Przepiękny model Szwajcar !
Wersja do druku
Przepiękny model Szwajcar !
Super model. Beda polscy tatarzy:-) baza danych juz tylko czeka na model:)
próbowałem dodać dziś legion Pułaskiego. Niestety się nie da tej z podstawki - to chyba te zablokowane jednostki z dodatku EUA :( Przyroda. Inne jednostki US niestety wychodzą na biało czerwono - więc lipa trzeba dodać nowy model od podstaw (lub przemalowac jakiś inny), albo zrezygnować.
Na szczęście chyba z innymi jednostkami (francuskie, rosyjskie itd.) nie bedzie takich problemów. Zawsze coś się dobierze :)
W tym modzie jest legion Pułaskiego można go wykorzystać
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... Revolution
i obrazki
http://img190.imageshack.us/img190/619/ ... legion.png
http://img246.imageshack.us/img246/6295 ... giment.png
EDIT:
Ciekawe ile CA zażądało by pieniędzy gdyby mod z polskimi jednostkami był DLC :)
"Złapał kozak tatarzyna a tatarzyn za łeb trzyma" :) .
Piękny model Szwajcar :o
Hej! Dzięki!
Model Tatara nie jest nowy bo użyłem do niego modelu wczesnej lekkiej jazdy z DME_POLAND2 tylko twarz i części tekstury wygrzebałem gdzieś z Medievala2. Co do Tatarów Krymskich to nie mam pomysłu bardzo chyba żeby teksturę na tym modelu zmienić tylko.
Dziś dodałem tatarów i jeszcze kilka wczesnych jednostek saskich, m. inn. wyciagnietych z EW2, wczoraj jednostki regionalne piechoty z Francji, Rosji, Hiszpanii, Wegier, Szwecji i Prus. Będą dostępne w głównych prowincjach po ich zajęciu. Kawalerii raczj dawac nie bede.Dodatkowo dodałem Janczarów i Tatarów Chanatowi, poprawiłem błąd deli. Zastanawiam sie nad dodaniem jescze piechoty kozackiej dla RON w AOR tatars i cosacks.
Nie bawiłem się z USA, dodałem tylko możl. werbowania tamtejszych lansjerów Ronowi. Jak wszystko bedzie ok, to pozostaje mi zrobić ikony i przesle plik Marcinowi do dalszej obróbki. myślę ze to bedzie tyle z mojej strony bo za bardzo nie mam już czasu na modowanie:( chyba ze czasem z doskoku coś zrobie.
PS
Causa Belli gryzie się z modem, a dokładnie z plikiem z napisami pod jednostkami (mogą nie być widoczne). Byc moze nie wgranie pliku cb localisation rozw. Problem. Ale wtedy nie bedziemy miec popisow do Causa Belli.
Pozdr
@Ivcas, nie spiesz się, chwilowo mam mało czasu na komputer, za kilka dni ruszam dalej z testami.
W zasadzie jednostki uważam za skończone;) Jutro jeśli nic mi nie wypadnie postaram się przesłać Marcinowi pliki do testów.
Witam!
Mam pytanie dotyczące instalacji. Wszystkie pliki znajdujące się w paczce należy skopiować czy podmienić w folderach DME?
Jestem zielony w tych sprawach i próbowałem samemu instalować pliki co kończy się kiepsko :) .
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Wklej wszystko do folderu data empiera a potem w luncherze zedytuj user script (po prostu wklej nazwy plików RON i DME_POLAND)
A ja dopiero teraz kończę obrabiać 1 tier, muszę powiedzieć, że modowanie po kimś jest ciężkie :)
Oczywiście nie mam do nikogo żalu, nikt się nie bawi w estetykę i czytelność, tylko potem rozszyfrować to, to enigma się chowa.
Chodzi o to, że nazwy jednostek nie pokrywają się z tymi w db, czasem potrafią wyprowadzić na manowce. Zdarzają się jednostki 1 tieru opisane jako 2 i odwrotnie, ile ja się wytestowałem to tylko mój komputer wie.
A za każdym razem bacup pliku :roll: Tylko metodą prób i błędów...
Jak widzę liczbę jednostek 2 tieru, to siadam :shock: . jeżeli mógłbym prosić o pomoc i rozpisanie jakie nazwy jednostek mają kody w db. Oszczędziłbym kilkadziesiąt (serio) godzin pracy.
Nie wiem Ivcas, czy to poprawiałeś, ale nasza artyleria główna jest od razu dostępna, to samo z dragonami. Nie trzeba odkrywać technologii.
Wczesną piechotę polską i litewską myślę, czy nie zrobić bez bagnetów, z szablami, bo jak robią czworobok w tych strojach to trochę nie teges, z bagnetami też jakoś dziwnie.
Jeszcze jedna sprawa, o co chodzi z tym powstaniem Lubomirskiego, trzeba ten tech wybierać? Bo jak czytam co daje, to najchętniej zostawiłbym go w spokoju :)
Pozdrawiam
postaram się rozpisac (jak będę mieć czas)Cytat:
Zamieszczone przez Stary Marcin
sprawdzę w db. Jakichś tam dragonów robiłem bez odkrywania, w końcu dragonów posiadalismy od XVII wiekuCytat:
Nie Lubomirskiego, a Leszczyńskiego, scenariusz historyczny symulujący podwójną elekcje i wojnę domową o tron między królem Stanisławem Leszczyńskim i Sasem. Odblokowuje do rekrutacji w RP część jednostek saskich,Cytat:
ma takie samo działanie jak późniejsze "reformy" - konfederacja barska i targowicka, taka "empire'owska' symulacja burdelu, który trzeba "posprzatać". po odkryciu technologii powinno dojść do powstania, ktore trzeba stłumić. w praktyce nie wiem jak to wygląda.
Wielkie dzięki Ivcas jak zrobisz listę, +rep
Co do reform, ale plama... :oops: pisałem na szybko. Sprawdzę, jak przeciętny gracz podejdzie do tego tematu, czy będzie unikał jak długo się da? Musi mieć motywację do wchodzenia w ten temat.
Moim marzeniem jest zrobić taki RON, żeby 80% rozgrywek przez AI znikał z mapy, będę musiał twoje technologie wziąć pod uwagę.
Myślę, że jak się wyjaśni o co chodzi, to motywacja będzie. Przecież nie chodzi o to żeby po raz 150-ty przejść w ten sam sposób kampanię. Jest to swego rodzaju urozmaicenie, podniesienie poziomu trudności, i lekcja historii:)Cytat:
Lista się robi.Uzupełniam jeszcze nazwy jednostek. Podesle ci pewnie juz razem z pozostałymi plikami.Cytat:
naliczyłem 197 jednostek Polskich i saskich (32 okres 1; 80 okres 2; 61 okres 3; 24 okres 4) + 4 jednostki dla tatarów (w tym poprawiona Deli)
Pozdr.
Mod przesłany do dalszej obróbki i testów do Marcina i Szwajcara. Jak wszystko pójdzie ok, to juz niedługo powinna się ukazać finalna wersja. Ja ze swej strony na razie kończę pracę z niezależnych ode mnie przyczyn. Oczywiście nie oznacza to że już nie będę zaglądał na forum. Może jeszcze za jakiś czas coś zmajstruje, ale to już raczej będzie pewnie jakiś uzupełniający "unitpack" albo coś w tym stylu.
Przekazuje owoc moich prac w dobre ręce.
Pozdrawiam
Witam, trochę opiszę co mam w planie zrobić, ale najpierw jedna sprawa.
Zauważyłem, że Ai ma kłopoty z właściwą dla RON-u taktyką, czyli właściwym użyciem kawalerii. Staram się trochę pograć, bo tak można lepiej wyczuć co w trawie piszczy.
A więc najpierw wysłał przeciwko mnie armię z masą piechoty, dużo szturmowej i pikinierów i 3 oddziały jazdy + gen.
