-
Re: Sytuacje interesujące i zabawne
Mówię wam pod Bogiem że tak było. Grałem w wersję podstawową bez żadnych łatek. Może to był tylko zwykły bug? Z mojej strony to tyle,kwestię wiary(w to co napisałem) pozostawiam wam. Nie rozumiem waszej agresji i przypominam że nie chcę kłótni. Postaram się jak najszybciej zdobyć Medka i zrobię screeny. Na marginesie proszę was(widzę że gracie dłużej niż ja) o radę na temat generałów w MTW(założyłem nowy temat ,,Generałowie"). Opisujcie swoje sytuacje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Wojtek7060
Mówię wam pod Bogiem że tak było. Grałem w wersję podstawową bez żadnych łatek[...] Postaram się jak najszybciej zdobyć Medka i zrobię screeny
Czyzby sie gralo na piraciku ;)
-
Gdzie Ty masz temat generałowie ? Ja go widzę w dziale o 1 części medka.
Cytat:
Zamieszczone przez Matisek
Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
Nadal mnie nie przekonałeś. Chłopi pokonali Rycerzy ? Nie wierzę, tymbardziej w symulacji. Jak nie dasz screena to będzie dupa...
Tymczasem ja teraz coś opowiem :D
Kontynuacja mojej kampanii Anglią, rok 1596, lato, Ikonium, oblężenie Ikonium przez Tatarów
No więc tak jak wyżej Tatarzy przystąpili do oblężenia Ikonium, które zdobyłem 3-4 tury wcześniej. Dodam, że na to miasto zwołany był Dżihad, na który stawili się Tatarzy i Mongołowie ( armię Maurów rozbiłem w Iberii, gdy chciała wejść na pustynię, a dodam że była to doborowa armia z Sułtanem ). Z Mongołami miałem sojusz, ale że dla nich ważniejsza była misja zerwali go i zaatakowali. Po 2 turach oblężenia do Zagrzebia zawitał poseł z prośą o pokój. Zgodziłem się, bo wiedziałem, że trudno by było obronić miasto przed 3 armiami. Mongołowie odsunęli się na bok, wtedy zaatakowali Tatarzy dwiema armiami. Zaczekali 2 tury, by machiny oblężnicze się zbudowały i zaatakowali. Przesunąłem wojska na drugi okręg murów, a słonie artyleryjskie, bombardy i trebusz ostrzeliwały ten pierwszy pierścień. Potem do ataku przystąpiła piechota Ghazi jakieś 7 oddziałów. Lewego muru broniły 4 jednostki spieszonych rycerzy Angielskich więc wytrzymałem ataku. Gdy artyleria zrobiła wyrwę w murze do ataku przystąpiła wroga kawaleria [czyt. 2 oddziały słoni, straż generała ( Nayaga Święty Wojownik ) i 3 oddział mongolskich łuczników konnych. Moim łucznikom skończyły się strzały więc zesłałem ich na dół wraz z 2 niepełnymi oddziałami piechoty, które ( tu sam się zdziwiłem ) pokonały wszystkie jednostki i zabił jednego z najlepszych Tatarskich generałów. Dopiero po bitwie zrozumiałem, że słonie zaczęły uciekać od podpalonych strzał i zabiły kilkudziesięciu wojowników Tatarskich ;) Walka na murach trwała nadal, a 2 armia wroga okrążyła miasto i wkroczyła do walki. Tam było więcej oddziałów słoni więc po jakiś 5minutach walki, mój opór się złamał. Tatarzy wbili się na plac i walczyli tam z moim najlepszym generałem Francisem Krzyżowcem, a także uciekinierami z murów. Z około 3500 Tatarów przeżyło tylko nieco ponad 1000, a garnizon miasta Ikonium liczący 1500 ludzi został doszczętnie zniszczony. Był to przełomowy moment w wojnie, bo w końcu wyeliminowałem prawie wszystkie słonie Tatarów i mogłem przystąpić do zmasowanego ataku.
Btw ale się rozpisałem :D
to jest sytuacja interesująca czy zabawna?
Raczej interesująca ;)
-
Cytat:
Gdzie Ty masz temat generałowie ? Ja go widzę w dziale o 1 części medka.
