Takiego czegoś nigdy nie miałem :shock: Muszę sobie jakieś mody ściągnąć to może znowu sobie pogram :D
Wersja do druku
Takiego czegoś nigdy nie miałem :shock: Muszę sobie jakieś mody ściągnąć to może znowu sobie pogram :D
Najgorsze to jest to ze Anglicy juz w Indiach siedza i zblizaja sie do granicy z Kurlandia ;o... Bedzie sie dzialo. Anglicy maja sojusz z Maratami, a Kurlandia z tymi wrogami Maratów (nie pamietam ich nazwy) .Nie wiedzialem ze takie male panstwo moze zaczac podbijac Indie...
Rzecz w tym, ze małe państwa potrafią nieraz i nie dwa pokazać, na co je stać. Po prostu... lepiej wypatrują okazje. Większe państwa są zajęte rozwojem technologicznym i bronieniem swych granic, więc nawet gdy przytrafi się im jakaś okazja do łatwego i zyskownego podboju, to i tak rzadko z niej skorzystają, bo najczęściej w momencie pojawienia się ów okazji są zajęte czymś innym, i to na wielu frontach. Z kolei małe państewka nie muszą aż tak przejmować się zabezpieczaniem swych terenów-i gdy trafia się jakaś szansa, korzystają z niej natychmiast. U mnie np. Westfalia... podbiła Niderlandy (zarówno Amsterdam jak i tą hiszpańską część) + Hanower. Jak? Calusieńka ich armia stała ciągle w ich mieście, od którego droga do tych trzech miast to zaledwie chyba tylko jedna tura. Gdy tamte państwa obroniły się przed kimś, ale z dużymi stratami, to Westfalia po prostu całą armią, będącą praktycznie przez cały czas obok, najzwyczajniej w świecie po prostu dobijała.
Francja np. nie mogła tak zrobić, bo w momencie tej szansy jej siły były gdzieś indziej. Gdy są kłopoty bardzo bliskich sąsiadów, wszystkie siły mniejszych państw są zawsze od razu już na miejscu.
Moze cos w tym jest, u mnie Czirokezi mieli wojne z Hiszpanami. Odparli atak i calymi silami zaatakowali Floryde (proponowalem Hiszpanom nawet 20k za Floryde i nic) oczywiscie zdobyli Floryde , a ja to wykorzystalem i wypowiedzialem wojne Czirokezom. Zdobylem Floryde i ich stolice ;)
Komputer oszukuję :P skąd takie małe państwa miałyby na postawienie i utrzymanie takiej armii ;)
Kredyt wzieli ;P (mini ratke)
Witam
Mam zainstalowanego już ETW, jednak nie jestem pewny czy STEAM pobiera wszystkie aktualizacje najnowsze samemu. Gra jest z zestawu Empire + Napoleon, więc nie wiem czy jest już automatem zaktualizowany do najnowszej wersji. Czy ktoś wie jak to jest?
Pozdrawiam
Pobiera wszystkie ;) Mi sam odinstalowal sie steam (sam z siebie) i teraz po zainstalowaniu gry nie moge zagrac, póki nie zaaktualizuje gry.
Jeśli w menu głównym w lewym dolnym rogu masz wersję 1.50 to masz najnowszą wersję.Cytat:
Zamieszczone przez Dolotek
Jest, rzeczywiście jest już uaktualnione do wersji najnowszej. Dzięki za odpowiedź.