich rekrutuje.Przykładem niech będzie,że przy wyborze papieża mam 6 lub 7 głosów.Kupców też za dużo nie widzę na mapie,a więc tu też może być problem.Zauważyłem też niezbyt mądre ataki Ai na mnie.Węgry z którymi mam sojusz i stosunki 9/10 wywołują ze mną wojnę atakując moją krucjatę,pomimo że prowadzą wojnę z HRE ora Bizancjum.Następny pzykład to Norwegia z którą mam sojusz i stosunki 8/10,a także mamy wspólnego wroga Danię atakuje mojego generała,którego dopiero co od nich pozyskałem dzięki mojej księżniczce.Poprzez te ataki Węgry oraz Norwegia straciły natychmiast po jednej prowincji,gdyż nie były one wogóle przygotowane.Jeśli natomiast chodzi o trudność tej rozgrywki(przynajmniej jak do tej pory),to trudniej mi się grało np. Aragonią na ai z czystego Bellum.To może mieć związek tym plikiem na poprawę stosunków dyplomatycznych,gdyż teraz jest dużo mniej wrogów,a to się wiąże z mniejszą ilością wojen.Zaznaczam,że to są moje odczucia po rozegraniu tylko 70 tur.
-
Na wersji 4.0 zdarzają się dziwne ataki samej floty na port, wcześniej tego nie uświadczyłem.
-
wywaliłem, bo uznałem, że muszę ją dopracować, tyle, komp jest trochę zbyt pasywny i jest sporo małych błędów.
Jeśli chodzi o blokadę portów to masz na myśli wypowiedzenie przez tą blokadę wojny?
-
Tak, nie byłoby w tym nic dziwnego, że to były jedyne ofensywne działania kompa.
-
W wersji 3.1 gram Portugalią i Maurowie odkąd widzą, że państwo mam bardziej rozwinięte od nich (więcej miast i ludzi) to też ograniczają się do cofania swoich wielkich armii na swoje terytoria. Zdobycie czegokolwiek jest więc dość trudne, ale właściwie nie ma zagrożenia z ich strony dla już zdobytych miast w Afryce (przeważnie desantem z morza). Zdobycie ostatnich 2 zamków Maurów okupiłem śmiercią 2 generałów i króla, ponieważ wszystkie ich wojska cofnęły się na ostatnie skrawki własnego terytorium. Coś mi się wydaje, że komputer atakuje prowincje wroga tylko, gdy "PKB" ma większe od przeciwnika, brakuje mu jakiejś koncepcji odzyskania utraconego terytorium mimo licznych armii jakie posiada. Mi to nawet odpowiada, bo akurat nie lubię ciągłych wojen bez szans na rozwój.
-
Pracuję nad wersją 3.2 gdzie komp dalej będzie się potrafił lepiej bronić niż w bellum i będzie też agresywniejszy niż na 3.1 nawet przy mniejszym "pkb"
-
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja)
Wrzuciłem nową wersję.
Ps: Już trochę przetestowaną to blamażu nie będzie :P
-
Ja nieco grałem dobre to najnowsze ai 3.2. Ale Ci co pobrali, niech napiszą jak się gra, by było wiadomo co ew. ulepszyć.
-
Ostatnio nie mam czasu, może w weekend coś trochę pogram.
Fajnie że Piter się tym zajmujesz, więc jest nas 3, którzy dbają o rozwój gry :)
Edit: a właściwie to nie we 3 bo jeszcze ekipa od spolszczenia :)
-
Nie naprawdę, przyznaje bez bicia, ja tego nie testowałem za wiele, bo mi się nie chciało, więc jak, działa? grał na nim ktoś :mrgreen:
-
Grałem na razie tylko 10 tur Polską i co zauważyłem to że komputer zawiera sojusze z kim się da , i o wiele łatwiej można je zawierać. to tyle jak pogram jeszcze to napisze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marek7210
Grałem na razie tylko 10 tur Polską i co zauważyłem to że komputer zawiera sojusze z kim się da , i o wiele łatwiej można je zawierać. to tyle jak pogram jeszcze to napisze.
oj tam, to tylko pozory, że z kim się da ;)
-
Każda kolejna wersja ma mniej plików, trochę dziwne. W wersji 3.2 jest tylko plik descr_campaign_ai_db.xml. Czy muszę mieć poprzednie wersje AI i ten plik nadpisać czy tu w tym jednym pliku jest całe AI 3.2? Drugie pytanie to odnośnie AI bitewnego Germanicus. Co z nim? Dogrywać osobno?
