Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Bo to wszystko, co nam zostało :P
Cytat:
Zamieszczone przez Cichor
Do obrony miast i twierdz wreszcie ludzie zaczną zostawiać potężne załogi, a nie to co dotychczas...byle tyle co by utrzymać porządek.
I tu w sumie pojawia się pytanie, czy to w istocie będzie realizm... Na dobrą sprawę, szturm na zamek często kończył się niepowodzeniem, nawet przy wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu (jak choćby pod Osaką, gdzie mimo posiadania artylerii Tokugawa nie dał rady wedrzeć się za mury - choć w tym wypadku załoga była zaiste potężna), czy niewielkiej załodze (jak np. Nagashino - 15-tysięczna armia nie zdołała wziąć szturmem zamku, bronionego przez 500 żołnierzy).
Cytat:
Zamieszczone przez Cichor
Ewenutalnie można zrzucać kamienie, coś wylewać. Pytanie brzmi: czy stosowano to.
Pewnie, że stosowano ;)
Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Bo jak CA dba o historię każdy widzi.
Wspinaczka na mury jest za łatwa ponieważ mur w grze jest źle zrobiony.
Prawidłowo taki mur jest pełny(niema przestrzeni strzeleckiej dla łuczników i dachu nad nimi) i jest niższy (strzela się nad dachówką lub przez małe otwory strzelnicze lub jest dwupiętrowa).
Żeby wdrapać się na szczyt muru trzeba pokonać mocno wystający nawis pokryty dachówką bez rynny.
Nawet jeżeli się go chwycimy to trzeba zawisnąć.Podciągnąć na krawędzi spadzistego dachu i złapać kalenicy zadaszenia.
Żeby wejście było możliwe i "w miarę bezpieczne" najpierw trzeba było obrzucać górną część włóczniami i włazić po nich.Wbijały się nieźle ponieważ ten biały fragment murów to otynkowana konstrukcja bambusowo- drewniana.
Ta cała wspinaczka w rzeczywistości to nie lada kaskaderka spaprana przez CA.
Co do oddziału który może wejść na mury to na początek włócznicy muszą zrobić "podłoże" tracąc broń i zostając z katanami.Wtedy mogą włazić inni.Taka opcja by mi odpowiadała.
Coś dla zainteresowanych 8-)
Czy na tym pierwszym obrazku to tarcze? Z tego co wiem, Japończycy nie używali tarcz w walce...
W starożytnej Japonii jak najbardziej stosowano tarcze z biegiem czasu odeszły one do lamusa. W okresie który nas interesuje zdarzyła się przypadki kiedy ich używano ale były bardzo sporadyczne , z tego co mi wiadomo były małe i okrągłe (mogę się mylić jeśli tak jest to niech ktoś bardziej zorientowany mnie poprawi ) Natomiast bez dwóch zdań w grze powinny się znaleźć duże tarcze oblężnicze które chroniły atakujących i były wyposażone w otwory strzelnicze (biegli w temacie wiedza o co mi chodzi) 8-)
Hmm, z tego, co kojarzę, to tarcze wypadły z obiegu jeszcze przed X wiekiem, a w okresie Sengoku o tarczach nikt już nawet nie słyszał. Zresztą te z pierwszej ilustracji wyglądają bardziej na doraźnie sklecony sprzęt oblężniczy niż "normalne" wyposażenie...
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
W dodatku nie ma mozliwosci skierowania strzalu pod takim katem w dol
Zastanawiacie się nad tym czy można strzelać w dół. Tylko po co każdy nawet łucznik czy chłop ma przy sobie miecz a chociaż nóż wystarczy nim przeciąć linę.
Wiele opisów oblężeń już czytałem i jeśli dochodziło do szturmu to tylko na drabinach i machinach oblężniczych. To kolejny babol w tej grze.
W zamkach i fortecach japońskich stosowano otwory przez które strzelało się w dół a nazywają się ishi otoshi.Podobne rozwiąsanie jak w europejskich hurdycjach czyli otwory w podłogach gdzie poziom podłogi lekko wystawał poza obrys muru.
Strzelano przez nie, rzucano kamienie ,lano gorący olej, wrzątek. Najczęściej stosowano je w narożnikach tenshu a przede wszystkim w konstrukcji wież bramowych.
Ponadto inne otwory strzelnicze.
Okrągłe, kwadratowe i trójkątne zwane teppo sama dla strzelców z bronią palną.
Oraz dla łuczników otwory ya sama w kształcie prostokąta (długi w pionie).
Cytat:
Zamieszczone przez profesor88
W starożytnej Japonii jak najbardziej stosowano tarcze z biegiem czasu odeszły one do lamusa.
Zgadza się.Do obrony w boju każdy szanujący zastawę bogatszy samuraj zabierał wachlarz bojowy który był szybszy od tarczy.
Co do wspinaczki to jeszcze wiele zależało od techniki ułożenia kamienia na murach(ishigaki).A były:
Ranseki zumi-duże nieregularne kamienie a miedzy nimi umieszczone mniejsze dla wypełnienia.
Gubo zumi -nieregularnej wielkości kamienie układane większą strona na zewnątrz ściany.
Kenchi zumi-obrobione kamienie ściśle przylegające do siebie czołowymi płaszczyznami tworzące gładka powierzchnie na które bez sprzętu "za Chiny" nie wleziesz.
Poza tym bardzo popularne były fosy(hori) niezwykle ważne w systemie obronnymz woda lub bagnem do okoła.Szerokośc często 20-25m szerokosci i 6-8m głębokości.
Jak dopisywała natura to były też 100 m szerokości.
Pewnie te różnice nie będą uwzględnione w grze.
Cytat:
Zamieszczone przez pawelK
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
W dodatku nie ma mozliwosci skierowania strzalu pod takim katem w dol
Zastanawiacie się nad tym czy można strzelać w dół. Tylko po co każdy nawet łucznik czy chłop ma przy sobie miecz a chociaż nóż wystarczy nim przeciąć linę.
Wiele opisów oblężeń już czytałem i jeśli dochodziło do szturmu to tylko na drabinach i machinach oblężniczych. To kolejny babol w tej grze.
Zrozum, ze Japonia nie lezy w Europie i inaczej podchodzili do roznych rzeczy. To ze u nas cos robili tak a nie inaczej nie ma zadnego znaczenia
I o jakiej linie ty gadasz