Re: Ruch Poparcia Palikota
Cytat:
Zamieszczone przez Ezechiel
Czy lekcje religii są potrzebne ? Czy młodzi luidzie dzięki temu znają lepiej Biblię? zachowują się bardziej moralnie? czy ich kultura osobista jest wyższa?
Głównym powodem "nie skuteczności" lekcji religii jest rosnący odsetek "katolików od święta". Moim zdaniem tacy ludzie jedynie szkodzą Kościołowi i taki kulturalny obowiązek bycia katolikiem tak naprawdę odsuwa od Kościoła ludzi, którym po prostu dzisiejszy obraz Kościoła się nie podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Jak pewnych rzeczy z domu nie wyniesiesz, to zadne zajecia w szkole Cie tego nie naucza. Szczegolnie zajecia z religii
Dokładnie nikt cię do zajęć religii nie zmusza(chyba że rodzice, ale wtedy współczuje) więc jeśli nie chcesz z tych lekcji nic wynieść to twoja sprawa, ale można.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Podobnie jak obecność na lekcjach matematyki rozwija mózg i logiczne myślenie. Wystarczy przecież przyjść, usiąść i wszystko zrobi się samo.
Jak napisałem wcześniej jeśli nie chcesz to się nie nauczysz, trudno. Ale jeśli iść tym tokiem myślenia to w sumie po co w ogóle się uczyć?
Ale Ty nic nie rozumiesz. To nie chodzi o to czy chcesz sie uczyc czy nie. Moralność czy patriotyzm sa duzo bardziej zlozone. Nie nauczysz sie ich na religii, ktora tak na marginesie uczy o Biblii, zyciu swietych i innych sprawach, a nie o morlanosci. Takze jesli Twoje "srodowisko", rodzina itd. nie przekze Ci pewnych wartosci, to na pewno nie zrobi tego jakis ksiadz co o zyciu wie tyle co nic.
Żeby coś zmienic w tym kraju na lepsze potrzeba pieniędzy i żeby to zrozumiec nie trzeba byc wielkim myślicielem. Tymczasem mamy dziure budżetową a miliony złotych idą w błoto na przykład na lekcje religii katolickiej, która owszem nie jest obowiązkowa ale do cholery jest finansowana od wszystkich podatników nawet jesli nie mają nic wspólnego z kościołem katolickim!!! To jest obłęd niech Kościół w polsce finansują wszyscy CHĘTNI Z DOBROWOLNYCH DATKÓW takie moje zdanie.
Nie potrfię też zrozumiec jak to jest możliwe że tysiące ludzi nie płaci alimentów, wszelkich długów.
ile budżet traci kasy przez nich? dostają wałkonie zasiłki, różnego rodzaju zapomogę a do pracy poprostu nie chcą się wziąśc bo lepiej życ na koszt państwa, nas podatników...
Każdy kto ma długi powinien odpracowywac je na przykład sprzątając, odśnieżając... coś by robili a nie byczyli się w domach.
Przepełnione więzienia, i tysiące ludzi osadzonych często za bzdury... Utrzymanie jednego więźnia to około 2 tys zł na miesiąc!!! wszystko z naszych podatków...
Wiem na pewno że wszystko można by o wiele lepiej zorganizowac, gdyby wzięto się za konkretne działania można by zainwestowac pieniądze które teraz są wydawane w błoto na naprawde potrzebne cele.
Palikot ma bardzo dobre pomysły i chce znieśc te polskie dziadostwo popieram go w pełni.
Przecież gołym okiem widac że połowa tych posłów to zacofani, nie myślący perspektywicznie ludzie.
Wydają nasze pieniądze na jakies bzdury.
A tak na marginesie to jak krzyz wisi w sejmie to Palikot powinien powiesic tez gwiazde dawida a jak by to odrzucili to juz bz bya jawna dyskryminacja.
__________________________________________________ __________________________________________________ ___________
A teraz zobaczmy co najświętsza księga dla Katolików - Biblia mówi o figurkach matki boskiej, Jezusa który umiera męczęńską śmiercią na krzyżu.
