Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 6 - SWEBO
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Przecie mówili, że Egipt nie będzie już taki faraonowaty, więc skoro się przyłożą to będzie (choć na 100% jakieś mumie, czy inne niehistoryczne jednostki dostaniemy).
To słaby argument, choć sam go kiedyś pisałem. Nie muszą się przykładać, bo większość jednostek pokryje się z Macedonią i Seleucydami. Pozmieniają kolorki i dodadzą 2 jednostki machimoi plus kilku najemników. Dla mnie to może być właśnie frakcja DLC.
To Seleucydzi wymagają więcej inwencji bo bardziej różnią się od Egiptu niż Egipt od Macedonii. Katafrakci hellenistyczni, słonie w zbrojach, rydwany z kosami - to nawet dla laika wydaje się bardziej atrakcyjne niż machimoi Ptolemeuszy. Obie frakcje mają najemników z Judei, Grecji, Celtów itp. Seleucydzi mają za to więcej specyficznych jednostek (słonie w zbrojach, rydwany z kosami, katafrakci, srebrne tarcze - ten skin pewnie będzie inny, bo Ptolemeusze i Antygonidzi raczej dostaną takich samych falangitów w innych kolorach), a kolejną rzeczą w czym przewyższają Ptolemeuszy to masa wschodnich najemników m.in. Persowie, Syryjczycy, Baktrowie itp.
Cytat:
Selucydzi są raczej najmniej popularną frakcją, obstawiam, że wylecą na rzecz Partów.
Seleucydzi mają większy potencjał grywalności niż Ptolemeusze, a to że są mniej popularni bierze się z innego powodu. Większość graczy którzy dyskutują na TWC o Rome 2 to nowi gracze od ETW, NTW lub STW2. Ci którzy grali w RTW1 są dziś w mniejszości. Po prostu ci nowi gracze nie kojarzą Seleucydów z popkultury - brakuje o nich filmów, komiksów itp. Egipcjan chcą bo są bardzo spopularyzowani i naprawdę większość myśli o Ramzesie i mumiach niż jednostkach podobnych do Macedonii.
Dzisiejsze pokolenie zna Celtów - Asterix i Obelix, różne Centuriony, Zaginione legiony, Króle Artury itp., Germanów - przede wszystkich Gladiator i wiedzą z historii, że ich przodkami byli Germanie, Egipcjan - różnorakie mumie, klątwy faraonów itp., Greków - 300, Troja, rozmaite Starcia tytanów itp. Widziałem na TWC wielu zdumionych laików kiedy zobaczyli jak wyglądała armia Seleucydów.
Gdyby byli bardziej spopularyzowani w kulturze masowej efekt byłby inny. Dużo pomógł by Hollywood... Miał być film o Machabeuszach, ale nie wiem czy to wyjdzie. Właśnie CA ma szanse wypromować Seleucydów i staliby się bardziej znani masowemu graczowi.
Dlatego uważam, że Ptolemeusze są lepszym materiałem na DLC:
1) mniejsza różnododność w stosunku do Seleucydów;
2) znani każdemu laikowi jako ''faraonowie'', ''mumie'', ''piramidy'' itp.
Teraz pytanie na podstawie powyższego punktu: z jakiej frakcji CA wydoi więcej kasy?
- z mało znanej frakcji Seleucydów, o której wie raczej wąska grupa w postaci: fanów tego okresu, studentów historii i weteranów RTW1,
- powszechnie znanych Egipcjan - piramid, faraonów, sarkofagów i Kleopatry?
Odpowiedź sama się nasuwa, więc się nie zdziwcie, jak Ptolemeusze nie okażą się pewniakiem. :twisted:
Cytat:
Odpowiedź sama się nasuwa, więc się nie zdziwcie, jak Ptolemeusze nie okażą się pewniakiem.
Też o tym myślałem, ale ponieważ Egipt...
Cytat:
2) znani każdemu laikowi jako ''faraonowie'', ''mumie'', ''piramidy'' itp.
to jakim skandalem byłoby umieszczanie zamiast niego...
Cytat:
- z mało znanej frakcji Seleucydów, o której wie raczej wąska grupa w postaci: fanów tego okresu, studentów historii i weteranów RTW1,
Idąc Twoim tokiem rozumowanie nie powinni zamieszczać Asterixów, tylko w dlc ich dopakować (choć fakt, wciąż mogą w ramach kolejnej barbarzyńskiej frakcji).
Zresztą gdybania...;)
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Cytat:
Odpowiedź sama się nasuwa, więc się nie zdziwcie, jak Ptolemeusze nie okażą się pewniakiem.
Też o tym myślałem, ale ponieważ Egipt...
[quote:3rxmowmm]2) znani każdemu laikowi jako ''faraonowie'', ''mumie'', ''piramidy'' itp.
to jakim skandalem byłoby umieszczanie zamiast niego...