Potem było już lepiej, bo zobaczyłem armię około 50/50, tylko, że prawie sami arkebuzerzy, trochę innej jazdy i sami pikinierzy.
NA pewno ograniczę pikinierów dla RON-u do 2 oddziałów. W rzeczywistości mieliśmy ich malutko.
Trochę mnie podłamała taktyka, bo najpierw pojedyncze ataki jazdy, ew ze wsparciem jednego oddziału, jak skończyła się jazda, to pikinierzy stali i dali się wystrzelać przez piechotę liniową.
Będzie trzeba trochę nad tym popracować, na razie dalej sprawdzam jak przy zmienionych parametrach wojsk radzi sobie AI, może będzie trzeba przeprosić się z niektórymi plagami RON, żeby ojczyzna nie była tylko chłopcem do bicia.
Grając RON-em, wiemy jakie są mocne strony naszej armii i nie będzie dużych problemów z państwem od morza do morza i oceanu ;)
Teraz plany:
Jak najszybciej wypuścić wersję light - będzie to wersja robocza, którą w miarę testów będzie się uzupełniać.
Np cechy takie jak ukrywanie się - odległość widzenia itp uzupełnię na samym końcu.
Potem zajmę się wersją pełną, trochę mam mało danych dotyczących wojsk >1750, więc mogą być małe nieścisłości, co do parametrów.
Następnie będę starał się tak "pokombinować", żeby AI grała w miarę poprawnie, oczywiście cały czas zgodnie z balansem i wiernością historyczną.
Kolejnym zadaniem będzie dostosowanie submoda do "Turka", kolejne testy i balans - zauważyłem, że ten ostatni nie jest właściwie zbalansowany, zasięg łuków, opłacalność jednostek - piechota w misiurkach zdecydowanie bardziej się opłaca niż większość innych wojsk, dzięki liczbie wygrywają z droższymi janczarami!
Osobiście uważam, że w gołym Darth Turcja jest tragiczna i absurdalna, nie będę nigdy grał bez tego submoda, ale jak kto woli :)
Ostatnia sprawa, to umieszczenie właściwych widoków jednostek w kartach z parametrami.
No może jeszcze "ostatniejsza" sprawa, to zmiana wszystkich parametrów wojsk z darth moda, na bardziej realne.
To wszystko niestety wymaga czasu, którego nie mam w nadmiarze, więc największy nacisk na wersję light, żeby można było jako tako grać, reszta już swoim rytmem. Niestety, jestem już w wieku, że nie mam dużo wolnego, a rodzina i dziecko są na pierwszym miejscu.
p.s.1
Mam zamiar zrobić tak, że większość jednostek RON-u będzie werbowana w całej Europie, wtedy jeszcze nie było problemów z wcielaniem obcych nacji do wojska.
Jednostki elitarne, lub charakterystyczne, będą tylko w określonych rejonach, np husaria, czyli szlachta polska walcząca po usarsku, tylko w RON-ie. Pandurzy, tak jak teraz.
Niektóre europejskie, regionalne oddziały, będzie można szkolić dla Polski.
Nie wiem na razie jak potraktować wojska muzułmańskie, niektóre odziały tureckie, to chrześcijanie z Bałkanów, stający jako lennicy na wyprawy wojenne i po podbiciu można chyba będzie dalej z nich korzystać.
p.s.2
jeszcze nie myślałem o wojsku kolonialnym RON-u na innych kontynentach, może ktoś zaszaleje i przyłączy Amerykę ;) . Nie wiem czy Szwajcar i Ivcas coś z tym robili?
p.s.3
Zraziłem się do nowo wydanych gier, więc Rome II i EU IV, kupię najwcześniej za pół roku, jak będzie pewność co do bugów i grywalności.
Nie odwrócą uwagi od Empire, gorzej ze starszymi grami...
Pozdrawiam
Zastanawiam sie czy nie pomyslec nad wersja moda pod Pirates Uber Alles. Obecnie DME juz nie jest rozwijane, PUA za to ma sie calkiem dobrze. Niedawno wyszla kolejna wersja. Szczerze powiem se jednostek dla poszczegolnych nacji jest wiecej niz w podstawowej wersi DME. Nie wiem jak z grywalnoscia. Sprobuje dostosowac moda ktorego przeslalem do Marcina i zobacze co z tego wyjdzie.
