-
To i ja napisze, ustawienia graficzne całość na ultra czy też podobne jak ekstremalne etc. Wyłączona winieta i przezroczystość roślinności.
GPU: GeForce GTX 680 (niereferencyjny, wersja 4gb od gigabyte)
CPU: Intel Core i7-3770k
RAM: 32Gb (nie pamiętam już ile herców ale najwyższe/wysokie dla kostek 8 gigowych chyba 16xx)
REZ: 1360x768 (60hz)
HDD: Jakiś tani 1tb
SDD: Nima
W bitwach ok 5000 tysięcznych spokojnie daje ok 60 klatek (brak gwałtownych spadów wydajności czy krótkich pokazów slajdów) .
Wszystko z systemem Win 8 Pro bez aktualizacji do 8,1 (tak tak, nawet goła ósemka daje rade)
Taka ciekawostka, nvidia gf expirience jako optymalne dla mnie ustawienia sugeruje znacznie niższe niż te które mam teraz...
-
Czy tylko mi Rome nagrzewa kompa do tego stopnia, że sam się wyłącza? :)
-
Czy optymalizacja gry po najnowszej poprawce, jest już na takim poziomie że w grę można już komfortowo grać? I czy warto ją kupić mając zabytek w domu w postaci athlona 3.1 ghz i radeona 4850? Napisze że Shogun 2 działał mi świetnie.
-
@Bronti
Na moje to masz coś z chłodzeniem albo system zawalony na maksa.
Zobacz tu: (nie wiem czy link ci się otworzy, jak nie to daj znać i ci skopiuję co tam jest)
Koniecznie poczytaj fragment o paście termoprzewodzącej.
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4360-Dbanie-o-sprz%C4%99t&p=143351&viewfull=1#post143351
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post133493
Żaden normalny program nie powinien tak dawać karcie ani prockowi popalić (co innego benchmark czy jakiś inny test). To NIE jest normalne w zwykłej grze.
-
System nie jest zawalony. Na dyskach jest sporo wolnego miejsca, są konserwowane CCleaner więc to na pewno nie to.
Problem z przegrzaniem pojawił się dość nagle jakoś na początku maja, nigdy wcześniej się to nie zdarzało. Muszę zajrzeć do środka bo może kurzu się dużo nagromadziło i dlatego?
A może problem tkwi w ogóle gdzie indziej? W czasie gry komputer się po prostu wyłącza. Dotykam skrzynkę i czuje, że jest dość mocno nagrzany dlatego myślę, że tu jest problem :)
-
Chodzi tylko o to że przegrzewanie może wynikać nie tylko z kurzu ale z jakiś dodatkowych zadań z którymi męczy się komp w tle (nie ma to nic wspólnego z wolnością / zajętością przestrzeni na twardzielu.
Te dodatkowe zadanie to moze być ajkiś zbędny programik, histeria systemu, histeria antywirusa albo ... tfu tfuu! ktoś przejął ci kompa jakimś cichym trojanem i teraz masz zombie którym rządzi i którego wykorzystuje putinowska mafia na przykład. (choć zwykle "nekromanci" chytrze się kryją i nie zajeżdżają swoich niewolników , raczej pilnują byś za bardzo nie poczuł i nic nie podejrzewał).
Wcale nie żartuję!
Po "fizycznym" odkurzeniu zrób porządek logiczny - kontrola programów, systemu, PEŁNY GRUNTOWNY skan antywirusowy (najlepiej z butowalnego pendrivea).
-
Tak z ciekawości, jaką max. temperaturę osiągają wasze procki w bitwach w Rome II?
-
Wymagania
Witam, czy RTW2 poszło by mi na średnich przy takim komputerze :
Windows 7 64 bit
Procesor - AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor 3.00 GHz
Pamięć RAM - 4gb DDR2
Karta Graficzna - Nvidia GeForce 9800 GT 512 mb
-
Ludzie, nie potraficie szukać miejsca, gdzie się o to pytać, zamiast zakładać kolejny temat "Wymagania" lub "Czy pójdzie mi na takim sprzęcie"?
Tu się o to pytaj - http://forum.totalwar.org.pl/showthr...guracje/page56 i na przyszłość, poczytaj, gdzie by się o to spytać, a nie zakładaj kolejny temat ;)
Odpowiadając: na tym procesorze to raczej albo na minimalnych, albo w ogóle ;)
-
Witam,
grę odpalam na lapku z dwoma kartami graficznymi, jedna to szajs intela, druga to nvidia geforce GT635M, za pierwszym razem w opcjach widziałem, że gra odpaliła się z lepszej karty, zgodnie z ustawieniami globalnymi, za drugim razem odpaliła się już z intela. Wszedłem do ustawień i przypisałem nvidię do Roma 2, i gra nadal wyświetla w opcjach kartę intela. Jako ciekawostkę dodam, że odpaliłem Shoguna 2 żeby sprawdzić jak tam wygląda sprawa, i Shogun odpalił się z nvidii, czyli zgodnie z globalnym zaleceniem.
Jakieś sugestie?
EDIT:
Dodam jeszcze, że w ustawieniach Nvidii w "ustawienia programu" / "wybierz program do dostosowania" mam Roma, bo go tam dodałem, natomiast Shoguna tam nie ma (bo go nie dodawałem), może jakbym go usunął z tamtej listy to by coś pomogło - wiem, łopatologiczne to - ale problem w tym, że nie wiem jak to zrobić.