Też miałem identyczny błąd tzn. wywala przy kliknięciu "Rozpocznij" już we wczytanej bitwie z rebeliantami. Też musiałem to ominąć automatem.
Wersja do druku
Też miałem identyczny błąd tzn. wywala przy kliknięciu "Rozpocznij" już we wczytanej bitwie z rebeliantami. Też musiałem to ominąć automatem.
Wygląda na to , ze bug jakiś, bo też tak miałem, jak podbijałem Marsylię, żeby ją odsprzedać Francji.
Witam, mam jedno pytanie w sprawie flot handlowych. Otóż posiadam już załadowany statek, jednak gra mówi mi, że muszę popłynąć z ładunkiem do portu w stolicy, jednak problemem jest to, że gram Polską, a moja stolica leży w głębi kraju (Kraków). Czy to więc oznacza, że muszę przenieść stolicę do Gdańska, lub innego nadmorskiego miasta, aby rozładunek mógł się odbyć?
Temat już był wałkowany n razy, ale dobrze kombinujesz przenieś stolicę do Gdańska
Nie wiem co mam zrobić, od paru tur włączone miałem ekran panoramiczny i nie grałem żadnej bitwy, jak już doszło do mojej interwencji to przy ładowaniu bitwy, gra wywala do pulpitu, a czasem jak na mapie kampanii oddale obraz, to po bokach mam widok wody. Gdy tryb wyłączam w opcjach i wracam żeby sprawdzić to on jest wyłączony ale gdy odpalam grę i ładuje tamtą bitwę to mnie wywala, potem znowu odpalam grę i opcje i ten tryb nie wiem jakim cudem jest włączony za każdym razem gdy wywala do pulpitu, nie wiem jak to cofnąć. Próbowałem wywalać plik map.wrm. nic nie daje. Dodam, że to jakoś udało mi się odblokować gdy cofnełem w sejwach kilka tur, ale gdy doszedłem w okolice, tej w wktórej bug mnie łapał, to dalej to samo i w podobnym miejscu. Mam nadzieję, że ktoś zrozumie ten mój opisowy bełkot.
Gdy wywala cię do pulpitu, zmiany w opcjach, które dokonałeś podczas "sesji" nie zapisują się, wyjdź w normalny sposób, wtedy zmiany się zapiszą. Tak przynajmniej zauważyłem.
Pomogło, odznaczyło na stałe, jednakże dalej ten sam błąd gdy ładuje bitwe to wywala mnie do pulpitu obojętnie jaki sejw odpalę i którą bitwę rozegram, jedynie co to z nowej kampanii mogę bitwy grać zauważyłem ;/ a u polaków 180 tura mam kijów, wiedeń, nowogród, i prawie krym
Edytowane o 18:35
No ja zupełnie nie rozumiem, odpaliłem sejwa 20 tur wstecz i działa, odpaliłem sejwa 6 tur wstecz jedna bitwa odpaliła, ale gdy odpaliłem inną (jedną z tych których wcześniej sprawdzałem i wywalało) w tej samej turze to wywaliło...
Zmieniałeś coś w jakichś plikach? Nie chodzi mi o ustawienia grafiki.
Tak zawile piszesz, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
No próbowałem jedynie wywalić plik map.wrm bo cały czas był ten bug, myślałem, że to coś pomoże, ale tak to nic więcej nie robiłem, tylko sejwy sejwy sejwy i grałem.
W plikach nie grzebałem, tylko w opcjach graficznych zaznaczyłem opcje "panoramiczny" i zagrałem pare tur, po czym odpaliłem bitwę bo musiałem interweniować i od tego czasu mam problem, nie mogę włączać bitew.
Wejdź do pliku BellumCrucis6 Plik CFG i zobacz jak wyglądają opcje video, ja mam jak niżej:
[video]
show_banners = 0
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000
Też mam ustawiony ekran panoramiczny. Zmiany opcji graficznych to można w tym pliku robić.