Pozdr.
PS.
Marcinie, zycze powodzenia;-)
Hej witam wszystkich!
Marcinie, lvcas podziwiam waszą pracę i cierpliwość ;)
Ja osobiście zraziłem się właśnie parę dni temu do DarthModa. A to z powodu kraszów w co drugiej bitwie (nieraz bardzo irytujących pod koniec bitwy gdy rzucałem oddziały na praktycznie ostatnią jednostkę wroga) oraz lagi przy wgrywaniu tur przy Turcji (i nie tylko) gdy trzeba czekać godzinę albo więcej aby grać. Mod jest z tego powodu po prostu niegrywalny.
Rozwiązania proponowane przez autorów nie skutkują niestety.
Szukam innego moda do grania może ,,Empires of Destiny'' lub ,,Empire Enhanced''. Chwalony ,,Imperial Destroyer'' urósł do rozmiarów ponad 5gb i przy moim stanie internetu raczej go nie ściągne. Używa on zresztą moich jednostek z pierwszej części DME_POLAND (chociaż nikt o zgodę mnie nie pytał ale niech tam, w końcu to ruski robi to co będzie pytał :lol: )
Ze swojej strony wykonałem dla siebie takiego małego moda na podstawie rostera przedstawionego przeze mnie kilka postów wcześniej ale tylko jednostki z okresu średniego. Jeżeli o mnie chodzi mod sprawuje się dobrze, jednostek nie ma zbyt wiele, są to jednostki można powiedzieć uniwersalne przez cały okres gry, technologii nowych też nie wprowadzałem, grało mi się całkiem przyjemnie oczywiście do czasu wystąpienia w/w problemów po których miałem ochotę wyrzucić komputer przez okno :evil:
Życzę wam owocnej pracy, może kiedyś zdecydujecie się na wydanie większej modyfikacji samodzielnej wtedy służę pomocą ;) pzdr.
Słuchaj, podstawowy mod turecki jest w miarę stabilny, te dodatki dodające opis wg mnie trochę mieszają.
W zasadzie poniżej 1/20 bitew się wykrzacza, często popełniałem błąd, że za szybko dusiłem okna końcowe i pulpit :)
Jeszcze jest taka opcja, że są upały i karta może w pewnym momencie nie wyrabiać, a gra jest kiepsko zoptymalizowana.
Udało mi się tej wiosny kupić porządną obudowę, bo poprzednia, to już piecyk elektryczny przypominała. Miałem dosyć hałasu karty przy strategiach z lepszą grafą. Miało nie być lata, a tu proszę :lol:
Przegladalem informacje na twcenter o imperial destroyer i przymierzam sie do jego pobrania. Calosc wyglada obiecujaco. Duzo jednostek (chyba pozbierane te najlepsze z wczesniej wydanych modow) Dodatkowo polepszona zostala grafika. Mysle ze da sie pobierac jakims akceleratorem wiec pojdzie szybciej.
Cześć. Testuję mod z innymi modami i mam jeden problem. Jak zrobić uniwersalny plik z nazwami jednostek. Ten który jest dołaczony do moda działa niestety tylko z DME?
Imperial destroyer sprawia na mnie bardzo dobre wrazenie. Po pobieznym tylko zapoznaniu sie z nim widze ze zawiera w sobie chba prawie wszystkie najwazniejsze wydane do tej pory unitpacki i modyfikacje. W sumie ja dodalem tylko carricante.
Mysle ze warto sciagnac te kilka gb w jednym modzie niz osobno.
Z jednostkami z polish regiments w zasadzie na to co sprawdzalem dobrze wspolpracuje i nie trzeba dawac znqczacych poprawek. W zasazie zmodyfikowalem tylko startpos i localisation z tego moda i mozna grac.
W sumie chyba odinstqluje DME i przejde na ta modyfikacje.
