U mnie mam multum adopcji i jakoś to wygląda :) Twórcy dokładnie opisali działanie skryptów ile i dlaczego, kiedy np. jest pokój itd...ot tak tylko przypominam, jakby kto nie wiedział ;)
Wersja do druku
U mnie mam multum adopcji i jakoś to wygląda :) Twórcy dokładnie opisali działanie skryptów ile i dlaczego, kiedy np. jest pokój itd...ot tak tylko przypominam, jakby kto nie wiedział ;)
Ależ u mnie również jest multum adopcji z tym nie mam problemu :) , jednak podobnie jak było w Bellum Crucis im więcej adoptujesz generałów tym mniej rodzi Ci się dzieci.
Co do pozostałych aspektów gry Rzymem na h/m, wydaje mi się iż AI względem mnie jest dość pasywne. Afrykę przeszedłem spacerkiem, armie kartagińskie w ogóle nie stawały zaczepnie. Nawet mając sporą przewagę stały pod miastem nie atakując go przez kilka tur. To samo w polu. Mając przewage 2:1 jego armie nie przejmują inicjatywy. Cóż, Kartaginy już zresztą nie ma, czas na Celtoiberów którzy u mnie są dość silni, Jeśli komp będzie się zachowywał tak jak poprzednio odpuszczam sobie grę moja ulubiona frakcją, ale mod a będę miał na oku, może po kilku poprawkach wrócę do gry.
Marko a gdy tak spacerowałeś to jak sobie poradziłeś z karą za biurokracje?
Może nie ma co skreślać tego moda, pamiętam, że w najnowszej wersji EB też Rzymem podbiłem sobie Kartaginę z palcem w nosie i bez żadnych akcji z jej strony... Coś mi się wydaje, że w Rome II ze względu na wzrost znaczenia floty już tak lekko nie będzie. ;)
Wszystko sprowadza się do jednego: wydawaj co tylko masz w skarbcu aby na koniec zostało w nim jak najmniej. Gdy brakowało mi kasy stawiałem przede wszystkim budynki przynoszące zyski, gdy kasy zaczynało przybywać budowle militarne i kulturalne. Negatywny wpływ na tzw. marnotrawstwo bo tak to w grze nazwano, ma również szybki rozwój terytorialny naszego imperium. Jantar ja tez na początku miałem z tym problem ale jak to mówią trening czyni...
Tak przy okazji , czy ktoś grając Rzymem miał może przyznany tryumf lub owację?
Ale ja go Grogmirze w żadnym wypadku nie skreślam, jestem nawet przekonany że ma spory potencjał i jeśli będzie tylko rozwijany ma szanse dorównać Bellum Crucis a ten mod uważam za najlepszy z modów o średniowieczu.Cytat:
Może nie ma co skreślać tego moda, pamiętam, że w najnowszej wersji EB też Rzymem podbiłem sobie Kartaginę z palcem w nosie i bez żadnych akcji z jej strony... Coś mi się wydaje, że w Rome II ze względu na wzrost znaczenia floty już tak lekko nie będzie.
Co do Rome II przekonamy się za miesiąc. Mam nadzieję, że będzie ciężko z Kartaginą :)
Szybkie pytanie: wie ktoś gdzie werbować słonie? Na twc wyczytałem ze w prowincjach gdzie są zasoby kości słoniowej ale w północnych indiach takich nie spostrzegłem
Osobiście słonie mogłem zwerbować w Afryce, nie wiem jak jest z Indiami.
Marko, mój konsul dostał triumf po zniszczeniu Liryjczyków(chyba dobrze napisałem)
W liście frakcji są takie kraje jak Epir, plemiona kaledońskie i bałtyckie, czemu nie ma ich na początku gry, tylko są pod postacią rebelii?
Dzięki ziolo9712 .
Witajcie.Ja również rozpocząłem zabawę z tym modem, po instalacji wrzuciłem dodatki z hypaspystami i squalorBDM. Zacząłem kampanie medium miastami greckimi na poziomie kampanii hard bitwy medium, kasa rosła bez przerwy po 20 turach miałem 120 tys. mimo sporej ilości wojska i ciągłego stawiania budynków.Co do oblężeń to zdarzyło mi się kilka razy że przeciwnik nie zajmował pozycji tylko po starcie zasuwał z placu na mury, wkurzają mnie wolne przestrzeni w miastach na które nie można wejść.W temacie była wzmianka o zachowaniu falangi u mnie nigdy nie wyciągają mieczy w zwarciu swoimi sarrisami spychają i masakrują wroga.Najbardziej mnie boli że nie ma innej animacji dla kawalerii Do tego wrogie armie stoją bezczynnie mam nadzieję że to poprawią.
powie mi ktos czemu jak koncze ture te frakcje tak wolno sie przewijaja ?