[video]
show_banners = 1
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000
Ja mam tak
Edytowane 19:59
przestawiłem show_banners = 0 tak jak Ty masz, i dalej to samo przy odpaleniu bitwy
Nie możesz rozegrać żadnej bitwy, czy tylko jakiejś konkretnej bitwy w polu?
Własną bitwę możesz jakąś? Może coś ustawiłeś w opcjach czego nie obsługuje Twój monitor, albo karta.
Nie wiem czy rozwiązałem tylko tymczasowo problem, ale już działa, po prostu jakoś przebrnąłem przez 180 turę szybkimi bitwami i w następnej już nagle zaczeło działać, ale ten mod jest conajmniej dziwny.. Wcześniej nie mogłem w tamtej turze ani jednej rozegrać bitwy, i wcześniej również jak cofałem się w sejwach, dopiero jak cofnełem o 20 tur to ruszyło coś, a potem jak wróciłem w te same miejsce to tak samo. Nic w opcjach nie przestawiałem oprócz tego ekranu panormicznego.
Odbierz PW, jakie Ci wysłałem i radzę się zastosować do rady.
Przy prawidłowej instalacji, działa dobrze. Ma pewne bugi, ale rzadko są krytyczne, czyli powodujące niemożność ich ominięcia i kontynuowania kampanii na danym savie.
Z Megasubmodem V + Romanoi 3.1 to najlepszy mod w jakiego grałem.
Potwierdzam słowa Aravena - mod nie mający sobie równych w rubryce "średniowiecze" :)
Witam. Mam problem w kampanii pełnej Bellum Crusis 6.3 z megasubmodem. Problem dotyczy zamku Eskisehir (Dorylaion). W kampanii Bizancjum zamek atakowany jest przez Turków i gre wywala do pulpitu. Nie mam jednak ochoty obstawiać każdej drogi do tego zamku obawiając się ataku i grać dalej w strachu. Pełen złości zacząłem kampanie Gruzją (usunąłem map.rwm wcześniej). Od samego początku wiedziałem, że może będę miał problem z tym zamkiem i faktycznie znowu wywalało gdy atakowałem. Postanowiłem grać dalej i próbować kupić ten zamek. Nie mogłem trzymać dobrych stosunków z Turkami gdyż toczyłem wojnę z abbasydami. Turkowie nie chcieli sprzedać ani wymienic zamku. 3 osady za ten zamek dawałem i nie brali! Mimo tego grałem dalej i teraz ten zamek jest stolicą Turków, moich lenników. W środku mojego panstwa. Tak mnie to wkurza... Nie wie ktoś jak to naprawić? Chętnie zagrałbym sobie Bizancjum i Turcją ale ten irytujący bug nie pozwala na to. Co do innych problemów. Nigdy takich nie miałem. Wszystko chodziło gładko. No może jedynie we własnych bitwach. Coś jest problem z ciężką jazdą Mongołów. Gra lubi wywalić do pulpitu lub nie. Tak 50% szans. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Witaj.
To nie żaden bug, dla Turków i Bizancjum to 1 z prowincji jakie muszą posiadać by wygrać grę. To, ze nie chcą się zamienić za kilka innych prowincji, nie oznacza buga, to ważny strategicznie zamek.
U Mongołów nic nie było zmieniane w jednostkach, są jak w oryginale Bellum. Nie klikaj za szybko w bitwach i nie wydaj na raz rozkazów kilku jednostkom. Najnowsze sterowniki grafiki, i ew. obniżenie skali jednostek czy opcji graficznych pomaga często.
A atakujesz go z machinami w 1 turze?
Rozgrywkę z automatu też wywala?
Kiedyś miałem bug na tej prowincji, ale przed Megasubmodem V, ale tylko jak ja ją zdobywałem, jak ai ją zdobywało od innej nacji było ok. Chyba kupiłem czy zamieniłem, w końcu. Albo rozwaliłem Seldżuków i grałem dalej.