„Nie wolno ci robić sobie rzeźbionego wizerunku ani postaci podobnej do czegokolwiek, co jest w niebiosach w górze, lub tego, co jest na ziemi na dole, lub tego, co jest w wodach pod ziemią. 5 Nie wolno ci kłaniać się im ani dać się namówić do służenia im, gdyż ja, Jehowa, twój Bóg, jestem Bogiem wymagającym wyłącznego oddania, zsyłającym karę za przewinienie ojców na synów, na trzecie pokolenie i na czwarte pokolenie, w wypadku tych, którzy mnie nienawidzą, 6 lecz okazującym lojalną życzliwość tysiącznemu pokoleniu w wypadku tych, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
DP nie robimy, cierpienia sobie oszczędzimy. - Martin von Carstein.
świadek jehowy?!?
http://www.forum.bosko.pl/read.php?46,7907,9362
Cytat:
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą Wj 20, 3-5
a nie to co ty tam nawypisywałeś
http://www.watchtower.org/p/20090201a/article_01.htm
Cytat:
Niestety demokratyczni politycy bez odpowiednich systemowych ograniczeń wykazują skłonność do wydawania więcej, niż wydawać się powinno.
Moim zdaniem wszyscy politycy mają tendencje do tworzenia deficytu. Autokratom łatwiej (technicznie) przesuwać/ograniczać pewne wydatki, stąd pozornie łatwiej im też utrzymać dyscyplinę budżetową (choć już nie swoją własną - zawszeć to łatwiej oszczędzać na cudzych wydatkach niż swoich ;) ). Ale w gruncie rzeczy to pozory.
A co do reszty...
1) Czy Polska to panstwo wyznaniowe?! Bo hasło "należy oddzielić Kościół od państwa" to sugeruje. Zawsze mi się wydawało, że tak własnie jest - Kościół od państwa JEST oddzielony. Mamy z nim podpisdany konkordat i tyle. A konkordat, to umowa międzynarodowa - trzeba ją przestrzegać lub, jak sie chce, renegocjować.
2) Czy religia jest potrzebna? Na to pytanie, to już każdy sam sobie powinien odpowiedzieć. Zapewne jednym potrzebna jest, inni takiej potrzeby nie odczuwają. Pytanie raczej należałoby postawić, czy jest potrzebna w szkole? I tu byłbym zdanie, że niekoniecznie. Paradoksalnie, w interesie Kościoła byłoby wyprowadzenie religii ze szkół. Oczywiście nadal powinna być ona finansowana z budżetu, ale... Dotację (nie subwencję) na realizację lekcji religii powinien otrzymywac kościół jako zadanie zlecone (w zależności od liczby osób gotowych podjąc naukę religii). Świadectwa powinny być osobne, ale mieć rangę dokumentu państwowego, tak jak świadectwa szkolne (dotyczy to świadectwa wydawanego nie tylko przez Kościół katolicki!).
Oczywiście ilośc młodych ludzi uczęszczających na religię gwałtownie by zmalała, ale byłyby z tego same korzyści. Kościół wiedziałby na czym stoi i mógł się zabrać za prawdziwą pracę nad młodymi ludźmi. Mógłby śledzic jej efekty (czy na religię uczęszcza mniej czy więcej uczniów). Zlikwidowano by fikcję. Budżet państwa zanotowałby oszczędności. Od strony propagandowej Kościół, zgadzając się na takie rozwiązanie, też odniósłby same korzyści. Finansowo zas by nie stracił (co najwyżej niektórzy księża, ale i to niekoniecznie), nie musiałby też specjalnie inwestować, bo salki katechetyczne przy większości kościołów są.
Cytat:
Ale Ty nic nie rozumiesz. To nie chodzi o to czy chcesz sie uczyc czy nie. Moralność czy patriotyzm sa duzo bardziej zlozone. Nie nauczysz sie ich na religii, ktora tak na marginesie uczy o Biblii, zyciu swietych i innych sprawach, a nie o morlanosci. Takze jesli Twoje "srodowisko", rodzina itd. nie przekze Ci pewnych wartosci, to na pewno nie zrobi tego jakis ksiadz co o zyciu wie tyle co nic.
