Hmm, jeżeli wywala nawet w trakcie bitew to może to być problem związany ze sterownikami, czy innymi rzeczami poza modem, czy nawet samą grą.
Wersja do druku
Hmm, jeżeli wywala nawet w trakcie bitew to może to być problem związany ze sterownikami, czy innymi rzeczami poza modem, czy nawet samą grą.
Tak jak powyżej, problem był zapewne w sterownikach, po aktualizacji na najnowsze i optymalizacji gra śmiga, po próbnych ponad 40 turach nie wyrzuciło więc myślę że sprawa została rozwiązana. Dzięki.
Witam , posiadam R2TW wraz z wszystkimi dlc, zawsze grałem bez modów , ale ostatnio postanowiłem zainstalować divide. ;)
zacząłem grę "Cezar w Gali" na legendarnym na tym modzie i niby wszystko pięknie , nowy wygląd jednostek itp ale w niektórych przypadkach brakuje części tekstu , np jednostki rzymskie wszystko ładnie opisane np Legioniści weterani ale w przypadku najemnych oddziałow brak takowego opisu . śą braki również w opisach miast załączam screen moze ktos pomoże to "naprawić"
http://pics.tinypic.pl/i/00770/dhw76nlm9xjz_t.jpg
Musisz mieć grę po angielsku (przełączasz w steam), niestety spolszczenia brak, bo nikt się nie chce za to zabrać, a ja mam na głowie podstawowe pliki DeI pod nadchodzącą wersję 1.2.
Witam. :) No właśnie mam ten sam problem co Carhae z polską Edycją Cesarską. KAMIE a czy któreś starsze wersje DeI by były całkiem kompatybilne z polskimi napisami ??
Były do czasu wydania tej wersji Dei z frakcją indyjską. Szczerze nie wiem czy i gdzie można pobrać tą wersje moda.
Witam,
Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Kiedy wrzuciłem pliki moda DeI do folderu data i odpaliłem Mod Managera wyświetla on konflikty przy tych dwóch plikach moda. Po odpaleniu gry z Mod Managera gra zawiesza się. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Witam mam problem z modem, wszystko działa pięknie ale pod nowymi bądź edytowanymi obiektami w modzie nie mam podpisów np po najechaniu na jakąś jednostkę nie mam jej nazwy oraz jej opisu bardzo przeszkadza np przy stawianiu nowych budynków ponieważ nie wiem jakie jednostki mi dany budek pozwala werbować,nie wiem w czym problem
Musisz przełączyć język na angielski we właściwościach gry. Chyba, że spolszczenie do moda działa, ale sam go nie używam, więc nie wiem jak sytuacja wygląda. Ogólnie sama gra jest tak skonstruowana, że jak nie masz wgranego czegoś pod dany język, to zamiast dostać tekst np po angielsku, pokazuje się tylko puste pole.
Witam
Mam problem z modem pobrałem oba party do wersji 1.2.09b i wrzuciłem do folderu data, po uruchomieniu menadźera aktualizacji 1 part mogę zaznaczyć ale pokazuje się opcja aktualizacji grafiki ui itp. odnośnie 2 partu jest informacja że mod stworzono z myślą o starszej wersji gry oraz opcja udostępnij z możliwością wyboru grafiki itp.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Moje pytanie dotyczy poprzedniej wersji dei ale też w sumie innych modów np: do attyli (fote, ep). Mody lepiej uruchamiać przez zewnętrznego mod managera, czy jego steamową wersję? Pytam bo obecnie używam steamowego managera, ale nie wiem czy on uwzględnia kolejność ładowania modów, która ma chyba znaczenie.
Witam, Posiadam rome 2 emperor edition w wersji polskiej, gram na DEI z włączonym lub wyłaczonym spolszczeniem obie opcje próbowałem. Niestety wiele jednostek nie ma nazwy ani opisu, przy czym w niektórych nacjach są to wyjątki a np u takich nerwiów żadna jednostka nie ma opisu, czasem brakuje też opisów nacji czy eventów w grze. Może być to spowodowane polską wersją językową ( opisy jednostek się nie ładują bo nie ma oryginalnej wersji angielskiej którą miały zastąpić) czy czymś innym np nie ma w modzie tych opisów. Jeśli jest to wina wersji to czy wie ktoś co z tym zrobić (np jakiś mod zmieniający wersję językową na angielski czy coś )? Interesuje mnie aby wszystkie jednostki miały opisy, obojętnie czy po polsku czy po angielsku
@ I <3 eb2 - spróbuj zmienić język gry na Steam na angielski (biblioteka gier -> właściwości Rome 2 -> zakładka język).
Dzięki za radę, moja czysta wersja emperror nie posiadała angielskiej wersji językowej i kiedy poprzednio to sprawdzałem nie było możiwości zmian, dokupiłem niedawno dlc cezara i hannibala i od tamtej pory nie sprawdzałem ale chyba były w angielskiej i teraz mogę zmienić ( wszystkie opisy są, problem rozwiązany). Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź
mam rome 2 po polsku, dei instaluje nie mam tego moda z spolszczeniem a czesc tekstow mam po polsku lub calkowity brak, da sie jakos to ogarnac? zeby wszystko bylo po angielksu i nie brakowalu tekstu ? bo nie wiem co tam za promki mi niektore rzeczy dajo albo nie mam nazwy frakcji.. ;/
Zmień język gry na angielski.
Steam/Rome2/Właściwość/Język
i zawsze bede musiał? lipson troche ze sie automatycznie nie zmienia ;/ dzieki !
dziwne, zmieniles, launcher jest po angielksu a w grze polski bez pl znaków ~~
nawet francuski nie działa..
ktos ma jakis pomysł ?
Dwa pomysły: sprawdź spójność plików gry (Steam -> Rome 2 -> Właściwości -> Pliki lokalne) albo jeśli porobiłeś jakieś save'y z gry, to je przenieś do innego, nowego folderu i odpal Rome 2 ponownie.
mialem polski, usunalem pliki, dalem angielski, uruchomilem, jest polski....
spojnosc robione juz duzo wczesniej ~~
wyglada to tak jak by sciagało zawsze paczke z polskim tekstami ~~
zmienilem nawet serwer pobierania, usunalem pliki jezykowe spojnosc gry sciaglo usuniete pliki i nadal po polsku... chore
edit milion
UDAŁO SIE!
Dzięki temu : http://forum.totalwar.org.pl/showthr...tal-War-Rome-2
Pozmianialem miejsce pobierania, usuwalem pliki w folderu gry angielskie "en" i po zmianie w steam na angielski udalo sie i jest po angielsku gra :D
Witam. Mam problem z odpaleniem gry w wersji Emperor Edition, bodajże 2.2.0. Pobrałem oba pliki z twcenter i wrzuciłem wszystkie 4 (2x pack 2xpng) do folderu data. Próbowałem odpalić mody na 2 sposoby, mod managerem (http://www.twcenter.net/forums/showt...dated-25-04-14) oraz ręcznie zmieniając plik tekstowy w folderze ''scripts''. Niestety w obu przypadkach gra zawiesza się zaraz po odpaleniu. Pojawia się logo rome, notka prawna i czekałem dobre 15 minut. Niestety, po takim zabiegu pomaga tylko restart pc. Czy coś robię źle?
Tutaj powinno się pisać o takich rzeczach, więc usunąłem posta z ,,Dyskusji Ogólnej", a stronę postów odnoszących się do problemów technicznych przeniosłem do tego wątku.
czemu cos sciagasz, ja normlanie 8 partow zasubowalem na steam workshop i smiga
Brak efektów. Nie mam pojęcia co mogę robić źle. 8 partów znajduje się w moim folderze data i nadal ten sam problem, ktory wystepuje w wersji z twc. Wcześniej wolałem pobrać wersję z twc gdyż była spakowana. Rok 2017, a ja nadal na internecie radiowym z limitem 100 gb na miesiąc... oszczędzam jak się da.
Witam!!
