Re: Rekonstrukcja Historyczna
Nie wiem o czym myślałeś Volomirze ;) No jasne, że między sobą :) Znajomy kolegi ponoć służył do przełamywania szeregów z takim młotem.
http://tinypic.com/player.php?v=dmdtts&s=4
dzisiejszy trening ;DD Biliśmy się drewnianymi pałkami. Ja to ten, który walczy na końcu przeciwko gościowi z żółto-czarną tarczą. Tak to ja tam na końcu leżę, potknąłem się :D To już była ostatnia walka z całego dnia i trochę zmarnowani byliśmy, więc poziom walki nie jest jakiś super, a i ruchy już nie te ; )
Chodzilo mi ze bija sie miedzy soba w dwóch. Bo na zadnej wczesnej imprezie czegos takie sie nie uzywa. Przelamywanie szeregow? Nie rozsmieszaj mnie! Jak? Oderzenie od boku zatrzymuje sie na scianie tarcz, uderzenie od gory moze zabic. Poza tym zanim by kolo podszedl z takim mlotkiem to by go wlocznia i dun wypunktowaly bo maja duzo wiekszy zasieg. Szyki przelamuje sie tylko w dlugiej walce, albo formacja klin. Nic innego nie ma prawa przelamac szykow. U wczesnych sciana tarcz to podstawa! Jej sie tak latwo nie przelamuje. Takze sciemniaja Ci;)
Ogladalem filmik;) Pare spraw, nie wiem czy tak macie walczyc ale: wszyscy nakrywacie glowe tarcza... Po co? Tylko zaslaniacie sobie oczy i odslaniacie boki. Od blokawania ciosow na glowe jest miecz. Kolejna sprawa, po co dazycie do zmniejszenia dystansu? Robi sie scisk i niczemu to nie sluzy bo nie mozna sytuacji kontrolowac. My dazymy zeby trzymac sie na dystans. Bede czepialski ale powiem ze wygladacie jakbyscie walczyli 5h bez przerwy:P
Cytat:
Chodzilo mi ze bija sie miedzy soba w dwóch. Bo na zadnej wczesnej imprezie czegos takie sie nie uzywa. Przelamywanie szeregow? Nie rozsmieszaj mnie! Jak? Oderzenie od boku zatrzymuje sie na scianie tarcz, uderzenie od gory moze zabic. Poza tym zanim by kolo podszedl z takim mlotkiem to by go wlocznia i dun wypunktowaly bo maja duzo wiekszy zasieg. Szyki przelamuje sie tylko w dlugiej walce, albo formacja klin. Nic innego nie ma prawa przelamac szykow. U wczesnych sciana tarcz to podstawa! Jej sie tak latwo nie przelamuje. Takze sciemniaja Ci;)
Nie mam pojecia jak to u was wygląda ;) Nigdy nie widziałem wczesnych w walce na żywo.
Cytat:
wszyscy nakrywacie glowe tarcza... Po co?
Tak walczymy, zasłaniamy się :) Podnosimy je, żeby chronić głowę. Właściwie robimy wszystko co jest nam w danej sytuacji najwygodniejsze. Od parowania mieczem już jeden miecz się połamał ; D Tarcza podniesiona nad głowę też chroni żebra. Spróbuj tam sięgnąć ^^ Dobrze widać to na tym filmiku, jak staram się uderzać na bok, a ręka za krótka.
Cytat:
Kolejna sprawa, po co dazycie do zmniejszenia dystansu? Robi sie scisk i niczemu to nie sluzy bo nie mozna sytuacji kontrolowac.
Mamy dosyć kiepską widoczność, prawde mówiąc zdarzają się pomyłki, że bijemy swoich. Mamy miecze, w tym wypadku pałki. Na dystans... no ciężko :D
Cytat:
Bede czepialski ale powiem ze wygladacie jakbyscie walczyli 5h bez przerwy:P
Tyle mniej więcej trwał trening ;) Z przerwami między walkami. To była akurat ostatnia ; ))
Cytat:
ak walczymy, zasłaniamy się Podnosimy je, żeby chronić głowę. Właściwie robimy wszystko co jest nam w danej sytuacji najwygodniejsze. Od parowania mieczem już jeden miecz się połamał ; D Tarcza podniesiona nad głowę też chroni żebra. Spróbuj tam sięgnąć ^^ Dobrze widać to na tym filmiku, jak staram się uderzać na bok, a ręka za krótka.