No właśnie o ten mu chodziło ;)
-
To niech nie pisze, że
Cytat:
Na marginesie proszę was(widzę że gracie dłużej niż ja) o radę na temat generałów w MTW(założyłem nowy temat ,,Generałowie") .
Bo ja np nie grałem ;] ale nie offtopujmy.
-
http://img294.imageshack.us/img294/5363 ... wiarkw.png Na początek w Medievalu I a jak już będę miał 2 to też dodam. Walczyłem 4 odziały chłopów na 4 odziały niemieckich rycerzy,grałem na średnim a jak wszyscy wiemy Medieval I jest trudniejszy od Medievala 2. Naprawdę nie kłamałem. Link działa?
-
Zajebisty Medieval II :mrgreen: Jaki patch ? :lol:
-
Tylko że to Medek I a nie II :roll:
Daj screena z Medka II ;)
Cytat:
Zajebisty Medieval II :mrgreen: Jaki patch ? :lol:
Nie no Krzyżak jaj se nie rób. Jaki patch?
Przecież to czysty Medieval II :lol:
-
-
Myślenie nie jest chyba waszą mocną stroną. We wcześniejszym poście napisałem ,,Na początek w Medievalu I a jak już będę miał 2 to też dodam''. Czepiacie się na siłę. Chyba znowu trafiłem na forum pełne cwaniaków...
-
Pomyliłeś działy. Czytanie ze zrozumieniem nie jest chyba Twoją mocną stroną ;)
-
Cytat:
Myślenie nie jest chyba waszą mocną stroną. We wcześniejszym poście napisałem ,,Na początek w Medievalu I a jak już będę miał 2 to też dodam''. Czepiacie się na siłę. Chyba znowu trafiłem na forum pełne
Spokojnie chłopie :)
Tylko se tak żartujemy ale przyznasz że z twojego screena wiemy tylko że Medku I chłopi mogą pokonać rycerzy( co też wydaje mi się dziwne) ;)
A poza tym jak wspomniał Krzyżak ro zły dział dla takich screenów ;)
-
Wygrana chłopów wydaje ci się dziwna? Ja powiem tak-po Medievalu 2 nic mnie już nie zdziwi.
1) Ciężka,elitarna jednostka kawalerii szarżując ze wzgórza ,,utyka" już w pierwszym(!) szeregu wroga(i nie są to pikinierzy)
2) Jednostki jak z gier cRPG np. łucznicy z Sherwood :|
3) Podczas oblężeń wróg nie potrafi zajść nas od tyłu bo pcha się na chama przez jedną ulicę zamiast przerzucić kilka oddziałów inną ulicą
4) Medieval 2 uczy nas że standardowym ruchem podczas obrony zamku jest szarża kawalerią przez bramę na wroga
5) Podbicie pół mapy wyłącznie 10 generałami i ich strażą osobistą(co zakrawa o żart)
6) Potężne armie mongołów zostały pokonane dzięki wbiciu pali przed bramą(z wewnętrznej strony) obleganego zamku na które z radością szarżują mongolscy kawalerzyści. A wybicie słabiutkiej piechoty to tylko formalność
7) Pamiętaj królu! Nigdy,przenigdy żaden z generałów cię nie zdradzi ani się nie zbuntuje.
8) Bunty chłopskie nigdy nie miały miejsca(chodzi mi o bitwy z nimi)
To by było na tyle.
-
A ja powiem tak
to nie ten temat ;)
-
Cytat:
Wygrana chłopów wydaje ci się dziwna? Ja powiem tak-po Medievalu 2 nic mnie już nie zdziwi.
