Grał ktoś może w Rome2 na laptopie o podobnej konfiguracji do mojego?
Dell Inspiron 7720
i5 2500Mhz
GF GT 650M
8GB RAM
Gra ścina niemiłosiernie nawet na niskich ustawieniach graficznych...
Wersja do druku
Grał ktoś może w Rome2 na laptopie o podobnej konfiguracji do mojego?
Dell Inspiron 7720
i5 2500Mhz
GF GT 650M
8GB RAM
Gra ścina niemiłosiernie nawet na niskich ustawieniach graficznych...
Ja gram na takim na ultra wysokich , jeśli masz pirata to nic nie zrobisz.....
Mam oryginalną wersję, klucz z allegro za 40zł, żal było nie kupić mimo nie najlepszych opinii o najnowszej części. W grze jest napisane, że jest to wersja 1.9.1 więc chyba najnowsza. Zadzwonię do serwisu Della, mam nadzieję, że coś poradzą.
A jaką wyświetla Ci grafę w ustawieniach gry?? Może Romek odpala Ci się na zintegrowanej?
W ustawieniach graficznych jest GF GT 650M, ten laptop nadaje się do serwisu, wcześniej jakoś tego nie odczuwałem bo największym obciążeniem dla niego było League of Legends ;d W 3Dmark06 uzyskał ledwo 5000 punktów a w 3Dmark Vantage nawet nie może dokończyć testu...Przegrzewa się zbyt mocno, pod obciążeniem program OCCT pokazuje temperature nawet 90 stopni.
No to rzeczywiście coś masz nie tak , u mnie w 3dmark06 jest około 14000 pkt , a temperatury pod obciążeniem mam w granicach 80*C na procesorze a 75 na grafice(sprawdzane po kilku godzinach grania w R2 i Crysis3 a mam ten sam laptop co Ty).
Nazwijcie mnie plagiatorem, nie przejmę się tym, nie zmrużę oczu, nie przełknę nerwowo śliny, nie zacisnę zębów. Napiszcie, że moje niektóre posty są wtórne i powielają jedynie wiedzę zawartą na twcenter, uśmiechnę się wtedy. Niewielu jest ludzi mądrych tak z siebie, większość korzysta z wiedzy innych, starając się nie powielać ich błędów, zaś mniejszość ma w ogóle ochotę dzielić się bez profitów zdobytymi informacjami.
Do napisania poniższego postu zainspirował mnie temat z twcenter użytkownika m_512, który kiedy zaczynał grać w Rome 2 na laptopie, doświadczał w benchmarku 5 fps’ów, a zapis słynnego okrzyku Oktawiana Augusta wyglądałby tak:
"V..V..Varius, g..g..give b..b..back m..m..my l..l..legions..."
Jednymi słowy laptopowa tragedia, z przycinaniem i zawieszaniem się gry na dzień dobry. Wydarzenie znane tym, którzy bardzo chcieli zagrać w Rome 2, nie znając swojego sprzętu lub zwyczajnie nie było ich stać na nowy. Napiszę szczerze, ostatnio stałem się obrzydliwie praktyczny i musiałbym dysponować rzeczywiście sporym majątkiem, żeby uznać sensowność kupowania sprzętu pod gry. Co więc zrobić, aby nie wydać ani złotówki?
Napisał do mnie Pan Mietek z Radomia: Panie Marengo, uwielbiam czytać Pana posty na totalwar.org.pl. Gdy budzę się rano, pierwsze co robię, to wchodzę na forum szukając najnowszych ploteczek z twcenter, które tak umiejętnie zbiera Pan i publikuje tutaj. Podziwiam Pański styl i poczucie humoru, cała moja Rodzina jest Panem zachwycona, a nastoletnia wnuczka chce nawet mieć Pański plakat nad łóżkiem. W związku z tym, ponieważ mam już 69 lat i dopiero od niedawna jestem posiadaczem laptopa, czy mógłby Pan w prosty i przystępny sposób przedstawić gdzie szukać na komputerze informacji o systemie i jak go zoptymalizować?
Ha ha Drogi Panie Mietku :) , dziękuję za miłe słowa. Pomogę jak umiem. Będę w Radomiu w połowie marca, konkretnie w Empiku, gdzie w ramach spotkania autorskiego mam zamiar podpisywać mój najnowszy poradnik Jak zostać funkcyjnym na forum internetowym( :lol: ). Proszę przysłać wnuczkę lub ostatecznie przyjść samemu jeżeli starcza Panu jeszcze sił do aktywnego życia. Nie chciałbym forsować tak zacnej osoby.
W zalewie propozycji matrymonialnych i adopcyjnych znalazła się też perełka od dwunastoletniego Kamila z Wierzchosławic Małych: Psze pana chce pykac Roma 2 komp znam łeeeeee lepiej od taty wiele żeczy dalej wku… mnie pomoże pan plizzzzzzz nie mam blata ani siostly mam durzo czasu bo rodzce zamykają sssie w sypialni niby naprawic chco co za piewszym razem im nie wyszlo mama wychodzi zstamtad smutna a tato wku… pan jest de best
Ha ha Drogi Kamilu :) , rodziców nie zmienisz, a z ich nastawieniem do Ciebie nowego komputera raczej ci nie kupią. Postaram się jednak wyjaśnić niektóre rzeczy, zaś co do Twojego Taty, pozwól mu popykać w Rome 2. Niech pozabija trochę wrogów, podbije parę miast, poczuje się jak starożytny wojownik przystępujący do plądrowania miasta i wtedy niech zamyka się z Mamusią w sypialni. Wierzę, iż pozwoli mu to wyprostować pewne sprawy. ;)
[spoiler:2oq60st0]http://pl.memgenerator.pl/mem-image/...alem-pl-ffffff[/spoiler:2oq60st0]
Mój laptop jest średniej jakości, coś pomiędzy sprzętem do pracy a maszynami do gier, aby poznać swój warto wykonać opisane czynności.
