-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Kolega się po prostu zdenerwował. Zostawcie go :)
Ja proponuje aby powstał temat na forum który każdemu użytkownikowi szybko powie co i gdzie ma zainstalować aby gra działa optymalnie. Sam słyszałem wiele dobrych opinii o modzie DeI ? Lecz prawda jest taka że codzienne życie, narzeczona, praca, nie pozwalają mi na bieżąco śledzić wszystkich wiadomości o Rome. Tym bardziej informacji o modach :) Bo jak już ma się te kilka godzin aby pograć to się gra... Obecnie w EU 4 :)
Zróbcie temat "Grywalny Rome 2" Napiszcie jakie mody trzeba wgrać, aby taki się stał i jak to zrobić aby działało i łatwo się aktualizowało.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Wyszedł poradnik do polityki Rome 2 jak obiecano na koniec stycznia (dokładnie wczoraj czyli 31 stycznia).
Muszę przyznać, że polityka wizerunkowa CA oraz ich spece od PR dalej trzymają formę. Po blisko tygodniu nerwowej dyskusji i dramy o poradnik na oficjalnym forum, podręcznikowym przykładzie braku komunikacji między PR team, ogólnej niemożności wyjaśnienia swoich planów i przeproszenia (co załatwiłoby sprawę) otrzymaliśmy wściekły poradnik.
Poradnik niezbyt długi, zarazem traktujący od polityki poprzez postacie odgrywające w niej role aż po wojnę domową.
Poradnik, który bardziej jest charakterystyką pełnym ogólników na poziomie: "celem polityki jest utrzymanie odpowiedniego balansu wpływów".
Poradnik, który tłumacząc akcję: "Zabójstwo" stwierdza, że jest to pojęcie na tyle dla nas jasne, że nie będzie tutaj tego pojęcia tłumaczył (:D)
Poradnik, w którym nie użyto ani jednej cyfry pomimo, że sam system polityki (jak zresztą cała gra) jest najeżona wściekłymi wartościami liczbowymi.
Poradnik, w którym nic nie jest jasne ani jasne być nie miało.
Poradnik, na który czekaliśmy skandalicznie długo a napisanie go zajęłoby mi mniej niż godzinę, a to i tylko z powodu specjalnego ograniczania informacji mi posiadanych.
Poradnik, który na koniec zapowiada, że polityka będzie zmieniania, a więc czytając między słowami - jeżeli cokolwiek z tego co tutaj napisaliśmy jest nieprawdziwe to albo jest to już nieaktualne albo stanie się takie lub nie dopiero w przyszłości.
Tym samym muszę stwierdzić, że bardzo się ucieszyłem (czekając na dokładne wartości % oraz wskazanie jakiś ogólnych zależności między jakimiś mniej widocznymi elementami) :3. Ktoś słusznie zauważył w temacie o tym czymś (bo poradnikiem nie chcę już dalej tego nazywać, bo poradnik to robi Samick, gdzie zamieszcza konkretne informacje), że stało się niedobrze iż na ten cel przekazano w CA jakiekolwiek środki. Niby CA spełniło swoją obietnicę ale przy okazji w moich oczach zrobili z siebie grupę robiącą rzeczy na odwal.
Co do treści tego tworu CA to w sumie potwierdza on mniej lub bardziej dokładnie to co Slaist's napisał w swoim poradniku. Dlatego wszystkich zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z tłumaczeniem, które jest w poradniku forumowym - szybciej przeczytacie to i więcej z tego wyniesiecie. Nie mówię tego tylko dlatego, że sam tłumaczyłem :P.
