Wydaje mi się, że tego nie ma w skrypcie (campaign_script). Ale zabić się nie dam. Może ten kupiec z zamku, dostawca na coś Cię naprowadzi, on uzupełnia zapasy dowódcy armii.
Wersja do druku
Wydaje mi się, że tego nie ma w skrypcie (campaign_script). Ale zabić się nie dam. Może ten kupiec z zamku, dostawca na coś Cię naprowadzi, on uzupełnia zapasy dowódcy armii.
System o którym mówisz jest też właściwością Stainless Steel i prawdopodobnie został utworzony przez twórcę submoda Byg's Grim Reality - Supply and Command (Zapasy i Dowództwo).
W pierwszym załączniku pierwszego posta jest wersja II z plikami o których piszesz:
http://www.twcenter.net/forums/showt...IV-Enhanced%29
Najnowsza wersja submoda:
http://www.twcenter.net/forums/showt...ptional-Extras
Gdzieś czytałem, ze ten system był rozważany jako dodatek do EB II.
Omówienie jego działania:
Spoiler:
Czy jest jakiś sposób wyłączenia opcji dodatkowego płacenia za ilość prowincji? Szczerze jak tylko o tym przeczytałem to się przeraziłem gdyż naturalnie mam w planach podbicie całego świata, a już teraz wiem, że w połowie tego procesu zbankrutuje.
A masz czyste Bellum czy Megasubmoda, bo od tego trzeba zacząć. Piszesz w temacie Bellum, ale zamierzałeś instalować Megasubmoda. Tam tego skryptu niema, raczej jest ale bardzo łagodna wersja, nawet nie poczujesz.
Z czystego Bellum trzeba usunąć ręcznie i nowa kampania konieczna.
Przepraszam za możliwy spam ale nie jestem pewien czy to dobry temat do. Link do polskiego megasubmoda nie działa. Tzn pobieranie się odpala i przez jakiś czas ciągnie ale potem zatrzymuje w okolicach 300mb . Próbowałem na 3 przeglądarkach, 2 download managerach i 2 komputerach i ciągle to samo. Istnieje możliwość umieszczenia tego na innym serwerze?
Temat zły, Megasubmod ma inny temat do dyskusji. Próbuj aż się uda, ja Google Chrome pobrałem, też nie za pierwszym razem. Nie ma innej opcji uploadu, plik jest za duży, by go wstawić za darmo na inny serwer.
Właśnie pobrałem BC i tu moje pytanie jako totalnego noobka w tym modzie. Czy warto najpierw zacząć rozgrywkę z kampanią uproszczoną czy od razu pójść na "głęboką wodę"?
Poczytaj poradniki do moda wszelkie i walcz z kampanią pełną. A jak nieco pograsz to Megasubmod V polecam + Romanoi 3.0 Exara i HellVarda.
Ok, a jaką frakcją najłatwiej się "oswoić z grą"?
Graj na Medium, inaczej się gra na ai oryginalnym, a inaczej na ai z Megasubmoda.
Egipt proponuję, albo Maurów.
Grając Polską w momencie przejścia z 258 na 259 turę wyskoczył mi błąd Medival napotka…nie pomogły cofnięcia o kilkanaście tur ani usunięcia plików maps czy zmiany języka chciałem wrzucić tu plik logs może ktoś by coś doradził ale po utworzeniu folderu logs w BL6 nie mam tam żadnego pliku… jak mam go znaleźć?
Gram na Bellum6.3 +bugfixer +diplomacy fix +spolszczenie + submod na wyznaczanie dziedzica frakcji
Powinien się utworzyć plik w logs po ctd. Sprawdx ponownie.
Kombinuj, włącz toggle_fow na moment, próbuj obejść. Zmień nazwę sava, jest kilka tematów w tym dziale, gdzie opisywałem sposoby obchodzenia ctd.
Zapisz na włoskim text ponownie i z włączonym toggle_fow.
chyba znalazłem tego loga
15:06:18.918 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
15:06:18.918 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 2 2014 version development ===
15:06:18.923 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
15:06:18.924 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
15:06:18.926 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
15:06:18.927 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
15:06:18.928 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
15:06:18.929 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
15:06:25.348 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15379, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
15:06:25.716 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1904, column 11
Could'n find ancillary name string <lacongunale>.
