Nie korzystasz przypadkiem z modyfikacji GEM?
Wersja do druku
Nie korzystasz przypadkiem z modyfikacji GEM?
Z żadnych modyfikacji, wczoraj zmieniałem ustawienia dla Rome 2 w ustawieniach Nvidii raz na globalne (mocniejsza karta) raz na przypisaną mocniejsza i odpaliło mi przy którejś zmianie na mocniejszej, od tego czasu nic nie zmieniałem, dzisiaj odpalam i znowu okienko pokazuje Intel. Nie mam pojęcia o co może chodzić.
Też nie wiem o co może chodzić, ale spróbuj znaleźć linijkę w dokumencie preferences script text w ukrytym folderze AppData odpowiedzialną za wybór karty i zmień na mocniejszą. U mnie wygląda to tak:
gfx_gpu ""NVIDIA GeForce GT 240M""; # gfx_gpu <path>, The GPU description #
Zapisz zmiany. Możesz teraz wejść we właściwości wspominanego dokumentu i zaznaczyć atrybut "tylko do odczytu" (opcjonalnie). Odpal kilka razy grę i zobacz czy działa.
Już w jednym z tematów poruszałem ten temat mianowicie w "Opalanie na zintegrowanej karcie graficznej". MI pomogła reinstalacja sterowników karty graficznej. Niestety, w przypadku zestawu z procesorami graficznymi Nvidia i zintegrowanymi kartami graficznymi Intela wychodzą takie kwiatki przez które już nie jeden raz ciskałem wulgaryzmami na lewo i prawo:D Kombinowanie z przypisywaniem układu graficznego do danego procesu w moim przypadku niestety nie dało zamierzonego celu:)
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc postanowiłem napisać w tym ;)
W sobotę robiłem sobie format swojego lapka. Wszystko pięknie poszło... do czasu, gdy zachciało mi się pograć w Rome II (z modem Radiousa). Zauważyłem katastrofalny wręcz spadek wydajności w bitwach 2000v2000, jak również na mapie kampanii, co się nie zdarzało przed zrobieniem formata komputera. Macie jakieś pomysły, czym może być to spowodowane? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Po pierwsze, kiedy grasz z modami dodającymi jednostki miej na uwadze to, że nowe modele są zwykle bardziej wymagające graficznie aniżeli te z podstawki. Po drugie, skorzystaj z modów dzięki którym zyskasz parę fps'ów jak np. mod graficzny Radious'a (jest na TWC) lub mod Aztec'a (powinien być w Warsztacie). Po trzecie, skoro zrobiłeś format, to mogłeś usunąć programy dawniej wspomagające działanie systemu oraz ostatnie aktualizacje. Jeżeli nie zrobiłeś tego jeszcze, to zainstaluj najnowsze sterowniki, zaktualizuj biblioteki DirectX, sprawdź czy masz koligacje ustawioną na wszystkie rdzenie procesora, ściągnij GameBooster'a, poustawiaj w czasie gry działanie systemu na wysoką wydajność, w tym program zasilania.
Owszem lecz wcześniej żadne nowe jednostki nie powodowały takiego spadku fpsów. Różnica jest kolosalna. Poprzednio freezowanie na polu bitwy pojawiało się przy bitwach, w których uczestniczyło ok 6500 tys. ludu a teraz już przy 2000 potrafi robić takie ścinki, że głowa boli. Nie kojarzę, bym korzystał z programów, które w jakiś sposob poprawiały działanie systemu w grach. Z modów graficznych nie korzystałem ale widzę, że muszę się z nimi zaprzyjaźnić, bo nie wyobrażam sobie grania w takich warunkach. CO gorsza, żadne zabawy ze zmniejszaniem detali kompletnie nic nie daje... Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Z Game Bostera nie korzystałem. Czy jest on faktycznie tak genialnym urządzeniem?:)
P.S a i o którego GameBooster'a Tobie chodzi, bo widzę co najmniej 2 aplikacje o takiej nazwie:)
Chodzi o ten program:
http://www.majorgeeks.com/files/deta...e_booster.html
Nie ma co się czarować, nie zastąpi on szybkiego dysku czy dobrej karty graficznej, a należy uważać ponieważ prawdopodobnie w czasie jego instalacji dostaniesz propozycję skorzystania z alternatywnej wyszukiwarki stron internetowych Iobit'u, która będzie pasożytować na Chrome czy też Mozilli.
Jak wszystko odpowiednio poustawiasz, to zyskasz na płynności grafiki. Aktualizacje dla systemu są konieczne, ponieważ po formacie jest on zwykle "goły". Na mapie kampanii zdecydowanie obniż jakość tekstur wody.
Aktualizacje systemu mam najnowsze. Spróbuję z modem graficznych Radiousa+podany przez Ciebie programik. Dam znać wieczorem czy coś pomogło (oby:()
Dziękuję Tobie za wsparcie i poświęcony czas.
Dziwne jest to, że gra pracuje w tym samym środowisku, a jednak gorzej. Skoro zrobiłeś format, czyli nie masz żadnego syfu na kompie, jak też pozostałości po poprzedniej instalacji gry to można wykluczyć zadawnione sprawy. Ostatnie łatki Rome 2 chyba niczego nie popsuły w kwestii optymalizacji, więc jeżeli gra dobrze czyta kartę graficzną to problem mogły spowodować aktualizacje do niej, o ile masz Nvidię. Lionhaertx10 jakiś czas temu mówił na swoim kanale o jednej z wersji sterowników beta, które pogorszyły wydajność gry, zaradzając temu przez powrót do ich wcześniejszej wersji.