-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Chodzi o klasztory na mapie strategicznej kampanii jak np. blisko Krakowa. Nie o te budowane w zamkach jak benedyktyni, cystersi czy inni. A klasztory zakonne w zamkach dają niekiedy bonus do handlu, rolnictwa, i religijności oczywiście. Poza tym szkoleni tam mnisi to nieźli łowcy czarownic i heretyków zwłaszcza cystersi.
-
-
Wacając do tego srebra i złota. Ja wnioskuję, że złoto jest mniej cennym surowcem niż srebro. Porównując do oryginału jest to dziwne bo ja wysyłałem kupców od razu do afryki zachodniej po złoto i kość słoniową. Były z tego ogromne zyski.
-
To nie tak. Złoto jest generalnie cenniejsze niż srebro ale dla Polski z Krakowa na Słowację jest bardzo blisko a to wpływa na dochód z handlu złotem, poza tym srebro w Pradze to wyjątek, bo jako podwójne złoże daje 2x tyle kasy co pojedyńcze srebro w innej prowincji. Decyduje kilka czynników odległość od naszej stolicy i wartość danego surowca, poziom handlu w danej prowincji, posiadanie albo i nie praw handlowych, cechy kupca. Po przeniesieniu stolicy może się to mocno pozmieniać.
Wino ja wiem dużo o Bellum, ale napewno nie wszystko. Odpowiadam zawsze wg stanu mej wiedzy.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mietek77 te bonusy finansowe i handlowe są w export_descr_buildings czy w jakimś innym pliku? Z tymo ograniczeniami rekrutacji trzeba uważać, fajnie sie gra na ostatnim pliku Twoim co Wino niedawno wysłałeś. Dałem go dziś w ograniczonej rekrutacji jako ew. dopdatek do megasubmoda.
Edit: Mietek77 może na półwyspie Iberyjskima dać na dzień dobry sojusz Hiszpanii, Portugalii i Aragonii i każdemu z nich wojnę z Maurami? To bardziej historyczne niż wchłanianie Portugalii przez Hiszpanię lub odwrotnie, Albo Aragonnii przez Hiszpanię. To taki początek rekonkwisty byłby.
Dlatego napisałem, że do pewnych ograniczeń rekrutacji trzeba będzie podejść ostrożnie. Sojusz tak, ale wojna to raczej nie. Nie było wtedy wojny, dlatego nie twórzmy jej na siłę. Tak te bonusy są export_descr_buildings. Wieczorem wyślę to zobaczysz jak to wygląda w grze. By wszystko zadziałało trzeba skasować plik map.rwm
-
Araven, spoko, tak tylko nawiązałem że już coś mi się takiego zdarzyło, sam nie byłem przekonany że tak jest, ale skoro ktoś potwierdził to znaczy że to prawda :)
EDIT: wieczorem znajdę opis tego budynku i poprawię. Po prostu opis tego budynku jest mało zrozumiały, tak pewnie już dawno byśmy o tym działaniu klasztorów wiedzieli.
-
Ok Mietek77 to czekam na te bonusy, nową kampanię zacznę jutro na pliku od Ciebie jak go dasz radę wysłać wieczorem. Odpowiedz też na moje PW w miarę możliwości ok?.
Sugerowane zmiany w dyplomacji. Trzeba ogarnąć dyplomację lepiej startową poza Półwyspem Iberyjskim też by trzeba nieco zmian zrobić. W 1157 roku Bolesław Kędzierzawy złożył hołd cesarzowi Barbarossie, sojusz dla Polski z Niemcami ew. można rozważyć (sugestia Gnejusza), tak samo jak z Węgrami. Jakies inne pomysły? Seldżucy nie kochali się z Nura ad Dinem i jego Syrią, historycznie Nur ad Din był atabegiem Mosulu i kontrolował też część dzisiejszej Syrii, zdobył Edessę na Krzyżowcach, ew. wojna między nimi a sojusz Syrii z Bizancjum, w czasie startu moda Nur ad Din miał dobre relacje z cesarzem Bizancjum. Ew. wojna Egiptu z Syrią też by mogła być. Co myślicie?