15:06:25.716 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1908, column 17
Could'n find ancillary description string <lacongunale_desc>.
15:06:25.716 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 1909, column 24
Could'n find ancillary effect description string <lacongunale_effects_desc>.
15:06:25.731 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4567, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
15:06:25.805 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15867, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
15:08:36.014 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
kombinowałem ze wszystkim o czym napisałaś niestety i tak wywala
Jak włoski text nie pomaga i zrobienie zapisu na nim to nie wiem. Próbuj jeszcze kilka razy. Masz inne savy niż ten sprzed kilkunastu tur?
Ew. wrzuć sobie za jakiś czas Megasubmoda V z fixem.
Rób savy co 5 lub 10 tur pod różnymi nazwami. By mieć 2 lub 3 savy blisko siebie o różnych nazwach. Dawałem poprawki do spolszczenia chyba, sprawdź czy są, jak są to je wgraj.
Wiam! Moje pytanie jest następujące: w których plikach mogę zmienić występowanie najemników w prowincjach oraz gdzie mogę dodać kusznikom i oszczepnikom cechę przebijania pancerza?
Pigment: wejdź do data skopiuj pliki export_descr_anicillaries i export_descr_character_traits wklej je na pulpit.
Potem oba te plik wrzuć do data ponownie i nadpisz. Usuń map.rwm z katalogu kampanii w jaką grasz wrzuć sava, rusz agenta np. i zapisz, włącz toggle_fow. Potem wyłącz kompa i odpal ponownie i puść koniec tury.
Próbuj tak z różnymi savami, zrób zapis np. w 255 turze. To jakiś bug moda on raczej nie wynika z text, rzadko się ujawnia i często da się go obejść. Radzę Megasubmoda V wrzucić + submod Romanoi 3.
Skeletoon: Najemnicy w decr_mercenaries w data/world/maps/campaign/custom w tej kampani w jaką grasz.
Cechy jednostek w export_descr_unit w data. poradniki moderskie poczytaj. Zrób kopię zmienianych plików i usuń potem map.rwm z kampanii w jakiej zmienisz najemników.
Witam, właśnie ukończyłem kampanie w modzie SS i ludzie tam polecili żebym zagrał w tego moda. Jakieś porady dla początkującego w tym modzie? Coś się zmieniło (patrz pierwszy post w tym temacie)? Aktualnie ściągam 1 część moda i na razie czekam. Ktoś może mi opowie ciekawostek, czym się różni, albo jak się leni to przynajmniej nakieruje mnie na konkretny post czy temat gdzie to będzie opisane szerzej (szukanie wśród tych 226 stron czegoś ciekawego to wiecie co to za robota dla nowego..)? I ostatnie pytanie spolszczenie tutaj jest do tego moda, a jeśli jest to chodliwe, czy takie samo jak w SS, czyli nie w pełni zrobione i jeszcze powoduje dodatkowe bugi. Dzięki za pomoc z góry :)
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...%28wersja-V%29
Megasubmod
A jak Ci się nie będzie chciało go ściągać to:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...nteligencja%29
Mod jest stabilny spolszczenie mocno dopracowane i nie powoduje bugów.
Poradnik:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-6-3-po-POLSKU
Jak to nie będzie mi się chciało ? Chce mi się tylko czymś się różni ten megasubmod od tego drugiego linka co zarzuciłeś? Bo ja wyczytałem, że megasubmod to takie jakby spolszczenie i dopracowanie moda, a te drugie i widać że starsze to jest jakiś path który poprawia myślenie kompa, da się to połączyć? Czym się różnią?
