W czystym Bellum można grać taką kampanię. Na Megasubmodzie V raczej nie. Są zmiany mapy i inne takie. Nie sprawdzałem. Ale skoro wywala Ci błąd to raczej nie da rady. Usuń jeszcze plik map.rwm z hotseat może to coś da. Ale wątpię.
Wersja do druku
W czystym Bellum można grać taką kampanię. Na Megasubmodzie V raczej nie. Są zmiany mapy i inne takie. Nie sprawdzałem. Ale skoro wywala Ci błąd to raczej nie da rady. Usuń jeszcze plik map.rwm z hotseat może to coś da. Ale wątpię.
Wielkie dzięki Arven! A i jeszcze jedno, czy da rade zagrać w zwyklym Bellum 6.3 w kampanię bez fortów.
Jestem Araven, nie Arven.
W kampanie bez fortów można grać na Megasubmodzie. W czystym BC 6.3 można grać też z fortami. Kampanie z dopiskiem feudalne mają stałe forty na mapie.
Hot-seat chyba był bez fortów, ale nie pamiętam na 100%.
Pytanko odnośnie floty kupieckiej.
Rozbudowałem w Konstantynopolu nabrzeże kupieckie do poziomu umożliwiającego werbunek owej floty, wypłynąłem w morze i nic, ciągle brak ładunku mimo pływania już chyba ponad 10 tur. Zawsze staram się wykorzystać wszystkie punkty ruchu tego statku w mojej turze. A możne problemem jest to ze zwerbowałem razem z okrętem kupieckim korsarzy i początkowo były w jednej fladze. Rozdzieliłem te okręty jednak przed wyjściem z portu.
Rozdzielenie nic nie da problemem jest werbunek z korsarzami, trzeba rekrutować wyłącznie tylko flotę kupiecką bez innych flot i jednostek lądowych w tym czasie.
Dokładnie. Rekrutacja floty handlowej z inną jednostką powoduje, że komp ją uznaje za wojenny okręt, nawet po ich późniejszym rozdzieleniu. Ta flota handlowa jest stracona. Rozwiąż ją.
Nosz kurcze, trzeba było odrazu posłuchać rad zawartych w poradniku :D
Wyskakuje mi crach w 50 turze.. ma ktoś jakąś poradę ?
Taka jak zawsze daj loga.
Cofnij się do poprzedniego wpisu. Rusz agenta, włącz toggle_fow na moment zapisz i próbuj przepchnąć.
Kombinuj, nie ma jednej cudownej metody na obchodzenie ctd, zwłaszcza jak Ktoś nie poda treści loga o błędzie, jest w katalogu logs w głównym Bellum jak założyłeś tam katlog logs. Jak nie masz go to wstaw sobie pusty katalog logs do głównego moda i podaj co tam wyjdzie po ctd.
I napisz czy masz jakieś submody. Bugfixa zainstalowałeś? Zmieniałeś coś w plikach?