Parę dni temu zakupiłem Rome 2 ze wszystkimi dodatkami. Sciągniete, "na sucho" gra działa - OK. Problem pojawił się w momencie kiedy zasubskrybowałem Dei ( 8 partów).
po pobraniu się plików, klikam graj, odpala się launcher po czym gdy klikne gdziekolwiek zawiesza się, a po nim program STEAM.
Co robić?
Stronę postów odnoszących się do problemów technicznych przeniosłem do tego wątku.
Ma ktoś błąd na radeonie, przy wychodzeniu z gry pojawia się podwójny błąd: Kod wyjątku: 0xc0000005, Ścieżka modułu powodującego błąd atidxx32.dll. Co ciekawe to się dzieje tylko czasami. Inna sprawa, że pojawiają się jakieś dziwne czarne artefakty na mapie - wystarczy przewinąć mapę i znikają.
Zwłaszcza 1 błąd mnie irytuje i bojkotuje DEI. Czekam na mody do Attyli. Może problemy znikną jak kupie NV, ale to się opóźniło przez górników.
Witam, mam pytanie czy tylko mi ten mod sie przycina .Mam ryzena 5 ,karte graficza rx 200 radeona,a tnie niemilosiernie ustawienia grafiki na medium
@KAM Robiliście coś ostatnio z systemem populacji? Gra mi się wczytuje, odpalam kampanię normalnie, budynki mają bonusy dla wzrostu różnych klas, ale samego systemu populacji nie mam. Tzn. nie pojawia się już ta rozpiska co dawniej jak się najedzie na system populacji i na ten pasek. Została tylko oryginalna informacja z podstawki że populacja rośnie itp. Nie do końca wiem o co chodzi. Z modów mam wczytane 8 części modyfikacji, plus krew, plus cuda i jakieś intra w 3 częściach i tekstury terenu zmienione.
W menu głównym mam v2.2 więc chyba najnowsza wersja DeI
W menu głównym 2.2 to akurat wersja gry :)
Możesz podesłać screen? Na karcie jednostek przy rekrutacji się populacja pokazuje? Mi wczoraj jeszcze działało.
Aha, mój błąd myślałem że to wersja DeI. No mi jakiś czas temu też działało. Wczoraj nawet wyłączyłem wszystkie mody, skasowałem Katalogi z Rome w folderze użytkownika i zapuściłem sprawdzenie spójności plików. Później znowu włączyłem mody i dalej to samo. A wygląda to tak.
http://images.tinypic.pl/i/00930/qi2nhfqkr6h6_t.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00930/w1q8hg87uinh_t.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00930/2oo047gyqy6f_t.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00930/1ejoqhwgfq6g_t.jpg
Nie wiem, może wykasuje 8 części ze Steam i wrzucę ręcznie tą dwuczęściową wersję.
EDIT: Zauważyłem też że nie mam opisu miasta. Wydaje mi się że jak się kliknęło kiedyś na Pellę (lub inne ważne miasto) to wyskakiwał jakiś opis. Do tego wprowadziliście chyba też "Rok z Historii" którego u mnie też nie ma.
Tak, zdecydowanie jest coś nie tak. Ja wersji ze steam osobiście nie używam, pobierz manualnie, nie dodawaj żadnego submod i odpal kampanię. W razie czego można save wrzucić na TWC to sporo bugów Dresden naprawia (nawet na już trwających kampaniach).
Dzięki, tak zrobię.
EDIT: Manualne pobranie i zainstalowanie moda pomogło i teraz wszystko jest ok. Dzięki.
To się cieszę :) Generalnie zawsze radzimy używać wersji manualnej, gdyż działa po prostu stabilniej. Nie mówiąc o tym, że przez małe limity na rozmiar modów w warsztacie nigdy nie mieliśmy możliwości rozbudować moda o nowe modele i tekstury, a te które obecnie mamy dodane i tak kosztowały Dresdena kupno 6-7 kopii Rome 2 tylko po to, żeby DeI było dostępne w warsztacie.