-
Wystarczy ci ten jeden plik. Ai bitewne Germanicu5 wersja 5.7 lepiej dograć osobno z manual integration z tego ai bitewnego.
-
Czy AI 3.2 można wgrać na 3.1 bez zaczynania kampanii od nowa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez radax
Czy AI 3.2 można wgrać na 3.1 bez zaczynania kampanii od nowa?
niet
-
W wersji 3.2 komp lepiej atakuje, faktycznie zawiera sporo sojuszy, ale jednocześnie jest bardziej agresywny, nawet Papież :P
Całkiem fajne to AI
-
Widoczna jest różnica w jakości szkolonych wojsk (czyli na moim armie są lepszej jakości?)
-
No zagrałem na VH kampania Medium bitwa Jerozolima na 3.2 na Light. Komp ładnie walczy, sensownie sojusze zawiera. Podoba mi się to ai. Ciekawa odmiana, oryginalne ai z Bellum uważam, za bardzo dobre, ale mam je rozpracowane, że cieszy mnie to nowe, potrafi mnie zaskoczyć. Gram na wszystkich submodach, z świetnym submodem muzycznym Wino, oraz ostatnim submodem Mietka77 oraz ai bitewnym Germanicu5 wersja 5.7. Super robota Piter, Wino i Mietek77. Pozdrawiam.
-
Też gram na AI 3.2 (medium, medium), submod Mietka najnowszy, muzyczny, najnowszy dfs, kampania Full ze wszystkimi skryptami.
Norwegia, około 30 tur rozegrałem. W sumie nie mam za bardzo porównania z innymi AI, ale co mnie zaskoczyło, to że jak zaproponowałem Danii mapy za mapy to odrzucili i w zamian zaproponowali mapy za mapy, ale dodatkowo sojusz :) Oczywiście odrzuciłem tą barbarzyńską propozycję. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie uświadczyłem, żeby ktoś tak proponował sojusz. Druga fajna sprawa to to, że lubią się chować po krzakach cwaniaki (na mapie kampanii). Także początek wygląda ciekawie. No i chyba trudniej zawrzeć sojusze, bo już ponad pół mapy oblazłem dyplomatą a z większością mam stosunki na 3 góra 4, a wtedy nie chcą takiego sojusznka.
-
Gram na AI 3.2 (medium, hard (bitwa)) i zastanawiam się czy to normalne, że mająć relacje z jakimś państwem na poziomie +8 jestem narażony na atak tego państwa. Dodam, że jestem w sojuszu z tym państwem. Jestem za utrudnieniem rozgrywki, ale z zachowaniem jej logicznośći. Jaki ma sens zawieranie sojuszu z daną frakcją, dawanie praw handlowych, dostępu wojkowego, informacji o mapie, płacenie trybutu jeśli to pańswo i tak mimo bardzo dobrych relacji mnie zatakuje. Uważam, iż nie powinno tak być. Ewentualnie zwiększył bym wartość kwoty którą można poprawiać relacje np. nie 12 x po 200 i relacje w góre o 1, tylko np. 12 x 500 i dopiero relacje o oczko wyżej.
Zaznaczm że to nie jest zarzut tylko pytanie. Nawiasem mówiąc nie wiem czy ty jesteś tego sprawcą :D :)
PS. Powiedz proszę gdzie można to nieco skorygować.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Gram na AI 3.2 (medium, hard (bitwa)) i zastanawiam się czy to normalne, że mająć relacje z jakimś państwem na poziomie +8 jestem narażony na atak tego państwa. Dodam, że jestem w sojuszu z tym państwem. Jestem za utrudnieniem rozgrywki, ale z zachowaniem jej logicznośći. Jaki ma sens zawieranie sojuszu z daną frakcją, dawanie praw handlowych, dostępu wojkowego, informacji o mapie, płacenie trybutu jeśli to pańswo i tak mimo bardzo dobrych relacji mnie zatakuje. Uważam, iż nie powinno tak być. Ewentualnie zwiększył bym wartość kwoty którą można poprawiać relacje np. nie 12 x po 200 i relacje w góre o 1, tylko np. 12 x 500 i dopiero relacje o oczko wyżej.