Panowie, nie wiem kto namieszał, ale miałem rebelię w Prusach i rebelianci mieli genka na słoniach :)
Czyżby import hinduskiej myśli wojskowej? Czy za wolność naszą i waszą? (Maratowie przestali istnieć) :)
Przeglądam reformy, bo będzie trzeba zgrać je z parametrami jednostek i będę musiał zrobić pewne korekty
Nie za dużo morale na ostatnią reformę? Tak naprawdę, to późny start RON powinien być protektoratem Rosji.
Jeszcze się wczytuję, jak ogarnę całość, może się okazać, ze jest ok.
Hej. Szczerze Marcinie nie wiem skad ten import zaawansowanej mysli technicznej ale na pewno nie jest on naszym dzielem. To predzej wina DME i jego zdolnosci do teleportacji roznych rzeczy.
Ja na razie rezygnuje z DME i przechodze na ID. Craschow mniej, grafika lepsza. Pare rzeczy sam sobie poprawilem i smiga. Z mojej strony DME nie bede juz wspierac.
E to widzę że nie jestem jedyny który rezygnuje z DM.Cytat:
Ja na razie rezygnuje z DME i przechodze na ID. Craschow mniej, grafika lepsza. Pare rzeczy sam sobie poprawilem i smiga. Z mojej strony DME nie bede juz wspierac.
Ja teraz gram w starsze już Empire of Destiny. To samo co w DM a nawet więcej bo wszystkie jednostki z DarthModa i Causa Belli, crashów prawie nie ma jak do tej pory dwa na tydzień, no i nie zawiesza się przy ładowaniu tur. Można dodawać swoje mody co też zrobiłem ze swoim i dodałem jeszcze Spain Moda od Poma.
Modyfikacja godna polecenia moim zdaniem 8-)
@ Ivcas
Zauważyłem, że w tej ostatniej twojej wersji polskie jednostki i saskie mają takie dziwne brudno - czerwone twarze, pozostałe wojska nie mają, więc dotyczy to tylko nowych wojsk.
Można to zmienić?
Jeszcze dodam, że po twoich nowych zmianach gra Polską, to hardkor, muszę się przyjrzeć, czy nie przeprosić się z cenami :) W zasadzie od początku mamy wojnę o sukcesję Polski (oprócz Rosji, to wszyscy sąsiedzi + Angole chcą się dorwać do Rzeczpospolitej), gram na h/h i próbuję przetrwać, obawiam się, że Ai grając RON-em padnie za szybko.
Hej wiesz co ja tego nie zauwazylem (jesli chodzi o twarze). Rzeczywiscie co do rozgrywki ja zaczalem troche kombinowac ze startpos zeby poczatek kampanii przebiegal troche bardziej historycznie. Poprawilem stosunki miedzy prusami dania saksonia rosja przeciw szwecji. I na razie przynajmniej mam spokoj od Prus. Niestety ciagle startuje do mnje lub do saksoni austria i chyba bede musial poprawoc troszke relacje jej i saksoni. W grze wydaje mi sie sa one troche za bardzo pogorszone.
Muszę powiedzieć, że jestem przygnieciony ilością twoich jednostek. Nie wiem jak wybrać do wersji light, chyba będę rzucał monetą ;)
Wczoraj znowu Empire mnie zagiął, bitwa w śniegu i dwie armie stojące naprzeciwko siebie, poza zasięgiem artylerii. I teraz oddziały, piechoty liniowej, które niczym się nie różnią i stoją na mniej więcej tym samym terenie i jeden fresh, drugi tired i tak prawie na zmianę co drugi, wtf?
Prócz tego dwa oddziały ukryte za murkiem i jeden fresh, drugi very tired :o . To znaczy, że jedni kucali a drudzy siedzieli?
Realnie, to w takiej odległości od przeciwnika, raczej się odpoczywa i oszczędza siły (były lunety, aby nie dać się zaskoczyć).
Biorąc pod uwagę to, że w Empire DM zmęczenie bardzo wpływa na parametry bitewne jednostki, to mamy duży problem.
