A co do pana z gazem na filmiku. Art. 223 Kk - § 1. Kto, działając wspólnie i w porozumieniu z inną osobą lub używając broni palnej, noża lub innego podobnie niebezpiecznego przedmiotu albo środka obezwładniającego, dopuszcza się czynnej napaści na funkcjonariusza publicznego lub osobę do pomocy mu przybraną podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. Więc pogratulować inteligencji temu panu bo przez długi czas nie zobaczy kolegów.
Cytat:
To jest chore myślenie.Z jakiej racji gliniarz, często człowiek po naborze który ma na celu przyjęcie największych debili ma kogoś aresztować bez wyroku sądowego ?
W dawnej Polsce szlachta wymogła prawo które zabraniało aresztować szlachcica bez wyroku sądowego, a zrobiła to właśnie w obawie przed nadużyciami. Powiem szczerze że nie chciałbym być aresztowany bo gliniarze mają na to ochotę , a mogą przecież każdego dla draki wpakować do pudła na 24 czy 48 godzin. Nie spotkało mnie to nigdy, jestem uczciwym człowiekiem ale nie wiem czy bym nie stawiał oporu gdyby miało mnie to spotkać.
1. Aresztuje się podejrzanego. Wyrok czyni podejrzanego winnym. Proste wytłumaczenie. Zatrzymać podejrzanego może każdy, nawet zwykły obywatel jeśli zachodzi taka konieczność. Przysługuje mu wtedy częśc uprawnień funkcjonariusza w tym wyżej wymieniony art.
2. Teraz jest obecna Polska i inne uwarunkowania niż w "dawnej Polsce". Pomijam już nawet to, że nie ma podziału ludności na stany.
3. Co do 24 h czy jak wolisz 48 h to mit upowszechniony przez telewizje. Jeśli jesteś niewinny to nikt Cie nie zatrzyma na tyle. Policja nie jest bezkarna i na ich działania przysługuje Ci skarga.
Cytat:
Takie prawo powinno dotyczyć tylko recydywistów, a nie wszystkich. Wobec pozostałych powinno być domniemanie niewinności i zakaz aresztowania bez prawomocnego wyroku sądowego, ewentualnie możliwy areszt jeśli osoba zostanie przyłapana na gorącym uczynku przy popełnianiu przestępstwa.
Nie rozumiesz czym jest prawomocny wyrok sądowy.
Cytat:
zamordowanie też?
A może wcale się nie stawiał tylko szamotał jak go prali ?
Nie ma nagrania, napastników było czterech, wszystko zatem wskazuje na złą wolę gliniarzy.
Z tego co wiem odmawiał współpracy a wszystko wskazywało na to że jest poszukiwany. Policjant nie potrafi teleportować podejrzanego do celi bez dotknięcia go. Śmierć podejrzanego nastąpiła wyłącznie z jego winy.
Twój tok rozumowania spraw karnych jest wypaczony. Wg tego co mówisz powinna istnieć patologia, w której bandyci chodzą wolno po ulicach a policjant nie może nic zrobić. Puść swoje dziecko na plac zabaw w takiej rzeczywistości.
Cytat:
Zresztą jest jeszcze kolejna kwestia która świadczy o winie gliniarzy-nie poddali się testom na poligrafach.
Testy na wariografie nie są dowodem jeśli podejrzany nie wyrazi na nie zgody. Zresztą stosowanie wariografów jest dosyć kontrowersyjne.