-
Ja u siebie poprawiałem jeszcze zaawansowanie rozwoju w kilku miastach - stolicach. W modzie są zbyt ubożuchne a w rzeczywistości powinny być o poziom - dwa wyższe. Zwłaszcza kościoły, które często trzeba budować od podstaw a były już w XII wieku słynne na cała Europę w kilku miastach. Nie wiem czy zrobię mądry krok ale chyba pomimo spalonych 3 podejść (ze względu na bug z pieniędzmi) wrócę do Bellum i zagram w tego nowego submoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Sugerowane zmiany w dyplomacji. Trzeba ogarnąć dyplomację lepiej startową poza Półwyspem Iberyjskim też by trzeba nieco zmian zrobić. W 1157 roku Bolesław Kędzierzawy złożył hołd cesarzowi Barbarossie, sojusz dla Polski z Niemcami ew. można rozważyć (sugestia Gnejusza), tak samo jak z Węgrami. Jakies inne pomysły? Seldżucy nie kochali się z Nura ad Dinem i jego Syrią, historycznie Nur ad Din był atabegiem Mosulu i kontrolował też część dzisiejszej Syrii, zdobył Edessę na Krzyżowcach, ew. wojna między nimi a sojusz Syrii z Bizancjum, w czasie startu moda Nur ad Din miał dobre relacje z cesarzem Bizancjum. Ew. wojna Egiptu z Syrią też by mogła być. Co myślicie?
Popieram, w dodatku warto pomyśleć jak silne sojusze >8, czy <8?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Dodałem bonusy handlowe państwom kupieckim ( Wenecja, Piza, Nowogród i Portugalia ). W przypadku dwóch pierwszych są to zwiększone bonusy tzw.
trade_fleet - czyli floty handlowe. Były to państwa o tradycji handlu morskiego i bonusy takie zwiększają ilość połączeń handlowych w prowincjach z portem.
Nowogród jako wielki ośrodek handlu ma bonus tzw. trade_base_income_bonus -czyli ma większe wpływy z handlu. Portugalia ma miks wyżej wspomnianych bonusów.
Mediolan jako wielki ośrodek wytwórczości ma po prostu bonus finansowy. W grze ma dochody na poziomie Mazowsza!!! Bizancjum oraz Jerozolima mają ogólnie obniżone dochody z wszystkich prowincji. Były to państwa słabe mocno skorumpowane, często nie miały pieniędzy do wystawienia armii i floty. W grze tymczasem mają kasy jak lodu. Turcy mają nieznacznie podwyższone dochody dokładnie z odwrotnych przyczyn. Uważam, że te wszystkie zmiany urealnią grę.
Wrzucam nową wersję rekrutacji. Proszę wrzucić do fofderu z modem -BellumCrucis6\data i nadpisa. Potem skasować plik map.rwm z kampani Full i Light.
Pozdrawiam
http://www.sendspace.pl/file/c44acde63f2f2f395e89efd
-
Mietek77 ten plik to to samo co mnie wysłałeś na PW? Ale to wersja bez free_upkeep tak? Jak dajesz plik to rób tak jak ja i z Free_upkeep i bez niego, analogicznie jak w megasubmodzie ok?. Dzięki za plik.
-
Podoba wam się zasięg jednostek kupcy, dyplomaci, agenci w porządku ale wojsko a zwłaszcza kawaleria trochę jest przesadzona.
-
Z kawalerią Ci chodzi o jej zasięg na mapie strategicznej, czy o szybkość z jaką dokonuje szarży w bitwie?
-
-
Wygląda na to, że podejdę do Bellum po raz 4-ty w tym miesiącu, zapowiada się świetnie.
