Re: Ruch Poparcia Palikota
[quote=Marek I Wielki]
Cytat:
Zamieszczone przez "Gaius Julius":2codc41b
no nie do końca się zgodzę iż ponieważ pamiętam moje ostatnie lekcje Religii w liceum gdzie oglądałem "Requiem dla snu" (wyjątek?) ...albo inne filmy gdzie podtekstem był sex, drugs&women
Widzisz Witio nie tylko ja uważam, że lekcje religii nie są takie bezsensowne.
[/quote:2codc41b]
nie mówię, że Religia ma sens czy nie tylko przytaczam to co u mnie się działo w liceum. Nie wiem tylko jak jest w resztach szkół...
jakby się tak zastanowić, to właściwie religia i jest i nie jest potrzebna
jest:
nauka w wierze chrześcijańskiej, dominującej z resztą w naszym kraju.
nie jest:
w gimnazjum u mnie na religii nie było niczego prócz czytania katechizmu, oraz fragmentów Biblii, które z kolei mogły nie wszystkich interesować. Brak nauczania moralności a lekcje te miałem z katechetką, dopiero jak zacząłem lekcje z księdzem to coś więcej się z tej dziedziny pojawiło.
Więc tutaj mamy temat do polemiki.
(nie łapcie za słówka i błędy, strasznie jestem dzisiaj nie swój X_x)
Cytat:
Nie rozumiem do czego zmierza ten atak, ale jeśli nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi(co zdarza się nie pierwszy raz) to wytłumaczę ponownie. Zaznaczyłem w poprzednim poście, że jeśli nie chcesz chodzić na religie, ale cię do tego zmuszają np. rodzice to jeśli nie chcesz się nauczyć i argumenty podawane przez katechetów są dla ciebie bez sensu to nic z tych zajęć nie wyniesiesz. Jeśli taka droga argumentacji ci nie pasuje wybierz etykę.
Tak na marginesie taka droga ataku jest dla ciebie naturalna więc nie mam ci za złe, nie podania żadnego argumentu ukazującego nie poprawność mojego myślenia.
Szkolnictwo państwowe ma obowiązek przekazać człowiekowi wiedzę podstawową, ogólną, powszechną, która umożliwi mu funkcjonowanie w ramach społeczeństwa czy rynku. Nauka języka polskiego, podobnie jak matematyki, historii, biologii, fizyki, jest pewną logiczną koniecznością. Spróbuj sobie wyobrazić szkolnictwo bez któregoś z tych przedmiotów.
Natomiast religia? Czego uczy się na religii w polskiej szkole? uczy się religii KATOLICKIEJ. Ten przedmiot nie przekazuje wiedzy na temat istniejących na świecie religii, lecz jest po prostu przedłużeniem nauczań kościoła katolickiego, wmieszaniem religii dominującej kulturowo w sferę publiczną, państwową.
Podaj mi jeden racjonalny argument, dla którego uznajesz za sensowne istnienie przedmiotu o nazwie religia ( w jego obecnej formie ) w szkołach państwowych, przy konstytucyjnym zapisie o świeckości państwa. Szkoła ma uczyć pewnego absolutu, a nie prywatnych poglądów. Jeżeli ktoś jest katolikiem niech chodzi do kościoła. Jeżeli rodzice chcą aby ich dzieci uczyły się religii niech dogadają się z kościołem i regionalną szkołą, i na rynkowych zasadach wynajmą sale lekcyjne do prowadzenia zajęć dodatkowych.
Powtarzam - jeden argument za nauczaniem religii katolickiej w szkołach państwowych. Jeden sensowny, merytorycznie uzasadniony.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Jeżeli ktoś jest katolikiem niech chodzi do kościoła. Jeżeli rodzice chcą aby ich dzieci uczyły się religii niech dogadają się z kościołem i regionalną szkołą, i na rynkowych zasadach wynajmą sale lekcyjne do prowadzenia zajęć dodatkowych.
Pamiętam czasy kiedy "lekcje" religii odbywały się w przykościelnych salkach katechetycznych. Nie wiem, czemu nie mogą odbywać się tam w dzisiejszych czasach. Nie licząc oczywiście faktu, iż księża stracili by wtedy pensje nauczycielskie.