1) Ciężka,elitarna jednostka kawalerii szarżując ze wzgórza ,,utyka" już w pierwszym(!) szeregu wroga(i nie są to pikinierzy)
2) Jednostki jak z gier cRPG np. łucznicy z Sherwood :|
3) Podczas oblężeń wróg nie potrafi zajść nas od tyłu bo pcha się na chama przez jedną ulicę zamiast przerzucić kilka oddziałów inną ulicą
4) Medieval 2 uczy nas że standardowym ruchem podczas obrony zamku jest szarża kawalerią przez bramę na wroga
5) Podbicie pół mapy wyłącznie 10 generałami i ich strażą osobistą(co zakrawa o żart)
6) Potężne armie mongołów zostały pokonane dzięki wbiciu pali przed bramą(z wewnętrznej strony) obleganego zamku na które z radością szarżują mongolscy kawalerzyści. A wybicie słabiutkiej piechoty to tylko formalność
7) Pamiętaj królu! Nigdy,przenigdy żaden z generałów cię nie zdradzi ani się nie zbuntuje.
8) Bunty chłopskie nigdy nie miały miejsca(chodzi mi o bitwy z nimi)
To by było na tyle.
Co masz do łuczników z Sherwood ? Jeśli takie jednostki kiedyś były to mają prawo znajdować się i w grze. AI komputera leży i każdy to przyznaje, ale komputer to komputer jest tak prawie w każdej grze. Jak używasz 10 generałów w jednej armii to gratuluję pomysłowości... Historyczność w Medku leży... Na armie komputera zawsze jest jakiś sposób, w tym przypadku palisady ale jak nie chcesz to kto Ci każe je stawiać ? ;)
Btw i to samo co Dawid.
-
Gram Hiszpanią, około 110 tury doszedłem na północ Włoch. Co się okazało? Bolonia, Wenecja i Wiedeń były pod panowaniem... Sycylii. Nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło, żeby Sycylijczycy doszli tak daleko :)
Całe Bałkany (oprócz Konstatynopola) są pod panowaniem Wenecji - Węgrom został tylko Kijów.
Mongołowie podbili cały Bliski Wschód.
Jedynie Konstantynopol został pod panowaniem Cesarstwa Bizantyjskiego.
-
-
Mnie zafascynowała polityka zagraniczna Turcji, która - jak sądzę - zawstydziłaby nawet polskich dyplomatów (tych prawdziwych). pomijam, że prośbę o oddanie mi (grałem Egiptem) Mosulu za 2000x5 uznawali rzekomo za bardzo hojną, ale już przy dowolnej wyższej sumie - za wymagającą. to akurat zwykły bug w napisach czy coś. w każdym razie Mosulu za tę kwotę nie dostałem. dostałem go natomiast - i to jest znacznie ciekawsze - "w zamian" za anulowanie sojuszu. jeszcze mi dopłacili. niby da się to od biedy wytłumaczyć - po prostu chcieli mnie dojechać i sojusz im ciążył (ludzie honoru się znaleźli, nie?;). ale wyobraźcie sobie, że mówimy dziś Amerykanom: dobra, budujcie sobie u nas jakie chcecie tarcze, wyrzutnie i inne bazy wojskowe, oddamy wam też te zje*_*ne F16... prosimy tylko o jedno - przestańcie być w końcu naszym sojusznikiem, bo ku*_*ca nas bierze!;) P.S. nie, nie Kubica;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez tengri
po prostu chcieli mnie dojechać i sojusz im ciążył
Pytanie poza konkursem - grasz z Archaon's Loyal Allies?? Albo dyplomacją z DarthModa??