Zastanawialiście się nad sprawdzeniem AI z MOS-u w Waszym submodzie? Póki co w MOS jest jedno z najlepszych w jakie grałem choć nie ma w nim kupców, duchownych i księżniczek (przynajmniej na razie nie spotkałem). Żałuję trochę, żę nadal nie wdrożyliście do gry jednostki pieszej Braci Dobrzyńskich, może kolejna poprawka jednak to zmieni...?
-
Polecam do Megasubmoda i czystego Bellum nowe ai Pitera wersja 3.4 z 24.03.2013 z tego linku, post nr 1 do pobrania. viewtopic.php?f=367&t=9822
Ai z MOS sprawdzałem w Bellum szału nie było, kiedyś może sprawdzę je ponownie na megasubmodzie, tam znaczy w MOS dużo działań kompa jest w skryptach w campaign script zakodowanych. Pisza wersja braci dobrzyńskich nie jest przewidziana, jak na razie. Może za jakiś czas Aramegil ją dorzuci, ale nie wiem bo Polska jest i tak mocna teraz.
-
Mam takie pytanie:Anglia w tym modzie posiada dobrych łuczników dobrą piechotę i dobrą kawalerie.Od kiedy polscy rycerze są najsłabszą odmianą konnego rycerstwa (polska konnica ma staty 12-23 a angielska 12-27! niemcy,francja wenecja piza i wiele innych też mają lepszą. )Bracia dobrzyńscy są ledwo w stanie pokonać rycerzy feudalnych.Piastowska chorągiew przyboczna nawet z rycerzami nie są w stanie wygrać... I jak tu mówić że polska jest silna.
-
To chyba mamy inne pliki unit. Feudalnych rycerzy należy porównywać z Polskimi pocztowymi, a Rycerze angielscy to elita ich należy porównywać z Polskimi Pancernymi, tymi co tylko w Krakowie co są na początku dostępni. A nasi polscy rycerze Ci prawdziwi rekrutowani od 1270 roku zjadają Feudalnych rycerzy zachodu z butami. Podanie przez Ciebie jedego czy dwóch wyrwanych z kontekstu parametrów nie decyduje, o rzeczywistej sile danej jednostki. Atak, szarża, pancerz, obrona, morale to suma najważniejszych elementów, ale są i inne. Ja Polską jazdą rozjeżdżam sąsiadów, nie wiem o co Ci chodzi z jej rzekomą słabością? Gram na megasubmodzie. Robiłem juz porównania jakiś czas temu w temacie, herezje waćpan wypisujesz.
-
nie porównuje pancernych do angielskich rycerzy tylko polskich rycerzy do angielskich rycerzy
-
Panie EliminatorT patrz niżej:
type English Knights
dictionary English_Knights ; English Knights
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier English_Knights, 20, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_kingdom
mount mailed horse
mount_effect elephant -4, camel -4, horse +1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, can_withdraw, can_formed_charge, knight
move_speed_mod 1.1
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square, wedge
stat_health 2, 2
stat_pri 12, 8, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 14, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, axe, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr ap
stat_pri_armour 13, 10, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 4, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 15, normal, highly_trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 3
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 830, 327, 208, 166, 1080, 4, 210
stat_stl 4
armour_ug_levels 4, 5
armour_ug_models English_Knights, English_Knights_ug1
ownership england
era 1 england
era 2 england
recruit_priority_offset 24
;unit_info 10, 0, 16
type Polish Knights
dictionary Polish_Knights ; Polish Knights
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
soldier Polish_Knights, 20, 0, 1
officer ee_captain
officer russian_captain_early_royal
mount barded horse
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, can_formed_charge, knight
move_speed_mod 1.1
stat_health 2, 2
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 14, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 9, 10, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_heat 5
stat_ground 0, -2, -3, 1
stat_mental 16, impetuous, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 790, 313, 198, 158, 1080, 4, 210
stat_stl 4
armour_ug_levels 3, 4, 5
armour_ug_models Polish_Knights, Polish_Knights_ug1, Polish_Knights_ug2
ownership poland
era 1 poland
;unit_info 13, 0, 17
type Polish Guard
dictionary Polish_Guard ; Polish Guard
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
soldier Polish_Guard, 20, 0, 1
officer ee_captain
officer northern_captain_early_kingdom
mount barded horse
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, frighten_foot, can_formed_charge, knight
move_speed_mod 1.1
stat_health 2, 2
