W porównaniu do poprzedniej wersji to faktycznie balans się poprawił, ale też w niektórych miejscach uległ pogorszeniu ; P Zobaczę to i owo to może wrzucę zmienione pliki, główne moje zastrzeżenia są kierowane do jednostek polski (jazda mogłaby być mocniejsza, polscy halabardnicy słabsi), jazdy skandynawskiej oraz ogólnie jednostek z bonusem do przebijania pancerzy. Aby te ostatnie nie były za mocne powinny mieć właśnie niższy atak od mieczników ze względu na przewagę jaką daję skuteczność przeciwko pancerzom. Taka piechota wenecka ma jednoręczne młoty i nadziaki, a ich atak to aż 14, czyli jak u wielu jednostek z bronią dwuręczną. Przegięciem jest tak jak wcześniej pisałem jazda skandynawska, która ma bardzo wysoką obronę, atak, morale, do tego skuteczność przeciwko jeździe i pancerzom.
EDIT: Skończyłem robić mały rebalans, w sumie ruszyłem tylko jazdę polską i skandynawską, resztę tak pobieżnie z braku czasu. Trochę zmieniła się kolejność jednostek w Polsce, Chorągiew Piastowska spadłą niżej w hierarchii i teraz rolę elity przejęli Polscy Rycerze, których przesiadłem na konie opancerzone w ladry, z gotyckimi lub kopijnikami raczej dalej przegrają, ale stali się o wiele silniejsi oraz nowy wygląd dodaje im sporo do uroku :D Jazda skandynawska została osłabiona, staty poszły im mocno w dół, a mimo to i tak dalej potrafią kłaść lub mocno siekać elity innych państw, co tylko tym bardziej dowodzi temu, że w zwykłym BC 6.3 byli aż nazbyt potężni.
Tutaj jest link do mojego zmienionego pliku:
http://www.sendspace.com/file/f88qbw