Zaznaczm że to nie jest zarzut tylko pytanie. Nawiasem mówiąc nie wiem czy ty jesteś tego sprawcą :D :)
PS. Powiedz proszę gdzie można to nieco skorygować.
Pozdrawiam
W pliku descr_campaign_ai_db do <invasion_decisions> do <faction_ai_label name="default">
<decision_entry>
<!--
x2
-->
<min_entry stance="Allied" faction_standing="4.0"/>
<max_entry stance="Allied"/>
<faction_attitude invade="invade_none" can_force_invade="false" continue="false"/>
</decision_entry>
Jest takie polecenie jak powyżej, czyli komp nie atakuje od relacji 9/10. Z tym, że relacje mają jedynie częściowy wpływ na dobór celu inwazji, chyba 500 pkt priorytetu (przy 8/10 priorytet zmniejsza się o 1500), każdy twój wróg to też chyba było + 500 priorytetu inwazji, czyli jak masz 2 wrogów to priorytet inwazji zwiększa się o 1000 na moim AI, a same priorytety to koło 900pkt przy ataku na najsłabszych do 2500 pkt priorytetu przy atakowaniu najsilniejszych sąsiadów, którzy stanowią największe zagrożenie (do tych priorytetów doliczają się pkt priorytetów wynikające z relacji, poziomu trudności itp). Z tym, że komp czasami i tak zrobi coś po swojemu, bo trochę zbugowany jest chyba ten cały silnik sztucznej inteligencji ale ogólnie widać pozytywną różnicę w zachowywaniu się kompa przy moich ustawieniach.
-
Nienawidzę takich dywagacji. Jak zrobić w ai 3.2 wpis by nie atakowało na 100% od relacji 8/10. Potrafisz to zdefiniować ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Nienawidzę takich dywagacji. Jak zrobić w ai 3.2 wpis by nie atakowało na 100% od relacji 8/10. Potrafisz to zdefiniować ?
Nie potrafię prościej, a sam nie zmienię, bo moim zdaniem taka dyplomacja jest do dupy.
-
To zrób to dla tych, w tym dla mnie co uważają, że nieatakowanie przy relacjach 8/10 ma sens. Dużo większy niż chaotyczne ataki pzrez kompa na wszystko co żyje. Daj taki wpis, kto będzie chciał wklei do ai swego w wersji 3.2.
-
Cytat:
To zrób to dla tych, w tym dla mnie co uważają, że nieatakowanie przy relacjach 8/10 ma sens. Dużo większy niż chaotyczne ataki przez kompa na wszystko co żyje. Daj taki wpis, kto będzie chciał wklei do ai swego w wersji 3.2.
Ja również przyłączyłbym się do tej prośby. Czy wiesz jak można zwiększyć ilość kasy którą należy wydać na poprawę stosunków z danym państwem ? 12x200 to za mało na poprawę stosunków o oczko wyżej, może 12x500 ?
PS. Chciałbym dodać jeszcze raz że twoje ai jest naprawdę super, ale przydałby się jakiś element "przewidywalności. Jak gram Polską to ciągle atakują mnie Węgry. Wiadomo powszechnie, że mieliśmy niemal zawsze z nimi bardzo dobre stosunki, a wojny nigdy. Hiszpania też często atakuje Portugalię zamiast zająć się rekonkwistą.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Cytat:
To zrób to dla tych, w tym dla mnie co uważają, że nieatakowanie przy relacjach 8/10 ma sens. Dużo większy niż chaotyczne ataki przez kompa na wszystko co żyje. Daj taki wpis, kto będzie chciał wklei do ai swego w wersji 3.2.
Ja również przyłączyłbym się do tej prośby. Czy wiesz jak można zwiększyć ilość kasy którą należy wydać na poprawę stosunków z danym państwem ? 12x200 to za mało na poprawę stosunków o oczko wyżej, może 12x500 ?
PS. Chciałbym dodać jeszcze raz że twoje ai jest naprawdę super, ale przydałby się jakiś element "przewidywalności. Jak gram Polską to ciągle atakują mnie Węgry. Wiadomo powszechnie, że mieliśmy niemal zawsze z nimi bardzo dobre stosunki, a wojny nigdy. Hiszpania też często atakuje Portugalię zamiast zająć się rekonkwistą.