Ale na religii uczy się kodeksu moralnego względem Biblii, a nie powiesz chyba, że księga w dużej mierze traktująca na temat tego jak żyć nie mówi nic w tej kwestii?
Cytat:
Zamieszczone przez Ezechiel
Żeby coś zmienic w tym kraju na lepsze potrzeba pieniędzy i żeby to zrozumiec nie trzeba byc wielkim myślicielem. Tymczasem mamy dziure budżetową a miliony złotych idą w błoto na przykład na lekcje religii katolickiej, która owszem nie jest obowiązkowa ale do cholery jest finansowana od wszystkich podatników nawet jesli nie mają nic wspólnego z kościołem katolickim!!! To jest obłęd niech Kościół w polsce finansują wszyscy CHĘTNI Z DOBROWOLNYCH DATKÓW takie moje zdanie.
Nauczyciele religii niekoniecznie są zakonnicami, czy księżmi, więc jak takim wypłacać pensje? Jako osobom świecki? Wtedy będziemy "fundować" religie w szkołach. Czy może jak duchownym? Ale wtedy jak uporządkować system płac? Kto by się tym zajmował?
Cytat:
Nie potrfię też zrozumiec jak to jest możliwe że tysiące ludzi nie płaci alimentów, wszelkich długów.
ile budżet traci kasy przez nich? dostają wałkonie zasiłki, różnego rodzaju zapomogę a do pracy poprostu nie chcą się wziąśc bo lepiej życ na koszt państwa, nas podatników...
Każdy kto ma długi powinien odpracowywac je na przykład sprzątając, odśnieżając... coś by robili a nie byczyli się w domach.
A tu jestem zdecydowanie za. Taki system wprowadzono ostatnio w Czechach więc w sumie można tylko tam mieli wielki problem z pokoleniami nie pracujących cyganów, wić nie wiem jak by zareagowali Polacy. Prawdopodobnie prezes zaraz wstawił się za gnębionymi wyborcami PiS, czy coś w tym stylu.
Cytat:
Zamieszczone przez Napoleon7
...nie musiałby też specjalnie inwestować, bo salki katechetyczne przy większości kościołów są.
Może i owszem, ale większość księży i zakonnic nie mają prawa nauczać, więc co z tym zrobić? Zatrudnić katechetów. Ale oni często uczą kilku przedmiotów, więc jak to pogodzić nauczanie w kościele i uczenie w szkole?
Cytat:
Zamieszczone przez Marek I Wielki
Cytat:
Ale na religii uczy się kodeksu moralnego względem Biblii, a nie powiesz chyba, że księga w dużej mierze traktująca na temat tego jak żyć nie mówi nic w tej kwestii?
Ile sie tego uczysz na religii? Bo ja chodzilem na religie 12 lat i mialem wiecej opowiastek fantasy (jak to kolega mówił: kolejny odcinek sciemy dla glupkow) niz nauki o tym co moralne jest. Wiecj moralnosci to ja widzialem w bajkac Disneya niż na lekcjach. Poza tym, nawet jakby pakowali ludziom na relgii moralnośc, dobro itd. to w zaden sposob nie wplyneloby to na umysly mlodych ludzi.
Cytat:
Moralność czy patriotyzm sa duzo bardziej zlozone. Nie nauczysz sie ich na religii, ktora tak na marginesie uczy o Biblii, zyciu swietych i innych sprawach, a nie o morlanosci. Takze jesli Twoje "srodowisko", rodzina itd. nie przekze Ci pewnych wartosci, to na pewno nie zrobi tego jakis ksiadz co o zyciu wie tyle co nic.
no nie do końca się zgodzę iż ponieważ pamiętam moje ostatnie lekcje Religii w liceum gdzie oglądałem "Requiem dla snu" (wyjątek?) ;) ...albo inne filmy gdzie podtekstem był sex, drugs&women ;)
Cytat:
ale większość księży i zakonnic nie mają prawa nauczać, więc co z tym zrobić? Zatrudnić katechetów. Ale oni często uczą kilku przedmiotów, więc jak to pogodzić nauczanie w kościele i uczenie w szkole?
