Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
Zamieszczone przez Mizutsu
Pytanie co do tego hołdu lennego cesarstwu przez Polskę. Sadam napisał, że wtedy wasal płaci seniorowi. Chciałbym się dowiedzieć czy to w końcu prawda czy nie? Bo już z wieloma opiniami się spotkałem. Jeszcze czy w tym submodzie jak i ogółem samym BC zwierzchnictwo jest utrzymywane dłużej? Wasale nie zdradzają, seniorzy pomagają?
Na moim AI gdy zostaniesz czyimś wasalem czy protektorem to priorytety ataku między frakcjami zmniejszają się z tego co pamiętam o 2000 (max. priorytet inwazji to 4000 czy 5000, a żeby dokonać inwazji musi się uzbierać przynajmniej chyba z 1000 priorytetu (już dokładnie nie pamiętam)), dodatkowo każdy poziom relacji od 6/10 wzwyż to -500 priorytetu ataku. Jeśli masz wysokie relacje z seniorem/protektorem to jest bardzo mało prawdopodobne żeby Cię zdradził. Układ wasalny w medku jest traktowany podobnie jak sojusz, więc trudno zrobić tak żeby wasal pomagał seniorowi i na odwrót, po prostu ten pakt to taki umocniony sojusz. Opcja wasalizowania jest słabo rozwinięta w grze i nie ma wielkiego pola manewru przy jej modowaniu ale na moim AI jest zapis z 1000 czy 2000 priorytetu ataku gdy cel dla którego komp liczy priorytet inwazji walczy z sojusznikiem. W oryginalnym AI z Bellum chyba w ogóle nie ma zapisów dot. stosunków między seniorem i wasalem poza samym algorytmem żądania zwasalizowania gdy ma się znaczną przewagę więc szału nie ma ale wasal z seniorem trochę mogą sobie pomagać ale nie dużo więcej niż jak zwykli sojusznicy choć rzadziej się zdradzają.
Edit:
Mietek, a czy w kampanii full nie ma już przypadkiem skryptów, które dodają agentów? ;)
Edit 2:
Darius na bank opisujesz oryginalne AI, a nie AI z megasubmoda, którego nie trzeba instalować, pojawia się jako opcja, a sam megasubmod nie zmniejsza ilości szkolonych agentów w stosunku do oryginału tym bardziej moje AI.
A kiedy zaimplementujesz to Mietek77 do megasubmoda? Znaczy rekrutację większej liczby agentów? Fakt ai co jakiś czas w Full dostaje grupki agentów, ale osobny skrypt, byle nie przesadzony nie zawadzi. I te poprawki linii brzegowej i kwestię Rygi podeślesz Mietek77 ? Damy to jako patch, albo zawrzemy w Instalce nr 3. Za jakiś czas pewnie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii.
Gram na oryginalnym ai i poziom trudności h/vh.
Z tymi Anglikami to problem polega na tym, że angażują się w wojny na kontynencie i cała wyspa pozostaje słabo obsadzona, a wtedy Szkocja robią blitzkrieg i prawie cała wyspa jest już ich, natomiast na kontynencie nie są specjalnie agresywni i też po jakimś czasie obrywają od Francji.
Jeśli chodzi o płw. Iberyjski to trzeba byłoby coś wymyślić, żeby państwa takie jak Portugalia, Kastylia i Aragonia współpracowały ze sobą aż nie osłabią wystarczająco Maurów i nie wypędzą ich np do Granady. W moich kampaniach mają wojnę z Maurami to jeszcze walczą ze sobą.
Co do sułtanatu Rum to trzeba byłoby podnieś im agresję wobec Bizancjum, które jak zaczyna wojnę to w większości przeciw Węgrom, Wenecji i całe siły rzuca w tym kierunku, a w Azji Mniejszej ma mniejsze siły i sułtanat powinien to wykorzystać i większymi siłami zaatakować, wtedy automatycznie osłabiłby Bizancjum, które przeciw Węgrom już by tak łatwo nie miało.
Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Cytat:
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii.
Gram na oryginalnym ai i poziom trudności h/vh.
Z tymi Anglikami to problem polega na tym, że angażują się w wojny na kontynencie i cała wyspa pozostaje słabo obsadzona, a wtedy Szkocja robią blitzkrieg i prawie cała wyspa jest już ich, natomiast na kontynencie nie są specjalnie agresywni i też po jakimś czasie obrywają od Francji.
Jeśli chodzi o płw. Iberyjski to trzeba byłoby coś wymyślić, żeby państwa takie jak Portugalia, Kastylia i Aragonia współpracowały ze sobą aż nie osłabią wystarczająco Maurów i nie wypędzą ich np do Granady. W moich kampaniach mają wojnę z Maurami to jeszcze walczą ze sobą.
Co do sułtanatu Rum to trzeba byłoby podnieś im agresję wobec Bizancjum, które jak zaczyna wojnę to w większości przeciw Węgrom, Wenecji i całe siły rzuca w tym kierunku, a w Azji Mniejszej ma mniejsze siły i sułtanat powinien to wykorzystać i większymi siłami zaatakować, wtedy automatycznie osłabiłby Bizancjum, które przeciw Węgrom już by tak łatwo nie miało.
Czyżbyś opisywał wady oryginalnego AI czyli badziewną dyplomację? Gnejusz pisał, że grając na moim wielokrotnie ostatecznie Maury dostawały baty od chrześcijan, a Turcy atakowali już Węgry- z tego wniosek, że to nie jest kwestia balansu tylko tego, że na oryginale jak frakcje się po napadają na starcie tak walczą ze sobą większą część gry nie zwracając zupełnie uwagi na to co dzieje się wokół, a i napadają się na początku gry bez głębszej logiki.
Piter więcej szacunku oryginalne ai nie ma badziewnej dyplomacji, a całkiem dobrą. Na twoim też wszystko nie jest super. Moje spostrzeżenia co do kampanii dotyczą ai Pitera na Megasubmodzie nr 2, nie oryginalnego. Pewnych rzeczy nie da się zaprogramować, można zmienić warunki zwycięstwa, może to wpłynie nieco na priorytety ai, ale nie mam pewności. Mimo wszystko dalej gram na ai Pitera wersja 3.6.
Cytat:
Piter więcej szacunku oryginalne ai nie ma badziewnej dyplomacji, a całkiem dobrą. Na twoim też wszystko nie jest super. Moje spostrzeżenia co do kampanii dotyczą ai Pitera na Megasubmodzie nr 2, nie oryginalnego. Pewnych rzeczy nie da się zaprogramować, można zmienić warunki zwycięstwa, może to wpłynie nieco na priorytety ai, ale nie mam pewności. Mimo wszystko dalej gram na ai Pitera wersja 3.6.
Moim zdaniem ma, frakcje AI rzucają się wszystkie bezsensu na gracza na początku, chyba, że się ma relacje ponad 8/10 lub wcześniej je inna frakcja AI zaatakuje, a inne frakcje AI kierują się jedynie tym by atakować słabszych od siebie i nic więcej tam nie ma. Akurat priorytety inwazji da się zaprogramować, a w Bellum opiera się to jedynie na tym co napisałem wcześniej + relacjami, które są lepiej rozbudowane i wpływają na lekkie skomplikowanie i ubogacenie dyplomacji, co nie zmienia faktu, że na oryginale i tak jest to mało złożone. Komp niemal nigdy nie chce też zgodzić się na pokój :mrgreen: Oryginalnemu AI trzeba przyznać to, że gdy powstało, to było najlepsze w dziedzinie walki, najlepiej poruszało wojska po mapie w czasie walk, lepiej niż wszelkie AI z jakichkolwiek modów, które powstały wcześniej ale jeśli chodzi o dobór celów i sojuszników, to naprawdę szału nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Co do agentów to komputer dobrze gra dyplomatami, kupcami choć czytałem relację, że nie gra nimi wcale - gra, gra i to wcale nieźle, do tego księżniczki których na mapce błąka się wiele choć jakoś nie wydają się zbyt często. Szpiedzy, zabójcy i flota - bardzo słabo, brakuje zwłaszcza floty, nawet ta upierdliwa rebeliancka jakby zniknęła zupełnie z gry.
Właśnie owa upierdliwość obcych wojsk, kupców, zabójców, floty itd to była wspaniała rzecz, jaką widziałem na czystym modzie - to dzięki temu AI ma możność nawiązania walki z człowiekiem w kampanii.
Chyba coś Ci się pomieszało, na czystym modzie tak nie ma, a Gnejusz pisze, że to jest na AI z megasubmoda, a Ty mu odpowiadasz tak jakby on pisał, że to dobre, że tego nie ma i to jest dobre :? Może grasz na kampanii light, a przedtem grałeś na full? Na light komp szkoli mniej agentów ale na moim AI więcej niż na oryginale, a na full szkoli też więcej niż na oryginale, choć na oryginale też ponoć źle nie jest :)
Edit: Jesteś pierwszym człowiekiem, który uznaje, że na moim AI komp szkoli mniej agentów niż na oryginale :shock: Ogólnie całe wypracowanie napisałeś na ten temat całkowicie dziwnie interpretując posty kilku graczy, którzy napisali, że z agentami jest lepiej :lol:
Ps: W instalce jest opcja czy chcesz instalować nowe AI czy nie, a tylko ono w megasubmodzie wpływa na agentów
Gnejusz ma podobne uwagi nt floty, piratów i zabójców. Różnimy się w ocenie działania kupców, ale on nie napisał jakim grał krajem, ani na jakich ustawieniach.
Ani razu w megasubmodzie mój kupiec nie był zaatakowany przez innego (tylko raz wojsko weneckie odsunęło mnie - na mojej ziemi koło Bolonii - od zyskownego pergaminu), w ogóle z nikim nie musiałem ścigać się na zaklepanie najlepszych surowców, bo leżały i czekały, aż raczę podejść. Prawie nie widziałem obcych kupców - wkrótce po starcie gdzieś poznikali, wszystkie surowce Italii byly dla mnie. Więc jest ich za dużo.
Jak nie wierzysz, to ma pomysł - włącz Sycylię (pełny megasubmod, poziom normal) i sam się przekonaj.
Zainstaluję z powrotem czystego BC i spróbuję dowiedzieć się, co się tam dzieje z kupcami.
Czy móglby ktoś podpowiedzieć jakie polecenie jest w konsoli na odkrycie całej mapy - toggle_off? jak to trzeba wpisać?
map.rwm usunąłeś? Pisze wogóle w instrukcji do megasubmoda żeby to zrobić? Bo w temacie o moim AI tak. W każdym razie powtarzam, moje AI nie ma żadnego wpływu na mniejszą ilość agentów. Zbyt wiele osób mówiło, że na moim AI jest ich więcej i ja też grałem na kilku modach i widziałem pozytywną różnicę więc jakoś nie mogę Ci uwierzyć :)
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Mietek, a czy w kampanii full nie ma już przypadkiem skryptów, które dodają agentów? ;)
Możliwe, ale ja go go jakoś nie dostrzegam zarówno w skrypcie jak i w grze. Jeśli wiesz który to skrypt to powiedz proszę.
Cytat:
A kiedy zaimplementujesz to Mietek77 do megasubmoda? Znaczy rekrutację większej liczby agentów? Fakt ai co jakiś czas w Full dostaje grupki agentów, ale osobny skrypt, byle nie przesadzony nie zawadzi. I te poprawki linii brzegowej i kwestię Rygi podeślesz Mietek77 ? Damy to jako patch, albo zawrzemy w Instalce nr 3. Za jakiś czas pewnie będzie.
Postaram się dziś wieczorem.
Wciskasz tyldę ` i komenda toggle_fow odkrywa mapę.
Ai co jakiś czas dostaje kupców, ale który to skrypt może nr 27 ?