Jeżeli zaś chodzi o moje zdanie w kwestii polityki to się dzisiaj o dziwo nieco zmieniło. Jak wcześniej chciałem aby utrzymać obecny system tak teraz chciałbym jego zmiany. By zamiast dużej wojny domowej były mniejsze/większe wojny domowe tyle razy ile zaistnieją ku niej okazje. By postacie o wysokiej ambicji z innych rodzin zdradzały wraz z armiami, którymi dowodzą, gdy osiągną pewien stopień gravitas (małe wojny domowe). To zmusiłoby do odstawiania ich do stolicy po pewnym etapie, gdzie aktywnie zdobywaliby dalej gravitas (a że mają wysoką ambicję to szybciej zdobywają poparcie) i dążyli do zdobycia wystarczająco dużego poparcia, które wywoływałoby wojnę domową gdzie zdradziliby wszyscy z wrogiej rodziny, którzy mają pod komendą żołnierzy. W ten sposób, szczególnie w późnym etapie gry mielibyśmy do czynienia z ciekawą grą w grze, bo wszystkich opozycjonistów nie możemy się pozbyć bo wtedy kto naszych armii nie będzie mógł prowadzić. W połączeniu z rotacją Slaist'a byłoby ciekawie ale zarazem wymagająco.
Pozdrawiam
-
Zdążyłem już zapomnieć o ich obietnicy z poradnikiem do polityki... Po zapoznaniu się stwierdzam że słusznie zapomniałem, nihil novi przykładając do obecnej wiedzy. Może po dziesiątym czytaniu coś się zmieni. Najgorsze jest to, że ten bubel (inaczej tego nie nazwę) mogli wydać w dniu premiery albo w pierwszych dniach po. Wtedy wiele by zyskali, a tak zamiast tego chwałę zgarnął Slaist.
Jeśli szykują zmiany to pewnie za darmo ich nie dostaniemy. ;/
Spojrzałem do poradnika Slaista czy jest jakiś odzew, na tę chwilę nie ma żadnej dyskusji. Zaś rano przejrzę co napisano na oficjalnym forum o tym poradniku, trochę stron jest, z czego 50% treści to pewnie: "Good job CA!" czy coś w ten deseń.
-
Spuśćmy na to zasłonę milczenia i miłosierdzia ;)
-
A gdzie można znaleźć ten ich poradnik? Ja naprawdę się zastanawiam gdzie w tej firmie podziali się odpowiedzialni i kompetentni ludzie?
-
-
Tak, właśnie z tego. Powiem szczerze, że przejrzałem część tej wiki już wcześniej i jak na tę wikię to bubel trzyma poziom... niby wszystko jest, a tak naprawdę nic. W ogóle to tam nic sensownego nie ma, same ogólniki i patetyczne zwroty które charakteryzują różne rzeczy w taki sposób jak to napisał Sanvone:
Cytat:
Poradnik, który bardziej jest charakterystyką pełnym ogólników na poziomie: "celem polityki jest utrzymanie odpowiedniego balansu wpływów".
-
Jaja jak berety...
Zadrżałem, kiedy zobaczyłem te parę akapitów gdzie jak napisał Sanvone, nie znalazła zastosowania ani jedna liczba, choć ilość możliwych odwołań jest całkiem spora. Tymczasem w siedzibie CA, upływa kolejny szary, banalny dzień
[spoiler:fwwl45fi]http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/...06_634x477.jpg[/spoiler:fwwl45fi]
Nie dziwota, że kiedy tylko ktoś wychyla się na twcenter z obroną postępowania CA, to niczym odejdzie od klawiatury, już jest spuszczony po brzytwie przez grono (czytaj większość użytkowników forum) zawiedzionych fanów serii.
-
Ceny jednostek na multi się zmieniły w nowym patchu?
-
@UP
Tak, zmieniły się. Silniejsze jednostki są teraz droższe a słabsze są tańsze.
-
Gdzie znajdę w grze informację o posiadanych cudach i ich efektach? Pytam bo zdobyłem Tingis i wyskoczył ładny komunikat że ludzie przybywają "zdobyłeś Cud".
-
W podglądzie danej prowincji.
-
Podsumowania jakie cuda kontrolujesz i co dają nie znajdziesz w grze. Możesz przeglądać poszczególne prowincje. W poradniku wymieniłem cuda, gdzie są (prowincja i region) i co dają. Zaś na dole tego rozdziału dodałem mapkę z serwera do pokazywania postępów w kampanii, na której zaznaczyłem wszystkie prowincje z cudami. :)
-
Ostatnio dużo grałem, i dochodzę do wniosku że sztuczna inteligencja ma problemy z wyłapanie (naliczaniem) siły sojusznika gracza. Tak jakby nie dodawała mojej do jego.
