Witam!
Czy mógłby mi ktoś wrzucić na jakiś serwer oryginalny plik descr_faction_standings z Bellum 6.3 ? Byłbym wdzięczny ;>
Wersja do druku
Witam!
Czy mógłby mi ktoś wrzucić na jakiś serwer oryginalny plik descr_faction_standings z Bellum 6.3 ? Byłbym wdzięczny ;>
Miałem bardzo ciekawą sytuację, a mianowicie gram Polską i zaatakowałem swoim królem niemiecki Rogensburg, w którym był cesarz oczywiście zdobyłem to miasto, a cesarz niemiecki zginął. Teraz najciekawsze rzecz mój król otrzymał tytuł króla Niemiec :D , oczywiście Niemcy dalej istnieją i mają się dobrze. Co mi innego pozostało jak oczywiście maszerować na Rzym i zdobyć tytuł cesarza :D
No ciekawe. To pewnie tytuł cesarza Niemiec da radę zdobyć po zniszczeniu całej frakcji. A ja wyczytałem jak zmienić głosy frakcji by np. przy Polsce nie mówili england (co niektórych wkurzało :mrgreen: ). Kilka innych frakcji też zmieniłem by ich komp nie traktował jak Anglię. Pogram na tym pliku jak będzie ok to zapodam do pobrania.
Edit: Ordenus jaką grasz kampanię i czy na submodach i wszystkich skryptach? Do Kazimierza Wielkiego już dograłeś?
Gram na pełnej bez fortów na oryginalnych skryptach plus submod na dziedzica, jestem na 1247 roku, idzie mi pomału bo tylko mam czas w weekend pograć. Królem ( z tytułem króla Niemiec) dotarłem do Mediolanu (idę na Rzym, oby mnie nikt nie zaatakował)
Edit: Chyba nic z tego, postałem koło Rzymu kilka tur i nic (miejsce na nowe tytuły mam), trzeba będzie zniszczyć HRE.
Hej mam kilka pytań
1 jak mam generała z armia na swoim polu ale nie jest on w zamku czy płace za niego kasę czy tylko jak jest na terytorium wroga
2 jeśli place to idąc samym generałem tez place ? czy tylko za armie tzn czy generał może się przemieszać za friko
3 nie rozumiem szczerze tych kar płacowych za podbijanie terytoriów czy może mi ktoś je opisać albo dać cynk jak JE WYŁĄCZYĆ bo strasznie mi się to nie podoba
4 Timbuktu taka prowincja ze starego medievala czy ona jest ? bo nie mogę przejść na dol po pustyni gram Portugalia i walczę z Maurami ciężko to idzie naprawdę jestem pod wrażeniem tego
5 mam 26 wojsko(siła armii w grze ) czy jestem na samym dnie ? czy może jest więcej państw bo nie wiem zdaje mi się ze jest 27
6 rada możnych co oznaczają te cyferki który pokazują np 5, 7 ,8 "? czy jestem 5 w radzie możnych ? i jeśli tak jakie profity mogę mieć z tej rady
7 nie wiem ale mi się wydaje ze można wziąć sobie na kreskę wojowników czy budynki mam minus a mimo tego się buduje to tak jak w Polsce powoli ale buduje
8.co zrobić z tymi głupimi strzelcami tzn są na murach bronie zamku bo ciągle mnie atakują Maurowie z PLD bo ich wygnałem z Hiszpanii (dzisiejszej) tzn daje im Strzelać a oni stoją patrzą się nie wiem o co im chodzi może coś ich źle ustawiam , Co prawda poprawiły się ruchy jednostek to mi się podoba zwłaszcza jak jedna szarża mogę rozwalić 70 ze 150 lekkiej piechoty tylko nie mogę rozgryźć łuczników nie wiem kusze lepiej się spisują i to dużo lepiej .
9 nie wiecie czy będzie w przyszłości spolszczenie do tej gry. Wiem że ono jest, lecz wiele jest nie przetłumaczonych tekstów zresztą one są po włosku
10 nie wiecie od ilu (chodzi o stopień stosunków ) kraje pokazuje swoje mapy .Heh latam i tylko z papieżem się wymieniłem plus Niemcami
11 co może się stać jak prestiż wejdzie np w fazę minimalna ? może dojść do końca gry ? zamachu bo nie rozumiem o co chodzi z tym prestiżem
PS: bo mnie to od długiego czasu gryzie wymawia się MEDIEVAL ? czy MEDIVAL jeśli ktoś mi na coś odpisze będę wdzięczny a gra jest SUPERRRRRRRRR tzn MOD jeszcze takiego nie grałem Pozdrawiam
Odpowiedź 1 i 2. Zawsze płacisz 600 za każdą armię w polu nawet jak to 1 jednostka.Cytat:
Zamieszczone przez Optymista24
Odp. 3 Kary za prowincję opisałem w poradnikach do Bellum. Aby nie mieć kar za prowincje jakie zdobywamy, należy usunąć money script z campaign scriptu każdej z 4-ech kampanii.