Pozdrawiam
Nie mam na to czasu ostatnio, z tymi stosunkami to i tak zabugowane, a gdy jest od 9/10 brak ataków to już w pliku od negocjacji mieszać nie muszę, bo 9/10 naprawdę trudno mieć. Trzeba po prostu mieć wspólnych wrogów, tak to by było bezsensu, za łatwo i przewidywalne, ja to zrobiłem zgodnie ze swoimi poglądami tak aby gra była ciekawa, wszystkim nie dogodzę, a tak moim zdaniem jest dobrze.
-
Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja
Czy jeżeli używałem AI od Aravena (ten plik descr_faction_standing) to muszę znaleźć oryginał tego pliku by go znów podmienić, czy wystarczy że zainstaluję najnowszą wersję Twojego AI i wszystko będzie działało?
I czy w wersji 3.2 jest załączone jakieś AI bitewne?
-
Nie musisz zmieniać pliku descr_faction_standings. Ai bitewnego w ai Pitera 3.2 nie ma.
-
Ok, dzięki za odpowiedź :)
A polecacie może jakieś AI do bitew? Jeśli znacie jakieś dobre, to podajcie nazwę, ja już resztę znajdę. Bo nie zauważyłem by w BC były jakieś innowacje na polu bitewnym... AI za każdym razem idzie po prostu na przód, nadziewa się na pale i tym podobne dziwactwa, czyli to samo co i na podstawce :D
Nigdy nie grałem na żadnym ulepszonym AI więc nie wiem jak to wygląda po zmianie i czy w ogóle opłaca się to robić.
-
Ja gram na ai bitewnym Germanicu5 wersja 5.7. W modach uzupełniających jest. Zainstaluj je sobie. Potem w Bellum ew. je wrzuć ale z katalogu Manual Integration w g5. Katalog g5 pojawi się jak zainstalujesz ai Germanicu5 wersja 5.7.
-
Zrobiłem to automatyczną instalacją i AI działa, przynajmniej w trybie własnej bitwy (tak mi się wydaje). Trzeba jednak użyć manualnej instalacji w BC?
-
Mnie nigdy się w pełni nie zainstalowało przy instalacji z programu z ai Germanicusa. Zawsze musiałem ręcznie. Wejdź do Manual Integration i zobacz w Bellum czy masz wszystkie te pliki co są w Manual. Jak tak to się zainstalowało w całości, jak któregoś nie ma, to się nie zainstalowało dobrze. A doradca ci się chowa na początku bitwy? Powinien się chować, po chwilowym pojawieniu. Ale mnie się coś zbuntował i się nie chował ostatnio, mimo, że ai działa. Nadal nie mam naprawionego monitora, to nie gram nic.
-
Teraz to tak pomieszałem, że mi kampania nie działa ;P Ach uroki babrania się w takich duperelach...
Przeinstaluje moda i zainstaluje wszystko na czysto jeszcze raz.
@EDIT: dziwne, a jednak wszystko działa. Jednak kampania uruchamia się dużo wolniej niż wcześniej i miałem złudzenie, że gra po prostu dostałą freez'a :)
Ale to chyba normalna przy nowych skryptach do AI, prawda?
-
Zainstalowałem i jestem pod wrażeniem. Komp chętniej zawiera sojusze, rozsądniej atakuje, ba nawet sam wychodzi z propozycją sojuszu, co na czystym BC nigdy mi się nie zdarzało. Stara się rekrutować armie z jak najlepszych jednostek. Wysyła też pełne armie przeciw moim miastom. Nieraz nawet dwie naraz. Zauważyłem, że lepiej wykorzystuje przeszkody naturalne takie jak brody na rzekach. Ogólnie komp sprawia wrażenie logicznie myślącego, nie rzuca się bezmyślnie na wszystko co się rusza. W mojej kampanii Bizancjum, Seldżukowie zaatakowali moją sojuszniczkę Gruzję, pośpieszyłem na ratunek sprzymierzeńcom i zdobyłem Ankarę, dwa razy bijąc pełne flagi Turków. Wówczas Jerozolima z którą bezskutecznie próbowałem zawrzeć wcześniej sojusz, uderzyła na Adanę, wtedy zaproponowałem sojusz po raz kolejny i zgodzili się. Teraz Seldżukowie są w nie lada opałach. Od zachodu szarpią mnie Normanowie, ale wkrótce przejdę do ofensywy i policzę się z tymi barbarzyńcami. Dla mnie to Al jest bardzo dobre, widać znaczącą poprawę. Gratuluję i czekam na więcej :D
-
Re: Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.3 (nowa sztuczna inteligencja