http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... hogun.html
Niektórzy to mają fajnie... trza czekać do środy na miejmy nadzieje obszerny opis.
Wersja do druku
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... hogun.html
Niektórzy to mają fajnie... trza czekać do środy na miejmy nadzieje obszerny opis.
Von Bobako O samych wachlarzach bojowych jest artykuł na Wiki. Były to przedmioty o funkcjonalności buławy stylizowane w formę wachlarza.
Skoro czytałeś ten artykuł to dowiedziałeś się z niego że dobrze wyszkolony wojownik mógł chronić się nim przed nożami czy strzałami, parować ciosy miecza,włoczni oraz załatwić swojego oponęta jednym ciosem 8-) Wachlarza samuraje używali do sygnalizacj i kierowania wojskami podczas działań bojowych.Obok składanych wachlarzy wyższa arystokracja i głównodowodzący używali sztywnych wachlarzy nieskładanych,często zrobionych z żelaza.Były one herbową oznaką feudała i w razie konieczności służyły do samoobrony
Pozatym moje słowa które przytoczyłeś były pisane pół żartem pół serio ;)
Nowe dane na temat stopini trudnosci-potwierdzone przez CA :!:
Oprocz juz standardowych ustawien(latwy/sredni/trudny)pojawi sie jeszcze jedna opcja"legenadry"
Hi guys
For your information and delectation. Legendary level has a number of effects.
Firstly it is only available in campaign games and it applies to both battle and campaign difficulty (i.e. you can't play with easy battles and legendary campaign difficulty)
Not only does it effect the difficulty of the AI but also removes some of the elements of your UI that would not be available to a 16th century Japanese warlord.
- No radar map for land and sea battles
- While the game is paused no orders can be given
- The camera cannot be moved while the game is paused
- You cannot move your camera more than 200 meters from the centre of any of your units. The camera will be "rubber banded" to the nearest unit
- Enemy units more than 600 meters from your units are treated as hidden
- Enemy Tooltips have minimal information
- Enemy Unit ID's are removed
- The game automatically saves before and then after every battle fought and you can only load the last save made.
- If you complete a campaign on Legendary level you will get the achievement "Legendary Commander"
- You cannot change game difficulty during a Legendary campaign.
Hope you have fun playing Total War Shogun 2 when it comes out.
Zapowiada sie ciekawie-dane potwierdzone przez CA :!:
W wielkim skrocie:
Brak radaru na mapie bitewnej,podczas pauzy nie mozna wydawac rozkazow,nie mozna daleko od swoich oddzialow odjezdzac kamera(200 m),do 600 metrow wrogie jednostki ukryte(prosze poprawic-nie jestem pewien),automatyczne sejwowanie przed i po bitwie,minimalne wiadomosci o oddzialach wroga,nie mozna zmienic poziomu trudnosci w trakcie kampani...
P.S-prosze o poprawe,byc moze gdzies sie pomylilem w tlumaczeniu...
Tłumaczenie miałeś w porządku 8-)
Ale dla większej przejrzystości pozwoliłem sobie przetłumaczyć cały tekst:
[spoiler:1x59acsl]Część,
Dla waszej informacji i delektacji (?) . Poziom Legendary będzie wprowadzał wiele zmian.
Po pierwsze będzie dostępny jedynie w kampanii i będzie odnosił się zarówno do bitew jak i mapy kampanii (tz. nie będzie można grać w bitwy na poziomie łatwym przy kampanii na poziomie Legendary)
Będzie miał wpływ nie tylko na zachowanie sztucznej inteligencji (AI), ale również usunięte zostaną niektóre elementy interfejsu użytkownika (UI), które nie były by dostępne dla szesnastowiecznych japońskich przywódców.
- - Brak radaru w bitwach lądowych i morskich.
- W czasie pauzy nie można wydawać rozkazów.
- Nie można poruszać kamerą w czasie pauzy.
- Nie można oddalać kamery na więcej niż 200 metrów od konkretnej jednostki. Kamera będzie 'przyklejona' do najbliższej jednostki.
- Wrogie jednostki oddalone na więcej niż 6000 metrów od naszych sił będą traktowane jako ukryte.
- Podpowiedzi będą zawierać minimalną ilość informacji o wrogu.
- Brak nazw wrogich jednostek.
- Gra będzie zapisywana automatycznie przed i po każdej rozegranej bitwie, będzie można załadować jedynie ostatni zapis.
- Po ukończeniu kampanii na poziomie Legendary otrzyma się osiągnięcie "Legendary Commander".
- Nie będzie można zmieniać poziomu trudności w czasie kampanii.
Liczę, że będziecie się dobrze bawić grając w Total War Shogun 2 kiedy już zostanie wydany.[/spoiler:1x59acsl]
Źródło?
Ten legendarny poziom trudności może być ciekawy pod warunkiem, że nie będzie równy dotychczasowemu poziomowi vh/vh w kwestii bonusów do morale wojsk kompa i ekstra funduszy, dzięki którym mając jedną osadę, wystawi 2 armie. Ciekawie byłoby sobie tak utrudnić grę, ale w tym wypadku powinno być uczciwie - żeby nie było czegoś takiego, że chłopi sterowani przez komputer trzymają się do ostatka i niemal wybiją mi jedną jednostkę jakiś elitarnych samurajów. Tak więc przyrost realizmu - tak, ale na siłę utrudnianie sobie gry poprzez dodawania bonusów przeciwnikowi - kategoryczne nie. Klimat Empire:TW poczuło się dopiero na poziomie m/m, bo na vh/vh to tylko denerwowanie się ewidentnym oszukiwaniem kompa. Oby nie było podobnie z Shogunem 2.
Ta nowa opcja to trochę na zasadzie - Jak coś komuś zabrać, tak by pomyślał, że coś dostał. :lol: Ale jestem za. Ograniczenia w zapisywaniu i wczytywaniu mogą nadać bitwom nowej jakości.
Mam nadzieję że te ograniczenia dotkną również SI: że także nie będzie miał radaru, nie będzie mógł widzieć całej mapy i szczegółów wszystkich jednostek łącznie z ich bonusami itp. Ale będzie inaczej i każdy o tym wie. To wszystko można było do tej pory i tak ustawić w opcjach gry, a zapisy... to tylko kwestia uczciwości nikt nam nie zabroni skopiować zapisów do osobnego folderu po każdym ich utrwaleniu. Ja osobiście zapisu gry używałem tylko po to aby móc wyłączyć komputer po wędrówce w historii :)
No tak ale nie każdy jest wielkim samurajem. Niektórzy są tylko skromnymi knechtami w armii HRE. :)Cytat:
Zamieszczone przez Musashi Miyamoto