Wracając do tematu - Zabawnie może nie, za to interesująco.. Ja - Mediolan. Krucjata na Antiochię, która jest we władaniu Turków. Przybywam, staję pod miastem, wysyłam gadułę do sułtana z propozycją "dajcie Antiochię, dostaniecie 10k florenów" . Sułtan łasy na złoto to i bez szemrania się zgodził. Ja już zadowolony, że Papa pochwali moje szlachetne czyny i chęć bezkrwawego nawrócenia biednych zbłąkanych owieczek na Drogę Chrześcijaństwa.. a Papa mówi "No Antiochia już nie jest we władaniu Turków to odwołujemy krucjatę". I teraz moje pytanie - WTF ?!?!?!?! Znaczy... rozumiem, że skrypt itp. ale.. no nie spodziewałem się takiej reakcji papy :cry:
-
poczytaj w instrukcji, kiedy krucjaty się kończą ;)
tengri, fajna sytuacja heh
-
Nie czytałem instrukcji, dlatego takie zdziwienie z mojej strony -_- już nic nie mówię... :evil:
-
Juz kiedys pisalem o niekonczacych sie jihadach.Oto kolejny ktory mi sie przydarzyl grajac Wegrami ;)
http://img220.imageshack.us/i/0036o.png/
Kilkadziesiat tur pozniej ci sami( :!: )generalowie wciaz stoja(no,czasem drepcza do drugiej ciesniny) w okolicach Konstantynopola
http://img843.imageshack.us/i/0038.png/
Dodam ze jihad zaczal sie dokladnie w 100 turze,z Mongolami mam prawa handlowe i nie jestem w stanie wojny z ta frakcja,Turcja ktora jest ich wasalem jest jednoczesnie moim sojusznikiem :lol: ...zakrecona sytuacja niczym w brazylijskim serialu ;)
P.S.Save na PW ;)
-
Ten 2 screen mnie rozjebał :lol:
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez eeerobert
Nie wiem czy to jest jakieś szczególnie, ale mi 2 razy zdażyła się sytuacja że miałem Portugalie w Irlandii. To znaczy na początku gry Portugalia zdobyła Dublin, ale później straciła Lisbone i Saragosse. W ten sposób powstało coś co możnaby określić jako państwo na uchodźcwie. Grałem za pierwszym razem jako Polska, a za drugim jako Bizancjum, więc na tą część Europy wpływu zbyt wielkiego nie miałem. Grając Bizancjum widziałem też Polske z samą Pragą. Wam też się to zdaża?
Jak najbardziej ;) Widok Portugalii w Dublinie jest dość częsty ;) Podobnie Polska w Pradze, chociaż u mnie częściej ma ona też Kraków do tego :P Już bardziej zdziwiło mnie zdobycie Kijowa przez Bizancjum ;)
Sorry, że nawiązuje do tak starego postu.
Ja grając Rusią, rozbiłem cesarza Bizancjum właśnie pod Kijowem. Stracił całą armię i sam atakował miasto :D A Polska u mnie jakoś zawsze zajmuje większość terenów Ukrainy i kieruje się do Rusi. Bywało, że zbliżali się do Kaukazu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Juz kiedys pisalem o niekonczacych sie jihadach.Oto kolejny ktory mi sie przydarzyl grajac Wegrami ;)
http://img220.imageshack.us/i/0036o.png/
Kilkadziesiat tur pozniej ci sami( :!: )generalowie wciaz stoja(no,czasem drepcza do drugiej ciesniny) w okolicach Konstantynopola
http://img843.imageshack.us/i/0038.png/
Dodam ze jihad zaczal sie dokladnie w 100 turze,z Mongolami mam prawa handlowe i nie jestem w stanie wojny z ta frakcja,Turcja ktora jest ich wasalem jest jednoczesnie moim sojusznikiem :lol: ...zakrecona sytuacja niczym w brazylijskim serialu ;)
P.S.Save na PW ;)
I tak dobrze, że nie idą dookoła Morza Czarnego :D . A właściwie to jaki był cel tego dżihadu?
-
strzelam że Konstantynopol :D
-
Jeżeli celem jest Konstantynopol to chyba jakiś bug, bo przy przyłączeniu do dżihadu automatycznie wypowiedziana jest wojna frakcji do której należy osada, a jak widać na pierwszym skrinie Mongołowie są neutralni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez eeerobert
Jeżeli celem jest Konstantynopol to chyba jakiś bug, bo przy przyłączeniu do dżihadu automatycznie wypowiedziana jest wojna frakcji do której należy osada, a jak widać na pierwszym skrinie Mongołowie są neutralni.
A Jak myślisz, dlaczego dał screena z relacjami? By było widać, e to jest bug, dość logiczne ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Matisek
strzelam że Konstantynopol :D
Oczywiscie ze to byl Konstantynopol do ktorego mongolskie wojska nie mogly sie nijak dostac dzieki mojej blokadzie ladowych przejsc :lol: Zas gdy ich armie robily nawrotke i obieraly kurs przez Kaukaz moje okrety wplywaly do portow czyniac ciesniny mozliwe do przejscia...a Mongolowie wracali i tak wkolko :lol: ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sovereign21
Cytat:
Zamieszczone przez tengri
po prostu chcieli mnie dojechać i sojusz im ciążył
Pytanie poza konkursem - grasz z Archaon's Loyal Allies?? Albo dyplomacją z DarthModa??
nie. gram na czysto. P.S. nie znam się na modach, więc jeśli to pytanie z podtekstem, to nie zrozumiałem;).
