Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Dokładnie, większość pretensji na forum nie ma żadnego potwierdzenia w publikowanych przecież tak często wywiadach i materiałach z gry. Pretensje o brak kampanii multi, teraz o brak cutscenek z akcji agentów, niewystarczającą ilość jednostek (ja już naliczyłem ok. 30 różnych w bitwach lądowych) o to że oddział arkebuzerów nie roznosi w pył szarżującej frontalnie kawalerii :lol: ... Mógłbym tak wymieniać długo tylko po co. Gra na pewno nie będzie słaba, ba będzie nieprzeciętna i warta każdego grosika swej ceny. Ja mam nadzieję że po miesiącu gry będę ją mógł nazwać ją wybitną bo gra w pierwszego Szoguna rozbudziła mój apetyt i nie nabawiłem się przy tym niestrawności przez archaiczną grafikę. Szkoda tylko pełnej polskiej wersji językowej (smaczki typu "Drogi panie, masz sssyna!!!" albo "Wrogi generał okazał się takim tchórzem jak się spodziewaliśmy i ucieka z pola walki" a teraz nawet samuraje mają mówić po angielsku z akcentem japońskim ale to już akurat tradycja w grach total war).
A posiadaczom jakichkolwiek wątpliwości polecam tematy ze zdjęciami oraz z materiałami wideo z gry a potem niech zadają pytania i formułują zarzuty grze o której, jak się okazuje, wiedzą niewiele więcej prócz tytułu...
Cytat:
Zamieszczone przez Musashi Miyamoto
o to że oddział arkebuzerów nie roznosi w pył szarżującej frontalnie kawalerii :lol: ...
Ehkem, przytocz mi fragment, w którym ktoś coś takiego napisał. Chodzi Ci zapewne o moje słowa, w których właśnie napisałem coś kompletnie odwrotnego do tego co przetoczyłeś
Co do czepialstwa, aż do wydania Napoleona wiernie broniłem każdej części TW, ale teraz gdy widzę te wszystkie uproszczenia i dziwności to "zmieniłem stronę". Gdy oglądam zwiastuny mam wrażenie jakbym oglądał zapowiedź nowego bzdetu od Apple, gdzie przez całą prezentację przewijają się słowa "innovative, improved, better, never seen itd".
Nie mam na myśli Twoich słów
Cytat:
Niestety tak dobrze to nie będzie. Na jednym z filmików arkebuzerzy roznoszą wręcz ciężką jazdę, chociaż dopiero co przyjęli od niej frontalną szarżę.
nie w tym jednak rzecz. Faktem jest że w innym wątku ktoś żalił się na niska skuteczność arkebuzerów i to po filmie w którym to kawaleria zbierała cięgi od arkebuzów.
PS: Mamy więc takie samo zdanie w tej kwestii.
według mnie ci strzelcy po szarży jazdy powinni chwile powalczyc i się poddac tak jak było w MTW2 i RTW.
Kawaleria w shogunie jest poprostu słaba
No i mamy odpowiedź w kwesti płonących strzał - możliwe użycie raz na jakiś czas :). Ogólnie ciekawie może być - tylko czekać na pełną wersje
Podoba mi się ta opcja z zakładnikiem w celu wymuszenia spokoju na granicy. Ciekawe jak to będzie w rzeczywistości.
Z drugiej strony niepokoi mnie ta "nieśmiertelność" głowy klanu oraz bonusy za ilość wygranych walk w multiplayerze. Szczególnie to drugie może się negatywnie odbić (choć z drugiej strony wpadam w coś co można odczuć przy grach typu mmorpg - duże chętnych do gry przez długie godziny). A to postępuje dalej - jak robić turnieje na wyrównanych szansach, jak określać czy ktoś miał szczęście czy był lepszy, bo zawsze można zwalić na to, że przeciwnik miał lepszego generała...
Cytat:
A to postępuje dalej - jak robić turnieje na wyrównanych szansach, jak określać czy ktoś miał szczęście czy był lepszy, bo zawsze można zwalić na to, że przeciwnik miał lepszego generała...
Można to rozwiązać zakładając drugie konto na Steamie i drugiej instalacji tam właśnie, albo twórcy stworzą osobną opcje bitew rankingowych i nierankingowych (system lig i rankingów jest np. w Starcrafcie 2) co wydaje się wielce prawdopodobne. Jeśli twórcy tego nie zauważyli to warto ich zapytać o to i zaproponować takie właśnie wyjście.
Żeby było ciekawiej, toczone bitwy będą osadzone na mapie Japonii i jeśli się nam powodzie, to zdobędziemy bonusy oraz jednostki przypisane do danego regionu. Jeśli dołączymy do klanu, będziemy wspomagali go w walkach o dominację na mapie Japonii przeciw innym.
Ho ho ho. To mi się podoba. Co prawda z tekstu wynika też, że właśnie turnieje będą mniej uczciwe ale jednak zauważmy, że nie jest jednoznacznie powiedziane czy nie będzie do wyboru jakiegoś słabszego zamiennika. Przecież Dobry generał od tego słabego w Napoleonie nie różni się aż tak bardzo, a przynajmniej nie na tyle by opłacało się go kupować.
Nieśmiało powrócono do tego elementu i do werbunku lepszych jednostek kawalerii wymagana jest prowincja z końmi. Mała modyfikacja, ale może mieć duże znaczenie podczas rozgrywki, ponieważ kawaleria spełnia istotną rolę podczas bitew
To akurat mi się podoba teraz nie będzie już ataku na pierwszą lepszą osade bo skoro SI jest wymagające przy oblężenie trzeba będzie rozważnie wybiera zamki ,które chcemy zdobyc