Jedna rzecz.. Jak gralem na modach do podstawki- bez krolestwa dodatku, to kazdy mowil, ze bedzie to w lepszych modach- otoz dzialanie sojuszy. Dyplomacja w BC i tak jest niebo lepsza, ale.. Dalej w przypadku ataku na nasz kraj nasi sprzymierzency w 99proc przypadku nie wypowiadaja im wojny- chyba ze jest tu jakis warunek ktorego nie dotyczalem. Powinna byc zasada, moze juz nie w przypadku gdy jestesmy agresorem.. Ale w przypadku ataku na nasz kraj- powinien to byc atak na caly sojusz. Zawsze w przypadku nie udzielania takiej pomocy sojusze byly na jakis czas w strzepach i tak winno to funkcjonowac w tw. W eu funkcjonuje ;*
Jak chcesz to mogę Ci to ustawić tylko medek to nie eu i sojusze zwiększają jedynie priorytet ataku nadaną frakcję bądź powodują, że frakcja w ogóle będzie brać pod uwagę atak na daną frakcje (przynajmniej na moim AI tak jest (na megasubmodzie), nie wiem czy na nim grasz), tylko ustawienie tego znacznie ułatwi grę i będziesz miał egzotyczne wojny między krajami z różnych krańców świata, w tej grze takie coś się nie sprawdza.Cytat:
Zamieszczone przez Raskolnikovv
descr_campaign_ai_db
[spoiler:3uhzz157]<!--
//////////////////////
// GLOBAL AI PARAMS //
//////////////////////
-->
<trusted_ally_fs_threshold float="0.4"/>
<trusted_ally_target_fs_threshold float="0.4"/>
<trusted_ally_target_human_fs_threshold float="0.3"/>
<trusted_ally_gs_threshold float="-1.0"/>
<trusted_ally_target_gs_threshold float="-1.0"/>
<trusted_ally_enemy_auto_war bool="false"/> - <trusted_ally_enemy_auto_war bool="true"/>
<use_cheat_overrides bool="false"/>
<invade_priority_fs_modifier float="-500.0"/>
<invade_priority_gs_modifier float="-250.0f"/>
<invade_priority_assistance_offset int="200"/>
<invade_priority_min int="1000"/>
<invade_priority_max int="10000"/>
<merge_fort_priority_offset int="500"/>[/spoiler:3uhzz157]
Dzieki. Wyprobuje. Kampanie trzeba zaczac od nowa?
Trzeba od nowa. I map.rwm usuń z Full i Light.
I daj znać jak to działa ok?
Ok. Jak wroce z pracy wyprobuje i opisze wszystko co rzuci mi sie w oczy, czy np. tez Nie powstal przy okazji w zwiazku z tym jakis nowy problem.. ps sorry za literowki pisze z tel.
bugfixa mam i o dziwo same mi sie wgrały te portrety (mimo deinstalacji submoda). Usuwałem money sricpt. Spróbuję.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Działa, bo już kiedyś na takim grałeś. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Łokero jak usuwałeś w czasie kampanii to masz ctd dlatego. Zmiana campaign_script powoduje konieczność nowej kampanii. Jak i wielu innych plików i usunięcia pliku map.rwm z kampanii.
Nie nie, usunąłem i zacząłem od nowa.
Chciałbym zapytać o wasze porady dotyczące mariaży i utrzymywania przy życiu rodów szlacheckich. Zauważyłem, że w tym modzie dzietność naszych generałów jest mniejsza niż w innych. Gram bizantyjczykami (około 55 tury) i w przeważającej liczbie rodzą się dziewczynki, a to znaczy, że trzeba będzie później zastanawiać się czy pozwalać na ich zamążpójście z typami spod ciemnej gwiazdy serwowanymi przez komputer. Mniejszy problem z córkami naszego króla bo można je wydać za obcego księcia czy szlachcica z innego rodu. Tylko co z tymi innymi szlachciankami robić? Czy ich wybranek(wylosowany przez komputer), wchodzi do rodu z którego owa szlachcianka pochodzi? Czy może zakłada swój ród? A może lepiej to olać, odrzucać propozycje ślubów i skupić się na rodach które posiadają męskich potomków? Początkowo odrzucałem wszelkie propozycje mariaży (nie chciałem psuć rodowej krwi) i tylko księżniczkami rozporządzałem, jednak w sytuacji w której w kilku rodach narodziło się samych bab muszę zrewidować moje plany dynastyczne. A jak Wy z tym sobie radzicie?
A co do księżniczek, to wpadłem na genialny plan. Wyślę taką do Polski, wyswatam za jakiegoś szlachcica z dobrymi statystykami i założę polską linie cesarzy bizantyjskich :D
Dzięki szkolonym księżniczkom w Trybunale Królewskim, utrzymuję linie starej historycznej arystokracji bizantyńskiej.
Szkolone księżniczki wydaję tylko za członków rodów jakie są od początku gry.
Nie adoptuję generałów, nie zgadzam się na małżeństwa z księżniczkami.
Kilka razy miałem Piastów w Bizancjum.
Szkolenie księżniczek jest tylko w kampanii Full.