-
No bo nie spotkałem się w podstawce z sytuacją kiedy AI za pomocą dyplomaty wypowiada sojusz.. chyba, że źle Cię zrozumiałem i to Ty sojusz wypowiedziałeś i dostaleś Mosul
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sovereign21
No bo nie spotkałem się w podstawce z sytuacją kiedy AI za pomocą dyplomaty wypowiada sojusz.. chyba, że źle Cię zrozumiałem i to Ty sojusz wypowiedziałeś i dostaleś Mosul
a widzisz! dlatego jest to sytuacja interesująca;)
jeśli interesuje cię, kto był stroną wypowiadającą, to powiem, że w zasadzie zdarzyły mi się 2 podobne sytuacje. jedna to ta opisana powyżej: dawałem 2000x5 za Mosul, kliknąłem "złóż ofertę", a oni na to, że dadzą mi ten Mosul i coś tam nawet zapłacą, lecz - o ile dobrze pamiętam, ale raczej dobrze - po stronie ich żądań względem mnie pojawiło się "anuluj sojusz". wychodzi więc chyba na to, że to ja go anulowałem. innym razem prowadziłem bardzo podobne negocjacje - między tymi sami, zresztą, nacjami - które zaowocowały tekstem, że jeśli jest jakiś powód, by nasz sojusz trwał, to jest on znany tylko mi (czy jakoś tak) i rezygnacją z jakichkolwiek dalszych rozmów. po wyjściu z panelu negocjacyjnego okazało się, że rzeczywiście sojuszu już nie ma. w tym wypadku stroną zrywającą umowę byli więc Turcy.
-
No tak to rzeczywiście ciekawe :)
I tak - jeśli wciśniesz Anuluj sojusz to pojawi się to jako Twoja oferta (cóż za ironia). Choć w tym przypadku, jeśli ich ofertą było - Daj:Mosul, a żądaniem wobec Ciebie - Anuluj Sojusz, to można też tę kontrofertę, w trochę pokręcony sposób, zrozumieć jako groźbę, że jeśli będziesz naciskał na oddanie Ci Mosulu to ulegną, ale ceną chciwości będzie zerwanie sojuszu :) Chociaż wątpię by AI potrafiło tak kombinować :roll:
-
Gram Anglią. W pewnym momencie przyszła misja od papieża, żebym zabił heretyka - pana X. Pierwszy raz zdarzyło się, abym miał taką misję podczas rozgrywanej kampanii. Pan X chodził sobie po Hiszpanii, więc wziąłem najlepszego kardynała i podążyłem nim do Hiszpanii. Myślałem, że chodziło o spalenie pana X na stosie, okazało się, że jednak nie. Mój kardynał na spokojnie unicestwił pana X, a miał to uczynić wyszkolony zabójca. No i lipa, misja wygasła :(
-
Niestety - normalka. W misji było zaznaczone że to ma być zabójstwo :) Papa też ma swoją ciemną stronę hehehe, Inkwizytora nie wysłał bo pewnie chciał rączki umyć od tego, pewnie jakaś sprawa osobista czy cuś :D
-
Inkwizytorzy papieża sieją spusztoszenie na północy Europy, krążąc pomiędzy moimi armiami i miastami :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ulv
Inkwizytorzy papieża sieją spusztoszenie na północy Europy, krążąc pomiędzy moimi armiami i miastami :P
No rzeczywiscie wielce ta sytuacja jest interesujaca i zabawna :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ulv
No wai! Nie możliwe! Daj screena bo nie uwierzę! :roll:
-
j/w To się nigdy nie zdarza, daj screena albo kłamiesz.
-
Już przestańcie się znęcać nad biednym Ulv :D