Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Darius i gram sobie Polską, wysłałem 5 kupców do włoch i w szybkim tempie 4 mi skasowano, więc nie widzę problemu. Może problem leży w tym, że na AI w Bellum komp hardcorowo atakuje gracza nawet na medium (tylko ma mniejsze bonusy i mniej armii), a u mnie żeby komp ostro rzucał się na gracza trzeba grać na vh, a żeby ostrzej niż na inne frakcje na h, a grając na medium komp traktuje Cię jak zwykłą frakcję :) Jeśli główną wadą tego AI jest to, że na normal w Bellum jest trudniej to... hm spoko, skoro gra na hard rani twoje uczucia to graj na oryginale :) Z kupcami nie ma problemu, nie wiem może coś źle zainstalowałeś. Wiem, że na moim AI komp lepiej gra agentami niż na oryginale :) Może po prostu graj na wyższym poziomie trudności ;)
Edit: Darius, każdej frakcji gdzie indziej opłaca się handlować, komp ucieka w bardziej dochodowe regiony, a Ty widać siedzisz na gorszych towarach więc komp nie zawraca sobie tobą głowy ;)
Edit 2: Pisałem ten post przed przeczytaniem twojego
Jest pytanie, jaka jest cena za to, by grać na VH by kupcy napadali na moich - to może pogorszyć inne rzeczy w grze. Z resztek tzw dyplomacji zostaną już resztki, twoim generałom ustawicznie będą przytrafiać się nieszczęścia, choroby itp, szybkie rozstrzyganie bitew lądowych oraz morskch będzie kończyło się przeważnie niesprawiedliwą klęską, będzie zbyt wielu zbójów na drogach i co tam jeszcze. Po co w to wszystko brnąć, skoro są inne sposoby.
Dobra, tyle smęcenia ode mnie, może te uwagi na coś się przydadzą. Odezwę się najwcześniej po niedzieli, na razie.
To graj na hard, niesprawiedliwe przegrywanie bitew i rywalizacji kupieckich, czy misji szpiegów i zabójców zależy od poziomu trudności bitew więc tym się nie przejmuj. Na hard będziesz miał mniejszą sakiewkę króla, co powinno Ci się spodobać, bo narzekasz, że za łatwo było Sycylią robić armię. Jeśli chodzi o dyplomację to zależy od tego na jakim AI grasz, na oryginalnym i tak masz strzępy w porównaniu z moim :mrgreen: Tylko na very hard u mnie komp bardzo ostro rzuca się na gracza.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
To dziwne, bo u mnie stali w miejscu i nadwornych nie mogli ubić, a mieli prostą linię strzału. Skoro tak jest z tymi oszczepami to zwracam honor.
W ogóle coś dziwny mają plik descr_preojectile w Bellum, pełna wersja moich statów razem z tym nowym plikiem dojdzie. W niedzielę wgram mój descr_projectile z MXL to zobaczę czy będzie widać różnicę w efektywności. Generalnie to tam da się zrobić, że nagle łucznicy potrafią strzałami burzyć mury, więc myślę, że kusze i oszczepy uda mi się poprawić ;D
A co do samych kusz kawaleryjskich to powinny one być słabe, bo trzeba było je naciągać samymi rękoma. Rozważam dać ogólnie kuszom po prostu bonus do zabijania jazdy, tak samo oszczepom, powinno to dać dobre efekty bez jednoczesnego robienia z nich zbyt dużych kozaków przeciwko piechocie. Już teraz piesi oszczepnicy o ataku 5 ubijają sporo wrogów jedną salwą.
EDIT: Piter, grasz na moich statach na pewno? Bo coś mi nie pasowały cyfry, które podawałeś i faktycznie nie zgadzają się z tym co jest w moich statach. Napisałeś, że polscy pancerni mają 7 ataku oszczepem i strzelcy też 7, a mają kuszę. U mnie natomiast pancerni mają 9 ataku, a strzelcy 10.
Pancerni nie rzucają oszczepami. Wgrałem wszystko oprócz mieszania się szeregów.
A to mamy wtedy inne pliki z nazwami jednostek :D Tak czy siak nie wiem skąd wyżej wziąłeś wartości ostrzału 7, bo Polska takich jednostek nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Nie no panowie, rewelacja z tą rekrutacją, zawsze uważałem, że z takim ograniczeniem szkolenia wojsko gra byłaby ciekawsza i SI dużo lepiej by sobie radziło ale po prostu nie chciało mi się za to brać, bo to cholernie dużo żmudnej roboty więc tym bardziej szacunek :)
Ja jeszcze bym ją ograniczył. Teraz zazwyczaj jest tak, że pojawiają się nowe rodzaje wojsk np tureccy janczarzy to stare jednostki cały czas są dostępne. Zwiększa to zatem ogólną sumę dostępnych jednostek. Czyli wracamy do punktu wyjścia. W rzeczywistości pojawienie się nowych jednostek powodowało że stare odchodziły do lamusa. W całym średniowieczu liczba ludności zwiększała się raczej powoli, a np liczne zarazy ( czarna śmierć ) i wojny spowodowały, że ostatecznym rozrachunku w wielu krajach liczba mieszkańców spadła. Potencjał rekrutacyjny poszczególnych terenów był mniej więcej taki sam, zmieniały się za to techniki wojskowe co owocowało pojawieniem się nowych formacji. Chciałbym to oddać w grze.
