Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Straszne. Tak przy okazji. To czemu się tego nie wykorzysta i nie przeprowadzi akcji pacyfikacyjnej w tych krajach w imię obrony demokracji, "wolnego" rynku i innych światłych oraz postępowych idei?
Zgodnie z zasadą "śmierć frajerom" raje podatkowe będą dalej istnieć. Zawistnicy przegłosowali sobie d***kratycznie progresywne opodatkowanie dochodów, czym sami sobie zadali największy cios. Bogate elity płacą podatki w rajach podatkowych w pełni zgodnie z prawem, a i politycy muszą gdzieś nakradziony szmal ulokować ;) A podatki niech płacą biedni i klasa średnia :lol:
Cytat:
Sama prawda ale ten artykuł jest przygnębiający,pokazujący że nie warto żyć uczciwie.
Ochrona swojego majątku przed zbyt pazernym fiskusem jest jak najbardziej uczciwa i moralnie słuszna.
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Ochrona swojego majątku przed zbyt pazernym fiskusem jest jak najbardziej uczciwa i moralnie słuszna.
Czy Ty się rozliczasz z fiskusem już? Ja tak.I kiedyś zrobię taqk jak napisałem. Np na Krymie było nieźle i niedaleko też.A klimat całkiem fajny. A tak człek żyje z świadomością że pół zarobku mu zabierają .Ten dzień wolności podatkowej to jakoś przypada w drugiej połowie czerwca. Zresztą wczoraj to pisałem w smętnym humorze bo sąsiad mnie wiertarką już o 7 obudził.
Podsumowanie "irackiej wyprawy po kontrakty"
Artykuł może trochę tendencyjny, ale jak się widzi te "zyski"....
http://www.pardon.pl/artykul/6230/o_jed ... my_fortune
Cytat:
Czy Ty się rozliczasz z fiskusem już? Ja tak.
Niestety w tym roku musiałem po raz pierwszy, choć akurat tylko w celu zwrotu nadpłaty podatku ;) Obawiam się, że następne lata nie będą już tak piękne.
Cytat:
Ja tak.I kiedyś zrobię taqk jak napisałem. Np na Krymie było nieźle i niedaleko też.A klimat całkiem fajny.
To niestety musisz mi przypomnieć, bo chyba mi umknęło.
Cytat:
A tak człek żyje z świadomością że pół zarobku mu zabierają .Ten dzień wolności podatkowej to jakoś przypada w drugiej połowie czerwca.
Jeśli jedyne źródło dochodów to te z pracy na etacie, to trzeba się pogodzić z łupieniem przez państwo na wielką skalę(nawet ponad 50%, bo 40% całkowitego kosztu pracy to sam klin podatkowy, a później wydając też się wiele płaci). Ja tylko pisałem o samym dochodowym podatku progresywnym i tym, komu on w rzeczywistości służy. Bogaci mają opcję, by go omijać. Klasa średnia i biedni - nie. W efekcie, wbrew bajkom opowiadanym przez "dobrych wujów", efekt nie jest taki, jak zapowiadany.
A czy z taką "klasą polityczną" można było osiągnąć cokolwiek więcej :?: Myślę, że to pytanie retoryczne. Choć doświadczenie wojska się przyda, jakby zaszła w przyszłości potrzeba użycia armii już na własnym terenie przeciwko tubylczemu narodowi ;)
http://wiadomosci.onet.pl/2178255,12,pr ... ,item.html - żebyśmy my mieli takie standardy...
http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2010 ... lnosc.html - niesmaczne...
http://biznes.onet.pl/cudowne-ozdrowien ... news-detal - no comment
http://biznes.onet.pl/globalnej-gospoda ... news-detal - faktycznie wszystkich długów krajów zachodnich Chińczycy wykupić nie dadzą rady ;)
http://wiadomosci.onet.pl/2178156,11,ta ... ,item.html - już myślałem, że to o socjalistach :lol:
Taka drobna dygresja... Szwejk sugeruje, że w Iraku przepuściliśmy fortunę (z czym trudno się nie zgodzić) i nic z tego nie mamy - czyli, że skoro wysłaliśmy tam naszych żołnierzy to powinniśmy na tym zarobić, czyli chronić nasze interesy gospodarcze. Elrond z kolei biadoli, że nie mamy takich standardów jak w Niemczech, gdzie prezydent ustępuje ze stanowiska po stwierdzeniu, że niemieccy żołnierze pilnują w Iraku niemieckich interesów... I obaj panowie sprawiają wrażenie osób doskonale się zgadzających?!