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 14, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 9, 10, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_heat 5
stat_ground 0, -2, -3, 1
stat_mental 15, disciplined, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 790, 313, 198, 158, 970, 4, 140
stat_stl 4
armour_ug_levels 4, 5
armour_ug_models Polish_Guard, Polish_Guard_ug1
ownership poland
era 2 poland
;unit_info 13, 0, 17
recruit_pool "English Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { england, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource inghilterra and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Armored Clergy" 1 0.12 2 0 requires factions { denmark, } and event_counter ad1200 1 and hidden_resource scandinavia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Armored Clergy" 1 0.12 2 0 requires factions { saxons, } and event_counter ad1200 1 and event_counter kalmar_union 1 and hidden_resource scandinavia and not event_counter saxons_heretic_conversion_accepted 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Danish Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { saxons, } and hidden_resource scandinavia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Danish Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { denmark, } and event_counter kalmar_union 1 and hidden_resource scandinavia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Chivalric Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { spain, aragon, } and not event_counter ai_player 1 and event_counter ad1270 1 and hidden_resource nordspagna or hidden_resource sudspagna
recruit_pool "Gendarmes" 1 0.12 2 0 requires factions { spain, aragon, } and event_counter ad1300 1 and not event_counter ai_player 1 and hidden_resource nordspagna or hidden_resource sudspagna
recruit_pool "Chivalric Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { sicily, } and event_counter ad1270 1 and not event_counter ai_player 1 and hidden_resource norditalia or hidden_resource suditalia
recruit_pool "Noble Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { france, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource francia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Lancers" 1 0.12 2 0 requires factions { france, } and event_counter ad1300 1 and hidden_resource francia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Imperial Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { hre, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource germania and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Gothic Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { hre, } and event_counter ad1300 1 and hidden_resource germania and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Polish Knights" 1 0.12 2 0 requires factions { poland, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource polonia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Polish Guard" 1 0.12 2 0 requires factions { poland, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource polonia and not event_counter ai_player 1
Komentarz:
Nie patrzysz całościowo a wąsko. Nasi rycerze są porównywalni z angielskimi bo mają wyższe morale, my rekrutujemy I Polskich Rycerzy i Polską Gwardię a Anglicy tylko English Knights, z tych samych budynków, mamy więc 2 x więcej ciężkiej jazdy. Do tego dojdzie konna łucznicza druzyna książęca, Polscy pancerni (Polscy możni) i nasza piesza druzyna książęca + Bracia dobrzyńscy i Londyn zdobyty a Anglia pobita. Do statów dodaj wacpan mozliwości rekrutacji jeszcze i dopiero płącz. Niektórzy by chyba chcieli by Polsce dac czołgi najlepiej, a co. Albo XVII wieczną husarię...
-
Szanowny panie Aravenie przecież widać że polscy rycerze oraz gwardia mają po 12-23 a angielscy rycerze 12-27.
-
I co z tego, zachodni rycerzy byli historycznie ciężej opancerzeni od polskich, te kilka punktów nie robi wielkiej różnicy w pancerzu. Nasi rycerze są hardy a Polska gwardia nawet Very Hardy i przeraża piechotę, przez co jest lepsza i to sporo od angielskich rycerzy. I jak pisałem wyżej możemy zrekrutować 2 x tyle ciężkiej jazdy jak Anglia, bo mamy naszych Pocztowych + Mazowsze przeciwko ich Feudalnym zwykłym i Polską Gwardię i polskich Rycerzy przeciwko angielskim rycerzom. ja tam swoje wiem. takie wyszukiwanie kilkupunktowych róznic bez brania pod uwagę wszystkich ceh jednostek i potencjału rekrutacji prowadzi do fałszywych wniosków, jak Twoje.