Gdy wpisałem toggle fow i chciałem zobaczyć mapę nad polską to wyskoczył mi crash, niezależnie od tury. dodawałem na mapkę surowce od wilka bodajże.
Logs miałeś podać. To próbuj ponownie. Kombinuj. Cofnij się do jakiegoś sava starszego.
Mam obecnie 151 turę i zero ctd. A zapisów mam kilka. Robię je co 5 tur i szybkie zapisy pod koniec tury.
Jak siłą woli Ci mam pomóc jak loga nawet nie podałeś?
Na czym dokładnie grasz, Megasubmod który? czyste Bellum?
Musiałem w ogóle wszystko odinstalować ;/
Ale to może i dobrze, bo i tak za dużo w to gram :P
Czasem deinstalacja to jedyny sposób. jak za dużo ctd się pojawia to znak, że albo Medek siada, albo mod wymaga powtórnej instalacji. Ja po zmianie dysku zrobiłem reinstall wszystkiego łącznie z Medkiem.
Witam. Tak po szybku... Wrzuci ktoś tylko na moment
descr_campaign_ai_db
z najnowszego polskiego Megasubmoda? Bo ekhm... pewnie znowu mi sie dostanie, ale nie zrobiłem kopii zapasowej starego przed modyfikowaniem :P
Wyskakuje mi coś takiego: (po ponownej instalacji)
16:14:24.281 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
16:14:24.281 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 3 2007 version bld-medieval2-kingdoms-104 (45562) ===
16:14:24.343 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:14:24.390 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:14:24.468 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:14:24.562 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:14:24.593 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:14:24.593 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:14:35.921 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15379, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
16:14:35.984 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31888, column 49
trigger not found
16:14:36.390 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1904, column 11
Could'n find ancillary name string <lacongunale>.
16:14:36.390 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1908, column 17
Could'n find ancillary description string <lacongunale_desc>.
16:14:36.390 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1909, column 24
Could'n find ancillary effect description string <lacongunale_effects_desc>.
16:14:36.406 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4555, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
16:14:36.453 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15855, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
16:16:28.171 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
viewtopic.php?f=367&t=9822Cytat:
Łokero po powtórnej instalacji czego????
BC 6.3 czy Megasubmoda?
Piszes z w temacie Bellum więc chyba Bellum.
Bez submodów gram.
Fix do moda zainstalowałeś?
Usuń map.rwm ze wszystkich 4 kampanii.
I spróbuj odpalić.
Czasem takie cuda wyskakują.
Jak znowu będzie jakiś log to go wklej.
Łokero:
W przypadku czystego Bellum, możesz na moment przywrócić włoski text, zrobić zapis i przepchnąć turę. Potem przywrócić spolszczenie lub wersję angielską.
ehh....
Modyfikacja tej dyplomacji się udała- zacząłem grać nową kampanię i działało :-]
niestety, stare zapisy gry się posypały- (doszedłem do wniosku, że to z powodu, iż były rozpoczęte na innych plikach, ale teraz już sam nie wiem....)
Chciałem przywrócić identyczny stan plików jak przy rozpoczęciu kampani ze starych zapisów gry. Zaczałem zamieniać na te podstawowe z megasubmoda V i się zaplątałem... teraz już mi się cała gra posypała...:( :
Cytat:
11:24:36.765 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
11:24:36.765 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 3 2007 version bld-medieval2-kingdoms-104 (45562) ===
11:24:36.765 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
11:24:36.765 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
11:24:36.765 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
11:24:36.765 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
11:24:36.765 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
11:24:36.765 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
11:24:39.375 [script.err] [error] Script Error in data/export_descr_unit.txt, at line 2357, column 1
Could not find soldier battle model for unit type 'Knights_of_Santiago'.