Czy ktoś się orientuje, od czego zależy zmęczenie stojącej jednostki?
Ostrzał?Cytat:
Czy ktoś się orientuje, od czego zależy zmęczenie stojącej jednostki?
Wojska stały na skrajnych pozycjach poza zasięgiem nawet artylerii, nie przemieszczały się, nie chowały (poza tymi za murem) była stojąca linia piechoty z różnym zmęczeniem.
Dlatego mnie to zaszokowało :o
Moze za dlugo stali na bacznosc. A moze dzien wczesniejza kare biegali orbitki dookola kompanii albo grali za kare w szachy, pojechali na wycieczke w gory;-) heehehe. Albo praca poza kolejnoscia;-)
@Ivcas
Nie wiem co podkręciłeś, ale RON jest znienawidzonym krajem, mam wojnę ze Szwecją, Prusami, Brytolami, Holendrami i Austrią. Ostrzy sobie zęby Turcja. Pomimo podarków, nikt nie chce mnie lubić, wszyscy uważają za nieprzyjaciół. Mam jeden przerzedzony stack, a przeciwnicy po kilka, pełnych nowiutkich batalionów. Z największym trudem trzymam się na powierzchni (H/H).
Dodając do tego małą armię (czyli droższe wojsko), nie mamy szans.
Najlepiej zmniejszyć parametr do trochę większego niż poprzednio, bo w tej chwili jest niehistorycznie. Sąsiedzi ostrzyli na nas zęby, ale to raczej Prusy były " nielubiane".
Poza tym same unfriendly, totalna ahistoryczność, tymczasem, chociażby Osmanie żyją w błogim pokoju.
Hehehe ja tam zawsze jak grałem RON to byłem znienawidzony;) Pracuję teraz nad "urealnieniem" troszkę zachowan państw ościennych w stos do RON-u - modyfikuję dyplomację w Startpos dla Imperial Destroyer. Chodzi mi o to aby Prusy i Austria nie "rzucały" się na nas od samego początku. Niestety chyba żeby to osiągnąć będę musiał dać RON i Prusom sojusz, podobnie Austrii i Saksonii. Na pierwszy ogień powinny pójść szwecja i ewent. turcy. Ale to dopiero jak państwo troche sie wzmocni gospodarczo.
Pozdrawiam
Hej.
Walcze z empire ale niestety jesli chodzi o dypolmacje nic chyba sie nie da poradzic. Niestetyzawsze prusy lub austria atakuja saksonie, albo ron. Jedyne wyjscie to chybaalbo polaczenie wszystkich tych panst sojuszami wtedy moze kampania potoczyla by sie troche bardziej historycznie. Albo wzmocnienie saksoni i ronu tak zeby poradzily sobie z atakami.
Wtedy gracz będzie miał za prosto.Cytat:
wzmocnienie saksoni i ronu tak zeby poradzily sobie z atakami.
Może prawa przemarszu im wszystkim daj? A Prusom dodatkowy VC żeby zajęli jakąś sąsiednią prowincje, co odciągnie ich trochę od RONu?
Salvo, nie wiem jak hardcorowym graczem jesteś, ale h/h, to tylko dzięki ekwilibrystyce daję radę. jeżeli dodam moda tureckiego z lepszymi jednostkami, to nawet pacierze nie pomogą.
Jestem na powierzchni (jeszcze) tylko dlatego, że nastąpiło rozmnożenie dwóch baterii armat do 100 ludzi/4 armaty, niestety nic poza tym ;) . jeżeli skoczy mi husaria na 150, to się odbiję :lol:
Problem w tym, że nie ma mowy o wymianie technologii, lub zawarciu pokoju. Trochę to przypomina akwarium z piraniami i nami w roli głównej.
Jeżeli AI będzie grało RON-em, to daję <15 turn max.
Nawet Rewolucja Francuska, nie spowodowała takiej agresji (owszem była, ale polityka ponad wszystko- patrz miłość USA-Saudzi).
