Akurat akurat Iberowie czy Trakowie byli by dość ciekawi. Ale zgodzę się że kosztem frakcji hellenistycznych nigdy się na nich nie zgodze:DCytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Wersja do druku
Akurat akurat Iberowie czy Trakowie byli by dość ciekawi. Ale zgodzę się że kosztem frakcji hellenistycznych nigdy się na nich nie zgodze:DCytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Akurat w jedynce zarówno Iberowie jak i Trakowie byli niegrywalni. W dwójce może pojawią się w DLC, ale nie liczyłbym na to zbytnio.
Skąd wziąłeś Ilirię? Przecież nie było takiej frakcji w Rome. Tylko parę obrazków w plikach.Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Wiem że Ilyria była w modach, zawsze nią w nich grałem jako jedną z pierwszych.
Zakładam że Ilyria pojawi się w tych niegrywalnych nacjach, skoro ma być ich coś koło 40 (50 nie pamiętam).
Prawdę mówiąc uważam że jest to nacja dużo bardziej interesująca od Gali czy Germanii.
Ma zdecydowanie lepsze położenie (trudniejsze), jest umiejscowiona między rodzącą się potęgą Rzymską, cywilizowanymi mieszkańcami Grecji, a najprawdziwszymi barbarzyńcami z północy.
Też myślałem o Ilyrii i Etruskach, na pewno będą mieli ciekawą rolę w początkowej fazie gry Rzymem, jako że to naturalne i teoretycznie najłatwiejsze kierunki ekspansji CA powinno się do nich przyłożyć. Narbardziej martwię się jednak o mechanikę bitew, która może zaburzyć całe to zróżnicowanie frakcji. Do czasu Empire jazda była moją ulubioną formacją, piękne oskrzydlenia ale też przełąmywanie szyków i wgniatanie piechoty w ziemię - piechota na otwartym terenie to była martwa piechota (no to przełamywanie może na wyrost trochę -piechota w pierwszym Shogunie też mogła robić kliny np). Od Empire i Napoleona co w sumie zrozumiałe, zacząłem jazdę używać jako wparcie i dobijającą siłę, niestety różnice między rodzajami jazdy straciły trochę na znaczeniu. Shogun 2 za to tak przyspieszył bitwy, że po pierwsze nie wiem po co ta grafika i animacje jak wszystko toczy się w sekundę i nie ma czasu jazdy użyć czy jakiegoś flankowania, a po drugie jazda wpada w piechotę i jest po pierwszym impecie notorycznie wycinana. Najgorsze co moim zdaniem może się stać to zróżnicowane frakcje i jednostki w teorii-natomiast w praktyce same wielkie sterowane przez komputer piesze armie, identyczne składem dla każdej nacji(choć różniące się wyglądem). I o ile nie gryzło to jeszcze, jak myślałem, że grę zdominuje falanga i państwa hellenistyczne- to nie chciałbym zobaczyć Galów (słynących z jazdy zresztą) rozwijających kolejne szeregi piechoty, stosujących taktykę Greków czy Rzymian.
Gdzie tam wsparcie lol, w turniejach używałem jazdy do flankowania jak wszyscy trochę za dużo bajdurzysz. Na kampaniach jazda to była siła przełamująca na środku linii tak w singlu jak i online.Cytat:
Zamieszczone przez Kerdej
Tu się zgodzę za silny poustawiali atak dla poszczególnych jednostek, i szarżą na pałę wszystkim co się ma w 1 min rozstrzygało się bitwę.Cytat:
Shogun 2 za to tak przyspieszył bitwy, że po pierwsze nie wiem po co ta grafika i animacje jak wszystko toczy się w sekundę i nie ma czasu jazdy użyć czy jakiegoś flankowania, a po drugie jazda wpada w piechotę i jest po pierwszym impecie notorycznie wycinana.