11:24:39.375 [data.invalid] [error] DATABASE_TABLE error found : error reading record from file data/export_descr_unit.txt.
a tu jeszcze pytanie- czy możliwe, że stare zapisy gry były uruchamiane na nieco innych plikach (np. samej dyplomacji), czy możliwe, że to było powodem posypania się zapisów gry..?
czy jest możliwe- po posypaniu się całej gry teraz, zainstalowanie wszystkich submodów od nowa na już zainstalowane- by naprawić problem posypania się gry?
eh.... dobrze szło, testowałem sobie nowe dyplomacje, pozmieniałem sobie tam pare rzeczy i działało, ale przekombinowałem by naprawić stare save
Zmiana jakichkolwiek plików wymaga nowej kampanii w Bellum.
A już na pewno zmiana descr_campaign_ai_db i dyplomacji.
Usuń map.rwm z kampanii Full i Light i spróbuj grać dalej.
Wielokrotnie w wielu miejscach pisałem, że zmiana plików w czasie gry, powoduje konieczność zaczęcia nowej kampanii. Tracisz stare savy.
Z innej bajki co praktycznie powoduje zmiana dyplomacji jaką podał Piter?
Edit: W razie powtórnej instalacji zamiast nadpisywać, lepiej usuń katalog moda ręcznie i zainstaluj wszystko od nowa. Ale najpierw spróbuj zrobić to co napisałem wyżej.
Rozumiem, że spowodowało to, że sojusznik wypowiada wojnę agresorowi. Fajne, podoba mi się... Chyba byłbym w stanie odpalić nową rundę :D
W ogóle gdzieś jest przewodnik do AI? Może też bym się tym pobawił, naszła mnie ochota. :D
Są po angielsku ale potrafią nieźle zmylić i są w nich nieprawdziwe teorie i wnioski na temat działania różnych parametrów.Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Widzicie, jednak sa osoby ktorym sie spodobal moj pomysl, wiec dobrze, ze tego sprawdzilismy. Ale ja teraz mam problem.. Przywrocilem wszystkie pliki do stanu ktory był w trakcie rozpoczynania starej kampani, niestety nadal nie wchodza.. Nie wejda z tego powodu, ze bylo probowane ich wczytanie na innym pliku, czy np posypaly sie po tej 30czy 50turze jak u innych? Na poczatku ladowania nagle wskakuje inny niz wczesniej screen ladowania, znika napis bellum i potem pada.
:D Mój pomysł? To drobna przesada, po prostu wszyscy uznali, że AI jest lepsze gdy tego nie ma, bez urazy ale twoja propozycja to nie jest coś nowego :P Ja też już takie AI dawałem do testów Aravenowi ale mu się nie spodobało ;)Cytat:
Moze, a wielu osobom sie spodobalo, nie dbam o to, pisalem, ze wzgledu na odzyskanie zapisów gry(...)
Pousuwałeś map.rwm z kampanii Full i Light?
Jak mimo to nie odpala. To albo czegoś nie przywróciłeś, albo masz pecha i czas na nową kampanię.
Pomysł mi się podoba, ale nie widziałem go na żywo... Także uprzedzam, że mogę zmienić zdanie.Cytat:
Otoz, z kolega zaczelismy sobie grac na hot seat'cie w standardowego m2tw. Do glowy wpadlo by pograc na Bellum (oczywiscie juz poczytalem ze z submodami forumowymi nie da sie). Mam gotowy build i teraz pytan szereg.
1.Czy w Bellum zawieraja sie jakies zbugowane jednostki jak np. w SS (ctd prawie w kazdej bitwie ze wschodnimi frakcjami - tatarzy i im podobni)?
Mam standardowo ustawiony plik konfiguracyjny:2.Jak to jest ze skryptami? Kampania zdaje sie dzialac jak Feudal Light.Kod:[multiplayer]
playable = true
[hotseat]
scroll = true
turns = true
disable_console = false
admin_password = bellumcrucis
update_ai_camera = true
disable_papal_elections = false
autoresolve_battles = false
validate_diplomacy = true
save_prefs = true
autosave = true
save_config = true
close_after_save = false
gamename = hotseat_gamename
validate_data = true
allow_validation_failures = false
3.Czytalem gdzies ze skrypty nie dzialaja na wszystkich graczy, czy to prawda?
4.Gdzie mozna zmieniac / dodawac skrypty z kampanii Feudal Full do kampanii Hot Seat?