Bertrand
Przecież po to tu jesteśmy, żeby bezpieczeństwo pani zapewnić. Nie krępuj się zatem Robercie i udaj się załatwić to co masz załatwić.
Wersja do druku
Bertrand
Przecież po to tu jesteśmy, żeby bezpieczeństwo pani zapewnić. Nie krępuj się zatem Robercie i udaj się załatwić to co masz załatwić.
Robert
Skinął mu lekko głową z wdzięcznością po czym udał się do stajni odwiedzić swojego czworonożnego przyjaciela.
Jakie bezpieczeństwo? Ja umiem o siebie zadbać, nie potrzebuję niczyjej ochrony - rzekła Agnes z trudem siadając na łożu. Czekaj chwilę Robercie, najpierw powiedzcie mi, gdzie jest hrabia i z kim, sam z córką?
Bertrand
Z taką raną nawet mąż miałby trudności w bronieniu się jaśnie pani.
Robert
Poszedł z Aurorą na rękach jakimś korytarzem w asyście dwóch rycerzy - odparł schylając się by mogła podeprzeć się na ramieniu - A Ty Agnes winnaś odpoczywać ale siłą Cię tu trzymać nie będziem.
Dwóch rycerzy? Boże drogi, Bertrandzie idź tam natychmiast, zapewne poszli do komnaty Aurory. Jeden z nich, albo i obaj mogą dybać na żywot hrabiego, idź szybko! Rzekła wystraszona Agnes, po czym dokładnie wyjaśniła jak dojść do komnaty córki Rajmunda. Robercie, pójdę z tobą bo idziesz do stajni jak mniemam, a trzeba muszę zobaczyć, czy nie mają gotowych do jazdy koni. Jeśli mają... To znaczy że zamach na hrabiego odbędzie się jeszcze tej nocy. Pomóż mi - kobieta z trudem usiłuje się schylić po swoje jeździeckie buty, co wydaje się dziwne, czyżby zamierzała konia dosiadać?
Adriano, idź z Bertrandem, spieszajcie obaj! Zaraz dodała.
Robert
Agnes na Boga,chyba nie będziesz dosiadała konia! Twoje rany się nie zabliźniły,nie pozwolę Ci na niego wsiąść! Nie po to Cię ratowałem żebyś znów życie narażała - powiedział zdecydowanym głosem ale widać było że czyni to bardziej z troski o nią niż innych pobudek.
Adriano
Prowadź Betrandzie bo nie dosłyszałem jak dokładnie tam dojść. Biegiem.
Bertrand
Nie odzywając się kiwnął jedynie głową i zaraz wybiegł z komnaty, udając się drogą opisaną przez Agnes. Przed komnatą Aurory wyciąga miecz z pochwy.
Adriano
Biegnie za Betrandem