Usuwaj ten map.rwm może się uda.
Gruzja i Bizancjum są super zwłaszcza na submodzie Romanoi 3.1 Exara i HellVarda.
Nie moge sprawdzic czy z automatu działa bo od razu po kliknieciu rozkazu atak na zamek wywala. Zrobiłem defragmentacje i usunalem map.rmw znowu. Teraz gdy gram Turcją i atakuje zamek pod nazwą Dorylaion nie wywala. Na moim zapisie kampanii Gruzji niestety nadal wywala. Trudno gram dalej;) z niebieską plamką wśród morza różu. Pogram jeszcze chwile Bizancjum i sprawdze czy jak mi zaatakuja ten zamek to wywali. Być może problem jest z zamkiem gdy nazywa się Eskisehir. Ja się na tym kompletnie nie znam
Hm, możesz mieć racje z tą nazwą. Może jest jakiś błąd w skrypcie od zmiany nazw prowincji. Kiedyś to sprawdzę. Teraz czasu nie mam. Na ile sobie przypominam bug był rzeczywiście jak Turcy nim władali.
Ew. spróbuj kiedyś Forced Diplomacy z tego linku: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...rced-Diplomacy
Ale to raczej wymaga nowej kampanii, ale możesz spróbować i teraz ale zrób kopię podmienianych plików. Możesz wymusić pokojowe przekazanie tej prowincji.
Witam kulturalnie.Otóż chciałbym się spytać zacnych użytkowników o podanie tytułu piosenki z menu moda.Nigdzie nie mogę jej znaleść a wpadła w ucho oj wpadła :D
O ile się nie mylę, jest to fragment ścieżki dźwiękowej autorstwa Hansa Zimmera z filmu "Król Artur".
Lipa jak turkowie zrobili stolicę w siedzibie wywalanego regionu. Jednakże ja polecam wykupywanie osad pod takimi warunkami 1. musisz mieć stosunki dyplomatyczne na niezłym poziomie z frakcją tzn 7 i w górę. 2. Zaoferuj 500000 kasy to się zgodzą wtedy. U mnie zawsze się zgadzają. Ja to bym spróbował dać dla innego państwa np anglii czy kto tam przeżył i jest mocny 4 regiony dookoła tej osady w zamian za to, że zaatakują tych turków, i w ten sposób pozbędziesz się raka, a od innej frakcji, wykupisz bez problemu tamten gówniany region i wybijesz reszte tych oddanych.
Araven wracając do moich bugów to podejrzewam, że to może chodzić o jakąś polską piechotę, bo jak walczę samą jazdą z mongołami to jeszcze ani razu nie miałem wyjścia do pulpitu, a może przeczekałem buga?
Buubmok jeśli to ostatnia turecka prowincja to spróbuj zabójcami wybić wszystkich tureckich możny wtedy się zbuntuje i może będzie bez buga, albo zrób oblężenie i czekaj aż osada sama padnie.
Z bólem serca wczytałem wcześniejszy zapis gdzie jestem w środku wojny z Turkami. Najlepszym dyplomatą przekupiłem ten zamek. za 150 tys pieniążków. Fajnie, że się udało bo w zwykłej dyplomacji nie chcieli go oddać. Nie mam kasy, ale mogę ruszać dalej. No i tu mam pytanie. Jakim cudem ty masz 500 tysiecy? Ledwo te 150 uzbierałem a prawie nie miałem wojska na utrzymaniu. Połowa Turcji, Gruzja i tereny Abbasydów są moje i gdy utrzymuje w miarę 2 pełne armie inwazyjne to zysku prawie nie ma. Do tego gdy zacząłem Bizancjum to około 14 tury zaatakowali mnie Turcy. Nie powinno być 30 tur nieagresji? Instalowałem megasubmoda V i bellum crusis 6.3. Czegoś mi brakuje? Zyski też chyba za małe. Chociaz nie moge znalezc tego moneyscriptu. Pozdrawiam
Nie zrozumiałeś. Nie można przeprowadzić oblęzenia czy szturmu. Po prostu klikając na to miasto z rozkazem ataku, po momencie dojścia wojska do zamku wywala do pulpitu. Już ktoś o tym pisał w tym temacie więc nie jestem pierwszy. Irytujące ;P Dzięki za odpowiedzi;)
JAk to w zwykłej, co uważasz za zwykłą dyplomacje?Cytat:
Fajnie, że się udało bo w zwykłej dyplomacji nie chcieli go oddać.
