Re: Homoseksualiści i ich tolerancja.
Ta jasne Aleksander był gejem i pewnie minimum 90% jego armii też... To był Macedończyk - wojownik, a że się przyjaźnił z facetem to nie znaczy, że byl gejem. Tym bardziej w starożytności jako król i żołnierz nie bardzo miał inne opcje jak przyjaźń z facetami... To na razie tyle w tym temacie. Pozdrawiam.
no cóż, nie ma co przesadzać w żadną ze stron. Aleksander, Hadrian, Kaligula, Heliogabal czy wielu filozofów niewątpliwie byli przynajmniej bi. Podobnie Spartiaci i sporo Greków. Stąd zresztą "grecka miłość". Jednak w tym kręgu kulturowym tego typu stosunki nie oznaczały, że ktoś jest "zniewieściały". To w dużej mierze umacnianie braterstwa, "męskiej" przyjaźni. Dziś oczywiście brzmi to dość ciekawie, ale czasy się zmieniają...
Cytat:
Zamieszczone przez tomsn
no cóż, nie ma co przesadzać w żadną ze stron. Aleksander, (...)byli przynajmniej bi.
Daj namiary na to, chętnie się zaznajomię, nie musi być po polsku :lol:
Do uzupelnienia brakuje jeszcze "lazni tureckiej" lub ruskiej "bani" i bedziemy miec pelny przyklad ze kazdy kto przebywa razem z drugim facetem jest gejem chociaz o tym nie wie :lol:
A co z dyscyplinami sportowymi polegajacymi na kolektywnym wspolgraniu. :?: Juz nie bede wymienial 1001 profesji zawodowych,w ktorych mezczyzni razem pracuja a nawet biora wspolny prysznic po robocie ;)
Cytat:
Tak samo Stanisław Poniatowski zmusił się do tego by przespać się z Katarzyną II, bo w zamian dostał koronę.
Jak wiedza osobnika, który to napisał jest taka jaką reprezentują te zdanie to ręce opadają.... dawno większej bzdury z dziedziny historii nie czytałem.
Co do Aleksandra to też poprosiłbym o jakieś namiary na monografię, gdzie zawarty jest pogląd jakoby był gejem... dużo o nim czytałem, nie tylko polskich autorów i nie spotkałem się z podobnym sądem.
Cytat:
gdzie zawarty jest pogląd jakoby był gejem... dużo o nim czytałem, nie tylko polskich autorów i nie spotkałem się z podobnym sądem.
Z przykrością stwierdzam mało czytałeś, teraz nie rzucę Ci autorami, ale jak będę miał czas, czemuż by nie. ;)
Prawda jest taka, że nie można pisać o jakimś 'faktycznym :!: ' biseksualizmie, to tylko hipoteza.
no, oczywiście, jest to pewna teza. (Jak zdecydowana większość historii zresztą)
tu jest odnośnik z wiki
http://www.gay-art-history.org/gay-hist ... t-gay.html
oczywiście, niekoniecznie trzeba brać to za pewnik, opieramy się jednak np. na takich przesłankach: cytat z P. Greene'a, Aleksander Wielki, W-wa 78
"Hefajstion (...) skarcił osobisty listem (...) [Olimpias] Zaprzestań kłótni z nami, nie bądź gniewna i nie groź. I tak się tym nie przejmiemy, Wiesz, że Aleksander znaczy dla nas więcej niż wszystko inne.
"[Aleksander] przez cały dzień i całą noc leżał przy zwłokach [Hefajstiona] i płakał"
"warto zwrócić uwagę na pewien fakt. W pierwszym miesiącu po śmierci Hefajstiona Roksana zaszła w ciążę, a syn którego następnie urodziła, był jedynym prawowitym następcą" itp
Cytat:
"[Aleksander] przez cały dzień i całą noc leżał przy zwłokach [Hefajstiona] i płakał"
Co do tego cytatu, nie całości teorii o bi: nad trupem Klejtosa wył przez trzy dni. Chociaż w tym momencie się czepiam... czy to oznacza iż Klejtos był kochankiem króla?
Cytat:
Zamieszczone przez Idill`a (MZ)
Cytat:
gdzie zawarty jest pogląd jakoby był gejem... dużo o nim czytałem, nie tylko polskich autorów i nie spotkałem się z podobnym sądem.
Z przykrością stwierdzam mało czytałeś, teraz nie rzucę Ci autorami, ale jak będę miał czas, czemuż by nie. ;)
Prawda jest taka, że nie można pisać o jakimś 'faktycznym :!: ' biseksualizmie, to tylko hipoteza.
Jako student historii, a teraz mgr musiałem swoje przeczytać i wysłuchać na wykładach... z tego co pamiętam w źródłach jest o tym różnie(chyba tylko pojedyncze źródła o tym mówią), a w biografiach, czy książkach o jego czasach nie spotkałem się nigdy z kategorycznym poglądem o tym, że był gejem... więc czekam na autorów.
@Martin
chodziło mi o ogólną rozpacz, olbrzymie stosy pogrzebowe, żałoba obozowa. Najciekawsze chyba to zajście w ciążę Roksany...
@Barsa
a spotkałeś się z kategorycznym poglądem, że nie był? przesłanki są w obie strony.. to tylko chciałem zauważyć. Więcej chyba świadczy "za"