Czyli mam rozumieć że ten megasubmod jest lepsiejszy i jego lepiej ściągać? Bo akurat dla mnie to nie problem. To jak? Czytam teraz poradnik w wersji PL, ja pierdziele ale mnóstwo ciekawych rzeczy w tym modzie jest, jaram się: D
Zaraz, zaraz ten supermod zawiera twoje poprawki, także go ściągnełem więc chyba git
Na początek radziłbym pograć na czystym Bellum, potem wrzucić Megasubmoda V + fix do niego + Submod Romanoi 3.0 (z wybranymi dodatkami, ten wymaga Megasubmoda V i czyni go jeszcze lepszym, nowe jednostki i inne udoskonalenia).
Dlaczemu? Ja wezmę ten supermod bo po PL jest : D
Mam Pytanie, jeżeli bugfixa zainstalowałem z dopiską folderu tzn ...\mods\bellumcrucis6\ a w opisie instalacji było żeby tylko zrobić \mods to nabroiłem ?
Od nowa zainstalowałem wszystko, zbyt dużo pieprzyłem się z SS, to wole już omijać błędy. zaraz zzobaczymy co to za giera :D Mam ostatnie pytanie w temacie z submodem, karzą wgrać, już inaczej submoda, z inną ścieżką, nie tak jak bugfixa i moda, tylko już ..\mods\BellumCrucis6 http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7965-Instalka-Polskiego-Megasubmoda-%28wersja-V%29 czy to aby na pewno dobrze jest? Nie, nie jest w instalce wielkimi literami jest napisane że ścieżka musi być \mods\bellumcrucis6\ także proponuje dla moderatora który opiekuje się działem, przeprawić post z tematu.
A mam pytanie, wzorowałem się opisem instalacji podanej na tej stronie powyżej i nie mogę znaleźć tego pliku map.rwm wydaje mnie się, że chyba instalator supersubmoda go usunął, ale nie jestem pewien, a i jeszcze ten fix nr 1 wgrałem do katalogu \mods\BellumCrucis6\data dobrze?
"A mam pytanie, wzorowałem się opisem instalacji podanej na tej stronie powyżej i nie mogę znaleźć tego pliku map.rwm wydaje mnie się, że chyba instalator supersubmoda go usunął,"
instalator usunął
Wielkie dzięki za pomoc!:D
Kurde jest problem, gdy odpalam kampanie polską, w wersji full to natychmiast po załadowaniu się gry wywala mnie do pulpitu z błędem, ktoś wie może co jest grane? Może przez ten fix nr 1 co zainstalowałem co zmienia tych niby polskich mieczników? Halp!
Wszystkie inne nacje działają, próbowałem szkocje, i maurów
Łoł a teraz coś kliknałem w panelu budownictwa u maurów i bez żadnego buga wyłączyło całkowicie mi grę w 1 turze, ocb
A i jeszcze pytanie, czy ten mod, nie działa "w tle" ? Bo tak patrze że jak wychodzę do windowsa to nic nie idzie w turze. No bo ja pierdziele jeżeli będzie już środek gry i czekać aż wszyscy ruszą i patrzeć na to straszna lipa, a tak alt+tabowalem do windowsa i coś tam zapełniałem ten czas
Po kolei, masz w końcu czyste Bellum czy Megasubmoda V.
Wyłącz podgląd ruchów ai.
Nie bardzo wiem o co pytasz z tym działaniem w tle.
Jak się zgłasza ekran powitalny moda klikasz na czerwony krzyżyk.
Ile zajmuje Ci Bellum obecnie? Podaj dokładną lokalizację, ja mam np. D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6
Na pewno wszystko zainstalowałeś jak należy?
Wszystko co było, zainstalowałem według instrukcji tej strony http://forum.totalwar.org.pl/showthr...%28wersja-V%29 czyli tak, mam submodaCytat:
Po kolei, masz w końcu czyste Bellum czy Megasubmoda V.
Choddzi mi oto, że jak klikam koniec tury, to nie chce mi się patrzeć nawet czasem po 5 minut jak komputer wykonuje swój niewidzialny ruch (myśli), tylko alt-tabuje do windowsa i np sprawdzam fejsbuka czy oglądam film.Cytat:
Nie bardzo wiem o co pytasz z tym działaniem w tle.