Ha no wiesz, ja gram w ten sposób, że podbite osady daje na minimum podatku i błyskawicznie się rozmnażają w nich ludzie co mi b.szybko daje cytadele i wielkie miasta, więc i więcej generujących pieniądze budynków i więcej mieszkańców do płacenia podatków i wtedy daje na maksa podatek jak już miasto w pełni rozwinięte. To raz, a dwa to nie trzymam woja nigdy tyle ile zarabiam pieniędzy, tylko trzymam dobre stosunki z innymi państwami przekupując ich np po tysiąc golda polakami przekupywałem przez 100 pierwszych tur niemcy i węgry, raz może na 10 tur trzeba było bulnąć kasą i jak masz 8/10 i wyżej stosunki dyplomatyczne to nigdy Cie nie zaatakują, to wychodziło tak że musiałem płacić co 10 tur tysiaka i miałem zachód z głowy, a teraz jest 300 tura i mam calutki wschód aż po bołgar i po gruzje, zaraz zrobię inwazje na turcje od strony gruzji. Zachodnia granica kończy się tak jak normalnie + karpaty, dalej krym no i tak wygląda na razie moje państewko : D, trochę się obijam bo nie robię multum woja żeby wszystkich wykosić tylko się bawie w wybijanie najlepszymi "rycerstwo) buntowników na moim terenie i zbieranie szlachte pieszą do garnizonów na full w każdą granicę państwa. NO i mam wydatków co turę aktualnie 151.591, a dochodu 229.812, aktualnie mam kasy 1761.257. Ty wiesz, z tym oferowanie 500.000 golda to się pomyliłem o jedno zero tak mnie się wydaje, chodziło mi o 50.000 golda. A oprócz tego sposóbu co ja zaprezentowałem, to polecam robić na początek, co Araven mówił kilka postów wcześniej, wysyłać kupców daleko hen i robić ich na masę i wciskać w najlepsze miejsca aktualnie utarg z moich kupców wynosi 50.000 około, i zawierać umowy handlowe ze wszystkimi państwami.Cytat:
Jakim cudem ty masz 500 tysiecy?
Zwykła czyli: oddanie ziemi z osada za 3 moje osady i 100 tysiecy - nie chcieli takiej oferty. A przekupienie za 150 uzywając: "zapłatę za wymówienie posłuszeństwa"
Znam zasade zarabiania;) Bo i troche czasu na serii Total War, spędziłem. Więc coś jest u mnie nie tak. Dyplomacje mam zrytą i nie działa te 30 tur nieagresji. Grając Francją i mając stosunki 9/10 z Niemcami zaatakowali mnie w kolejnej turze łamiąc sojusz. A liga lombardzka od 12 tury atakuje mój Lyon. Do tego oczywiście Anglia i nawet jak oddałem Papie Lyon to ciężko jest odeprzeć Niemców i Anglików w tak wczesnym etapie gry. Nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu. Czy za te 30 tur nieagresji + poprawiona dyplomacje odpowiada Megasubmod? Grałem h/vh
Ok,znalazłem dziękuje.
Nie pamiętam dokładnie w megasubmodzie jest chyba 10 tur nieagresji. A masz zainstalowanego megasubmoda? W jakiej kolejności instalowałeś?