1. Wbrew pozorom wiekszośc księży ma uprawnienia pedagogiczne (robią na seminarium).
2. Nawet gdyby trzeba było zatrudniać świeckich pedagogów, nie powinno być z tym problemu - jest cos takiego jak etaty łączone.
Samorządy przekazywałyby część subwencji oświatowej kościołom prowadzącym religię - w zalezności od liczby chętnych uczniów wykazanych w sprawozdaniu statystycznym (zasady te same jak dla szkół niepublicznych). Kościół organizowałby zajęcia i zatrudniał katechetów - księży czy świeckich, to już jego problem. Byłby normalnym pracodawcą.
Zajęcia odbywałyby się poza szkołą. Problemów by nie było żadnych.
Tyle tylko, że kościół uznałby zapewne takie rozwiązanie za godzące w jego interes, próbujące zdeprecjonować religię itp. A to by była błędna reakcja. Wniosek dla mnie jest taki, że na korzyść Palikota działa przede wszystkim konserwatywna grupa najwyższych dostojników kościelnych. I to ona napędza mu zwolenników. Niestety....
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Tutaj nie ma o czym rozmawiać, Volo, nawet się nie produkuj dla człowieka który nie jest w stanie pojąć, że chodzenie na lekcje (dowolne) a wynoszenie z nich czegokolwiek, to dwie różne rzeczy
Nie rozumiem do czego zmierza ten atak, ale jeśli nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi(co zdarza się nie pierwszy raz) to wytłumaczę ponownie. Zaznaczyłem w poprzednim poście, że jeśli nie chcesz chodzić na religie, ale cię do tego zmuszają np. rodzice to jeśli nie chcesz się nauczyć i argumenty podawane przez katechetów są dla ciebie bez sensu to nic z tych zajęć nie wyniesiesz. Jeśli taka droga argumentacji ci nie pasuje wybierz etykę.
Tak na marginesie taka droga ataku jest dla ciebie naturalna więc nie mam ci za złe, nie podania żadnego argumentu ukazującego nie poprawność mojego myślenia.
Cytat:
Zamieszczone przez Gaius Julius
no nie do końca się zgodzę iż ponieważ pamiętam moje ostatnie lekcje Religii w liceum gdzie oglądałem "Requiem dla snu" (wyjątek?) ...albo inne filmy gdzie podtekstem był sex, drugs&women
Widzisz Witio nie tylko ja uważam, że lekcje religii nie są takie bezsensowne.
Cytat:
Zamieszczone przez Napoleon7
1. Wbrew pozorom wiekszośc księży ma uprawnienia pedagogiczne (robią na seminarium).
Ale nie zakonnice? Czyli po części miałem rację? :D No ale tak na serio druga sprawa, że nie wszyscy księża chcą, nie wszyscy księża się do tego nadają.
Cytat:
Samorządy przekazywałyby część subwencji oświatowej kościołom prowadzącym religię
Myślę, że z tego również zrobiliby problem bo byłaby to przecież dotacja kościoła z pieniędzy wszystkich podatników, a to prawdopodobnie nie przekonałoby antyklerykałów.
Cytat:
Wniosek dla mnie jest taki, że na korzyść Palikota działa przede wszystkim konserwatywna grupa najwyższych dostojników kościelnych. I to ona napędza mu zwolenników. Niestety....
No rzeczywiście Kościół nie może zrozumieć, że czasem potrzebna jest zmiana poglądów na pewne sprawy bo tak jak w XVI w. rosły kościoły protestanckie tak dziś rośnie ateizm i podejście Kościoła odrzuca wielu młodych ludzi chcących skorzystać np. z rozwoju technologii.