-
Jak zrobić tak by polscy rycerze posiadali 3 rodzaj pancerza i zarazem by jakoś wyglądem się różnili od tego drugiego poziomu?
-
Poprosić Aramegila by im zrobił teksturę na trzeci poziom ulepszenia i ew. zmodyfikował ich wygląd. To wymagałoby też kolejnej zmiany unit w stosunku do tej z megasubmoda.
-
Zedytuj sobie plik unt do takich statystyk jakie Ci odpowiadają, jazda - ciężka jazda jest słabo odzwierciedlana w serii MTW. Procentowo według przekazów historycznych stanowiłą od 5-15% stanu ówczesnych armii. Duża rozpiętość bierze się z chęci uogólnienie proporcji ciężkiej jazdy do pozostałych wojsk w średniowiecznej Europie. Jednak ta ciężka jazda byłanieprawdopodobnie droga ale i skuteczna. Szarża 100 rycerzy zmiatała szeregi 5-10 krotnie liczniejszego wroga. Jednak pod warunkiem, że byłą odpowiednio użyta czyli w sprzyjającym terenie i nie bezpośrednio na pikinierów o głębokich szeregach. W zasadzie to powinienem napisać włóczników ale mało kto dzisiaj jest w stanie podać prawdziwe długośći włoczni ówczesnej ciężkiej piechoty a i te byłyby zróżnicowane.
Do statyskyk jednak wracająć to szarża powinna być zawsze większa od ataku a atak raczej podobny do ataku ciężkiej piechoty. Jazda która straciłą już impet starałą się wycofać, nabrać ponownie rozpędu i zaszarżować, jeżeli połamała już kopie to liczyła głównie na masę ciężko opancerzonego jeźdźca i ciężkiego rycerskiego konia. Walcząc w zwarciu a zwłaszcza w tłoku ciężka jazda traciła swój największy atut.
Doradzam Ci zwyczajnie pozmieniać statystyki jazdy we wszystkich nacjach, pozmieniaj jej też ceny rekrutacji i utrzymania na takie, żeby dobrze się zastanowić nad radosną rekrutacją. Jeszcze co do cen utrzymania to wiele chorągwi, zwłaszcza tych elitarnych - magnackich nie obciążało znacząco skarbu państwa - utrzymywali się w zasadzie sami choć gdy mieli okazję zadbać o zarobek to nie mieli żadnych skrupółów.
Masz jednak rację, że Polska jazda byłą silniejsza od większośći europejskich, te z zachodu już w bitwie pod Grunwaldem miały lata świetności poza sobą. Rycerz była panem który bardziej przypominał bawidamka niż wojownika, chętnie otaczali się nimbem twardego wojaka ale większość nie walczyła nigdzie poza turniejami, często z ustawionymi wynikami i to na broń turniejową - nie zaostrzoną a w przypadku broni obuchowej o innej wadze i rozmiarach.
Jeżeli nie wiesz jak edytować te statystyki to pisz na forum a większość z nas chętnie Ci podpowie - będziesz miał roboty na 25-40 min i przerobisz całą jazdą w Bellum.
-
Wiem jak to zrobić i dziękuję że "naprostowałeś" mnie historycznie bo miałem że tak powiem nie aktualne dane :lol: .
-
Ludzie, czy wy rozumiecie, że zmiana statystyk to rozwalanie balansu. Gdyby jazda miała być tak skuteczna jak historycznie to byłaby bardzo droga i raz na 20 tur do rekrutacji albo rzadziej. A skoro tak nie jest to można jej rekrutować więcej, tym samym aż tak potężna być nie może. To GRA nie symulator historii. W takim Królestwie Jerozolimy było kilkuset rycerzy (poniżej pięciuset), jak zginęli to pozamiatane było, w grze jak mamy budynki odpowiednie to o kilka tysięcy można ich mieć. A dlaczego bo to gra...