Buubmok
Nic nie masz zryte, w Megasubmodzie, jest ai Pitera, i dyplomacja działa zupełnie inaczej, niż na czystym Bellum, a piszecie o Megasubmodzie w temacie o czystym Bellum. :rolleyes:
Nieagresja trwa zaś maksymalnie 10 tur jak Sadam86 podał.
Link, dyskusja o Megasubmodzie: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...raven-Kam2150)
Zazwyczaj przy 9/10 i 10/10 komp nie powinien zdradzać ale na vh czasem coś się zbuguje i tak nie jest.
Siemka :) Jak walczyć z taborami ? Artylerią i płonącymi strzałami ?
Ja liczyłem, że za pomocą taborów obronię się przed konnymi łucznikami, efekt? Szybko mi "rozstrzelali" te wozy, więc możesz próbować strzelcami :)
Zabić wóz... bezcenne :D.
No niestety, mechanika Medka nie pozwala na wybicie załogi wozu, trzeba zabić i jedno i drugie ;D
Gram w Bellum dość długo i stwierdzam że jedna z najbardziej denerwujących rzeczy to zwiększone punkty życia dla Rycerstwa krzyżowców, tudzież specjalnych jednostek muzułmanów np: Joanici, Templariusze, Bożogrobcy, Lazaryci, Kawalerowie mieczowi, Asasyni itd. Z jakiej racji te jednostki są dużo silniejsze? Moim zdaniem lepiej byłoby podnieść im statystki o 1 bądź 2. Wiem że są to jednostki unikatowe, ale dla mnie za bardzo nieśmiertelne w stosunku do pozostałych.
Grasz na czystym Bellum czy Megasubmodzie?
Cóż możesz sobie zrobić kopię pliku expor_descr_unit i zedytować wybrane jednostki i ich statystyki.
Potem usuwasz map.rwm i nowa kampania i działa. Ale nie polecam, te jednostki są nieliczne i wolno się je rekrutuje.
Zakłócisz balans raczej.
Gram na Megasubmodzie, rzeczywiście są dość ciężko dostępne. Póki co moja kampania jest fascynująca i nie zamierzam rozpoczynać nowej. Natomiast kolejną chętnie rozpocznę już po zmianach w pliku. Nie wydaje się wam że kwestia Hord Mongolskich nieco przesadzona? trochę ich za dużo:P Wiem że wielu graczy wymaga by gra była dużo trudniejsza, jednak chyba wielu graczy zgodzi się że trochę psuje to równowagę sił. Oczywiście najazdy mongolskie spowodowały że praktycznie żaden lud nie mógł się im przeciwstawić, jednak w grze oznacza to likwidacje danego państwa na amen. Grając Polską widziałem często że Nowogród lub Księstwo Włodzimiersko- Kijowskie są praktycznie bez szans i znikają z mapy, historycznie były wasalami i musiały płacić mongołom itd. Natomiast z mapy nie znikały. A Mongołowie mają taka armię i tyle kasy że....głowa boli i przyjemność z grania maleje. Więc tutaj chyba lepiej gdyby Mongołowie poważnie szkodzili a nie likwidowały poszczególne kraje, potem w grze lecą Węgry, Polska, Gruzja...
Mam także pytanie natury technicznej:
Mianowicie jakim programem wykonujecie Screeny? (posiadam windows 8) najlepiej by program mógł wykonywać wiele zrzutów podczas rozgrywki jeden po drugim. Pamiętam że był taki program Catcher, był prosty i rewelacyjny natomiast teraz już nie da się go pobrać.
Chciałbym się także poradzić o program do nagrywania video, zawsze chciałem spróbować nagrać let's playa z Bellum lub innego mod pod Medievall'a. Oraz czy potrzebny jest koniecznie mikrofon ? czy też taki wbudowany w laptop też przejdzie. Gdyby ktoś wiedział więcej na ten temat proszę o porady.