Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 31.12.2013)
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Ja mam kłopot - 221r pne. - od wielu już tur moje regiony - prowincje nie rozwijają się. Pasek rozwoju jest pusty, po najechaniu na niego kursorem informacja podaje rozwój "0", wszystkie prowincje mają dodatni poziom zadowolenia, opracowałem wszystkie technologie związane z rozwojem i ani drgnie.
Złapałem jakiegoś buga czy problem tkwi w czym innym? Z dodatków instalowałem jedynie Radiousa na grafikę ale gram z nim od samego początku i przez większość tur było ok.
Edit:
Czynniki rozwoju wykazują, żę miasta powinny się rozwijać - mam z reguły kilkanaście do dwudziestu kilku na plusie po podsumowaniua, niestety gra tego nie widzi i nie zlicza.
Edit:
W kampanii Spartą jest to samo, wróciłęm do starego sava i miasta nie rozwijają się pomimo sprzyjających czynników .
Edit:
W kampanii założonej od nowa (Kartagina) rozwój miast jest ok. - przynajmniej na starcie.
Hej ja właśnie odkryłem że w jednej z moich prowincji w Hiszpanii mam tak samo... Mam wolne ostatnie miejsce do rozbudowy ale rozwój zero i nic nie mogę zrobić mam nadzieje że kolejne prowincje tym się nie "zarażą"...
Pamiętaj Gnejuszu, że DeI nie ma nic do rzeczy z przeliczaniem auto rozstrzygnięć, sam z trudem to dopiero niedawno w MTW2 naprawiłem, a w Rome chyba nie ma nawet takiej możliwości. Co do spamu agentow to zdania są podzielone, na ich forum nawet jest o tym wątek, jedni się skarżą że lata masa agentów, a inni z kolei prawie w ogóle ich nie uświadczyli, wliczając w to mnie gdy gralem Icenami. Jest submod ograniczający liczbę agentów
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Agent-Cap
polakma, a co jest nie tak w tym, że Twoją 1 armię atakuje kilka? To chyba logiczne, że na podbój zabiera się ze sobą liczną armię i osłania się od ataków innych armii wroga. Gdyby wojny mialy wyglądać na zasadzie, że 1 armią podbijasz całe państwo to równie dobrze można sobie włączyć podstawkę na najniższym poziomie trudności.
Pamiętaj, że poziom trudności bitew powinien być ustawiony na normal, najwyżej high, bo inaczej rozwali Ci to balans jednostek, ponieważ skala statów jest kompletnie inna, więc bonusy od poziomu trudności dają dużo więcej AI. Poziom trudności kampanii spokojnie można dać high lub very hard. Oczywiście po odpaleniu kampanii na wysokim poziomie trudności wejdź od razu w opcje i ustaw oddzielnie poziom trudności bitew (wyzwania w wersji PL).
Na liczbę armii AI wydano submoda, jest w fazie testów, jak pomysł się sprawdzi to może będzie załączony do DeI.
Która tura? Czy w kwadracie panelu budowy miasta masz puste czarne pole czy strzałeczki w środku i pod spodem ilość wzrostu populacji potrzebnych do rozwoju miasta (prawidłowo).
Jeżeli w panelu rozbudowy - po lewej stronie na górze pasek rozwoju jest pusty i jak najedziesz kursorem i rozwinie Ci się menu składowych rozwoju i po podsumowaniu wyjdzie, żę miasto powinno się rozwijać z szybkością np 15-30 na turę a wykazuje "0" to trafiłeś na bug który dopadł moją rozgrywkę.
Sprawdź szybko sytuację w innych prowincjach, jeżeli jest lub będzie tak samo to musisz podjąć decyzję co do dalszej rozgrywki. Ja odpuściłęm z wielkim żalem ale dalsza gra byłaby zaledwie połową zabawy.
Do diagnozy potrzebujemy jeszcze opinii kilku graczy ale dobrze by było, żeby mieli przynajmniej +150 rozegranych tur.
Myśłę, że wpływ na moją katastrofę mogła mieć ostatnia aktualizacja która co prawda akceptowałą poprzednie savy jednak jak widać mogłą nie akceptować do końca.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Pamiętaj, że poziom trudności bitew powinien być ustawiony na normal, najwyżej high, bo inaczej rozwali Ci to balans jednostek, ponieważ skala statów jest kompletnie inna, więc bonusy od poziomu trudności dają dużo więcej AI. Poziom trudności kampanii spokojnie można dać high lub very hard. Oczywiście po odpaleniu kampanii na wysokim poziomie trudności wejdź od razu w opcje i ustaw oddzielnie poziom trudności bitew (wyzwania w wersji PL).
Na liczbę armii AI wydano submoda, jest w fazie testów, jak pomysł się sprawdzi to może będzie załączony do DeI.
Tak ale jednomiastowe panstwo ma 6 armi to jest nielogiczne... :D
Nigdy się z czymś takim na tym modzie nie spotkałem.
Nie przesadzasz zbytnio ? Bo ja jakoś spotkałem się tylko z tym, że jedno regionowe państewko miało 2 armie, wiec.... ;)
Jednomiastowe państwo... - jeżeli to początek gry to oczywiście absurd, jeżeli jednak gra jest zaawansowana to, to jednomiastowe państwo mogło być kilka-kilkanaście tur wcześniej małym imperium. W DEI jak dorzynałem Konfederację Gallijską jej ostatnie miasto było bronione przez 4 armie, nie jest to sześć ale też można zastanowić się jak potrafili je utrzymać. Nacje barbarzyńskie mają bonus do kosztów wyekwipowania armii, Kartagina ma stosunkowo drogie jednostki i gra tą nacją jest zazwyczaj trudniejsza.
Jakie albo raczej które to było państwo z 6 armiami na jednym mieście?
Trevetowie, stolica prowincji i jedna wiocha 100 bogactwa. 4 pelne armie. Co prawda sami włocznicy, ale wraz trzeba zebrac 3 armie i stracic polowe na automacie, bo kompek coz tyle wojska nie udwignie.
Prawda troszeczkę przesadziłem, ale wraz znacie ten ból...:D
Mam ten sam problem co Ty - bitwy 1vs 1 idą płynnie, 2vs1 nieco słabiej ale do przyjęcia, powyżej tych granic - męka i przycinkiiiiiiiiiiiiii. Automat załatwia sprawę. Na automacie jednak wyliczenia są kpiną, Kamo pisze, żę nic się z tym nie da zrobić - oby nie miał tym razem racji.
Kamo - czy mógłbyś zasygnalizować ekipie od moda mój problem z rozwojem miast? - (szeroki opis w temacie), jeżeli będą potrzebna dodatkowe informację daj mi tylko znać. Bardzo bym chciał przyczynić się do rozwoju DEI, póki mam czas gram-testuję.
Cytat:
Mam ten sam problem co Ty - bitwy 1vs 1 idą płynnie, 2vs1 nieco słabiej ale do przyjęcia, powyżej tych granic - męka i przycinkiiiiiiiiiiiiii. Automat załatwia sprawę. Na automacie jednak wyliczenia są kpiną, Kamo pisze, żę nic się z tym nie da zrobić - oby nie miał tym razem racji.
Nie jestem pewien, ale chyba da się ograniczyć liczbę jednostek na mapie bitewnej, będą one przychodzić z czasem w postaci posiłków. To mogłoby pomóc.
Cytat:
Kamo - czy mógłbyś zasygnalizować ekipie od moda mój problem z rozwojem miast? - (szeroki opis w temacie), jeżeli będą potrzebna dodatkowe informację daj mi tylko znać. Bardzo bym chciał przyczynić się do rozwoju DEI, póki mam czas gram-testuję.
Myślę, że najlepiej byłoby napisać temat u nich w dziale. Zgłaszanie błędów w temacie BugReports mija się z celem, bo duży spam tam jest i ciężko będzie zwrócić na siebie uwagę. Jeśli Kamo nie będzie miał czasu to ja mógłbym napisać coś takiego.