Re: Wojsko Polskie - sprzęt, rozwój, perspektywy
odrazu mi się przypomniało, plany rozbudowy naszej floty :lol:
[youtube:2hz49rzr]http://www.youtube.com/watch?v=wUIRPVgDtJk[/youtube:2hz49rzr]
Kupiliśmy 105 Leopardów 2A5 I 14 2A4. Niektórzy powiedzą-złom. Ale cokolwiek porównamy z nimi na wschód od Odry, to i tak (szczególnie A5) biją na głowę wszystko nie wyłączając T-80(modT-64) i T-90(mod T-72). Pokazy rosyjskich czołgów nie robią na mnie wrażenia. BT-2,5,7 też pięknie latały na pokazach (tak jak dzisiaj poprzednio wymienione) aż przyszła OPERAZIONE BARBAROSSA..... :lol: .Smutne jest to że czołg zza Odry z poł. lat 90-tych jest o niebo lepszy niż cokolwiek możliwego do wyprodukowania (w swojej klasie) w Łabędach :( .
A jak jest z serwisowaniem tych Leopardów? Słyszałem, że wszelkie prawa do serwisu zachował wielki brat z Berlina... Czy ktoś też może zweryfikować informację, że te Leopardy nie mają wyposażenia do walki w nocy?
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
.Smutne jest to że czołg zza Odry z poł. lat 90-tych jest o niebo lepszy niż cokolwiek możliwego do wyprodukowania (w swojej klasie) w Łabędach :( .
Uważasz że to wina zakładu w Łabędach?? Przecież Łabędy to zakład produkcyjny a nie konstrukcyjny , daj nam technologię LEO 2A4-6 a wyprodukujemy i takie czołgi w lepszej jakości niżeli te z Niemiec , no cóż , marzenia marzeniami , klepiemy dalej na ruskich technologiach :D
Skąd opinia: lepszej jakości? Nawet autostrady robimy "lepiej" przy podobnej technologii na papierze (widzę je dwa razy w miesiącu na żywo...),i drożej (wybierając NAJTAŃSZE oferty,he he, a ma to się zmienić! Będą droższe niż te w Alpach...), więc taniej czołgi przy Naszych płacach też pewnie nie... . Zarząd Bumaru w normalnym kraju by już w całości opalał się na Hawajach (o kratkach przy takich pieniądzach zapomnijmy w każdym kraju). I czy napisałem że to wina zakładu? Może powinienem zakończyć poprzedni post "w polskich warunkach lobbingowych". Wtedy faktycznie byłoby jaśniej. Co do możliwości Łabęd. Masz wiedzę o ostatnim (teraz to już na pewno) kontrakcie na WZT-3 dla Indii? Horror to za słabe określenie... :lol:
Co do braku wyposażenia termo-i noktowizyjnego: można znać źródło tej wiadomości?
Cytat:
Skąd opinia: lepszej jakości?
Miałem przed sobą ramy do koparek FAUN i Krupp niemieckie i polskie jak również wieże do Rosomaków włoskie i polskie , (PL produkowane w Łabędach) więc o jakości wykonania mogę dużo Ci powiedzieć.
Cytat:
Co do możliwości Łabęd. Masz wiedzę o ostatnim (teraz to już na pewno) kontrakcie na WZT-3 dla Indii?
Hm , nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ale w gwoli wyjaśnienia Łabędy nie negocjowały i nie podpisywały kontraktu do Indii , robił to PHZ Bumar Warszawa , podpisał , zawiesił , renegocjuje i .... i tutaj właśnie nawet mędrcy nie pomogą .
Cytat:
Co do braku wyposażenia termo-i noktowizyjnego: można znać źródło tej wiadomości?
Wziąłem ją z
http://gdziewojsko.wordpress.com/wozy-b ... cja-leo-2/
Tam wspomniano, że " ...Obecnie dowódca czołgu Leopard 2 nie dysponuje kamerą termowizyjną...".
Fakt, że to było pisane w 2012r, więc może zmieniło się na lepsze...
@scooter
Zawsze można znaleźć skrajne przykłady. Co do AMV Rosomak, ZŁEGO słowa sam na nie nie powiem! To rodzynek gdy oparto się lobbystom (Piranha, Pandur) który pozostał ... rodzynkiem (sławna dyskusja o ramach, po Afganie wszyscy zamilkli...). Ale są i w druga stronę "piękne" przykłady: choćby jakość wykonania pancerza dwóch wież Krabów... Żeby było jasne, ja także życzę Łabędom jak najlepiej. Ale w tym kraju np. położono na łopatki Andersa, zanim został na dobre rywalem szwedzkiego CV-90 lub jego zmodernizowanej postaci. Już lobbyści się o to postarali...
@szwejk
Ma być przetarg na ich (tych 128 pierwszych A4) modernizację, startuje WZM z Poznania (już częściowo serwisuje z pomocą Rheinmetall, Powerpaki wysyła do Niemiec), Bumar Łabędy startuje chyba z Krauss-Maffei-Wegmann. Tak czy siak zawsze mądry producent chce zarobić przy modernizacji swojego produktu przy transferze technologii. Tak już jest. Co do wyposażenia A5 byłbym sam w szoku co do słabego Systemu Kierowania Ogniem. Ale co do A4 Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ produkty PCO na pewno stanowią co najmniej o jedną, dwie generację lepszą propozycję od optroniki założonej w poł. lat 80-tych w wieżach A4. Dziękuję za źródło!
Dopiero niedawno aktywnie zacząłem się udzielać na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem!
Cytat:
"piękne" przykłady: choćby jakość wykonania pancerza dwóch wież Krabów...
Wieże do Kraba nie były robione w Łabedach 8-) , u nas są robione podwozia które też są spartaczone ale nie przez wykonawców a konstruktorów i innych ludzi nadzorujących ten projekt( OBRUM , Stalowa Wola , Wojsko) , chodzi szczególnie o mikropęknięcia które są wynikiem zbyt twardej blachy ......
Tak, o tych mikropęknięciach czytałem w RAPORT-WTO, a o podwoziach pisali że kolejny dywizjon ma być zamówiony być może z nowym podwoziem (pewnie wejście od tyłu na rynek CV-90 bo potem wiadomo-standaryzacja...)
Piszesz "u nas"- pewnie jesteś pracownikiem lub jakoś powiązany z Łabędami? W wolnym czasie przeczytam cały ten temat na forum, żeby wiedzieć co było poruszane, a co nie.