Cytat:
Ale jedyną kwestią kontrowersyjną byłaby możliwość używania szpiegów do otwierania bram bo ci którzy grali w MKO 19 wiedzą co Milanos wyprawił z 1/3 mapy w ciągu 12-13 tur.
Bo tam były dzihady i ogólnie wszystkie chwyty dozwolone ( przekupywanie fortów ) itp. Dlatego to nie zdalo egzaminu.
Cytat:
Stałe forty? Nieeee! Zdajecie sobie sprawę, że stałe forty wykluczają się ze zwykłymi ("znikającymi")? Nie widziałem, by na twcenter komuś udało się zaimplementować oba (a szukałem kiedyś tego dosyć zawzięcie). W żadnym modzie też tego nie ma chyba? Zatem veto.
Dlatego właśnie będzie trzeba pomyśleć gdzie ustawić, a nie przesuwać się i co 2 kratki stawiać nowy ;)
Cytat:
Ostatnie - nie mam pojęcia, jak to się sprawdza w praktyce. Ale chyba byłbym za ograniczeniem tego dodatkowo. No nie wiem... zwiększyć koszty tawern i tych agentów? Zamiast [ilość szpiegów]=[ilość poziomów tawerny] dać [ilość szpiegów]=[ilość poz. tawerny]/2?
Też tak myślę, np droższa budowa + dłuższy czas stawiania i droższa rekrutacja agentów, plus utrzymanie ( bo chyba jakieś tam mają? 50 florenów? )
Cytat:
Dlaczego głupio? Może i głupio ale tak było - grody / forty nie miały cały czas pełnej czy nawet zbliżonej do pełnej obsady (często faktycznie w środku było np. kilkunastu ludzi):
No ale na ziemiach wroga nikt nie budował zamków, tego się nie dało zrobić w dwa dni 8-)
Cytat:
No tak ale bezwzględny obowiązek trzymania jakiejś tam załogi nie zwiększy grywalności tylko wprowadzi kolejne niepotrzebne ograniczenie.
Wręcz odwrotnie, skończyłyby się tak częste wojny pozycyjne, gdzie każdy nastawia fortów i się nawzajem szachują. Oczywiście nie ograniczy to tego aż tak drastycznie, ale zawsze trzeba będzie mieć wiecej kasy, albo zaatakować pobliskie miasto mniejsza liczba jednostek. To na prawdę polepsza grywalność ;)
Cytat:
Czyli można ewentualnie wprowadzić coś takiego, że fort który obsadza mniej niż jedna lub dwie (do uzgodnienia) pełne jednostki albo mniej niż określona liczba woja - np. 130 (do uzgodnienia) - można zdobyć przy pomocy szpiega (byłaby to symulacja zdobycia nieprzygotowanego do obrony grodu "z marszu" przez taką "grupę wydzieloną ok. 300 jeźdźców").
Pomysł niezły, ale jeżeli puszcze taką KO, to raczej z minimum dwustoma wojakami w forcie.
Cytat:
Czyli i wilk syty i owca cała. A gdyby wprowadzić obowiązek 200 chłopa na fort to utrzymanie fortów będzie pochłaniało dużo kasy w każdej turze.
I właśnie o to chodzi! Wojna to nie jakieś hop siup, tu się trzeba zastanowić.
Cytat:
ale przecież członków rodziny nie wolno zabijać
Pzecież to nie są propozycje do regulaminu ;)
Akurat to ze szpiegami i zabójcami to wprowadziłbym, gdyby dwie pierwsze rzeczy wypaliły, a i to jak pisałem, na specjalnie przygotowanym modzie, z dodatkowymi utrudnieniami. Tak jak przyjdzie ci powiedzmy wydać 7 tys na infre dla zabójców i będziesz musial to 6 tur budować, po czym zrekrutować agenta za 1000 + co ture płacić powiedzmy 500 na jego utrzymanie, to zastanowisz się dziesięć razy za nim obierzesz taką drogę. A jak będziesz chciał mieć tabun takich agentów, to trzeba będzie od groma kasy wydawać w kolejnych miastach. Do tego czasu możesz dostać bęcki od kogoś grającego w konwencjonalny sposób. Zawsze można dać limit, na otwieranie tylko grodów, małych miasteczek i fortów, a zabójcy nie będa mogli eliminować króla i następcy.