Napisz takie AI, gdzie komp nie budował masy piechoty a jazdę lub budował wojsko w stosunku 4-6... Jak dotąd nikomu się to nie udało, więc masz pole do popisu. Komp ma za zadanie budować armie a buduje ją z tego na co ją stać.Cytat:
Najgorsze co moim zdaniem może się stać to zróżnicowane frakcje i jednostki w teorii-natomiast w praktyce same wielkie sterowane przez komputer piesze armie, identyczne składem dla każdej nacji(choć różniące się wyglądem). I o ile nie gryzło to jeszcze, jak myślałem, że grę zdominuje falanga i państwa hellenistyczne- to nie chciałbym zobaczyć Galów (słynących z jazdy zresztą) rozwijających kolejne szeregi piechoty, stosujących taktykę Greków czy Rzymian.
Cytat:
Zamieszczone przez Hetman
W Medievalu 2 można to zrobić w kilka sekund. Wystarczy w EDU nadać jednostkom priorytety budowy poprzez dodanie na końcu ukryty atrybut recruit_priority_offset [wartość wyrażona w cyfrach], natomiast w descr_strat ustawiamy ogólnie priorytety nacji co do preferencji jednostek:
* smith - exactly level
* mao - biased towards mass troops, light infantry
* genghis - biased towards missile cavalry and light cavalry
* stalin - biased towards heavy infantry, mass troops and artillery
* napoleon - biased towards a mix of light and heavy infantry, light cavalry
* henry - biased towards heavy and light cavalry, missile infantry
* Caesar - biased towards heavy infantry, light cavalry, siege artillery
Tylko jak w Rome tego odgórnie jakoś nie przypiszą, to będzie to trudniej zrobić niż Medievalu..
A co do siły przełamującej, chodzi mi przede wszystkim o to, że koń ma masę i pęd, nawet zabity, przebity w biegu włócznią koń, dalej ma masę. I żołnierz, nawet z długą piką, też to wie. Chciałbym, żeby ten elitaryzm jazdy i ta podstawowa przewaga była ukazana, żeby piechota zaatakowana szarżą od tyłu rozpraszała się całkowicie a konie nie wychamowywały w magiczny sposób na drugim szeregu włóczników, którzy, jakby to było formalnością, odwracają się i ściągają jeźdzców.
Wszystko pięknie i ładnie (na papierze) tylko komp z braku jakiejś jednostki/budynku zgłupieje i będzie tylko jedną rzecz robił. Za dużo zmiennych w TotalWar'ach jest by je uwzględnić, a komp też nie buduje samych budynków wojskowych w każdym regionie. Dochodzi do tego brak wytycznej na "gromadzenie" wojska w punkcie docelowym co pogłębią bezsens skryptu, ponieważ komp buduje armie z jednego miasta, drugą z drugiego itd., mamy więc Armię A z lekką piechotą i Armię B z ciężką piechotą i katapultami. Nawet jakby wprowadzili priorytet jednostkowy, że 10xciężka piechota na początku tylko i wyłącznie, potem 5x łucznicy i 5x kawaleria to i tak mogłoby dojść do krachu bo komp nie miałby np. budynku do łuczników itd., itp.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
W empire kirasjerami było łatwo odczuć MOC ja 4 grupkami zdmuchiwałem w pył piechotę. Lansjerzy też przecież byli OP szarża od frontu i dupa. Dodam jeszcze Kerdej, że to jest gra komputerowa, w której znajduje się multik, nie może być jazdy przesadnie przekoksanej bo wtedy miałbyś trolli z masą jazdy i twoja piechotka nie byłaby wstanie nawet w szyku obronnym jej powstrzymać. Coś za coś w imię dobrej grywalności.Cytat:
Zamieszczone przez Kerdej
Jak tak czytam sobie Ciebie czasami odnoszę wrażenie, że nie grałeś w nic nowego po medievalu. W ETW, NTW i STW jazda atakując od tyłu robiła wiatrak z dupy każdej armii.Cytat:
żeby piechota zaatakowana szarżą od tyłu rozpraszała się całkowicie a konie nie wychamowywały w magiczny sposób na drugim szeregu włóczników, którzy, jakby to było formalnością, odwracają się i ściągają jeźdzców.
Pojutrze powinna pojawić się frakcja. :D Jadą ostatnio co tydzień. Mam nadzieję, że teraz nie spowolnią ze względu na liczne dyskusje o ostatnich 2 frakcjach.