Jest jednak różnica w rekrutacji jednostek w miastach i zamkach. Większość dobrych pieszych jednostek można rekrutować właśnie w zamkach. Gorzej wygląda to z jazdą bo nie ma rozróżnienia na budynek rekrutacji w zamku i mieście , podobnie jest dla jednostek strzeleckich( jest tak w przypadku pieszych jednostek ).
Chciałem już to zrobić, ale jest wykorzystany limit budynków. By dodać sklepy ormiańskie musiałem wywalić jakiś badziew :D Teraz nie bardzo mam pomysł co można by wywalić.
Cytat:
A to mamy wtedy inne pliki z nazwami jednostek :D Tak czy siak nie wiem skąd wyżej wziąłeś wartości ostrzału 7, bo Polska takich jednostek nie ma.
Wziąłem je z zainstalowanego megasubmoda :mrgreen: Nie wiem co Ty masz, ja mam zainstalowane czyste Bellum i wgranego megasubmoda, nic więcej. Sam sobie tego nie zmieniłem :mrgreen: Chyba, że dałeś do megasubmoda jakąś dziwną wersję stat :mrgreen: Bo rozumiem, że twoje staty są w megasubmodzie? ;)
Nie ma xD moje dopiero wczoraj do testów dałem xD myślałem że masz ten plik z wczoraj co mi nie działał i dałem go tutaj do znalezienia błędu, co udało się Hellvardowi ;D
Staty Kama2150 dopiero będą w Megasubmodzie po zakończeniu aktualnie trwających testów i wprowadzeniu zmian. Na razie wygląda to bardzo obiecująco. Plik Kama bardzo różni się od oryginału, i od pliku unit z Megasubmoda. Jest od nich dużo lepszy wg mnie.
Cytat:
Nie ma xD moje dopiero wczoraj do testów dałem xD myślałem że masz ten plik z wczoraj co mi nie działał i dałem go tutaj do znalezienia błędu, co udało się Hellvardowi ;D
heh, jak się tak rozpisywałeś w temacie o megasubmodzie o twoich statach to myślałem, że skoro są nowe to są twoje :mrgreen: No cóż... :oops: :mrgreen:
Założenie megasubmoda jest takie, że podstawowa wersja w instalce zawiera tylko zmiany na lepsze. Każde zmiany, które komuś mogą się podobać, a komuś nie, są dodawane jako opcja. Przynajmniej ja wyszedłem z takiego założenia tworząc instalkę. Dlatego np. submod Mietka jest ten sprzed 21.03, bo miał zmiany tylko i wyłącznie na lepsze. Wersja z 21.03 ingeruje już w rozgrywkę, więc jest jako opcja. Podobnie Twoje AI - komuś może przypaść do gustu, komuś nie. Głębsza szarża czy AI bitewne Brancaleone to samo. Podobnie będzie w kolejnych wersjach - to co jest zmianą na lepsze/poprawką/usprawnieniem jest podstawą Megasubmoda. Wszystkie zmiany, których instalowanie zależy od indywidualnych preferencji gracza będę dawał jako opcja. imo to najlepsze wyjście, każdy bierze to na co ma ochotę, a w standardzie dostaje to co polscy twórcy submodów poprawili/ulepszyli.
Także ten nowy EDU i DFS w megasubmodzie nie jest jakimś zmodowanym przez kogoś, a tylko usprawnionym przez Włochów. Ten od KAMA będzie jako opcja, podobnie dam jako opcja moje nowe poprawione opisy i nazwy jednostek, nad którymi siedzę.
Jak Mietek77 doda Flandrię dla Francji, poprawi Rygę, trójkąty na mapie i wstawi tam nowy skrypt na krucjaty, a Marko1805 zapoda ostatnie tekstury, można się przymierzać do Instalki nr 3, nim ją wydamy Kam2150 skończy nowy unit. Twoje zmiany tekstowe dałbym do podstawowej wersji. Wg mnie ograniczona rekrutacja powinna być standardem, ale pewnie jestem w mniejszości.
Cytat:
Twoje zmiany tekstowe dałbym do podstawowej wersji. Wg mnie ograniczona rekrutacja powinna być standardem, ale pewnie jestem w mniejszości.
no i właśnie to się kłóci z założeniami, które zrobiłem :) Ty wolisz ograniczoną rekrutację, ktoś inny może nie chcieć, albo po prostu chce najpierw pograć w normalne BC a dopiero potem kombinować. To samo nazwy, jedni się przyzwyczaili i nie chcą nowych nazw. Dlatego takie rzeczy daję jako opcja. Ktoś chce, to sobie wgra, żaden problem.