Ale to jest blad! Podnosisz tarcze do gory i nic nie widzisz. Cwany koles Cie obejdzie i jak opuscisz tarcze to on bedzie stal za Twoimi plecami. Juz to obadalismy z Mopislavem na podstawie kolegi z bractwa:p I zapewniam ze mam wystarczajaco dlugie ramie, ze wszedlbym Ci pod tarcze. Wystarczyloby ze syzbko bym uderzyl w srodek Twojej tarczy i miecz/szabla sama zjezdza w dol. Wystarczy tylko ja popchnac by znalazla sie pod Twoja pacha;) To tez mamy wycwiczone:p A poza tm mozna zrobic zajaczka. Czyli nakryc sie tarcza na glowe, kucnac i wyprowadzic cios na nizsze czesci ciala. Oczywiscie trzeba to szybko zrobic.
A miecze maja to do siebie ze pekaja;) Tak jak tarcze.
Cytat:
Mamy dosyć kiepską widoczność, prawde mówiąc zdarzają się pomyłki, że bijemy swoich. Mamy miecze, w tym wypadku pałki. Na dystans... no ciężko
No moze;)
Cytat:
Tyle mniej więcej trwał trening Z przerwami między walkami. To była akurat ostatnia ; ))
Taaa, chyba z 3 godzinnymi przerwami;) Wiem ile wazy kolczuga i wiem, ze 3 podejscia w bitwie starcza zeby wszyscy byli padnieci. My jak robimy treningi, ktore sa bardzo ciezkie, to wytrzymujemy 1.5h +30 min rozgrzewki.
Sama trening bojowy to było od 13 do 17.30 ;) 5 razy się starliśmy w sumie :) Oczywiście jak już żeśmy posiadali to ze wstaniem było ciężko ;D
Ps. To nie spinacie się pasem, żeby ciężar wam nie siedział na barkach :D ? Wtedy nie jest tak ciężko.
A więc tak, zasłanianie tarczą głowy ok ale nie z takimi jak wasze. My jak zakładamy tarcze to prostopadle do ciała taki jakby daszek nad głową a wy jednak podnosicie tylko troche. Ok zasłaniasz głowę i żebra ale patrz: zasłaniasz sobie widok całkowicie i masz odsłonięte nogi i biodro a to gwarantowany cios od dołu. Tak u nas bynajmniej jest.
Była mowa, że głowy nie zasłaniacie mieczem bo się złamał. Blokować miecz mieczem też trzeba umieć. Tu nioe chodzi o to, żeby go po prostu wystawić i już. Najwazniejsze, żeby nie przyjmować całej siły ciosu całkowicie na miecz. Trzeba go tak przechylić, żeby siła ciosłu poszła na całą jego długość. Chodzi mi o to, że trzeba puścić miecz przeciwnika, żeby się po naszym jakby zsunął. Wtedy nie tworzą się wżery. No i nie łamią się tak szybko ;]
U wczesnych na żadnej bitwie nie ma młotów itp. Same duny są niebezpieczne jak czubki atakują nimi zza głowy a co dopiero taki młot.
Do przełamywania szeregów? NO chyba tylko pchaniem w tarcze :D
Ktoś tu pisał o mieczu dwuręcznym. Ja nie wiem każdy się tak jara chociaż ja osobiście nie miałem okazji sprawdzić tarczownika vs dwureczny.
Jak dla mnie to wszystko za wolne i za mało obrony...
No po tym, jak nam się miecz połamał to już wiemy jak należy blokować. To co Mopisłav powiedziałeś :D Szkoda, że dopiero po fakcie się dowiedzieliśmy. A i tak to nie wychodzi zawsze, bo sami wiecie jak to jest w walce :)
Ps. Właściwie nie wiem czemu podnosimy te tarcze nad głowę, ale podnosimy :D Zasłaniasz głowę przed ciosem i leci ci ona, zbyt wysoko. Jesteśmy przypuszczam dużo mniej moblini od was, duuuużo mniejsza widoczność = brak koordynacji. Musimy ćwiczyć, po to to robimy ;)
http://www.youtube.com/watch?v=pdhDcRn1nJw
tutaj chlopaki od nas robia te daszki co Ci mówiłem. I tak trzeba robić bo inaczej masz hita i tak gwarantowanego :P
PS:
A jak posłuchasz to usłyszysz nasze głosy :D (mopi i volo :P )
Tylko ciekawe jak ja zrobie daszek jak tuleje bede miec:p Ty zreszta tez lewusie.
A co do filmiku to mam piekny glos;)
Którą kwestię mówisz Volomir ;D?