Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Dodam tylko od siebie, że EDU Wlochów jest mega nielogiczne, ponieważ są jednostki, takie jak jazda Węgrów, która ma 2 punkty za pancerz, chociaż noszą porządne zbroje łuskowe, a jakaś piechota arabska w szmatach ma już 3 pancerza, jednak 0 za tarczę, chociaż ową noszą ;) Są też w kampanii jednostki, które mają nawet i dwukrotnie wyższe ceny od jednostek dwa razy od nich lepszy ;P Także prędzej bym ich EDU dał jako ciekawostkę do instalki, bo dzieją się tam magiczne rzeczy ;P
A jesteś w stanie zagwarantować, że Twój EDU nie rozwali balansu? :) Myślę, że głowy nie dasz. Może i jest dziwny, ale oni nad nich chyba trochę siedzieli i jakoś to gra w miarę. Dlatego póki co dam ich EDU jako podstawowy, a jak trochę wody w Wiśle upłynie, ludzie potestują ten Twój i stwierdzą, że jest ok to dam jako standard w kolejnej tam wersji, nie ma problemu. Nie dam w standardzie czegoś, co nie było testowane :) Tak samo jak ograniczona rekrutacja Mietka - trzeba takie zmiany dobrze potestować. Jak będzie git, dam jako standard. Póki co będzie jako opcja.
Tak, własnie o to mi chodzi :D Testów będzie jeszcze sporo, ale gorszy od standardowego nie będzie, bo tam balansu po prostu nie ma i znalazłem tyle błędów iż się dziwie, że zwykłe EDU w ogóle weszło do użytku :P Ja właśnie z powodu braku balansu w zwykłym EDU wszedłem na stałe do świata modowania w zeszłym roku ;)
No a myślisz, że czemu ja zrobiłem najpierw dźwiękowego a potem muzycznego do BC? Bo w tej kwestii ten mod leżał i kwiczał :)
Moja pomoc do MXL zaczęła się też od sumbomodu na muzykę, po prostu to co miałem zrobione do BC przeniosłem i dokończyłem w MXL :D Zresztą Twój submod opiera się chyba częściowo na podanych przeze mnie propozycjach albumów i twórców, bo w sporej mierze słyszę u nas te same utwory ;D
Wracając do statow, obecnie koszt utrzymania generałów to 400, czyli dużo niższy od innych ciężkich oddziałów tego typu. Ma tak pozostać, wzrosnąć, czy może spaść? Bo jednak za duże koszta mogą na samym początku zbyt mocno rozgrywkę spowolnić.
Ale w Bellum można szkolić straże generalskie, jak będą za tani to całe armie będą z nich. Ale 400 to niemało. A ile wg Twoich przeliczników wychodzi, że powinni mieć?
Około 620 powinno wychodzić ich utrzymanie. Obecnie koszty rekrutacji to 1850, chyba tylko generałowi dla Hiszpanów i Włochów zapomniałem koszt rekrutacji powiększyć jeszcze.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Moja pomoc do MXL zaczęła się też od sumbomodu na muzykę, po prostu to co miałem zrobione do BC przeniosłem i dokończyłem w MXL :D Zresztą Twój submod opiera się chyba częściowo na podanych przeze mnie propozycjach albumów i twórców, bo w sporej mierze słyszę u nas te same utwory ;D
mój generalnie opiera się na różnych modach i submodach, Twoim też. Kawałków, które sam gdzieś znalazłem i nie ma ich w innych modach to może jest ze 20-30% :) Teraz Araven podrzucił mi nowego linka do nowego submoda muzycznego do innego moda i też chyba z niego coś powyciągam i dorzucę. Samemu ciężko coś znaleźć co by mi pasowało klimatem, trzeba podpierać się tym co już ktoś stworzył :)
Myślę, że 500 albo 580 straż generalska powinna kosztować, co do żołdu znaczy. Pograłem około 50 tur Anglią na VH na ai Pitera 3.6, czyli tym opcjonalnym z submoda i na unit i descr_mount jakie dostałem wczoraj od Kama2150. Do 41 tury ai mi skosiło 9 kupców. Uderza w różnych miejscach, walczę z Francją, Aragonią i od niedawna Szkocją. Połączenie nowego unitu Kama, inne koszty i statystyki, plus ograniczona rekrutacja na jakiej gram to super sprawa. Kam też poprawił rozliczanie starć na automacie, jest ono teraz bardziej sprawiedliwe.
Edit: Kam2150, świetna robota z tym nowym plikiem unit, jak dorobisz regionalne i dograsz descr_projectile, plus poprawka hp dla Tadzreuli w Gruzji to będzie czad. Większe koszty rekrutacji od Kama + ograniczona rekrutacja odnawianie strat czynią nie lada wyzwaniem, zwłaszcz w czasie walki na kilku frontach. Unit Kama rządzi. Ai Pitera nieźle kombinuje. Sojusznicy Aragonia i Francja kilka razy wspólnie mnie napadali. Blokują miasta. Prawdziwy Totalwar.
Dwa pytania:
-w czasie buntu w krajach arabskich podczas rewolty pojawia się liga emirów, w katolickich baronów a jak to jest w prawosławnych też baronów??
-jak wpływa na prowadzenie wojny z Mongołami ograniczona rekrutacja czy udaje się w miarę sensownie uzupełnić straty w wojsku czy potężni najeźdźcy leją nas bezlitośnie bo nie nadążamy z doszkalanie oddziałów??