Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Wciskasz tyldę ` i komenda toggle_fow odkrywa mapę.
Ai co jakiś czas dostaje kupców, ale który to skrypt może nr 27 ?
Zapewne jest to "Nuovi agenti" ;) Bo nie ma tam tylko alchemików itp- czyli nowych postaci, ale są też skrypty dot. zwykłych postaci, kupców, księżniczek + podane x i y, czyli współrzędne gdzie mają się pojawiać choć pewności nie mam, a nie chce mi się dokładnie wczytywać.
Niemal na 100% masz rację Piter, Nuovi Agenti to jest ten skrypt.
Jak wcześniej pisałem gram Bizancjum megasubmod 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i tocząc wojnę z Egiptem AI szkoliło ciągle nowych kupców, gdy tylko któregoś egipskiego mój zabójca odesłał do raju na jego miejsce pojawiał się nowy a najlepiej wyszkolony egipski dusigrosz rugował moich kupców z interesu aż miło:) tyle o agentach. A teraz o największym zaskoczeniu jakie wywołało u mnie AI Piter, otóż mam sojusz z Rusią Kijowską/Władymirską jak ktoś woli dotrwałem do najazdu Mongołów, którzy radośnie oblegli mi Asperon, za armiami wroga wlokły się armie mego sojusznika, pierwsza myśl już po sojuszu sępy lecą na padlinę która zostanie po przejściu Mongołów. A tu zaskoczenie nie dość że Rusini kąsali ostatnie armie Mongołów, to przy ostatnim szturmie aktywnie pomogli mi odeprzeć atak Mongołów, co w oryginalnym AI się nie zdarzało.
Cytat:
Zamieszczone przez sadam86
Jak wcześniej pisałem gram Bizancjum megasubmod 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i tocząc wojnę z Egiptem AI szkoliło ciągle nowych kupców, gdy tylko któregoś egipskiego mój zabójca odesłał do raju na jego miejsce pojawiał się nowy a najlepiej wyszkolony egipski dusigrosz rugował moich kupców z interesu aż miło:) tyle o agentach. A teraz o największym zaskoczeniu jakie wywołało u mnie AI Piter, otóż mam sojusz z Rusią Kijowską/Władymirską jak ktoś woli dotrwałem do najazdu Mongołów, którzy radośnie oblegli mi Asperon, za armiami wroga wlokły się armie mego sojusznika, pierwsza myśl już po sojuszu sępy lecą na padlinę która zostanie po przejściu Mongołów. A tu zaskoczenie nie dość że Rusini kąsali ostatnie armie Mongołów, to przy ostatnim szturmie aktywnie pomogli mi odeprzeć atak Mongołów, co w oryginalnym AI się nie zdarzało.
Czyli działa tak jak planowałem. Za to gdybyś grał na vh, to na 90% by Cię zdradzili :)
Edit: Zdradzilby, chyba, że sami mongołowie już im mocno dopiekli, wtedy nawet na vh byliby wierni :)
Piter dzięki za odpowiedź, a czy są jakieś straty finansowe za bycie wasalem albo bonusy za posiadanie go?
Cytat:
Zamieszczone przez Mizutsu
Piter dzięki za odpowiedź, a czy są jakieś straty finansowe za bycie wasalem albo bonusy za posiadanie go?
Nic mi o tym nie wiadomo. Zastanawiałem się kiedyś żeby zrobić tak aby przy żądaniu wasalizacji komp żądał też trybutu, bo w końcu staje się wtedy protektorem frakcji ale nie miałem czasu z tym kombinować.
Za bycie wasalem opłat nie ma. Na ai Pitera przynajmniej. Na oryginale nie pamiętam. Sojusze potrafią być bardzo trwałe na ai Pitera, jak się ma wspólnego wroga, ale ai potrafi też szybko zdradzić sojusznika. Ja gram tylko na VH. Potwierdzam też, że często najlepszy wrogi kupiec chodzi i kosi naszych, zabójcy bywają wtedy nieocenieni.
Edit: Siła naszego wasala w rankingu jest dodawana do naszej (jako seniora). Jesteśmy wtedy silniejsi ogólnie i ai dłużej pomyśli nim na nas uderzy.
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Co do rekrutacji księży, kupców itd. Znalazłem skrypt który naprawia ten problem :D właśnie go implementuje do moda. Sądzę, że w tej materi powinno być dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
map.rwm usunąłeś? Pisze wogóle w instrukcji do megasubmoda żeby to zrobić? Bo w temacie o moim AI tak. W każdym razie powtarzam, moje AI nie ma żadnego wpływu na mniejszą ilość agentów. Zbyt wiele osób mówiło, że na moim AI jest ich więcej i ja też grałem na kilku modach i widziałem pozytywną różnicę więc jakoś nie mogę Ci uwierzyć :)
Może Mietek znalazł lekarstwo. Gdyby jednak nie, to Piter, nie wierz mi na słowo, tylko sam wgraj sobie Sycylię i sprawdź. Ja zamierzam sprawdzić czystą wersję.
@ Araven dzięki za pomoc.
Cytat:
Bo pomore Gdańskie ze względu na limit prowincji traktuje jak pomorze + prusy. Zastanawiam się nad odzieleniem Prus od Ponorza gadańskiego, ale z uwagi, że nie ma w grze krzyżaków i Litwy sądzę, że zabardzo by to wzmocniło Polskę. W tym czasie zamieszkiwało ją ponad milion mieszkańców a np. Francję kilkanaście milionów. W grze niestety prowincja prowincji niemal równa i Francja jak sam piszesz ze swoimi 4 prowincjami dostje baty.
Ok, wiem o ograniczeniach, ale popatrz, sam dorzuciłeś Polesie. Czy jednak nie lepiej byłoby zamiast tego usamodzielnić Prusy? One były wyróżniającym się regionem, zamieszkałym przez osobny lud, uparty, waleczny i pogański, zaś Polesie było jeszcze jednym kawałkiem pogranicza polsko-rusko-litewskiego, więc, moim skromnym zdaniem, Prusy byłyby ciekawsze. Wtedy zachowujemy dotychczasową liczbę ziem. W dodatku możemy osłabić Polskę odbierając jej na starcie Szczecin ;-) za czym mocno tu gardłuję. Więc Prusy byłby wydzielone, a w ich stolicy dałoby się bardzo silną załogę (duże doświadczenie), żeby Polska za szybko nie mogła jej zdobyć. Na wszelki wypadek dodatkowo skrypty buntów wypychających obcą załogę (gdyby jednak Polacy albo inni w wyniku krucjaty ją zajęli przed pojawieniem się tam Krzyżaków ok 1228r.) oraz skrypty najazdów pruskich na Mazowsze. Stolicą Prus to bym zrobił silne grodzisko (czyli drewnianą wersję zamku) umiejscowione blisko Malborka na mapie tak, że po podbiciu go nastąpiłaby zmiana nazwy na Marienburg (o ile się da). Sprawdziłem teraz, że w Pomezanii było wyróżniające się grodzisko pruskie o nazwie Zirguns w okolicach Dzierzgonia, czyli blisko Malborka. Dałbym to miejsce jako jeden z możliwych celów krucjat u papieża, a ok 1228roku skrypt stawiający tam kilka silnych zgrupowań Krzyżaków. Namiastka, ale zawsze coś. No i Krzyżacy po podboju Prus mogą chcieć zabrać się za Gdańsk i resztę naszych ziem :twisted: Można to też fajnie powiązać z Hanzą. Acha - w Prusach możnaby powoływać tylko Krzyżaków a nie np wszystkie oddziały niemieckie jak leci.
Cytat:
Ja Francji dodałem Flandję i jest lepiej. Najnowszy money script jest dużo leprzy od poprzedniego i państwa nie są ciągle bez grosza. Co do krucjat i ich braku to zapewne pamiętasz, że na przestrzeni kilku wieków było ich 7 przeciw muzumanom i jescze kilka innych. W grze natomiast chciałbyś co roku krucjatę mieć? Ja jestem temu przeciwny bo po pierwsze to nie zgosne z prawdą, a po drugie zaburzy rozgrywkę i zniszczy szybko muzumanów.
Dobra, jeśli to ma tak być to w porządku, pisałem wszystko co wydawało mi się dziwne.
A moim zdaniem nie powinno się odbierać Polsce Szczecina.
Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
A moim zdaniem nie powinno się odbierać Polsce Szczecina.
Nie bo nie, czy może jest jakiś sluszny powód? Prosiłem, by argumentować.