Gdyby nie papież nie byłoby typowo chrześcijańskiego i średniowiecznego klimatu. Nie byłoby krucjat, misji. Ja po parudziesięciu turach zrezygnowałem z gry Bizancjum bo mi się nudziło.
Wersja do druku
Gdyby nie papież nie byłoby typowo chrześcijańskiego i średniowiecznego klimatu. Nie byłoby krucjat, misji. Ja po parudziesięciu turach zrezygnowałem z gry Bizancjum bo mi się nudziło.
No tak. Kiedyś wystarczyło że papież tupnął nogą, rzucił na kogoś jakąś klątwę bądź ewentualnie nałożył ekskomunikę i niektórzy władcy szli do niego na kolanach prosząc o litość.
W 1444 r. za namową Papieża musieliśmy stoczyć niefortunną dla Władysława III Warneńczyka bitwę. Dowódca floty papieskiej blokującej cieśninę między Azją a Europą powiedział Władysławowi, że wszystkie siły tureckie będące na Bałkanach przeprawiły się do Azji. Jeszcze jakby mało tego było, ten sam dowódca został przekupiony przez Turków i przetransportował jednej nocy ich spore siły z Azji Mniejszej na Bałkany. I tu nasuwa się wniosek, że Kościół bardziej szkodził niż pomagał. Dlatego ja wolę grać Turkami i mieć pełną swobodę działania, a nie że jakiś Papa będzie mi gadał co mam robić :D.
Przytoczyłeś ciekawy przykład, ale nie należy zapomnieć, ze ta bitwa była przez krzyżowców prawie wygrana. To Warneńczykowi zachciało się szarży na umocnione pozycje janczarów i to doprowadziło do porażki. Gdyby Władysław nie szarżował to Turcy ponieśliby klęskę. A tak przegrali. Ta wojna to miał być Blitzkrieg i nie zdobywano żadnych miast, więc potem nie było dokąd uciec. Porażka w tej bitwie to wina Warneńczyka.Cytat:
Zamieszczone przez Arrim
Masz całkowitą rację. Podałem ten przykład tylko z perspektywy roli papiestwa. Nie chciałem, żeby narodziła się dyskusja w nieodpowiednim temacie :P.
Zdobycie Jerozolimy podczas I wyprawy krzyżowej dzięki komu była? Daliśmy łupnia Turkom pod Belgradem dzięki komu w XV wieku? Giovanni di Capistrano został wysłany przez papieża. Pieniądze papieskie pozwoliły na najęcie najemników. Albania się broniła tyle czasu dzięki komu? Bitwa pod Lepanto dzięki komu została zwyciężona? Wiem że wychodzę poza temat ale chce dać przykład kolegom którzy twierdzą że papież tylko szkodzi. Maciej Korwin też maszerował w stronę Turcji dzięki papieżowi. Ale lepiej zakończyć tą dyskusję bo zaraz moderatorzy się czepną ;)
Wracając do bitwy pod Warną to Warneńczyk musiał mieć pewnie tylko miażdżącą szarże ale pewnie miał słabą obronę ;)
Islam też ma ciekawe zadanie - co prawda nikt nas nie trzyma w ryzach ale raz że można spodziewać się krucjat - a to gniew połowy europy, z drugiej strony wchodząc głębiej w europe trzeba liczyć się z tamtejszą wiarą i koniecznością nawracania regionów na sporo przed rozpoczęciem ich oblegania co też utrudnia rozgrywkę.
Przepraszam że nie na temat ale chce coś wytłumaczyć. Pod Warną błąd leżał po stronie Władysława który przypuścił nierozsądną szarżę na Turków i został otoczony. Rycerze nie mieli szans. Wieść o śmierci króla się rozeszła i "krzyżowcy" spanikowali.Cytat:
Zamieszczone przez radwanski
Przepraszam, że ja tez nie na temat, ale chcę definitywnie skończyć dyskusję o Warnie. Warneńczyk miał dobrą obronę (piechota na wzór husycki w taborach), ale nasz król złamał własne zasady bitwy (stworzone razem z Huynadym) i przez to przegrał. Jeżeli ktoś chce dalej toczyć dyskusję to niech pisze na PW.Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce