Cytat:
Reasumując i tak żle i tak niedobrze ale tylko PO jest słusznym wyborem i lekarstwem dla tego kraju
?? Mógłbyś wyjaśnić o co Ci chodzi?
Cytat:
Serio? PiS i Nowoczesna odpada całkowicie. PO i Kukiz tak samo - nie będę robił dwa razy tego samego błędu. Wykreśl SLD, to co zostaje? Nie licząc całkowitego planktonu politycznego nie przypadkiem tylko Korwin, Razem i PSL?
Tyle, że te trzy partie które wymieniłeś są KOMPLETNIE z innej bajki. Wybacz, ale jeżeli ktoś zastanawia się na kogo glosować biorąc pod uwagę takie kandydatury, to oznacza, że kompletnie nie ma pojęcia co robić i idąc na wybory gra w ruletkę. Tu już nawet trudno sensownie dyskutować, bo dyskutować można z kimś kto ma takie czy inne poglądy - tu można odnieść wrażenie, że poglądów po prostu nie masz (bez obrazy).
Cytat:
No ja wiem, że Ty chcesz żebyśmy głosowali na PO ale wiesz, to kiepski wybór.
1. To nie jest wcale "kiepski wybór".
2. Wiem, że na PO nie zagłosujesz. Z przyczyn o których tu wielokrotnie wspominałem. Więc jak mogę Cię do czegoś takiego namawiać?
Cytat:
PiS - wiadomo, kapota na każdej linii
PO - dwie kadencje i w sumie żadnej poprawy losu Polaków
Kukuz15 - pieniacze, narodowcy i celebryci, zdecydowanie nie
Nowoczesna - POv2
Korwin - coś tam niby oferują, ale jednak masa absurdów i rządy jeszcze większego celebryty Korwina
Razem - w kwestiach społecznych są najbardziej merytoryczni, w kwestiach gospodarczych to kiła
SLD - oni tylko krzyczą o kościołach, aborcjach a i tak młoda lewica ma ich w pompie. Nie dziwi mnie to
PSL - najbardziej "przeźroczysta" partia. Dogadają sie z każdym, ale to że reprezentują interesy polskich rolników mnie całkowicie od nich odstrasza
PiS - Co to znaczy "kapota"? PiS to dla mnie ugrupowanie autorytarne i już przez to szkodliwe. Dodatkowo oni nie mają pomysłu na państwo o czym świadczy to jak traktują prawo. Formują je w zależności od doraźnych potrzeb co jest po prostu szkodliwe. Zależy im tylko na władzy którą póki co kupują - ale tak się nie da. A koszty tego kupowania nas zrujnują.
PO - żadnej poprawy?! Poczytaj: http://www.diagnoza.com/pliki/raport...aport_2015.pdf
To jest nie tylko zasługa PO, ale w sporej części.
Kukiz - zgodzę się, ale podstawowym problemem tego ugrupowania jest to, że nie wiadomo co to jest. A to oznacza, że ci ludzie są nieobliczalni (biorąc pod uwagę skład i głoszone hasła - raczej w sensie negatywnym).
Nowoczesna - rozsądna alternatywa dla PO
Korwin - brak realizmu i populizm nie ustępujący PiS
SLD - jak ktoś ma poglądy lewicowe, to czemu nie.
RAZEM - rozsądna alternatywa dla SLD.
PSL - ugrupowanie pragmatyczne i "klasowe". Z tego ostatniego powodu dla mnie niestrawne, ale jeżeli ktoś już nie ma pomysłu...
Jest prawdą, że nie ma tu rozsądnej alternatywy dla osób o poglądach prawicowych. Ale tylko dla takich.
Cytat:
To na kogo głosować, żeby nie było to mniejsze zło?
Zacznij sam działać. Nie stać Cię?
Cytat:
Program to może mieć pralka i zwykle się go trzyma chyba, że jest popsuta... Można mieć strategię działania
Strategię można mieć jak się ma program. On może być bardzo ogólny, ale musi być - musi dać odpowiedź choćby na podstawowe kwestie: czy jesteś za demokracją, państwem prawa, przynależnością do UE, gospodarką wolnorynkową, za państwem opiekuńczym itd. Strategia bowiem to wcielanie w życie lub konserwowanie/obrona tych kwestii. To zaś co zdążyłem przeczytać w owej "strategi" to czyste brednie pełne populistycznych sloganów.
Cytat:
Nasz muzyk wprowadził do Sejmu mase merytorycznie przygotowanych ludzi.
Którzy mają wzajemnie sprzeczne i wykluczające się poglądy. Może dlatego ruch Kukiza programu nie ma? W każdym razie taki skład tej partii wyklucza w praktyce jakiekolwiek rozsądne działanie. Nawet nie ze złej woli - z niemożności uzgodnienia jakichś sensownych konsensusów w większości wypadków.
Cytat:
Może nie jest najwybitniejszą postacią ale jest kimś komu leży na sercu los Polski.
Bardzo wielu politykom, wbrew pozorom, leży dobro Polski na sercu. Tyle, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane.
Cytat:
Owszem zdarzało się, zagłosować Kukizowi podobnie jak to zrobił Pis
Miarą rozsądku jest nie to czy się głosuje tak jak PiS czy nie. Tylko czy się głosuje rozsądnie czy nie. Przynajmniej w najważniejszych sprawach. Oczywiście pojęcie "rozsądne" może być traktowane względnie. Tyle, że w tym przypadku Kukiz jest w zasadzie przystawką PiS. Pojęcie to bowiem rozumie w dużym stopniu tak jak partia Kaczyńskiego.