A co tam konkretnie są za ochrony, w tym Bellum, że tak trudno szturmować mury?
Wersja do druku
A co tam konkretnie są za ochrony, w tym Bellum, że tak trudno szturmować mury?
Po prostu taka mechanika tych walk automatycznych. Zostały tak utrudnione, aby w polu zachowywały się normalnie, a jak przychodzi co do miasta, a w szczególności - zamku - to wygrać jest po prostu wiele trudniej. To nazywam walorami tychże zamków.
Można ustawić większą wytrzymałość murów i bramy, a także szybsze strzelanie wież.Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Ludzie, pytanie mam. Jest sobie zabójca koło mojego miasta. Czy wojskiem mogę go bezkarnie "przesuwać"? Bo zabronione w regulaminie zadeptywanie to chyba zabicie agenta poprzez okrążenie, prawda?
Tak
Propozycja zwiększenia walorów obronnych miast/zamków jest dość ciekawa, ale nie można by było przesadzić. Pewien bonus do obrony za murem już występuje, a KO powinny być dynamiczne, dlatego jeśli już zmieniać ten parametr to minimalnie. Zmniejszyłbym też czasy budowy budynków do 1 tury, liczbę oddziałów na starcie, zasięg ruchu agentów do poziomu poruszania się jednostek konnych, bo za pomocą jednego agenta, w jednej turze, przemieszczając go w różne kierunki możemy odsłonić mgłę wojny na zbyt dużym obszarze, często jeden agent inwigiluje terytorium całego wielkiego kraju, albo kilku mniejszych naraz, poprawiłbym prowincję Medynę i Siwę, które nie mają przydzielonych surowców. Przydałaby się też korekta dla krajów arabskich, wachlarz jednostek do rekrutacji jest dla nich zbyt ubogi, a te tańsze z krajów zachodnich wygrywają starcia z lepszymi arabskimi, odpowiada za to chyba linijka jakiegoś zapisu, bo w niektórych modach zostało to wyeliminowane i jednostki arabskie nie odstają już od europejskich. Ogólnie odnośnie jednostek to zwiększyłbym potencjał jazdy, która w średniowieczu odgrywała kluczową rolę, a niestety na automacie piechota jest bardziej uprzywilejowana, dlatego wprowadziłbym jednostką konnych w statystykach po dwa punkty życia. Przy małej liczebności oddziałów konnych, drogich kosztach rekrutacji i utrzymaniu, ta zmiana powinna dobrze wpłynąć na poziom odzwierciedlenia ich faktycznej siły.
Życzę Ci więc powodzenia!Cytat:
Zamieszczone przez Sayeer
Brawo Rapsodzie za świetną odpowiedź - to przecież Sayeer jest głównym szefem projektu WWMWE i zna się nieźle na mechanice gry, nieprawdaż?
Raczej dostał propozycję :P
Propozycji zostania szefem projektu wwmwe :) nie przypominam sobie, a tak na serio, moje luźne pomysły nie mają chyba zbyt wiele wspólnego z projektem wwmwe 3, gdzie wprowadzana tam mechanika nie jest tworzona wyłącznie pod tryb hot-seat. Mod ten ma raczej trafić do szerszego grona graczy i stanowić alternatywę, konkurencje dla zachodnich produkcji, o takich jego założeniach słyszałem. Jeśli jest inaczej i powstaje wersja pod KO, to nie wiedziałem, bo dyskusji na forum na ten temat nie ma, a ta tutaj jest bardzo ogólnikowa. Kilka pomysłów jest ciekawych i można by było je wprowadzić, najczęściej by tego dokonać wystarczy zmienić parametry przy poszczególnych linijkach kodu, ale czy te zmiany mają być wprowadzane do wwmwe 2 i będzie ta wersja pod ko jeszcze rozwijana, czy już do wwmwe 3, to nie ode mnie zależy. Nie jestem też zwolennikiem obecnego podejścia do KO, gdzie stawia się na ilość kampanii, a nie na ich jakość. Wprowadzeniem prostych zmian mógłbym się zając, jeśli będzie sygnał i mobilizacja jeszcze kilku osób, którzy będą mieli jakieś pomysły. Prace nad nową wersją moda skoncentrowaną wyłącznie pod KO można by było rozpocząć, ale i tak nad całością powinien czuwać ktoś bardziej doświadczony, bo ja moderem nie jestem.
Pomysł dopracowania wersji wwmwe dla ko jest dobry,i myślę że sporo osób by się w to zaangażowało,co oznacza masę pomysłów :)