To się chyba nazywa rozdwojenie jaźni? Mylę się?
Cytat:
Taka drobna dygresja... Szwejk sugeruje, że w Iraku przepuściliśmy fortunę (z czym trudno się nie zgodzić) i nic z tego nie mamy - czyli, że skoro wysłaliśmy tam naszych żołnierzy to powinniśmy na tym zarobić, czyli chronić nasze interesy gospodarcze. Elrond z kolei biadoli, że nie mamy takich standardów jak w Niemczech, gdzie prezydent ustępuje ze stanowiska po stwierdzeniu, że niemieccy żołnierze pilnują w Iraku niemieckich interesów... I obaj panowie sprawiają wrażenie osób doskonale się zgadzających?!
1. Niemieccy żołnierze siedzą w Iraku :?: Pierwsze słyszę.
2. Kiedyś byłem bardziej naiwny i popierałem naszą obecność w Iraku i Afganistanie. Obecnie nie popieram. Ale jak już tam trafiliśmy, to politycy, którzy tam żołnierzy wysłali, powinni zadbać o konkretne korzyści w zamian za naszą obecność i najlepiej wziąć zapłatę z góry(oczywiście w sensie korzyści dla państwa, a nie siebie). Fajnie pomarzyć ;)
3. W zachodnich politykach lubię to, że się czasem potrafią zachować honorowo i podać do dymisji, choć akurat w przypadku Koehlera nie uważam, by mówienie ludowi prawdy w oczy było złe. Innymi słowy cieszy mnie, że wśród polityków, nawet tych demokratycznych, są politycy, którzy "są jak rzeka":
http://demotywatory.pl/1615643/Rzeka
Znalazłem tekst, który lapidarnie oddaje naszą obecną rzeczywistość... Jak się o tym pomyśli w kontekście wyborów.....
Dziwny to kraj w którym profesora, teraz doktora nazywa się głupkiem, a ledwo magistra, piłkarzyka nazywa mężem stanu. Dziwny to kraj w którym prawie magister, kłamczuszek jest autorytetem a człowiek mówiący prawdę jest uważany za oszołoma.
Dziwny to kraj w którym "GW",TVN sieją nienawiść, a nazywa się je opiniotwórczymi. Dziwny to kraj w którym nawołującego do nienawiści dziadziusia, któremu nie udało się zrobić magistra, tytułuje się mianem profesor. Dziwny to kraj w którym premier staje przed zieloną wyspą, a dług publiczny rośnie do rozmiarów nieznanych, greckich? Dziwny to kraj w którym rząd nic nie robi, a wszyscy się cieszą jak jest fajnie.
Cytat:
Dziwny to kraj w którym profesora, teraz doktora nazywa się głupkiem, a ledwo magistra, piłkarzyka nazywa mężem stanu. Dziwny to kraj w którym prawie magister...
Mój drogi, to wcale nie jest dziwny kraj tylko normalny. Znam ludzi z tytułami naukowymi, ba!, niektórzy z nich są nawet autentycznie dobrych w dziedzinach którymi się zajmują, ale poza tym to są idioci. Znam osoby po podstawówce, które wykazują nadzwyczajny rozsądek. Tytuły naukowe nie świadczą o człowieku (nawet nie uzurpują sobie do tego prawa!). Nie od tytułów naukowych zależy też, czy ktoś daje sobie radę w polityce czy nie i czy można go nazwać prawdziwym mężem stanu. Tu trzeba czegoś takiego jak charyzmy, twardości charakteru, itd. Przy czym nawet jeżeli ktoś jest już wybitnym mężem stanu to jeszcze pozostaje jego ocena - nikt przecież nie powiedział, że wybitny mąż stanu musi być dobrym człowiekiem lub być także dobrze oceniany z perspektywy czasu!
Reszta nie warta jest już komentarza.
Zgodziłbym się tu z Napoleonem, po dodaniu, że zarówno ja, jak i pewnie duża część Polaków szybciej zaufa i wybierze profesora niż kogoś kto skończył tylko podstawówkę, ale to czysto hipotetyczna sytuacja, nawet Lepper skończył szkołę średnią, chociaż bez matury.
Zauważyłem, że niektórzy mają skłonność do cytowania apokaliptycznie i mrocznie brzmiących tekstów, które najczęściej są wymysłem jednego człowieka i nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości, ale główny cel - wstrząs estetyczny i poczucie grozy - spełnione.
Przecież słów o siejącym nienawiść TVN-ie nawet nie można komentować. Mnie już nudzi komentowanie wymysłów wyssanych z palca, nie opartych o nic poza sennymi wizjami.