-
Co do spieszonych Braci Dobrzyńskich... Zrobiłem taką jednostkę dla własnego użytku w modzie polish kingdom od Aramegila ;)
http://imageshack.us/photo/my-images/69/dobrzyn.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/849/dobrzyn1.png/
Wbrew pozorom i moim własnym początkowym obawom, nie jest to nic trudnego, wystarczył tutorial na twcenter i trochę praktyki :)
-
Fajni, ale widziałem takich właśnie u Aramegila, czyli Ty je robiłeś? A dałbyś radę ich dołożyć do Bellum do Megasubmoda znaczy? Ew. bym ograniczył jakąś inną jednostkę a dał tych spieszonych braci jednak. :mrgreen:
-
Spieszeni Bracia Dobrzyńscy byli kiedyś w modzie Aramegila, ale w najnowszej wersji zostali usunięci. Więc nie jest to moje dzieło, a raczej przywrócenie do życia jednostki Aramegila ;) Co do dołożenia ich do waszego submoda to nie ma problemu, o ile Aramegil nie będzie miał nic przeciwko.
-
Wcześniej napisałeś że ich zrobiłeś :]
-
Pisałem do Aramegila i powiedział że zrobi braci dobrzyńskich jako piechota z mieczami dwuręcznymi jeśli araven na to zezwoli.
-
Co do jazdy to wszyscy chyba mamy rację, to jedna z takich rzadkich spraw.
Nie jestem mocny w edycji pliku buldings ale zrobiłbym właśnie to co pisze Araven - ograniczył mocno rekrutację ciężkiej jazdy dla wszystkich nacji i oczywiście. ograniczył czasowo, finansowo i jeszcze obwarował wybudowaniem odpowiednich budynków. Rekrutacja tylko od min. 3-go poziomu zamku i miasta i to jeszcze uzależniona od wybudowania 3-go poziomu stalni i 3-go poziomu budynku kowala-płatnerza. Sama rekrutacja już może być z koszar lub innego logicznie pasującego budynku. Nie wiem też jak trudna jest edycja plików odpowiadających za misje od Rady lub Papiestwa ale właśnie za wykonanie tych misji a rzaczej tych trudniejszych jak królobójstwo lub zabicie ważnego generała dawałbym jako nagrodę np. ciężką jazdę. Dobrze byłoby pójść w kierunku takim, żeby gracz dobrze się zastanowił nad zaryzykowaniem utraty tych jednostek - oczywiśćie po poprawionym balansie. Najbliżej tego jest zrobiona rekrutacja w MOS i wcale nie zepsuła rozgrywki a wręcz ją uatrakcyjniła. Trzeba myśleć, rotować oddziały, doszkalać je, wycofywać i planować ekspansję w oparciu o bliskość prowincji w których możemy doszkolić oddziały. Z MOS można zaczerpnąć wiele pomysłow nie tylko odnośnie rekrutacji.
W ogóle w Bellum jest takie bogactwo budynków, że można dokładająć im funkce czy bonusy i ew. powiązania pomiędzy nimi zrobić grę znacznie ciekawszą.
Przy takich zmianach jak np ta ew. z jazdą warto by też pozmieniać stopień zaawansowania stolic na starcie gry - pisałem już o tym, że robiłęm to w kilku nacjach. Miałem na starcie w kilku krajach miasta bardziej zgodne z historycznośćią i umilające rozgrywkę. Czy było mi przez to łatwiej? - Może tak ale grając Polską miałem obok Cesarstwo z dużo bardziej zaawansowanymi miastami i zamkami. Jeżeli przeróbka będzie dotyczyłą większośći lub wszystkich państw to balans pozostanie zachowany ale roboty będzie po rękawy.
Każdy może coś zrobić, jeżeli będzie plan, koordynator to podzielimy prace to może nam się udać, inaczej będziemy tylko kłapać dziobami a ci bardziej złośliwi będą nas wyszydzać i podpuszczać.
