Ja tam się nie znam na modowaniu, ale czy nie da się połączyć miasta i portu w jedno, po prostu miasto z przylegającymi do niego dokami?
Wersja do druku
Ja tam się nie znam na modowaniu, ale czy nie da się połączyć miasta i portu w jedno, po prostu miasto z przylegającymi do niego dokami?
Też wolałbym żeby port był blisko miasta. Teraz wygląda to tak jakby port był zupełnie samodzielnym podmiotem na mapie. Ale to w sumie nie jest istotne. Podobno wybuchł jakiś mały skandal w światku moderskim. Ponoć ktoś podbierał owoce pracy EB do swojego moda i dlatego nie zostanie wydana Gaza Campaing. Nie wiesz Nazgool co to za nicponie chcieli zyskać sławę kosztem moderów z EB?
Bodajże w Rusici była taka opcja z podziałem zamków na podgrodzia i zamek. Wyglądało to jak jedno miasto, ale trzeba było oblegać osobno. Także pewnie coś dałoby się pokombinować z tymi portami i np. urozmaicić rozgrywkę. Choć możliwe, ze zabierałoby to jeden slot prowincji.
To było z cyklu: nie znam się, to się wypowiem ;)
Czytałem o tym, ale nie wiem co to za mod. Może ten, o którym swego czasu było tak głośno, ten co dostał bana na Twc. Z drugiej strony, czytałem też w dwóch miejscach, że GC była dzieckiem Foota. Po tym jak Foot zniknął bez śladu i nie ma z nim żadnego kontaktu, ekipa postanowiła zarzucić pracę nad GC i skupić się na pełnej wersji moda. Podejrzewam, że oba te wydarzenia wpłynęły na, że GC ostatecznie się nie ukaże.Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Szkoda Gaza Campaing. Klimaty wojen pomiędzy diadochami są mi szczególnie bliskie. Zawsze się zastanawiałem, czemu właściwie twórcy EB, wybrali, jako datę startową 272 rok p.n.e ? Przecież w tym roku nic wyjątkowego się nie wydarzyło. Czemu nie rok 280, 264, 218 tylko właśnie 272 ?
w sumie jedynym wydarzeniem godnym uwagi 272 jest chyba tylko śmierć Pyrrusa
W 272 pne Rzym skończył podbój całej Italii co uczyniło z niego jedną z potęg śródziemnomorskich. To rzeczywiście nic wyjątkowego :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
w 272 zakończył podbój Magna Graecia, ostatnie miasto niezależne od Rzymu w Italii (Volsinii w Etrurii) zostało zajęte dopiero w 264
Trochę uogólniasz Mietek77, jak już wyżej zauważył VirQuiIrrumaOmnes, Rzymianom pozostało jeszcze do zajęcia Volssini w Eturii. Ja od siebie dodam że na południu niezależne pozostawało do roku 270 miasto Rhegion, opanowane przez kampańskich najemników.Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Zajęcie Tarentu, było zwięczeniem kilkudziesięcioletnich walk o hegemonie na Półwyspie Apenińskim. Nie było przełomem, tylko kropką nad i, którą Rzymianie postawili zresztą dopiero po śmierci Pyrrusa. Data 272 p.n.e jest tak samo wyjątkowa jak 271, 270, 269...
w sumie to ustalenie daty, która byłaby istotną cenzurą dla całego świata starożytnego (od Słupów Heraklesa, aż do Indusu) mija się z celem; wiadomo, że opanowanie Italii, zgon Pyrrusa czy I wojna punicka były istotne dla zachodniej części Śródziemnomorza, jednak te wydarzenia nie miały bezpośredniego wpływu na sytuacje na Wschodzie i odwrotnie - Wojna Braterska, secesja Diodotosa i Andragorasa czy opanowanie Pendżabu przez Menandra nie miały bezpośrednich reperkusji w Rzymie czy w Galijskich oppidach; w sumie nawet na forum EB nie ma nic na ten temat (daty startowej), więc motywy twórców są dla nas nieznane