-
Gram Rzymem właśnie będę atakował stolice Kartaginy ale nie chce jej okupować i rozwijać, po zdobyciu zabiorę wojsko i odpłynę, cel jest taki że chce jak najbardziej osłabić to miasto, żeby w przyszłości mi nie przeszkadzało, w związku z tym mam pytanie, czy lepiej je zgrabić czy splądrować ?
-
zgrabić, a w następnej turze splądrować. Ewentualnie 2x zgrabić, a potem splądrować, wyburzyć wszystkie budynki i uciec. :D
-
No ale żeby zgrabić bądź splądrować ponownie, musze je drugi raz zdobyć a jezeli je juz zdobyłem to jak drugi raz splądrować ?
-
Ja mam pomysł na nowy temat: "Najbardziej denerwujące miasto".
Na razie prowadzą: Bibracte i Ariminium, non stop jakieś pożary i powodzie. Na odbudowę budynków straciłem majątek. Lepiej nie podbijać ich na wczesnym etapie gry, bo gospodarka może nie wytrzymać. :)
-
Marsylia, powodzie i choroby to standard :D
-
Ma ktoś taką sytuacje, że po wybraniu jednostki, agenta albo miasta, płynność mapy spada.
-
Uchowaj Boże!! ;)
Tak na poważnie: jak do tej pory nie.
-
Mamy już zmienione słonie, na chwilkę pojawiło się też ikonka z "bestiami wojny". Czyżby nowa kampania o wojnie Punickiej była bliżej niż dalej?
-
Dobra - po dość długiej nieobecności wreszcie mogę wrócić do szerszego udzielania się na tym forum.
Na wstępie chcę pochwalić CA za ich ostatnie działania ponieważ ostatni patch oraz ten "mini-patch" były generalnie zmianami pozytywnymi i dosyć przemyślanymi. W części wysłuchali tego co chciało community, w części jednak pozostali za pewnymi rozwiązaniami i wokół nich zbudowali logiczną całość. Mówię to w kontekście pikinierów i ich obecnym stanie. Jak dla mnie mechanika pikinierów jest fantastycznie wyważona, jedyne co potrzebne jest jeszcze w tym zakresie to lekkie obniżenie ceny niektórych oddziałów albo wywalenie im aury morale. Podobnie zadowolony jestem z harcowników z zastrzeżeniem łuczników, których muszę jeszcze wytestować by zobaczyć czy rzeczywiście posiadają oni swoją własną niszę podczas bitew w polu.
Bardzo zdziwiło mnie pojawienie się nowych modeli dla słoni - nie sądziłem, że po wydaniu gry teamy odpowiedzialne za grafikę i animację dalej będą pracować. Rewizja Epiru także rewelacyjna (tym bardziej w kontekście przecieków, które znalazłem). Już w grudniu wiedzieliśmy za sprawą steamowych logów, że są gotowe 4 dlc'ki, które tylko czekały na wydanie. Żaden z tych dlc'ków jednak nie wyszedł aż do teraz co poczytuję za dosyć rozsądną decyzję ze strony CA. Obecnie wszyscy czekamy na BoW (Beast of War) DLC. Wczoraj jedna z osób podejrzała zawartość tego dlc i według plotek jest to unit pack zabierający między innymi:
- Katafraktów na wielbłądach,
- Syryjskie Słonie Bojowe (odmiana Indyjska),
- Nowa odmiana wschodnich wielbłądów,
- 2-3 nowe rodzaje rydwanów (Łucznicy na rydwanach dla egiptu),
- 2-3 nowe rodzaje ogarów bojowych (w tym Molossians Hounds najpewniej dla Epiru),
- Całkiem dużo jednostek kawalerii dla wielu frakcji (odkrywca przecieku mówił o całych departamentach),
- Snake Pots thrower dla Kartaginy,
- i tajemnicza kategoria arrow, którą wiele osób obstawia jako amazonki (z racji wcześniejszego odnalezienia w plikach gry damskich odgłosów jak i ikonek, które wrzucałem już na tym forum),
Być może dostaniemy także wrzeszczące baby i płonące świnie. Jak dla mnie - super sprawa tak długo jak ten DLC będzie kosztował te 2-5 euro. Dalsza dywersyfikacja frakcji jest przeze mnie mile widziana. A co wy uważacie o tych przeciekach?