Wpierw wciśnij słynny przycisk „Start” Windows’a (u mnie w wersji 7) i w polu wyszukiwania wpisz dxdiag, kolejno uruchamiając to narzędzie. Pojawi się nowe okienko, a w nim zakładka ekran. Kliknij ją, znajdując informacje o swoim układzie graficznym. U mnie wygląda to tak:
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img546/461/9z9i.png[/spoiler:2oq60st0]
Jeżeli zobaczycie zaś coś takiego:
To wiedźcie, iż macie do czynienia ze zintegrowaną grafiką intela, co może nie pozwolić Wam na cieszenie się grami total war w pełnym wymiarze, choć najnowsze rozwiązania sugerują poprawę. Priorytetem pozostaje posiadanie Nvidii lub AMD.Cytat:
Card name: Intel(R) HD Graphics
Chip type: Intel(R) HD Graphics (Core i5)
Display Memory: 1696 MB
Current Mode: 1366 x 768 (32 bit) (60Hz)
Możecie też zajrzeć do Menadżera urządzeń, wpisując podobnie jak wcześniej do wyszukiwarki nazwę narzędzia. Otwieramy je, a tam:
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img33/5802/y7jh.png[/spoiler:2oq60st0]
ujrzycie posiadaną kartę graficzną Nvidii bądź inną. Jeżeli zobaczycie zintegrowaną grafikę Intela to jesteście w czarnej d…, dziurze chciałem napisać. No właśnie 8-)
Przejdźmy dalej – Ustawienia zasilania. Wiele osób nie zagląda do tego panelu, błąd. Ustawienia domyślne zwykle zamykają się w dwu planach: Zrównoważonym i Oszczędzanie energii, tymczasem w momencie używania gry powinien być uruchomiony plan Wysoka wydajność, co zwiększy pobór energii, ale też wydajność komputera.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img138/3275/ljog.png[/spoiler:2oq60st0]
Jeżeli posiadacie Nvidię, to możliwie jest przejście do Panelu sterowania NVIDIA. Zwykle prawym przyciskiem myszki na pulpicie i wybieramy odpowiednią opcję.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img801/1616/em6q.png[/spoiler:2oq60st0]
Wprowadzenie właściwych ustawień pomoże Wam, Mietku i Kamilu uniknąć przełączania się grafiki w grze na zintegrowaną Intela.
Będąc w Panelu przejdźcie do zarządzania ustawieniami 3D.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img827/6485/xa4t.png[/spoiler:2oq60st0]
Ustawienia globalne najlepiej jest zostawić takimi jakie zastaliśmy, czyli domyślne. Wiele osób uważa, iż w ogóle ustawienia domyślne Windowsa są najlepszymi. No cóż, jak ktoś niewiele wie, a lubi pogrzebać sobie w ustawieniach, to pewnie tak jest. Mietku i Kamilu, bądźcie czujni. Pozostaje zakładka Ustawienia programu. Po pierwsze dodajcie tutaj rome2.exe wykorzystując przycisk po prawej. Kiedy posiadacie grafikę Intela oraz Nividii i wybrana jest w procesorach graficznych zintegrowana karta Intela, zmieńcie na Nvidia Wysoka Wydajność. Możecie też pobawić się innymi ustawieniami, pożądane zmiany powinny dotyczyć filtrowania tekstur, zarządzania energią, wygładzania krawędzi. Zapiszcie zmiany.
Na czas gry możecie też wyłączyć niepotrzebne procesy w Menedżerze zadań, czyli prawym przyciskiem na pasku zadań pulpitu i wybieramy odpowiednią opcję. Zakończcie procesy, które nie są systemowymi i które nie przyczyniają się do właściwego odpalenia gry. To może zrobić za Was jakiś program w rodzaju game booster.
Rozsądnym byłoby zainstalowania na lapku programu Nvidii Geoforce Experience, który będzie przypominał Wam o pojawieniu się najnowszych sterowników, w tym ich wersji beta. Posiada też własną opcję optymalizacji gier, dostępną jednak po spełnieniu pewnych warunków. Hm, u mnie jest to niemożliwe.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img844/3340/2jlq.png[/spoiler:2oq60st0]
Mietku, Kamilu, dobrej zabawy!
Pozdrawiam
Mam takiego samego lapkaCytat:
Zamieszczone przez pkrzysiek25
Gra chodzi płynnie na 1600x900 na High. Na wyższych ustawieniach lubi przycinać przy większych bitwach albo po kilku godzinach gry.
Hej :)
Warto zauważyć, że najnowszy sterownik od NVIDII - GEFORCE 334.89 DRIVER, przeznaczony dla tych produktów:
http://www.nvidia.com/download/driverRe ... 3260/en-uk
zwiększa wydajność Rome 2 w komputerach z GeForce GTX 770/780/TITAN/780Ti aż do 5%! Yeah...
Z tego co pamiętam, poprzedni wspierał Shoguna 2.
Witam.
To moj pierwszy post, choc zagladam tu od wielu lat. Przymierzam sie do zakupu PC z mysla glownie o rome 2. Jaka wedlug Was masztna pozwoli na plynna zabawe w 1920x1080 w trybie extreme?
Lepsze byloby i5-4670k +gtx770 czy i7-4770k + gtx760? Czy beda duze roznice miedzy tymi konfiguracjami?
P.s. benchmark procesorow i kart na pclab.pl byl b.interesujacy ale wykonany w czasach gdy rome2 mial ogromne problemy z optymalizacja. Wiecie czy ktos zrobil cos podobnego dla np. ver. 1.9 ??