Cytat:
w jaki to sposób podważały legitymitację państwa i ogólnie porządek społeczny ruchy żądające
Tutaj pytajnik.
I Tutaj odpowiedź:
Cytat:
żądające by Kościół porzucił doczesne bogactwa i władzę
I chyba nie trzeba tłumaczyć epoki, całego tego feudalizmu i innych drobiazgów. Ani tego czym były największe ówczesne herezje, które zrodziły tą waszą zbrodniczą organizację, przy której Vlad Tepes to tylko zwariowany miłośnik specyficznej odmiany architektury krajobrazu.
Z wikipedi, nie chce mi się szukać:
Cytat:
W 1591 został wykluczony z gminy luterańskiej i wygnany, wrócił do Wenecji. Jego bluźniercze wystąpienia odbiły się szerokim echem w całej Europie. Bruno nazwał siebie "synem nieba i matki ziemi". Zamierzał założyć nową sektę pod egidą swojej filozofii i wierzył, że dzięki swojej magicznej potędze zdoła podporządkować sobie każdego możnowładcę.
Cytując Profesora Bocheńskiego:
Cytat:
Bruno to była prawdziwa kanalia. Podobno zaczął od tego, że brata zakonnego w Tybrze utopił. Płaszczył się przed Kalwinem, który go chciał według swojego zwyczaju spalić. Nabrał nawet kupca Mocenigo, który go w końcu wydał[11].
Ja was błagam na kolanach, sięgnijcie zwyczajnie do ksiąg i analizujcie. Nic to was nie kosztuje, oprócz czasu. Popatrzcie, kim były najważniejsze ofiary Inkwizycji, na ich poglądy, na to co dokonały w ciągu swej działalności. Nie chce mi się tego wszystkiego tłumaczyć, bo to mnie (aktualnie) nie bawi, mogę tylko współczuć memu i waszemu lenistwu, wy przebrzydłe leniuszki o!
Matatjahu jak będzie chciał to sobie jeszcze postrzępi język.
Cytat:
Myślisz, że rząd Libii słusznie postępuje tłumiąc zamieszki narodu libijskiego, który walczy o własne państwo i wolność ?
Masz na myśli tych "pokojowych, nieuzbrojonych cywilów" z "oczywiście" plastikowymi Ak-74, na tekturowych atrapach czołgów, w papierowych migach, rzucających pomidorową amunicją z proc i wcale (Boże, uchowaj!) nie mordujących (przy tym grabiąc... znaczy się "odzyskujących zagrabione mienie") cywilnych zwolenników zbrodniczego reżimu w zdobytych niedawno miastach...
Libia to stosunkowo młode państwo, gdzie jeszcze nie tak dawno (co to jest 50-60 lat..) Libijczyk myślał w kategorii "Plemię/klan/ród" i prawdopodobnie ciągle ma to zakodowane w swej głowie. Żeby ci rebelianci chcieli tylko tej niepodległości (mają już spory kawałek kraju z uroczymi miastami, mogą więc choćby teraz spróbować i ostawić tamtych w spokoju), a nie zarżnięcia oponentów. Plemiona A chcą zlikwidować Plemiona B i zagarnąć całe ciastko, nie mi decydować kto ma rację.