Zamieszczone przez gracul
Witam,
@Araven
Wcale nie mówię że puszczenie AI "samopas" jest złe, to AI od CA jest naprawdę dobre!
Przymierzałem się do Gracul AI v2 dla 6.4, ale byt dużo rzeczy w zbyt krótkim czasie to horror :P
Ogólnie zdążyłem wyprowadzić szereg testów w którym sprawdzałem które komendy AI będą zwracały "odpowiednie" (oczekiwalne) wartości, a które potrafią wariować (np. bo jakaś armia jest na morzu).
Nigdy zbyt wiele w AI nie mieszałem (oprócz zrobienia super agresywnego Gracul AI), ale teraz po 'gruntownych' testach będę w stanie napisać naprawdę dobre i zbalansowane AI.
Co do money skryptu, to jest on tam bardziej po to, by AI nie popadało w debet. AI samo radzi sobie z finansami, problemem są jednak momenty gdy traci osady -> wchodzi wtedy na debet i nie jest w stanie stawiać nowych budowli i wtedy zaczyna się spirala nieszczęść - brak budowli mniejszy dochód, słabsze wojsko itd.
Tak więc problemem są momenty gdy AI traci osadę -> AI trochę traci panowanie nad swoimi wojskami (no bo się granice przesunęły, i pozmieniały się priorytety), i w dodatku ciągłość finansową. Akurat jeśli chodzi o ten moment, to AI z BC "brak AI" jest wręcz najlepsze, bo większość AI od modderów jak gdyby 'sztucznie dodaje na wartości' osadom wroga, natomiast przy braku AI od razu wskoczą odpowiednie priorytety. (wiem z testów)
W SS6.3 mogłeś 'podejrzeć' co AI postawiłoby w Twoich osadach, bo ono po prostu stawia to co podpowiada advisor.
Jeśli chodzi o skrypt z karą do kasy - odpal BGR :D
Ja ogólnie wyznaję zasadę, że SS ma być 'przyjemną odskocznią' dla kogoś kto przychodzi po pracy/szkole i chce trochę się zrelaksować. Tak więc poziom nie może być jakoś strasznie zawyżony, ale z drugiej strony nie może być też zbyt łatwo :)
Wolę jednak efekt jaki był w medku1, frakcje rozwijały się do wielkich imperiów po to tylko, by zacząć padać :) Tak właśnie będzie to wyglądało w SS 6.5 :P
Nie mam już BC na dysku, ale widziałem wykorzystywanie POPULATION_LOYALTY_BONUS, POPULATION_FIRE_RISK_BONUS i jeszcze kilka innych, które w M2 po prostu nie działają.
Jeśli chodzi o skrypty, to BC naprawdę nie stoi na wysokim poziomie - tylko że skrypty a "miodność/przyjemność" z gry to zupełnie różne rzeczy, więc wcale nie mówię że rozgrywka musi być jakaś zła. Miodność jest dla mnie najważniejsza :)