Cytat:
Idąc Twoim tokiem rozumowanie nie powinni zamieszczać Asterixów, tylko w dlc ich dopakować (choć fakt, wciąż mogą w ramach kolejnej barbarzyńskiej frakcji).
Zresztą gdybania...;)[/quote:3rxmowmm]
Nie mogą dać każdej znanej frakcji w masowej kulturze jako frakcję DLC. To byłby bojkot gry. Danie kilku znanych frakcji w podstawce a jednej w DLC jest bardziej sensowne. Przy jednej frakcji nie będzie petycji, bojkotu tylko lament i wyciąganie kasy ze skarbonek po Kleopatrę.
Po drugie jeśli się przyłożą do katafraktów, słoni bojowych itp. to będą chcieli żeby wiele osób nimi pograło, a takie DLC kupi mniej osób niż kupiłoby Egipt.
Jak pisałem to tylko moja teoria, przy której obstaję póki co. Nie musisz się z nią przecież zgadzać.
Ja obstawiam: Seleucydzi i Partia.
[spoiler:3rxmowmm]Choć temu wszystkiemu jest winna głupota CA. Mogli dać wszystkie frakcje z RTW1 - Seleucydów, Ptolemeuszy i Partów, bo i tak na DLC zarobią ciekawymi frakcjami m.in. Pont, Numidia, Iberowie, Dakowie, Scytowie itp.
Z drugiej strony za chciwość swoją i tak zarobią bo ludzie kupią w wystarczających ilościach tą główną frakcję która będzie w DLC, tak by zysk był dobry.[/spoiler:3rxmowmm]
A ja idę o zakład że Ptolemeusze albo Seleucydzi będą w wersji kolekcjonerskiej jako dodatkowa frakcja ;)
Ja uważam, że będą to Ptolemeusze ale nie o tym napiszę teraz.
Dla mnie to w ogóle wydaje się absurdalne, żeby jedną z głównych frakcji tak potraktować. Większość graczy nie będzie mogła nimi pograć w ogóle. Na przykładzie STW2 można dojść do wniosku, że ta frakcja nie będzie nawet dostępna na custom battle - żadne frakcje z DLC nie były dostępne w jakiejkolwiek formie dla kogoś kto ich nie kupił... Tak więc, jak ktoś nie kupiłby DLC, pre-ordera lub kolekcjonerskiej to tylko w kampanii lub na multi w grze z przeciwnikiem będzie mógł popatrzeć na jednostki tej frakcji. Chore to.
Nie no raczej w własnej bitwie będą nacje które chcą dać do DLC...... Bo jak nie to powinni odwiedzić psychologa cała ta patologiczna rodzinka....
W sumie to Seleucydzi nie nadają się na pierwszą nację z DLC. Mało znani i mało grywalni (przynajmniej jako pierwsza frakcja), wątpię aby wielu chciało rozpocząć historię z Rome II od grania molochem na wschodzie.
Za Egiptem przemawia bitwa morska. W dodatku patrząc na frakcje to mamy wszystkie które jakoś bardziej funkcjonują w świadomości zachodniego człowieka jako wrogowie Rzymu, pod tym względem Egipt bije mało znanych Seleucydów na głowę tak jak i zresztą Partów.
Póki co chyba cała dyskusja Egipt czy Seleucydzi opiera się na zdaniu iż CA doda jakąś frakcję wschodnią. Nawet jeżeli było to prawdą i chodziło o wschodnią w sensie jeszcze inną niż hellenistyczną to mogło to się zmienić. W końcu na początku było mówione o tym że jednostki będą się różniły w zależności od miejsca rekrutacji a teraz CA zaprzeczyło temu i uznało za plotkę. O ile serio nie była to plotka to ewidentnie palą głupa, równie dobrze tak samo mogłoby się okazać z tą "wschodnią frakcją", zwłaszcza że w obu przypadkach powodem może być brak czasu. Tyle że w takiej sytuacji nie funkcjonowałaby zasada Egipt, Partia i Seleucydzi tyle że jedna jako DLC wydane na starcie (szkoda że ta haniebna praktyka się przyjęła i twórcy za coś normalnego zaczęli uważać wycinanie czegoś z końcowego produktu) a otrzymalibyśmy zamiast Partów kogoś innego ale opierającego się na już znanej frakcji.
Także uważam iż Egipt będzie następną frakcją główną. Po nim zaś najprawdopodobniej Seleucydzi. Co do Partii jako jedynej wschodniej frakcji - niby CA twierdziło o wschodniej frakcji, ale twierdziło również że nie będzie psów...
Matko boska, skąd wy w ogóle wzięliście info o braku psów? I czemu wam to tak przeszkadza? Chcieliście historyczności, to macie! GERMANIE UŻYWALI PSÓW BOJOWYCH.
Podaj jakąś przykładową bitwę, jakieś źródła bo ja jakoś żadnych nie znam ;)