Odp. 4 Timbuktu nie ma - wciśnij tyldę i wpisz toggle_fow i zobacz jakie są prowincje ponowne wciścnięcie tyldy i wpisanie tej komendy przywróci mgłę wojny.
Odp. 5 raczej jesteś ostatni
Odp. 6 Przeczytaj poradniki do Bellum tam jest wszystko wyjaśnione.... co do Rady Możnych. rada odwierciedla poparcie Możnych dla Twej polityki. viewtopic.php?f=367&t=8785 link do poradników do Bellum.
Odp. 7. Na minusie się nie buduje, ale jak zaplacisz wcześniej to dokończą cI budowę.
Odp. 8 Na początku nie ma strzelców, tylko łucznicy albo kusznicy.
Odp. 9 Możesz pomóc w spolszczaniu. Nie są spolszczone eventy to kilkadziesiąt stron tekstu...
Odp. 10 Frakcje AI niechętnie dają legendę mapy. Ale można ją uzyskać.
Odp. 11 POCZYTAJ PORADNIKI - poniżej 25% prestiżu wybucha wojna domowa ponad połowa Twego państwa może się zbuntować i powstanie Liga Baronów - nowe niezależne państwo. link do poradników podałem w odpowiedzi nr 6.
Co do pomocy w spolszczaniu Bellum Crucis 6.3 zgłaszasz się ? Jak tak proszę o kontakt na PW.
Edit: Zgadzam się Bellum Crucis 6.3 jest SUPER. Również nie grałem w lepszego moda o średniowieczu. :D
Chyba zakończyłem grę Portugalia :D
zająłem Maurom 2 wioski w afryce nie miałem obsadzonych zamków u siebie i Aragonia i Hiszpania zrobiła plus Sycylia zrobiły mi szybki podbój w ciągu 1 tury mam 3 oblężenia i jeden zajęli mi pusty zamek czy to jest możliwe ? czy oni są jakoś w zmowie heh prestiż mi spadł wcześniej na poziom 45 bo straciłem króla umarł śmiercią naturalna ale się wam powiem zdziwiłem ja tu ładnie podbijam afrykę a tu bach po 2 turach tracę 4 zamki i jestem na minus 8 tys muszę wyłączyć te kary finansowe z kolejne prowincje bo tak się nie da rami stworzyć mam najgorsza armie i heh ciągle minus ,Dodam że miałem z Sycylia i Hiszpanią sojusz eh....
Ps następnym razem nie będę walczył z Maurami tylko pójdę w Hiszpanie która jest słabsza i porobię kupców z 10 zanim pójdę na jakaś wojnę
Ja Portugalią rozwijałem się do 30 tury potem około 30/31 tury ożeniłem księżniczke z Hiszpanią :) i miałem spokój a Maurów kosiłem jak trawnik ;D
Hej czy ja to dobrze usunąłem
monitor_event SettlementTurnEnd I_SettlementUnderSiege Ajaccio
and SettlementName Ajaccio
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_settlement_turmoil Ajaccio 5
end_if
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_events
event plague
date 0
position 108, 129
end_add_events
end_if
set_counter Ajaccio_siege 1
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;pannello costi suppletivi
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;local player
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;scotland
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
and I_TurnNumber = 0
and CampaignDifficulty = hard
if not I_IsFactionAIControlled scotland
increment_kings_purse scotland 889
end_if
terminate_monitor
tu jest koniec części 1 usunąłem druga tylko zostawiłem napis i włącza się trzecia chyba cześć
Na moje oko źle usunałeś i będą ctd, bo oprócz money_script usunaęłs część skryptu nr 3 a to źle. Na PW Co pisalem jak to ma wygladać. Jak nie dasz rady sam napisz do mnie na PW, podaj maila i kampanie w ajkeij chcesz by Ci usnąć money_script to to zrobię i ci wyślę campaign_script. O zmianach w skryptach piszemy w indywidualnych kompilacjach skryptowych.