Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Oto najlepsza propozycja laptopa do gry na R2 i inne nowości do 3000 zł , wg mnie naprawdę warto za tą cenę
http://allegro.pl/lenovo-y510p-i5-3-1-g ... 74862.html
A tu recenzja na nootebokcheck.pl:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Le ... 858.0.html
Mialem Amd FX965 i nie dało się graC w Rome 15-30 FPS z przewagą ok 18 FPS. może trochę mniej. Zmieniłem płytę i procek na intel. Na razie testuję ale jak włączyłem bitwę 20 na 20. Ustawienia terenu średnie ilość w oddziałech Max. W takiej bitwie mam 34-60 fps na przybliżeniu. Moja karta grafiki to GTX 670 top najsilniejsza z 670. Procesor to intel i74770k. na razie nic nie podkręcałem. Widać słabą optymalizację.
Widzę że kopiłeś Intela jak ci radziłem, skok wydajności jest spory, przetestuj jeszcze większe bitwy takie pow. 5000 jednostek, na ekstremalnych albo ultra, i podziel się tu na forum swoimi wynikami. Słaba optymalizacja? Po 9 patchu już wcale nie taka słaba, u mnie już dorównuje tej z Shoguna 2, przynajmniej w bitwach.
Przetestuję jeszcze taką sama bitwę we mgle i deszczu. potem przejdę do zmiany ilości oddziałów 40 na 40. A potem Ultra. Ale sądzę że szału nie będzie. Zastanawiam się czy nie zmienic karty na GTX 780Ti. Ale jeszcze nie wiem.
Masz na chwile obecną chyba jeden z najlepszych procesorów pod tą grę, i żeby zwiększyć wydajność, nie pomoże tu wymienienie grafiki na Titana albo dwa, bo wąskim gardłem będzie procesor (obecnie chyba lepszych nie ma pod tą gre) co prawda możesz go jeszcze podkręcić żeby zwiększyć wydajność o te 10 % i to wszystko. Pozostaje czekać na premierę procesorów w mniejszym procesie technologicznym. Nie ma co narzekac ze optymalizacja zła bo Crysis 3 chodzi mi na ultra, a w Rome 2 mam pokaz slajdów, różnica jest taka że w takim Crysisie 3 mamy kilka postaci na ekranie podczas gry, a w Rome 2 podczas bitwy mamy tysiące jednostek na ekranie.
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Hej na jakim sprzęcie gracie w Romka2? ja mam bardzo dobry komputer, kupowany z myślą o tej grze w marcu ubiegłego roku. Wczoraj jednak mój sprzęt nie dał rady podczas szturmu Marsyli gdzie w sumie walczyło 14 tyś woja... :evil: jaki sprzęt daje gwarnacje spokojnej rozgrywki na full?
Cytat:
Zamieszczone przez Stalowy Karaluch
Hej na jakim sprzęcie gracie w Romka2? ja mam bardzo dobry komputer, kupowany z myślą o tej grze w marcu ubiegłego roku. Wczoraj jednak mój sprzęt nie dał rady podczas szturmu Marsyli gdzie w sumie walczyło 14 tyś woja... :evil: jaki sprzęt daje gwarnacje spokojnej rozgrywki na full?
Przy 14 tys. woja to dziwne że jakikolwiek sprzęt dał radę. Serio.
Rome 2 obciąża procesor szczególnie. Jaki masz ? Na takie bitwy na wysokich wymaganiach myślę że jakiś solidny i7 tylko.
mam i7-2700K, Quad Core 3,50GHz. To raczej jedena ze słabszych i7-ek, choć windows wskazuje że najsłabszą mam płyte główną. Tak myślę że przed wyjściem Wiedzmina3 będzie trzeba wymienić procesor
Do Rome 2 najlepszym procesorem na chwile obecną jest i7 4770 K albo i5 4670 K, testy mówią same za siebie http://pclab.pl/art51958-6.html
Najlepszym tematem do dyskusji o sprzęcie do Rome 2 jest ten temat, gdzie teraz znajdują się te posty. Radzę wymienić układy odpowiedzialne za niechęć do przeszukiwania forum przed napisaniem posta albo aktualizację sterowników podzespołów odpowiedzialnych za nie robienie burdelu i pracy moderatorom.