Cytat:
FC Porto to klub słynący ze znakomitych transferów. Wysoko rozwinięty w klubie scauting pozwala na sprowadzanie młodych, anonimowych i utalentowanych graczy za niskie jak na piłkarskie środowisko ceny. Gracze ogrywają się w Lidze Zon Sagres oraz europejskich pucharach w których to FC Porto gra regularnie. Cena zawodników rośnie, nazwiska stają się coraz bardziej rozpoznawalne i po kilku sezonach spędzonych w drużynie Smoków gracze stają się powszechnie zwanymi wirtuozami, którzy mogą zasilić największe drużyny w Europie.
Klub, pomimo ciągłej rotacji w składzie, utrzymuje się na szczycie w krajowym i europejskim futbolu. Portugalski zespół w ostatnich latach zdobywał liczne tytuły przyzwyczajając w ten sposób nowych piłkarzy do zdobywania trofeów, o których gdzie indziej mogli tylko pomarzyć.
W ciągu ostatniej dekady klub z Porto zdołał zarobić na sprzedaży swoich graczy ponad 350 milionów euro!
-
Cytat:
Wiceprezydent FC Barcelony, Carles Vilarrubi, postanowił ostrzec Chelsea przed tym, co wydarzy się, jeśli kontrakt z klubem podpisze Jose Mourinho.
Według jednej z czołowych postaci w La Lidze, "The Special One" przyniesie ekipie z Londynu jedynie zgiełk i kłótnie.
"To nie będzie dobre dla angielskiego futbolu. Chelsea może myśleć, że mieliśmy z nim na pieńku w ostatnim czasie, ale to teraz poznaliśmy prawdziwą twarz Mourinho. Jeśli będzie zachowywał się tak jak w Hiszpanii, przyniesie tylko katastrofę. W tym wieku się już nie zmieni", powiedział Vilarrubi.
"Nie mówię o nim źle, dlatego, że był trenerem rywala. Robię to z powodu, iż jego trzy lata w Hiszpanii to ciągłe nieporozumienia, kłótnie i nic więcej. Nie przyniósł tu nic dobrego, na pewno nie ma dodatniego salda. W kwestiach sportowych nie mam mu nic do zarzucenia, jednak w kwestii kulturowej był katastrofą", dodał.
"Jego stosunki z prasą oraz zawodnikami były straszne. Cieszę się, że opuszcza naszą ligę. To samo czuje każdy kibic hiszpańskiej piłki".
"Wygrał z dwoma klubami Ligę Mistrzów, a później wracał innym samolotem niż piłkarze. Trener powinien świętować z zawodnikami, cieszyć się chwilą. On tak nie robił, myślał tylko o sobie. Nie wiem co jest z nim nie tak".
Vilarrubi został zapytany jakie są szanse, żeby Mourinho objął kiedyś posadę trenera w Barcelonie.
"Ha! Jestem bardzo zadowolony, że odszedł z Realu. Ja nim nie będę nigdy zainteresowany. Niech odchodzi, do widzenia", zakończył.