Dużo skryptów, to główny powód. Jeśli grasz na full spróbuj zagrać na medium.
a jak to wyeliminowac
Wybierz kampanię lite.
Cytat:
Zamieszczone przez Vorenus
Cytat:
tury chodzą wolno, bo modyfikacja jest oskryptowana jak choinka bombkami na święta, a gra jest robiona z myślą o kompach na jeden procesor, plus dodatkowe obciążenie itd...i efektem jest to, ze na full kampanii tury długo trwają... :mrgreen:
Ok, już wziąłem na lite a teraz mam inny problem w każdym mieście osadzie etc mam dużą nędze co z tym zrobić :(
jeszcze jedno w ktorym roku wchodza te reformy ulepszajace armie bo juz gram dlugo tj.bardzo duzo tur i dalej mam jednostki z okresu republiki hastati principies :(
Duża nędza jest spowodowana tym, że teraz na starcie każde miasto ma ogromną ilość mieszkańców, buduj farmy, pewnie pomoże.
;;;;;15) REFORMS SCRIPT
;riforma Ellenistica
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
and I_TurnNumber = 90
set_event_counter re 1
historic_event re
terminate_monitor
end_monitor
;riforma Mariana
and I_TurnNumber = 133
set_event_counter rr1 1
historic_event rr1
terminate_monitor
end_monitor
;riforma Augustea
and I_TurnNumber = 210
set_event_counter rr2 1
historic_event rr2
terminate_monitor
end_monitor
pierwsza reforma jest w 90 turze, kolejna w 133 ostatnia w 210 (wie ktoś, jakie oddziały daje reforma z 90 tury? W custom battle są 4 opcje, reforma hellenistyczna, mariańska, augustiańska i wszystkie okresy.).
jest patch ktory zmniejsza nedze ale jak kopiuje pliki i zamieniam to nie czyta mi juz tej kampani co gralem musze nowa zaczynac czy da sie to jakos zrobic zebym nie musial od nowa kampani zaczynac jak wczytuje kampanie wywala do windowsa i pisze unspecified error and now exit pomoze ktos :(
Jak wgrywasz patch to kampanię musisz zacząć od nowa!Cytat:
Zamieszczone przez Vorenus
Czy mógłby ktoś opisać np. jak wygląda falanga?
Super :D
mam 94 ture i dalej mam jednostki z czasow republiki wtf :/
Vorenus skup się na czytaniu. 133 tura to reforma dla Rzymian.
;riforma Ellenistica
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal TO DLA GREKOPODOBNYCH!!!
and I_TurnNumber = 90
set_event_counter re 1
historic_event re
terminate_monitor
end_monitor
;riforma Mariana
and I_TurnNumber = 133
set_event_counter rr1 1
historic_event rr1
terminate_monitor
end_monitor
;riforma Augustea
and I_TurnNumber = 210
set_event_counter rr2 1
historic_event rr2
terminate_monitor
end_monitor
Zaraz, w custom battle masz do wyboru reformę hellenistyczną, mariańską i augustowską, grekopodobni na początku nie mają reformy, więc co ona zmienia?
Edit: Jak na silniku medka wyszła im falanga macedońska i grecka? Pytam, bo przymierzam się do jakiegoś hellenistycznego państwa, i nie wiem, jak to będzie z falangą.
Ja w moda nie grałem, jedynie na youtubie oglądałem jak kolo gra Grecją. Po filmach z bitew wydaje mi się, że całkiem nieźle się falanga sprawuje. Kolo się surrealbeliefs nazywa i po angielsku nawija jakby ktoś chciał sprawdzić.
Od dawna subskrybuje gościa, nagrywa świetne gameplaye, głównie z modów do total warów.
Niezbyt rozumiem, kto kogo i czemu? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Shay Ruan
A poważnie, nie trzeba filmów oglądać, wystarczy zagrać i jak zawsze wolę sam stwierdzić jaką pracę wykonali twórcy modyfikacji...Gram Macedonią gwoli ścisłości.
pozdrawiam :D
Ja Grekami i "łamie" nimi Rzymian gdyby falanga dobrze się nie zachowywała to nawet Macedonii bym nie podbił ;) .
