-
Niestety nie mam doświadczenia w modowaniu jedynie co przerabiałem pod własne potrzeby to plik descr_strat.txt Szukałem jakiś poradników jak przenosić jednostki z frakcji do frakcji np albo całkowicie inne jednostki z innego moda, ale takie poradniki nie istnieją.A Poradnik modera tutaj na stronie nie zawiera informacji jak to zrobić.
-
Janusz, bo Cię w ucho trzepnę :) Już dawałem Ci linka do odpowiedniego poradnik Przeczytaj dokładnie kilka pierwszych postów, wszystko tam jest.
-
Rzeczywiście ten poradnik umknął mojej uwadze :D Wcześniej znalazłem ten a w nim nic nie było na ten temat http://forum.totalwar.org.pl/showthr...radnik-moddera
-
Chcę dodać do Deus lo vult 6.2 jednostkę hirdmann z modu Last kingdoms tylko pod zmienioną nazwą bo już taka jednostka o nazwie hirdmann jest w deus lo vult 6.2.
Skopiowałem pliki hirdmann_lod0.mesh do unit_models i stworzyłem osobny folder na tą jednostkę oraz zmieniłem jej nazwę, tak samo zrobiłem z unit_spirites.
Dopisałem ich do murów w export_descr_buildings oraz wkleiłem cały skrypt odpowiedzialny za tą jednostke z export_descr_unit z Last Kingdoms do export_descr_unit w DLV6.2.
Teraz męczę się z battle_models.MODELDB bo nie wiem co oznaczają te liczby jak np
9 MTW2_Mace
11 MTW2_2H_Axe 2
19 MTW2_2H_Axe_primary
14 fs_test_shield 2
19 MTW2_2H_Axe_primary
14 fs_test_shield
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002 Tutaj to w ogóle nie wiem o co chodzi
8 hirdmenn
1 1 Nie wiem o co chodzi z tymi jedynkami
45 unit_models/_Units/vikings/hirdmenn_lod0.mesh 6400 Nie wiem co oznacza 6400
6 Tutaj chyba chodzi o to dla ilu frakcji przypisana jest ta jednostka
Prosił bym o wytłumaczenie mi o co chodzi z niektórymi liczbami oraz odniesieniami i co powinienem dalej zrobić aby ta jednostka poprawnie działała w DLV6.2.
-
11 MTW2_2H_Axe 2
19 MTW2_2H_Axe_primary
14 fs_test_shield 2
19 MTW2_2H_Axe_primary
14 fs_test_shield
tutaj wypisane są animacje używane przez jednostkę
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
tutaj chyba nikt na 100% nie wie, co to oznacza ;) Ale prawdopodobnie odpowiada to za formacje stosowane przez jednostkę
8 hirdmenn
1 1 Pierwsza jedynka oznacza ilość następujących po niej znaków, zawsze wynosi jeden, druga to liczba modeli, w tym przypadku również jeden
45 unit_models/_Units/vikings/hirdmenn_lod0.mesh 6400 jest to odległość, z jakiej widok jednostki ze sprite'a zmienia się w model 3d
6 tak, to liczba frakcji
Stworzyłeś nowy folder, ale pod jaką nazwą? Najlepiej skopiuj folder z tą jednostką i jej teksturami z Last Kingdom, nie będziesz musiał nazw zmieniać w bmdb. Po przeniesieniu wpisu tej jednostki do swojego battle_models wykasuj frakcje, których nie ma w Twoim modzie, zmień cyfrę nad listą frakcji na odpowiadającą ich ilości, i na samej górze bmdb dopisz dodatkowy model do listy, np. jeśli było 1000 modeli, zmień na 1001 (jeśli wprowadziłeś tylko jeden wpis, bez ulepszeń pancerza).