ROZMIAR NA DYSKU 10 921 742 336Cytat:
Ile zajmuje Ci Bellum obecnie? Podaj dokładną lokalizację, ja mam np. D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6
ZAWIERA 35 956 plików, 787 folderów
D:\bgr\Medifal total łor tfa\mods\BellumCrucis6 haha:D
To Ty to mi odpowiedz, sposób instalacji, z napotykanymi problemami jest kilka postów wyżej #2264Cytat:
Na pewno wszystko zainstalowałeś jak należy?
Aktualnie 13 tura maurami i wyczaiłem przy czym się wyłączyło całkiem. Jak w systemie budownictwa klikasz na główkę gościówy która doradza to gra automatycznie wyłącza się nie wiedzieć czemu :D
Doradca ma być wyłączony, w ogóle się go nie używa w Bellum i nie klikaj na niego.
5 minut na turę? sporo, komp nieco nie wyrabia. Ew. graj w kampanię Light.
Poczytaj temat poprawa wydajności kompa w dziale Bellum.
Każdy pisze, że instalował zgodnie z instrukcją, ja niestety nie mogę tego sprawdzić. Jak działa to ok. Na pewno zaznaczyłeś by pousuwał wszelkie map.rwm itd ?
Coś masz dużo, ja mam 10.5 GB a na dysku 10.6 GB a mam poza Megasubmodem V także submoda Romanoi 3.0 z dodatkami.
Może Ktoś podać ile zajmuje czysty Megasubmod V ?
5 minut jak jest kampania w środku i dużo jednostek do ruchu jest, może przesadziłem, ale tak czy inaczej ..Cytat:
5 minut na turę? sporo, komp nieco nie wyrabia. Ew. graj w kampanię Light.
Poczytaj temat poprawa wydajności kompa w dziale Bellum.
Kampania Polski nie działa! Odrazu po odpaleniu jej i załadowaniu gry wywala z bugiem do pulpitu. To pewnie po wklejeniu tego fixa nr 1 dotyczących mieczników polskich, ale nie wiem.Cytat:
Jak działa to ok. Na pewno zaznaczyłeś by pousuwał wszelkie map.rwm itd ?
Nic nie zaznaczałem, po prostu nie mogłem ich znaleźć, nie było ich w tym konkretnym katalogu do którego podałeś ścieżkę.
Póki co maurowie 21 tura, mam pytanie, mój złodziej ukradł technologie wiatraków i bicia monet i przyprowadziłem go do stolicy, pojawił się komunikat, że poznałem nową technologię itd. a wiatraków do budowy nie ma, ani w przeglądarce budynków, wybudowanych też ich nie ma, to o co cała farsa ?
Będzie info, ze masz tą technologię, dzięki jej ukradzeniu masz ją szybciej niż inni. I wbrew nazwie nie umożliwia budowy wiatraków. Poczytaj w poradnikach co daje, sam już nie pamiętam.
Gdyby plik z fixa powodował ctd to cały mod by nie odpalił. Poza tym Megasubmod ma zmieniony unit.
Usuń ponownie map.rwm i spróbuj odpalić Polskę.
Coś źle poinstalowałeś masz za dużo o prawie 400 MB.
W czasie instalacji był moment, gdzie się decyduje czy instalator ma usunąć map.rwm i inne pliki, ajk tego nie zrobiłeś to stąd może problemy są.
Jak będą problemy, to wywal wszystko i instaluj od nowa, nie wgrywaj spolszczenia do Bellum. Zagraj kilka tur na czystym Bellum z fixami i wyłącz kompa.
Włącz ponownie, zrób kopię czystego Bellum jak mas miejsce.
I dopiero wrzucaj Megasubmoda. i Czytaj wolno i ze zrozumieniem co i jak instalować.
Pomogło, dziękuje!Cytat:
Usuń ponownie map.rwm i spróbuj odpalić Polskę.
Sprawdziłem dopiero jak wybugowało mnie gdy kliknąłem w przeglądarce gildie asasynów i chciałem sprawdzić co to za jednostki ci Nizatopowie? Czy jak im tam. No i patrze, patrze i wyłączam iksem całą przeglądarke i bah wyłączyło się, nie ma sprawy, autosave jest, wracam ale patrze że autosave NIE MA 20 tur w plecy (na szczęście troche sam sejwowałem, co jest grane. W tym modzie nie ma autosavów ? Tako to chyba nie mam póki co już zastrzeżeń.
Edycja przez Araven, usunięto przekleństwo.
Nizaryci to są najemni zabójcy (asasyni) z gildii zabójców wyższe poziomy gildii dają tez konnych.
Autosave nie ma, można ustawić, ale lepiej robić własne zapisy co 5 lub 10 tur, pod różnymi nazwami.
Czyli chyba w czasie instalacji nie zaznaczyłeś by usunął map.rwm.
Pousuwaj ręcznie pliki binarne, te białe z katalogu text.
Ale wcześniej zrób kopię tego katalogu, bo nie wiem czy spolszczenie działa w pełni, skoro nie kliknąłeś instalatorowi by usunął map.rwm.
Zaznaczyłem, usunąłem, i sprawdzałem po instalowaniu czy one są, NIE BYŁO ICH, powtarzam jeszcze raz, bo już mówiłem wcześniej, tylko teraz dopiero pojawił się plik map.rwm. i tylko w kampani late, bo tylko taką grałem, no i go usunąłem i polska łazi, ale znowu kliknalem zobaczyc jednostkę chyba drwali i wyszedłem iksem i wywaliło mnie do pulpitu ;/ 5 tur pierwszych w plecy.Cytat:
Czyli chyba w czasie instalacji nie zaznaczyłeś by usunął map.rwm.
Po pierwsze nie klnij.
Kilka razy pisałem jak ustawić autosave w Bellum poszukaj sobie.
Nie klikaj na wszystko bo zaliczysz często pulpit. W kwestii stabilności dużo zależy od komputera, na mocnych maszynach, Bellum i Megasubmod są bardzo stabilne. Ja grając Polsą obecnie na blisko 100 tur, miałem 1 ctd w dużej bitwie na kilka armii.
Po pierwsze podaj mi jedno wulgarne słowo w moim ostatnim poście, po drugie spoko, myślałem, że rozmawiam raczej z normalnymi ludźmi, a nie pseudo-piaskownicą, ale dostosuje się.Cytat:
Po pierwsze nie klnij.
Ciekawe jakbyś był na moim miejscu i zobaczył temat z 228 stron i też bym Ci powiedział poszukaj sobie? Powiedz proszę, chyba nie zaboli? A mnie za to zaboli, jak ja będę przewracać 228 stron w tym temacie, czy w ogóle inne tematy. Pewnie jakbym czytał wszystko pokolei jak leci, to i żadnych pytań bym nie miał, no ale weź przeczytaj, dlatego pytam, zrozum.Cytat:
Kilka razy pisałem jak ustawić autosave w Bellum poszukaj sobie.
Aktualnie polska 13 tura, i mam jakieś bug z pikselami, tak jak mówisz od klikania wszystkiego, wszystko na siebie nachodzi, "iksy" zmieniają się w twarze wojowników itd, ale gdy robie sejwa, restartuje grę to wszystko znika. No ale wiesz poznaje moda, wypadałoby poczytać, zapoznać się ze wszystkim.Cytat:
Nie klikaj na wszystko bo zaliczysz często pulpit.
Tak czy inaczej, dzięki za porady i pomoc :)
Przekleństwo post 2273. (Zedytuj sam, oszczędzisz mi fatygi).
Autosave
W katalogu głównym moda wejdź do pliku BellumCrucis plik cfg, za pomocą opcji edytuj i w sekcji game wstaw to co niżej:
[game]
auto_save = 1
Wyobraź sobie, że ja w tego moda na wersji 6.1 i 6.2 grałem około roku, po włosku, a włoskiego nie znam i odkrywałem go kawałek po kawałku i Nikt mi nie pomagał, bo moda nie znał.
Zangielszczenie pojawiło się bodajże do wersji 6.3 dopiero. A o spolszceniu można było pomarzyć, podobnie jak o Poradnikach. :D
Ten błąd z teksturami się pojawia czasem, należy robić jak Ty, wczytać save.