-
Gnejusz, problemem w modowaniu medka nie jest brak kreatywności moderów i brak pomysłów tylko to, że takie pomysły jak w twoim ostatnim poście jest niezwykle trudno wcielić w życie na tym silniku gry, a wcielić tak żeby AI nie głupiało jeszcze trudniej więc niepotrzebnie się produkujesz tymi wywodami ;) No chyba, że sam zaczniesz próbować to wcielać w życie ;) Myślę, że jak wyjdzie wwmwe 3.0 to może Cię zainteresować, bo tam chłopaki nieźle namieszali z budynkami :)
-
Zupełnie nie znam się na Ai Piter, modyfikowałem desr_strat pod kątem zaawansowania miast i raczej nie głupiało. Plik buldings a raczej jego edycja możę wpłynąć na AI? Jeżeli nie, to większych zagrożeń nie ma. Dodawanie prowincji, nacji, zmian ukształtowania mapki, surowcó - pełna zgoda. Moje nawet nie propozycje a z resztą - jak wolisz to niech będzie - produkowanie się nie powiino zaburzyć AI. Piter - edycja dotyczyłaby 3 plików - descr_strat, unit i buldings.
Jeżeli z Twoich doświadczęn wynika, żę zaburzają albo mogą zaburzyć AI to będę musiał uwierzyć bo jak pisałęm nie znam się na tym magicznym AI zupełnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Zupełnie nie znam się na Ai Piter, modyfikowałem desr_strat pod kątem zaawansowania miast i raczej nie głupiało. Plik buldings a raczej jego edycja możę wpłynąć na AI? Jeżeli nie, to większych zagrożeń nie ma. Dodawanie prowincji, nacji, zmian ukształtowania mapki, surowcó - pełna zgoda. Moje nawet nie propozycje a z resztą - jak wolisz to niech będzie - produkowanie się nie powiino zaburzyć AI. Piter - edycja dotyczyłaby 3 plików - descr_strat, unit i buldings.
Jeżeli z Twoich doświadczęn wynika, żę zaburzają albo mogą zaburzyć AI to będę musiał uwierzyć bo jak pisałęm nie znam się na tym magicznym AI zupełnie.
Akurat zaawansowanie miast na początku gry nie wpłynie na ogłupienie komputera ale mieszanie w unit i buldings jak najbardziej może wpłynąć na AI.
-
Chyba zazynam to rozumieć - zmiana obliczeń np szans na wygranie starcia przez komputer z 5 słabymi oddziałami vs 2 b. silne po modyfikacji itp. Pozostaje zatem praktykować na sobie ale robotę też trzeba zrobić samemu a dla jednej - 3 nacji to za mało żeby trafnie ocenić zachowanie komputera po modyfikacji.
-
Statystyki jednostek do Megasubmoda przerobi Kam2150 na moją prośbę, on się na tym dobrze zna. Napisałem do Aramegila by w miarę możliwości robił tych spieszonych Braci Dobrzyńskich. Gnejusz Twe propozycje wcale nie są łatwe do wprowadzenia. A ai może zgłupieć i rekrutować same słabe jednostki, bo nie zdąży pobudować tak wysokich poziomów budynków wymaganych do elitarnych jednostek. Trudno zachować też balans w rozwoju stolic, może i niektóre powinny być lepiej rozwinięte na starcie, ale to też zakłóci balans. Jak potężna nacja np. Bizancjum dostanie wspaniale rozbudowany Konstantynopol to będzie dla niej kolejne duże wzmocnienie. Ostatnie ruchy Mietka77 idą we właściwym kierunku ograniczenie rekrutacji dla wszystkich nacji i pewne kary do dochodów dla Bizancjum i Jerozolimy, ze względu na korupcję w Bizancjum, a w Jerozolimie większość dochodów z handlu zgarniały włoskie republiki kupieckie, i zakony rycerskie a nie sam Król Jerozolimy. Dalsze zmiany to nowy unit od Kama2150, zmiana statystyk i kosztów, ograniczenie rekrutacji wg. pomysłu Mietka77 i dodanie spieszonych Braci Dobrzyńskich.