Niestety, ale poważnie zubaża to grę. Myślę, że samą modyfikacją jednostek da się zrobić trudną grę, gdzie funkcjonuje dyplomacja i ma to więcej sensu. Zmieniłbym tylko nastawienie Rosji, wojna po każdej reformie.
Mam jeszcze taki pomysl zeby w przyp. Pospolitego ruszenia zmodyf. Db i dac im minimalne morale slabe statystyki i ograniczyc liczbe jednostek. Za to zerobic koszt rekrutacji 0 i koszt utrzymania 0. Zastanawiam sie czy nie zrobic takich ze dwocj trzech jednostek milicji magnackich - wojsko utrzymywane na koszt magnata a nie ze skarbu panstwa.
Udało mi się:) kosztem praw przemarszu:) Austria walczy sobie z Prusami, i nie atakują Saksonii ani RON-u (z początku mam nadzieje)
Dodałem Saksonii (i analogicznie pozostałym) sojusz z Danią Prusami Rosją i Hanowerem (tzw. Liga Północna - wogóle pominięta w ETW) teraz musze te frakcje zmusic do wypow. wojny Szwecji:)
Świetnie! Jeszcze jakby się dało powiązać reformy z ryzykiem ataku Rosji - może minus do stosunków? Bo prestiż powoduje pogorszenie z wszystkimi krajami, to dlatego nas nie lubią i nie handlują.
Może uda się odtworzyć całość stosunków jewropejskich na początku XVIIIw. ;)
Calych stosunkow to nie ale te majace wplyw na RON tak. W przypadku panstw osciennych chce aby stosunki pogarszaly sie wraz z ekspansja terytorialna oraz w miare uplywu gry. Planuje skasowac sojusz z rosjanami. Turcja tez jest problematyczna. W sumie to jedyne panstwo ktorenam odpus ilo po pokoju tzw. Wieczystym i nawet nie uznalo rozbiorow. Wg mnie na poczatku powinnismy miec jak najbardziej zle stosunki ze szwecja. Pozostale panstwa powinny sie od nas odwracac w trakcie rozgrywki. Turcja powinna byc do konca neutralna. No chyba ze sami ja zaatakujemy. Z dalszych sojusznikow to chyba jedynie francja.
Ufff, można powiedzieć, że wyszedłem na prostą, mocno przepłaciłem pokój z Austrią i wykończyłem Prusy, na innych frontach pat.
teraz tylko podnieść zadowolenie w Berlinie i można myśleć o ekspansji.
Czyli dało się, ale myślę, że bez rozmnożonej artylerii nie miałbym szans. Trochę mnie dziwi, że nic więcej się nie klonuje, ale to chyba dobrze.
Zauważyłem, że dzięki tym wygranym wzrósł prestiż RON-u i teraz świat postrzega mnie trochę lepiej, chcą wymiany handlowej, zauważyłem także pierwsze friendly w kontaktach ;)
Niemniej początek może być zbyt frustrująca do gry, muszę kilka rozegrać, żeby mieć obraz, trochę czasu brak :(
Jeszcze muszę też sprawdzić jak sobie radzi AI grając RON-em.
@Ivcas
Myślę, że pomysł z posp. ruszeniem nie przejdzie z powodu sztucznej inteligencji. Musiałbyś przetestować jakie armie robi AI. Ja dałem 80 koni w oddziale, ale można zrobić jeszcze więcej, morale rzeczywiście musi być niskie. Nie dlatego, ze byli tchórzami, tylko swawolnikami ;)
Ukazał się CB 2.2, orientujesz się, czy będzie chodził z waszym modem? Spróbuję zainstalować, zobaczymy, czy się będzie sypał. Z tego, co zrozumiałem, to chyba ma turka i kilka innych wbudowanych. Jeżeli wszystko ruszy, to nie będę musiał robić wersji z turkiem i bez tylko jedną (turek zmienia m.in. szybkość zmęczenia).
Działają razem, ale nie ma nazw jednostek polskich, jak się używa pliku językowego z Cb.Cytat: