Witam. Kampania i bitwy płynnie chodzą, zaś gdy wchodzę we własną bitwę, wywala na pulpit. Jak naprawić?
Mam wersję 6.3 z bugfixerem i spolszczeniem.
Wersja do druku
Witam. Kampania i bitwy płynnie chodzą, zaś gdy wchodzę we własną bitwę, wywala na pulpit. Jak naprawić?
Mam wersję 6.3 z bugfixerem i spolszczeniem.
Reznow45. Czyli bitwy w kampanii działają? Dziwne.
Zmień okres historyczny i wybierz grassy plain jako teren bitwy własnej. Może odpali.
Paladyni. Jaka kampania są 4, czyste Bellum 6.3?
Megasubmod V kampania full feudal
To znaczy problem jest inny. Jak klikam w menu na "własna bitwa" to wywala. Nawet w menu wyboru nie ma jak wejść.
W Kampanii działa.
Może coś ze spolszczeniem? Ja tak miałem ale pozmieniałem i teraz gra :D
Paladyni, coś nie doczytałeś, bo kampanie feudalne (obie) nie działają w żadnym Megasubmodzie.
Reznow45, nie wiem usuń map.rwm z kampanii Full oraz z Light i spróbuj odpalić. Sprawdź czy Szybka bitwa działa.
Ciekawe, dziś odpalam Bellum, a tu się okazuje,że teraz wywala przy każdej bitwie, szybkiej, własnej, nawet samouczku. Nie oszczędziło kampanii.
Jakby co, nie zdążyłem usunąć tego map.rwm.
To usuń oba map.rwm i sprawdź...
Wielkie dzięki, teraz wszystko działa!
Araven - usunąłem map.rwm, dodałem te dodatkowe surki wilka, usunąłem money script i nie wiem czy nie przesadziłem.. Jak myślisz ?:)
Jeszcze pytanko.. jak się zmieniało szybkość starzenia się generałów ?
Nieco przesadziłeś z tymi surowcami, handel będzie dawał ogromną kasę.
Generałów zostaw w spokoju, bo zaliczysz ctd.
Witam.
Podsumowując... gram w BC 6.3 z Polskimi dodatkami i jest bardzo fajnie, szczególnie do gustu przypadły mi postacie historyczne wraz z biografiami w samej grze. Na minus- nie wiem czy to tylko u mnie- nie działający autosave- jeśli dodamy do tego dosyć często, od czasu do czasu wyskakujące błedy i wyjścia z gry - czasami powoduje to rwanie włosów z głowy- gdy przy niezapisaniu gry, gra wyjdzie i tracimy pare godzin gry, no ale cóż... nie mniej do rzeczy- miałem pytanie:
- Przypomni ktoś, jakie dokładnie warunki w tej wersji gry trzeba spełniać by poślubić księżniczkę..? Trafiła się księżniczka francuska - z maksymalnym urokiem - a z tego co mi wiadomo - to zawsze miało minimalny wpływ na późniejszego władcę - wiadomo - dobra żona.
Nie wiem czy w tym modzie jest podobnie, ale rezolutna żona mogła: zwiększać autorytet męża, zwiększać jego zdolności negocjacji, zwiększała szanse na posiadanie potomstwa itp. - Moim zdaniem bardzo fajna rzecz.
I tutaj pytanie:
-trzeba posiadać księcia w stanie wolnym... - czyli następcę tronu..?
- czy konieczne są bardzo dobre stosunki z Państwem księżniczki. Czy jest wymagany jakiś poziom stosunków z tym Państwem, by można było poślubić?
- czy trzeba posiadać sojusz z tym Państwem..?
- po jakim czasie i w jaki sposób, można przejąć tron państwa, z którym ma się królewski mariaż..?
z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi i dzięki za submody Panowie :P
kurcz i tak pupa... w BC nie można zmienić dziedzica korony..? No to pozamiatane, szkoda straszna szkoda
Auto save można włączyć trzeba odpalić plik cfg z katalogu bellu notatnikiem i zmienić przy auto_save 0 na 1.
Książę lub król musi być kawalerem (uwaga taka księżniczka może nam podebrać generała jeśli się z nim ożeni czasem przechodzi na stronę księżniczki)
Sojusz i strasznie dobre stosunki nie są potrzebne do ożenku choć ożenek to z automatu zawarcie sojuszu
Żeby przejąć państwo trzeba się pozbyć konkurencji w kolejce do tronu lub czekać na wymarcie linii panującej wtedy może się udać
No tak ale i tak po księżniczce... da się jakoś obejść wybór następcy tronu w BC..?
No nawet w podstawce i większości modów to było... no cóż...
ps, daj dokładną ściężkę do tego pliku
Mods/BellumCrucis6 plik BellumCrucis6 o rozszerzeniu cfg
Wybór następcy możesz obejść przekazując "dziedzic tronu" jest w itemach władcy na początku po przekazaniu ten który go otrzymał powinien zostać potem królem, choć nie zawsze chce to zadziałać
Dzieki wielkie za odpowiedzi, autosave dziala, ale tutaj pytanie o te itemy - chodzi o zmiane tego w pliku czy jest inny sposob
By mieć następcę tronu i stosowną ikonkę w śwoicie księcia naszej frakcji, trzeba wgrać albo submoda na Dziedzica frakcji do BC 6.3 albo grać na Megasubmodzie V (w którym jest Dziedzic tronu). W czystym Bellum 6.3 nie ma Dziedzica tronu.
Co to znaczy, ze grasz z polskimi dodatkami, tak po ludzku, nie można napisać?
Grasz na Megasubmodzie? na którym?
Kliknij PPM na generała i tam masz jego świtę. Wśród nich jest dziedzic frakcji. Przeciągnij itema na obrazek innego generała i wszystko powinno być ok.
Raskolnikovv piszewięc pewnie ma submodaCytat:
gram w BC 6.3 z Polskimi dodatkami
Post nr 1 w tym temacie, opis działania submoda na wyznaczanie Dziedzica Frakcji: viewtopic.php?f=367&t=10087
Dzieki. Przyjrze sie temu dokladnie po powrocie do domu. Co do wersji to tak, gram na polskim megasubmodzie w. V. Podajrze V.. Przeanalizuje to dokladniej wieczorem. W kazdym razie dzieki za pomoc
EDIT:
Gram na submodzie wersja V.
Przeciągam itemka "dziedzic korony"; opuszczam na portrecie w "drzewku" na inną postać i... nic
Edit 2:
Item udało się przerzucić, ale po śmierci króla ani spadkobierca dotychczasowy nie przejął korony, ani wogóle nikt nie przejął korony, a księciem pozostaje stary książe, bez nowego króla ni księcia. Irytuje już mnie powoli ta gra... toteż idę spać.
Nie wiem... zawsze mówiłem, że total war to total war, ale pod kątem dyplomacji i zarządzania zawsze będzie daleko za europa universalis, zawsze są spory odnośnie balansu właśnie kwesti dyplomacji lub innych dziwnych rzeczy jak problem opisany powyżej. Już pomijająć fakt gonienia po całej mapie księżniczki, lub szukania po całej mapie księżniczką wolnego "księcia"... to głupie. Wracając do europa universalis hm.... no ale inna gra, inna mechanika. Do odezwu
Dziś grając jerozolimą spotkała mnie kuriozalna sytuacja.
Prowadziłem dyplomatyczną dyskusję z syrią.
Zarządałem czegoś tam i zagroziłem "wyraź zgodę albo zaatakujemy"
Dostałem w odpowiedzi coś takiego:
Żądania
Wyraź zgodę albo zaatakujemy
Prośby
Proszę, nie atakujcie
Niestety nie mogłem zrobić SS'a :)
Nie miałeś tak nigdy w oryginalnym medku? ;)
Sztuka dyplomacji najwyższych lotów, pewnie Twój dyplomata tak zbaraniał, że się poddał ;)
Nie miałem - w oryginale dyplomaci są bezużyteczni więc nie używam :P
Tak ! Zgodził się, a co miałem zrobić, szczerze mówiąc, też zbaraniałem :)
Raskolnikov.
Dziedzic korony działa dopiero, jak umrze pierwszy książe jaki go ma.
Nie zawsze gra wyznacza tego generała jaki ma Dziedzica korony w świcie. Są wyjątki. Niekiedy inny generał ma np. cechę wyznaczony spadkobierca i on zostanie księciem, a nie ten z Dziedzicem Korony.
Dziedzic korony działa w ponad 90% przypadków. Ty się tak nie irytuj, bo to super mod jest.
Witam.
Będzie ten mod działać, jak już mam zainstalowany mod Trzecia Era?
Tak będzie. Ja mam 11 modów i działa.
Chodzi o to, ze po smierci krola nikt nie objal tronu, jestem od 4tur bez wladcy, lepiej.. 2tury pozniej zginal dziedzic korony- gra NIE PRZEKAZAŁA ani korony- tronu, ani dziedzica- sa nimi od paru tur nieboszczyki- teraz rozumiecie Panowie? A gonienie ksiezniczkí po mapie tez jest glupie, jak na gre o tematyce historycznej.. Coz.. A z tymi krolami to ... bug?
Czytałeś manuala do Bellum Crucis? Chyba nie, więc nadrób to po prostu bo tak to będziesz pytał co chwilę o coś nowego. Bellum ma kilka rzeczy, których nie ma w innych modach.
Król na pewno jest. Koronacja króla odbywa się w historycznej stolicy. Trzeba go tam wysłać na 1 lub 2 tury.
Szkol własne księżniczki wysyłaj je do generałów kawalerów, nie musisz ich ganiać.
Ty poczytaj poradniki jak wino radzi. I manual angielski.
Do drzewka zajrzyj to zobaczysz kto jest królem a kto księciem.
Przejrzyj świtę generałów, któryś ma dziedzica tronu. Może król.
Map.rwm usuń z kampanii w jaką grasz.
I tak najlepszy mod jaki jest :)
Panowie... Dzięki! Racja po wysłaniu do stolicy wszystko ok :) co do poradnika cóż... możliwe, że winienem poczytać, ale powiedzmy sobie szczerze, wszystkiego ze słowa pisanego się nie zapamięta, zresztą nie uwierze, jeśli ktoś powie, że uczy się w ten sposób moda- bo powiedzmy sobie Panowie szczerze- że wolimy się go uczyć w praktyce... jest tak? Myślę, że tak..
Inna kwestia.... w końcu udało mi się to co nigdy nie udało mi sie w medievalu dwójce- Królewski mariaż z idealną żoną! :) Jupiiii.... 'przydatna żona' 'szlachetna żona' 'urodziwa żona' no i teraz jest gitara :> gra się świetnie, w razie pytań bede i tak do was pisać, dzięki za Submoda :]
Ale polskie poradniki chociaż przeczytaj.
Jak Ktoś grał w Bellum od 6.0 albo 6.1 może się uczyć w praktyce. Jak Ktoś w Bellum nie grał bez poradników wiele pominie. Albo nie będzie wiedział o wielu nowościach w stosunku do innych modów. Manual angielski możesz sobie darować.
Raskolnikovv - bądź poważny, jest wiele rzeczy w Bellum, których nie uświadczysz w innym modach. Chcesz powiedzieć, że będziesz się ich uczył "naszym kosztem", znaczy, że nas pytał, bo Ci się nie chce przeczytać manuala? Nie wiem czemu Araven uważa, że powinieneś go olać, wydaje mi się, że jakbym go nie czytał to bym bardzo wielu rzeczy nie wiedział.
Nie uważam, że powinien olać manual. Ale wobec postawy nie przeczytam nic, zaproponowałym by chociaż poradniki polskie sobie przyswoił.
Manual rzeczywiście wskazany. Ale on długi jest. Ja do rozdziałów zaglądałem jak czegoś nie rozumiałem.
Polski poradnik przeczytałem, angielski manual udało mi się nieco liznąć, fakt nie zrozumiałem masę rzeczy. Nie udało mi się m.in. ogarnąć sztuki przenoszenia stolicy... mógłby ktoś tak po skrócie łopatologicznie pomóc..?
2 kwestia... znalazłem sporo informacji o tym jak zwiększać zmniejszać reputację, oraz jakie są jej skutki, ale nie doszukałem się kwestii- gdzie dokładnie można sobie sprawdzić aktualną reputację Państwa..? No i trzecia kwestia, może mniej istotna... Dania została zniszczona, posiadam wszystkie wymagane prowincje, oczywiście Państwo katolickie, członek rodziny pozostawiony we wskazanym mieście, nie objął korony Danii, ale taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz, więc możliwe, że któreś prowincji lub czegoś nie dopatrzyłem. W każdym razie dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeśli komuś tam się chciało
Stolicę się zmienia w szczegółach osady bodajże jak w zwykłym Medku. na dole masz kilka opcji, jedna dotyczy ustanowienia osady stolicą.
W Bellum nie funkcjonuje Reputacja i nie ma wpływu na dyplomację. Liczą się wzajemne relacje państw, i siła danej nacji. Jesteś silny mało kto cię zaatakuje i masz szacunek u innych i sami o sojusze proszą.
Witam. mam problem z kampanią hot seat w Bellum Crucis 6.3. Otóż gdy chce zagrać w tą kampanię z bratem to wskakuje błąd " medeival II napotkał błąd i koniec grania. Co wiecej kampania single player działa bez zarzutu. O co chodzi, czy wogóle można grać kampanie hotseat na jednym kompie w Bellum? Posiadam Bellum 6.3 i polskiego megasubmoda w V wersji w późniejszym fixem. Proszę o pomoc:D