A może będą jakieś płapki na tych wspinaczy np. kamienie lub jakaś smoła albo coś :P .
Wersja do druku
A może będą jakieś płapki na tych wspinaczy np. kamienie lub jakaś smoła albo coś :P .
no przecież to jest oczywiste, że zdobywanie murów poprzez wspinaczkę na nie, to czyste samobójstwo, wystarczy, że na zwieńczeniu muru będzie stała byle jaka łajza z "bosakiem", "patelnią", "polanem" i nim waląc po głowie wspinaczy, strącał by ich na ziemię na skręcenie karku, nie przeczę, że być może i takie sytuacje zdarzały się, ale były one równie częste, jak ta, gdy "waleczne serce" zdobył z zaskoczenia Stirlng tarasując bramę zwykłym chłopskim wozem, dzięki czemu opuszczana krata została zablokowana, a co pozwoliło "wlać" się szkockim wojownikom szerokim strumieniem do zamku.
W związku z trailerami ukazującymi zdobywanie zamków w Shogunie 2 próbowałem znaleźć jakieś konkretne informacje o oblężeniach i szturmach na japońskie zamki, ale okazało się to dosyć problematyczne.
Na te chwilę znalazłem tylko kilka przykładowych stron z angielskojęzycznych książek Siege weapons of the Far East: AD 960-1644 i Japanese castles 1540-1640
W tej drugiej pozycji mamy wspomniany wyżej rysunek (bo chyba jednak o ten chodziło) pokazujący wspinających się na mury samurajów w akcji 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Tak chodziło mi o tą ilustracje.Całą książke można pobrać ze strony ... ;)
Natomiast ciekawa jest ilustracja z tej pierwszej pozycji którą podałeś, na jednej z nich ukazany jest ptak-rakieta 8-) byłby cyrk na kółkach gdyby takie akcesoria się pojawiły w grze :D
Trzeba zrozumiec, ze Japonczycy mieli inne podejscie do oblezen i do praktycznie wszystkiego. Nie mozna oceniac tego wg kategorii europejskich bo to dla nas bezsens, na przyklad to wspinanie sie po murach
http://img9.imageshack.us/img9/1508/asdasdsadl.jpg
Tak, tylko zauważ, że w Shogunie przedstawili to w ten sposób, że wspinanie się po murze jest szybkie i łatwe, atakujący nie spadają (w czasie deszczu w ogóle nie powinno być możliwości wspinaczki), a obrońcy im nie przeszkadzają ;) Bo tak to już moi łucznicy będą bardziej bezpieczni za linią piechoty niż za murem.
Nie będzie mi to przeszkadzać, jeżeli atrybut wspinania się po murach będzie czymś w stylu zdolności "can sap" z Romka, czyli nie będą go posiadać wszystkie jednostki, tylko wybrane np: lekkie.
A to w ogole w Japonii byly takie formacje typowo "ciezkie" jak w sredniowiecznej Europie?
Właśnie tu pojawia się ten problem, że w Japonii takowego podziału nie było, pod ciężkie mogły tylko podchodzić oddziały dozbrajające się europejskimi pancerzami. Po prostu boję się sytuacji w której oblężenia staną się tak banalne, że będzie można bezkarnie rozstawić wojsko wkoło murów i przypuścić atak ze wszystkich stron, bo wszystkie oddziały piechoty mogą się wspinać.
To było by lekim przegięciem jeśli wszystkie jednostki miałyby taką możliwość.Według mnie powina to być zdolność lekkiej piechoty no ale zobaczymy w praniu. Szkoda że twórcy nie pomyśleli o machinach broniacych twierdz bo i takie były, jakiś olej na głowy aktakujących mógłby się polać , haki mogłby odpychać drabiny coś ciekawego można by było jeszcze stworzyć żeby urozmaicić rozgrywke 8-)
No właśnie jak ktoś słusznie zauważył to japońskie zbroje nie były tak ciężkie jak te z Europy. Samuraje nie byli ciężkozbrojni.