Ja właśnie gram Baktrią, i łamię Indie, spodziewałem się czegoś więcej, a tutaj "dzikusy" jak Aztekowie z podstawki, może gdyby mieli nieco więcej słoni :lol:
Partowie sprawiają nieco więcej problemów...
Doszedł już ktoś do tych "greckich" reform? Komu i co one zmieniają?
Czuję, że gra Indiami może być trudna, niby na początku mają całe Indie, ale wygląda na to, że z powodu populacji miast ciągle mają bunty, gdy podbijałem Indie, jakieś 50-60% było rebelianckie.
Ja gram Rzymem i po reformie w 133 turze nie mam nic poza milicją, bardzo ciekawie......!!!!
Ja bym sobie może i zagrał gdybym był w Polsce. O modzie dowiedziałem się jak już byłem w Norwegii, a tu mogę sobie co najwyżej pooglądać jak inni grają. Pograć to mogę co najwyżej w pasjansa bo mam tylko słabego i malutkiego laptopika.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Hm... przed reformą mariańską w koszarach AOR w Lilybaeum i Carthago mogłeś szkolić legio III Augusta, może oddziały teraz się szkolą w AOR'ach, albo trzeba rozbudować koszary? Albo nawet zburzyć obecne i zbudować nowe, sam nie wiem, ale ciekawego buga masz.Cytat:
Zamieszczone przez arturex8
Chyba to nie bug bo na innym kompie było podobnie, faktycznie w tych dwòch miastach były legiony augusta,poza tym w aleksandrii też mam legion, ale z braku populacji nawet jeden oddział niedostępny. W italii nic oprócz łuczników i milicji, mało tego nie miałbym i tego gdybym profilaktycznie w 129 turze nie zatakował senatu i nie zdobył Rzymu na save próbowałem bez wojny z senatem i wogóle nic nie dostałem poza info o reformie.
W skryptach jest info, że senat wypowie mi wojnę w 117 turze, mimo koncentracji legionów w italii nie zrobił tego, więc zacząłem wojnę domową sam.
Być może rozbudowa baraków coś da, ale to i tak nie zmienia faktu, że wojna domowa toczy się bez możliwości rekrutacji nowych jednostek a senat nie odpuszcza nawet na turę.
Poza tym z całym szacunkiem i odpowiedzialnością stwierdzam, że jest to najlepszy mod w jaki grałem o Rzymie.
Zawsze marzyłem, że zagram kiedyś w idealnie zbalansowany mod, tzn:
1. Ilość armii sensownie adekwatna do potęgi państwa np. Kartagina po czterech poraszkach nie była w stanie wystawić już dużych armii, mało tego buntowały się jej prowincje, idealne odzwierciedlenie przegrywanej wojny, podobnie było w eb ale spam armii był większy
2.Jednostki jak dla mnie idealne( zauważalna różnorodność), pillum idealne, jak ktoś z 'autorytetów' twierdzi że jest za mocne to nie widział w akcji tej genialnej broni, ja widziałem efekty na pokazach znajomych miłośników rzymskiej techniki ( w eb przypominało rzucanie kamieniami w tarczę).
3.Pomysł z senatem też genialny z tego co się zorientowałem wojna miała wybuchnąć w momencie pokazania się daty wojny Cleopatry i Marca Antoniusza z senatem.
Jedyny dla mnie mankament tego moda oprócz przejścia reformy to nie historyczne możliwości naboru jednostek, który w czasie republiki dotyczył tylko i wyłącznie jej obywateli.
Gorąco polecam wszystkim graczom.
2.
Po sprawdzeniu wszystkich możliwych kombinacji dla zainteresowanych, po reformie nowe legiony rekrutuje się w AOR, dojście do tego zajeło mi trochę czasu bo w republice wogóle ich nie rozbudowywałem.
Czyli tak jak myślałem, swoją drogą doszedł ktoś co zmienia reforma hellenistyczna w 90 turze?
Jeśli dobrze pamiętam to udostępnia Seleucid romanized infantry ( grałem tylko Seleukidami więc nie wiem jak jest przy innych nacjach).
Wie ktoś jak wygląda sprawa wprowadzenia innych państw? Na liści frakcji był Epir i Tocharowie, jak to wygląda w następnych patch lub wersjach zostaną dodani?
info odnośnie prac nad patchem 1.1
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... CH-1-1-LOG
Zaraz, gastati, pricipes, trairii i ewkici tylko w Italii? Legiony mariańskie Italia+ Galia płd? Będzie ciekawie :D
Co i w jakim pliku usunąć by nie mieć garnison scripta w kampanii?
W pliku campaign script musisz usunąć cały skrypt numer 2