Pozdrawiam
-
To wygląda jak zwykły unitpack, za który pewnie zapłacimy troszkę więcej nad 2-5 euro (takie doświadczenia po CiG). Nie liczę, żeby te DLC było za darmo, myślę że już żadne nie będzie. Kwestią otwartą jest premiera, o CiG wiedzieliśmy na ponad miesiąc przed i towarzyszyła mu mała akcja reklamowa, filmiki, jakieś drobne informacje, promocja na zamówienia w preorderze (vide CiG). Aktualnie mamy ciszę, więc pewnie dopiero w okolicach Świąt Wielkanocnych zostaniemy nim uraczenia, chyba że mnie zaskoczą i postarają się rozdmuchać informacje o nim w dwa tygodnie. :)
-
Nie licząc flaków za 2,5 pozostałe DLC kosztowały 7,5. Cezara policzyli 7,5 za kampanie i drugie 7,5 za pakiet galijski.
Naprawdę wolałbym mini kampanie lub pakiet nacji. Bo same jednostki to tak średnio będzie później połączone z nowymi Nacjami.
-
Unit packi są dobre dla tych, którzy nie maja zielonego pojęcia o modach lub nie starcza im cierpliwości w czekaniu na pojawienie się jednostek stworzonych przez moderów. Kto dzisiaj potrzebuje poza fanatykami, dodatkowych dlc z pakietami jednostek pod Empire czy Napoleona, skoro wyszły takie modyfikacje jak Imperial Destroyer, LME4 czy NapoleonicTW3?
Pakiet polis greckich z chęcią kupię, ale jak cena zejdzie do 20 zł; posiadanie takich dlc od początku to kwestia ekstrwagancji :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Unit packi są dobre dla tych, którzy nie maja zielonego pojęcia o modach lub nie starcza im cierpliwości w czekaniu na pojawienie się jednostek stworzonych przez moderów. Kto dzisiaj potrzebuje poza fanatykami, dodatkowych dlc z pakietami jednostek pod Empire czy Napoleona, skoro wyszły takie modyfikacje jak Imperial Destroyer, LME4 czy NapoleonicTW3?
Pakiet polis greckich z chęcią kupię, ale jak cena zejdzie do 20 zł; posiadanie takich dlc od początku to kwestia ekstrwagancji :)
Jednostki z modów często są niedopracowane i niezbalansowane, nie pasują do polskiej wersji gry i zmniejszają różnorodność frakcji. Poza tym nie można nimi grać multiplayer.
-
Multiplayer mnie nie interesuje, pozostałe problemy to kwestia czasu, jaki gracze dają moderom. Nic na siłę, tylko młotkiem, jak mówi mój znajomy budowlaniec :lol:
Problem z balansem mogą mieć m.in. Darthmody, twórcy innych znanych mi modyfikacji stają na wysokości zadania. Jak ktoś tworzy pod publiczkę, zamiast trzymać się swojej wizji gry, to nic dziwnego, że później wychodzą różne dziwolągi. Czytałem sporo dyskusji na twcenter, gdyby ekipa DeI uległa infantylizacji tego forum poczynionej przez zbieraninę z całego świata, dzisiaj mod mógłby leżeć w gruzach.
Poza tym, kto zaryzykuje stwierdzenie, że wszystkie elementy dzieła autorów Rome 2 są zbalansowane i dopracowane?
-
Mnie z kolei nie interesuje gra single, z powodu głupiego AI. I wątpię żeby jakiś mod był w stanie to naprawić.
-
Coś takiego jak AI jest niemodowalne. Można ulec złudzeniom, że Darth czy też inny moder tworzą nowe AI, ale jest to nieprawda. Co najwyżej można stworzyć nowy profil komputerowego przeciwnika bazując na starym, dodać dla niego jakieś bonusy w przychodach czy też pogrzebać w relacjach dyplomatycznych. Nic więcej na silniku warscape.
Reszta, o ile CA okaże się łaskawa i wypuści odpowiednie narzędzia, jest jak najbardziej do zmiany, która deklasują podstawkę.
-
Jak dla mnie AI jest najważniejszym apektem w grze, więc gra single nie ma sensu dopóki AI czegoś z tym nie zrobi.
-
Gra single jak najbardziej ma sens z tego powodu, że do gry multiplayer potrzebne jest odpowiednie szybkie łącze internetowe. Sam dołączyłbym do Lordz Community, gdybym miał lepszy internet i komputer (grafika i tym podobne).
Gra multiplayer stwarza wiele problemów, z uwagi na zgodność wersji gry, brak czasu na umawianie się na pojedynki i wskazane powyżej rzeczy.
Łatwo jest napisać, że AI jest głupie, ale spora ilość graczy, o ile nie większość, nie ma po prostu wyboru. Ja gram dla przyjemności, o ile mam czas, parę tur co wieczór. Nie obniżaj wartości pewnych wariantów gry, nie każdy musi spinać się dla osiągnięcia mitycznych wyników, wystarczy znać historię i bawić się grą. W końcu po została stworzona.
-
Mam podobne zdanie co marengo. Szanuję graczy multi, lecz gdy mam czas na jedną turę (przy rozbudowanej kampanii) co wieczór, jak grać i umawiać się na multi? Poziom wyzwania lekko podnosi trzymanie się poziomu legendarnego (tu się nie kosi po 500 ludzi rydwanami.Chyba że uciekających, ale to potrafi każda jednostka jazdy...).
I coś jeszcze. Ja jestem z tego pokolenia, któremu gry dają możliwość zabawy w historię, którą hobbystycznie się poznało dużo wcześniej. Teraz to gry są dla wielu tym początkiem poznania i dalej- zainteresowania przedziałem historii na której oparta jest gra. Może dlatego jestem bardziej wyrozumiały dla gier jako takich. Są dla mnie dodatkiem i rozrywką, a nie sposobem na spędzanie wolnego czasu. ;)
-
Cytat:
Ja lubię, i mam mimo że na multi nie gram. Necik za słaby trochę.
Po co się spinać. Niech każdy gra kim chce, z czym chce i jak chce. W końcu to tylko "głupia" gra, która ma umilać spędzanie czasu.
A od przybytku głowa nie boli. Poza tym do zabawy DLC nie są wymagane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Jednostki z modów często są niedopracowane i niezbalansowane, nie pasują do polskiej wersji gry i zmniejszają różnorodność frakcji. Poza tym nie można nimi grać multiplayer.
Niektóre mody tworzone są specjalnie pod multi. Niektóre dostosowane są do KO. I można nimi grać na multi warunek jest jeden - osoba po drugiej stronie musi mieć dokładnie to samo. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Przeważnie są jednak bardziej dopracowane i lepiej zbalansowane od tych z podstawki ;) No chyba, że ktoś sobie miesza paczki z różnych modów, ale wtedy psuje balans na własne życzenie.
Wiele modów powstało właśnie z myślą o tym, żeby multi stało się grywalne :)
-
Ja myślę, że Unit Pack do Rome II raczej nie ma za dużo sensu, przecież na Steam Workshop jest mnóstwo Unit Packów robionych przez fanów, dostępnych za darmo :) Unit Packi wychodziły do ETW, NTW czy Shoguna ale wtedy dodanie jednostek do gry nie było tak proste jak teraz.
Bardzo liczyłbym na większy dodatek, ale to tylko moje życzenia.
-
Dyskusja o nowym DLC przeniesiona do tego tematu: viewtopic.php?f=471&t=14971
-
Mi w Rome 2 brakuję soundtracku z pazurem. Niestety nie widać żadnych modów podmieniających ścieżkę dźwiękową. Goście próbują na razie bez powodzenia przerobić plik w formacie .Wem , w którym zapisany jest soundtrack Rome 2. Link do tematu potencjalnego moda - http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -MOD/page5.
-
Wyłącz dźwięk w grze i puść taką muzykę jaka ci odpowiada.