-
Stworzyłem folder o nazwie Wojownicy, tak samo zmieniłem nazwę pliku hirdmaenn.lod0 na wojownicy.lod0 tak przykładowo chciałem nazwać by nie kolidowało z istniejącą już jednostką hirdmann. Co jeszcze trzeba zrobić wklejenia modeli, tekstur, wklejenia plików tga do ui/units oraz plików info do ui/units_info, przeróbki export_descr_unit.txt, export_descr_buildings.txt oraz battle_models.MODELDB ? Wszystkie te czynności wykonałem i nie mogę odpalić gry bo w logu pojawia się błąd do export_descr_buildings.txt a nie wiem co tam może być źle przykładowo jedynie aby sprawdzić czy działa podpięłem tą jednostkę do murów miasta i przypisałem tylko Polsce. Map.rwm zawsze usuwałem przed uruchomieniem gry.Może problemem jest sama jednostka bo sprawdzając ją w modzie Last Kingdoms zauważyłem, że ta jednostka przełącza animacje podczas walki, wszyscy żołnierze zaczynają z toporem w ręce i z tarczą lecz dobiegając do wroga cały oddział się zatrzymuje i spora część z tych hirdmannów walczy już toporem oburącz a tarcza teleportuje się na plecy.Może w tej animacji tkwi problem?
-
Nie, animacje nie mają tu nic do rzeczy, skoro log mówi o edb, to może masz tam jakąś literówkę na przykład. Pokaż ten wpis.
-
Export_descr_buildings.txt
huge_stone_wall city requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and hidden_resource metropolis and building_present_min_level market great_market
{
capability
{
recruit_pool "Conquistadores" 0 0.25 4 0 requires factions { spain, portugal, } and hidden_resource america and region_religion catholic 40
recruit_pool "Swiss Guard" 0 0.5 8 0 requires factions { papal_states, } and region_religion catholic 70
recruit_pool "Papal Guard" 0 0.5 8 0 requires factions { papal_states, } and region_religion catholic 70
recruit_pool "Dismounted Conquistadores" 0 0.25 4 0 requires factions { spain, portugal, } and hidden_resource america and region_religion catholic 40
recruit_pool "Wojownicy" 1 0.2 2 0 requires factions { poland, }
wall_level 4
tower_level 1
gate_strength 2
gate_defences 2
happiness_bonus bonus 8 requires hidden_resource america
law_bonus bonus 8 requires hidden_resource america
population_loyalty_bonus bonus 8 requires hidden_resource america
happiness_bonus bonus -4 requires event_counter AI_bonuses 0
Export_descr_unit.txt
type Wojownicy
dictionary Wojownicy ; Wojownicy
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Wojownicy, 30, 0, 3
mount_effect horse +5
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, general_unit
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 4, square, shield_wall
stat_health 1, 0
stat_pri 15, 11, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, axe, 25, 1.4
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 16, 11, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, axe, 25, 1.4
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr ap
stat_pri_armour 12, 20, 8, metal
;stat_armour_ex 5, 6, 0, 0, 9, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 7
stat_ground 1, -2, 2, 5
stat_mental 18, normal, highly_trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1750, 250, 60, 140, 440, 4, 130
armour_ug_levels 3
armour_ug_models Wojownicy
ownership poland
era 0 poland
era 1 poland
recruit_priority_offset 20
-
Udało mi się wgrać tą jednostkę do DLV6.2, gra nie wywala do z błędem i działa normalnie lecz nie wiem czemu niema tekstur, modeli, nazwy ani opisu tej jednostki.O co chodzi?
Miałem literówkę w battle_models.MODELDB poprawiłem ją lecz teraz gra się nie uruchamia i wywala z błędem krytycznym w logu żadnych informacji o lokalizacji błędu.
-
Tekstury też trzeba przegrać, o ile tej jednostki nie ma w DLV 6.2.
Zamiast dodawać całkiem nowe przerób kilka istniejących na najemne i będziesz je mógł dodawać dowolnym nacjom po zmaianch w EDU też.