Jak się nad tym zastanowić to lepiej aż do końca sierpnia nie będę lepiej zapisywać się na ko bo mam od końca lipca do końca sierpnia same wyjazdy :P
Wersja do druku
Jak się nad tym zastanowić to lepiej aż do końca sierpnia nie będę lepiej zapisywać się na ko bo mam od końca lipca do końca sierpnia same wyjazdy :P
Jeśli będziecie zakładać nową KO wwmwe (podstawka w sumie też może być) to zapiszcie i mnie. Wyjeżdżam na tydzień a nie chcę przegapić okazji do pierwszej KO.
I proponowałbym zaktualizować albo usunąć temat "Wolne miejsca w KO."
To jak, nowa KO teraz czy we wrześniu dopiero?
Edit: Ew. teraz może mko dla ok. 10 (max. 12-13) graczy?
Proszę sojuszników o robienie tur za mnie bo nie mam internetu, postaram się go jak najszybciej zrobić.
Mam pytanie dotyczące statków, akurat zawsze mnie to zastanawiało.
Punkt regulaminu dotyczy tylko zatapiania statków przebywających w porcie za pomocą buga, tak? /blokuję port 2+ statkami i zaznaczam jeden, aby zaatakować/Cytat:
a) Zabrania się zatapiania statków przebywających w porcie oraz wypływania statkami z zablokowanych portów.
Czyli jeśli postawię statek obok drugiego stojącego w porcie, to będzie można go zaatakować, mimo że zaatakowany zostanie również ten w porcie?
No i kiedy np. podbiję miasto, do którego należy port z flotą w środku, tamte statki się wysuną, to wtedy mogę je zatapiać w tej samej turze, czy nie?
Co do ostatniego, to jasne. Port już nie jest w posiadaniu przeciwnika, przeto statki jego pod ochroną być przestają.
No i w sumie co do pierwszego pytania to też możesz. Jego problem jeśli ma coś obok portu, co może wprowadzić statki z portu do bitwy.
Po co są takie tematy ,,pokonane armie", dlaczego, po co i co należy robić. Jestem wdzięczny za odpowiedzi.
Z powodu mechaniki. Anglia jest w kolejce przed Francją. Jeżeli Francją pokona jej armie, ta będzie się mogła ruszać w nowej turze, ale Anglia już wykonywała ruchy w obecnej turze, czyli unieruchomienie jej armi przechodzi bez konsekwencji. W odwrotnym przypadku, gdy Anglia pokona Francję, ta nie będzie się mogła ruszać cała turę, możliwość ruchu ma dopiero w następnej kolejce. Mam nadzieje, że jasno wyjaśniłem. Ogólnie państwa na początku kolejki miały ciągle ruch i mogły atakować bez postojów, przez co te późniejsze miały trudniej i nie było to sprawiedliwe.
Czyli w tym przypadku Anglia nie powinna sięruszac tą armią według zasad KO?
Tak. Francuz zglasza, ze pokonal w danej turze armie Anglii, ktora wycofala sie w dane miejsce i Anglia nie moze ruszac ta armia (a takze odbijac oblezen) mimo, ze mechanika jej na to pozwala.