Będę o tym pamiętał.
To widzę że prawie hurtownikami zostaliście w waszym zespole ;). Szczerze powiedziawszy to nie zdawałem sobie sprawy z tego że ilość danych w warsztacie zależy od ilości kopii gry.
W każdym razie modyfikacja jest świetna. Zrobiliście kawał dobrej roboty i oby tak dalej. Jakieś ambitniejsze plany na przyszłość? ;)
No właśnie Kam, a nie zastanawialiście się nad tym, aby na steamie była tylko zajawka moda, a właściwy byłby pobierany z TWC ? Ciągle nie rozumiem tego Waszego brnięcia w warsztat skoro w wyraźny sposób ogranicz ten świetny mod :hmm:.Cytat:
To się cieszę :) Generalnie zawsze radzimy używać wersji manualnej, gdyż działa po prostu stabilniej. Nie mówiąc o tym, że przez małe limity na rozmiar modów w warsztacie nigdy nie mieliśmy możliwości rozbudować moda o nowe modele i tekstury, a te które obecnie mamy dodane i tak kosztowały Dresdena kupno 6-7 kopii Rome 2 tylko po to, żeby DeI było dostępne w warsztacie.
Bo już kilkadziesiąt tysięcy graczy ma mod pobrany ze steam i nagle bym im przestał działać mod. Nawet nie wiesz jak daleko potrafi sięgać głupota ludzka w tej kwestii :) Mamy teraz Patreon, więc niedługo będzie można stopniowo rozbudowywać z tym, że nie wpychamy ludziom tego na siłę, ot tyle żeby na rozbudowę moda starczyła.
A taka ciekawostka, planujemy wydać kiedyś submod "HD", czyli więcej modeli i tekstur, z tym że to tylko do pobrania manualnie. Oczywiście jest to tylko plan na kiedyś, a kiedy to będzie to nie wiadomo. Ja ciągle pracuję nad modem, a jeszcze nie miałem okazji zagrać w wersję 1.2 od jej wydania :/
Jeśli chodzi o głupotę, czytając posty co niektórych na TWC( również w temacie DeI) coraz mniej mnie dziwi.Cytat:
Bo już kilkadziesiąt tysięcy graczy ma mod pobrany ze steam i nagle bym im przestał działać mod. Nawet nie wiesz jak daleko potrafi sięgać głupota ludzka w tej kwestii :)
To jest jakieś rozwiązanie.Cytat:
A taka ciekawostka, planujemy wydać kiedyś submod "HD", czyli więcej modeli i tekstur, z tym że to tylko do pobrania manualnie. Oczywiście jest to tylko plan na kiedyś, a kiedy to będzie to nie wiadomo. Ja ciągle pracuję nad modem, a jeszcze nie miałem okazji zagrać w wersję 1.2 od jej wydania :/
Jeśli chodzi o DeI to żałuj, bo gra się świetnie, a tak na poważnie świetna robota jak zwykle.
Witam, po zainstalowaniu DEI mam problem z rojeżdząjąca się czcionką, robi się pikseloza, w losowych miejsach, przez co jest niemożliwe przeczytanie tekstu, nie ważne czy gram po angielsku czy po polsku. Proszę o pomoc.
Jakich modów używasz? Co do pol/ang wersji to w moda i tak po ang musisz grać. Wrzuć screen.
Witam wszystkich. Moze ktos mi pomoze, mam problem z modem Divide et Impera, po instalacji i uruchomieniu brakuje wielu napisow na jednostach budynkach i rozwoju, spolszczenie sciagniete i gra z nim w ogole nie odpala. Mod ściągnięty najnowszy, czy potrzebuje jakis podstawek?
Pozdrawiam
Więc z tego co pamietam spolszczenie masz do wersji 1.03(ostatnie spolszczenie) a najnowszy mod to 1.2, więc albo ściadasz moda w wersji 1.03 i grasz w pełni spolszczonego albo tak własnie jak masz teraz, czyli bedą nie przetłumaczone miejsca, nie po angielsku tylko właśnie puste pola