Usuń map.rwm z katalogu base. data/world/maps/base, może wtedy się zmienią. Może zmieniłeś nie te słonie co chciałeś?
Wersja do druku
Usuń map.rwm z katalogu base. data/world/maps/base, może wtedy się zmienią. Może zmieniłeś nie te słonie co chciałeś?
Nie wiem co robie nie tak. Wszedlem do tego pliku co podawal mi Lwie Serce, znalazłem ten rodzaj słoni i nic. Drugia raz wywalilem plik maprwm wszedlem i probowałem zmienic tylko stat_helath z 4 na 15, zeby z ciekawosci zobaczyc , czy cos sie zmieni. Jak zmienia w tym pliku gdzie sa wszystkie jednostki , to jest ok, bo nawet jak go zamykam, to wyskakuje okienko z zatwierdzeniem zmian, ale jak wchodz w gre to ta jednostka dalej ma hp 4 zamiast 15.
Wklej całą jednostkę, bo muszę widzieć co porobiłeś. Powinno działać. Zacznij nową kampanię i sprawdź jakie mają statystyki te słonie. Obstawiam, że zmieniasz nie te słonie co trzeba, zobacz inne. Poza tym Kolega Lwie Serce napisał, że zmiana statystyk nie działa na starym zapisie. Nowa kampania konieczna, a zmiana z 4 na 15 bardzo radykalna jest.
Edit: W wielu modach zmiany statystyk w unit działają na savy tu chyba jednak nie.
Te slonie to nie taki wielki problem. Zmiany robiłem oczywiscie na nowa kampanie. Ta zmiana z 4 na 15 to tak z ciekawosci, bo przede wszystkim zalezalo mi na szarży słoni, bo hp moglby zostac.
Czyli na nową kampanię, też ci nie działa zmiana w unit? Coś robisz źle w takim razie. Pisałem wklej w temacie zmienione statystyki.
Edit: Toranaga chcesz częściowo spolszczone pliki do Broken 2.3.2.2 ? Czy masz?
; COMMENTS rajput elephant javelins / Start exp: 0 / Refr rate: 0.375 / Pool cap: 9
type rajput elephant javelins
dictionary rajput_elephant_javelins
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
accent Mongolian
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier levy_in_elephant_javelins, 18, 6, 2.55
mount bc elephant
attributes free_upkeep_unit, frighten_foot, frighten_mount, can_run_amok, can_withdraw
formation 8, 12, 12.25, 15, 2, square
stat_health 1, 15
stat_pri 9, 2,javelin_horse, 65, 12, thrown, missile_mechanical, piercing, none, 5, 1
stat_pri_attr thrown
stat_sec 3, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, blunt, mace, 100, 1
stat_sec_attr ap, launching, area
stat_pri_armour 0, 4, 2, flesh
stat_sec_armour 14, 4, flesh
stat_heat 0
stat_ground 0, -1, -1, -2
stat_mental 14, normal, untrained
stat_charge_dist 80
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 3541, 658, 4500, 350, 3541, 20, 1973
stat_stl 5
armour_ug_levels 3
armour_ug_models levy_in_elephant_javelins
ownership sicily, aztecs, slave
;unit_info 4, 7, 5
to są te słonie które przykladowo chcialem zmienic, tak dlaprzykladu dalem te 15 zamiast 4 hp. Tak dla upewnienia się jeszcze, która cyfra w tym przypadku to jest szarża. Za spolszczenie na razie dziękuję.
; COMMENTS rajput elephant javelins / Start exp: 0 / Refr rate: 0.375 / Pool cap: 9
type rajput elephant javelins
dictionary rajput_elephant_javelins
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
accent Mongolian
soldier levy_in_elephant_javelins, 18, 6, 2.55
mount bc elephant
attributes free_upkeep_unit, frighten_foot, frighten_mount, can_run_amok, can_withdraw
formation 8, 12, 12.25, 15, 2, square
stat_health 2, 4
Słonie to jednostka miotająca, akurat ta oszczepami, nie mają współczynnika szarża, jego ma jazda, ale słonie mają atak obszarowy i tak masakrują swoją masą.
Zmiana stat_health z 1, 4 na 1, 15 czyni je niemal nieśmiertelnymi, zdrowo przesadziłeś, zmian na 2, 4 też je uczyni silnymi, ale nie aż tak jak u ciebie.
Tu masz fragment wpisu o straży generalskiej Bizancjum, jako jazdy pogrubiłem wpis dotyczący szarży.
; COMMENTS ere bodyguard / Start exp: 0 / Refr rate: 0.4 / Pool cap: 2
type bodyguard ere
dictionary bodyguard_ere
category cavalry
class heavy
voice_type General
accent Mediterranean
soldier bodyguards_ere, 8, 0, 2.04
mount mount half kat
mount_effect elephant -1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, sea_faring, power_charge, can_withdraw, can_formed_charge, general_unit
formation 1.5, 2.8, 3, 4.5, 4, square
stat_health 1, 2
stat_pri 4, 12, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr ap
stat_sec 4, 5, no, 0, 0, melee, melee_simple, blunt, mace, 100, 1
Czyli nie da sie słoniom zwiekszyc szarży, bo sa jednostak miotajaca? Te 15 to dawalem tak do sprawdzenia czy cos sie pojawi. Ta 2 co ty dales zamiast jedynki , to co to jest? Jezeli straż generalska u Rajputów to tez słonie (włocznicy albo łucznicy) jako jednostka miotajaca, to takiej strazy tez nie da rady zwiekszyc szarży?
p.s. nie wiem czy to jakis bug czy zamiar tworcow moda, ale nie moglem na statek zaaokretowac jednostek słoni :)
To chyba świadome co do słoni i okrętów, w attrbutes jednostki musi być sea_faring by mogła być przewożona jednostka, słoniom można to dopisać (straż generalska Bizancjum wyżej ma ten atrybut, a słonie nie mają).
Jak nie ma szarży to nie można jej zwiększyć ani zmniejszyć bo jej nie ma prawda? Możesz im poprawić strzelanie, albo walkę wręcz co najwyżej.
Te 2 przy stat_health to podstawowa ilość punktów życia czyli zapis 2, 4 jest dużo silniejszy od zapisu 1, 4 przy stat_health a cztery to chyba szansa na uśmiercenie danej jednostki. Nie pamiętam dokładnie ale jak jednostki mają w stat_health 1 punkt życia np. stat_health 1, 1 to dużo lepsza od niej jest jednostka stat_health 1, 2 a jeszcze lepsza stat_health 1, 4 (oczywiście, o ile mają podobne i inne statystyki, broń zbroje). Statystyki robił doświadczony moder, jak zmieniasz to minimalnie bo balans rozwalisz.
Hej
Macie może jakiś pomysł, aby rozwijać miasta? a raczej zamki .
Zarządców mam kiepskich po maks 4 Chivarly eh( co rozwój populacji odzwierciedla wielkie ZERO albo minus 0.5 ) . Bo co da mi wyjście z zamku jego bunt i wycięcie ludzi ? tylko wróci nędza z powrotem i będzie ta sama sytuacja hehe .
Tak z ciekawości czy jest wyznacznik nędzy do wzrostu populacji np ile 0.5 procent wzrostu ludności generuje nędzy? tzn o ile może mi wzrosnąć liczba mieszkańców by mi rozwój ludności nie spadł z powrotem do zera .
Nie opłaca się chyba ładować człowieka co mi da 0,5 wzrostu jak potrzebuję 4 tyś ludzi, bym osiągnął kolejny poziom zamku nie wiem ile te pół jego procent mi daje mieszkańców .